Tuomariksi, miten?

kiinnostais

Miten pääsee tuomariksi? Siis käräjäoikeuteen tai hovioikeuteen, miksei korkeimpaan oikeuteenkin, mutta sinne kai lienee vähän vaikempi päästä. Mitä kaikkea pitää tehdä ja minkälaisiin työtehtäviin pitäisi heti aluksi tähdätä? Miten tuomarin virkaan yleensä pääsee?

20

12448

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tietoa sinulle:

      Ensin on oltava oikeustieteen kandidaatti, sitten auskultoitava. Varatuomarin arvon saamisen jälkeen noin 10 - 15 vuotta työkokemusta, siinä vaiheessa yleensä alkaa vakituinen käräjätuomarin virka olla mahdollista. Suurin osa nykyisin nimitettävistä tuomareista pätevöityy hovioikeuksissa viskaaleina, tosin viime aikoina on ollut muutamia nimityksiä, joissa työkokemus on hankittu pääasiallisesti syyttäjänä tai asianajopuolella.

      Käytännössä tuomariputkeen haluava nuorehko juristi hakeutuu johonkin hovioikeuteen ma. viskaaliksi (hoveissa esittelijöiden vaihtuvuus on aika suurta, paljon riippuu rahoituksesta). Pätkähommia tehdään monta vuotta, välillä pätkiä ma. käräjätuomarina, käräjäviskaalina, ehkä syyttäjänäkin. Joillekin on sattunut hyvä sauma niin, että heti auskultoinnin jälkeen on ollut jokin määräaikaisuus auki niin että heti on päässyt ma. käräjätuomariksi. Sitten vain yksinkertaisesti työkokemusta keräämään. Tuomioistuinlaitoksessa pätkäytyminen on aivan uskomatonta. Hovioikeudenneuvokseksi sama tie, mutta enemmän kokemusta. Varmaan on kokeneita viskaalejakin nimitetty neuvoksiksi. Korkkiin täytyy olla jo sitten kokemusta enemmänkin. Laamanneja on muistaakseni viimetteeksi KKO:hon nimitetty.

      • hankalaa!

        Kyllä nyt pitäisi keksiä jokin muuntokoulutus tai muu vikkelä väylä, jotta saataisiin jo ensi vuodeksi hommiin muutama Tuomari (AMK).


      • niitä löytyis!
        hankalaa! kirjoitti:

        Kyllä nyt pitäisi keksiä jokin muuntokoulutus tai muu vikkelä väylä, jotta saataisiin jo ensi vuodeksi hommiin muutama Tuomari (AMK).

        Nopea amistutkinto ja jo valmiina hanskassa kaikki mahdollinen julkisoikeudesta ja kaikesta muustakin.

        Mitäs jos pistettäis Joensuun tutkinnon nimeksi ytimekkäästi Tuomari?


      • ja lyhyt kysymys

        Mikä on viskaali?


      • tuomioistuinjärjestelmässä,
        ja lyhyt kysymys kirjoitti:

        Mikä on viskaali?

        hovioikeudessa viskaali on esittelijä, suurin osa jutuista ratkaistaan niin, että hovioikeudenneuvoksen ratkaisevat ne viskaalin esittelystä. Viskaali siis valmistelee jutun ja esittä, että ratkaistaiskos näin.

        Käräjäoikeuksissa on käräjäviskaalin virkoja, voisi kuvata oikeastaan nimikkeellä "nuorempi käräjätuomari".


    • sdiogudh

      Pääsevätkö kaikki lopulta tuomariksi vai voiko ura tyssätä viskaaliksi?

    • ristojuomanen

      Vaatii OIKEUSTIETEEN KANDIDAATIN TUTKINNON.

    • pekko 72

      Tuomari= oikiksen suorittanut henkilö, voi toimia esim. asianajotoimistoissa yms.

    • Ma KäT

      Jokainen viskaali pääsee automaattisesti neuvokseksi. Hovioikeuksissa on käytännössä virkaikä- eli senilitettijärjestys. Virkaikä ratkaisee yksin etenemisen eivät kyvyt ja ahkeruus.

      Viskaalista voi siirtyä käräjätuomariksi, mikä on normaali tie. Silloin on kysvyillä ja ahkeruudella merkitystä.

      • saivare

        Virkaikä- eli senioriteettijärjestys.

        Seniili = vanhuudenhöperö. Seniliteettijärjestys = vanhuudenhöperyysjärjestys ;-)


      • saivare
        saivare kirjoitti:

        Virkaikä- eli senioriteettijärjestys.

        Seniili = vanhuudenhöperö. Seniliteettijärjestys = vanhuudenhöperyysjärjestys ;-)

        Ahaha aika hyvä :-) ;-) ;-DD xD ^^ :3 En olis tajunnu ;-)) (: :DD


    • tuomarinnuija

      On hyvä muistaa, että nykyään ei ole mitenkään varma, että pääsee edes auskultoimaan. Hakijoita yhtä paikkaa kohti voi olla useita kymmeniä jopa "provinsseissa". Pk-seudulla tilanne vielä haastavampi. Tuomarinura tyssää monille jo ennen ensimmäistä askelta.

      • +++

        Miten sinne valitaan?


      • jopa on jobi
        +++ kirjoitti:

        Miten sinne valitaan?

        Siis mikä tätä hommaa vaivaa? Eihän kukaan h*lvetti soikoot enää edes halua työskennellä julkisella sektorilla - nyt vaikuttaa siltä, että tuomareiksi pääsevät ne, jotka jaksavat vääntää pätkätöitä pari vuosikymmentä jossain "provinssissa". Minkähänlaisesta aineksesta mahtaa olla kyse? Tarvittaisiin tosiaankin systeemi, jossa tuomarin virat olisivat houkuttelevia ja järkevästi saavutettavissa (ei silppuduunilla), jotta laadukasta osaamista saataisiin.


      • TUTKlMUS
        jopa on jobi kirjoitti:

        Siis mikä tätä hommaa vaivaa? Eihän kukaan h*lvetti soikoot enää edes halua työskennellä julkisella sektorilla - nyt vaikuttaa siltä, että tuomareiksi pääsevät ne, jotka jaksavat vääntää pätkätöitä pari vuosikymmentä jossain "provinssissa". Minkähänlaisesta aineksesta mahtaa olla kyse? Tarvittaisiin tosiaankin systeemi, jossa tuomarin virat olisivat houkuttelevia ja järkevästi saavutettavissa (ei silppuduunilla), jotta laadukasta osaamista saataisiin.

        Onhan se arvostettu ammatti http://www.taloussanomat.fi/tyo-ja-koulutus/2011/02/01/katso-miten-muut-arvostavat-tyotasi/20111470/139


    • helppoaa

      Raitapaita päälle ja pilli kaulaan > tuomariksi

    • Tassle

      Täsmennys: nykyään ei enää valmistuta oikeustieteen kandidaateiksi vaan maistereiksi. Molemmat ovat ylempiä korkeakoulututkintoja, ero on vain nimityksessä.

    • Anonyymi

      Haluaisin olla isona tuomari. Minä haluaisin vain tietää kuinka kauan sen opiskelu kestää.

      • Anonyymi

        No siis ensiksi oikeustieteen maisteriksi. Sitten pari vuotta työkokemusta lakitoimistossa. Sitten varatuomariksi. Sen jälkeen takaisin lakitoimistoon, mutta niin, että haet aina jokaista auki tulevaa asessorin ja esittelijän paikkaa. Sitten paikan saatuasi muutaman vuoden päästä käräjätuomariksi.


    • Anonyymi

      Tärkeintä on näyttää oikeastikin tuomarilta. Siitä kaikki lähtee. Asukokonaisuteen kannattaa kiinnittää runsaasti huomiota. Pitkänmallinen kaapu eli viitta on tuomarin työasu. Jos on mahdollisuuksia, perintöä ja likvideettiä niin hankkii itsellensä mittatilaustyönä tehdyn tuomarinkaavun. Sellaisen jossa kaavun poimut laskeutuvat optimaalisen kauniisti ylhäältä alas. Musta on suosituin väri mutta muitakin Wannabe värivaihtoehtoja on olemassa. Varoituksen sananen on paikoillansa. Mihinkään verkkokaupan halpatuote kaapuihin ei kannata sortua. Moni lupaava tuomarinura on tehnyt nopean mahalaskun väärän pukeutumisen seurauksena. Jos sen sijaan haluaa menestyä ja loistaa on mentävä alan liikkeeseen Lontoon Holborniin Chancery Lanelle esittäytymään ja räätälin mitattavaksi. Eikä siinä vielä kaikki. Toinen ehkä viittaakin tärkeämpi asuste on peruukki. Ilman peruukkia tuomari ei pärjää tuomarin työssänsä laisinkaan. Kaikkitietävänä peulakalosääntönä voidaan sanoa että mitä pöyhkeämpi peruukki ja mitä ilmavampi tuomarinviitta sitä katu-uskottavampi tuomari on työssänsä. Tuomari on oikeuden ja oikeussalin arvostettu auktoriteetti jota syyttäjä ja puolustusasianajajat kunnioittavat ja syytetyt pelkäävät. Sellaisen senioriteettiaseman voi saavuttaa nopeastikin jos investoi parhaisiin laatuviittoihin ja peruukkeihin. Vain lakikirjaa tavaamalla, nyrkkiinsä köhimällä ja kirjan sivuja plaraamalla tie senioriteettiin voi olla kivikoinen, pitkä ja jopa mahdoton. Tärkeintä on oikea ammatillinen habitus ja vasta sen jälkeen tulevat laki, laintulkinta ja lain koukeroiset reikäiset pykälät.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      276
      2974
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      76
      1538
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1470
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      36
      1270
    5. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      47
      1190
    6. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      25
      1187
    7. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1170
    8. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      43
      1109
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1077
    10. Ihan mielenkiinnosta kyselen...

      Kun olen huomannut, että omat sähköpostit sakkaavat, puhelut eivät yhdisty jne. että missähän mahtaa olla vika? Osaisko
      Ikävä
      14
      1013
    Aihe