Allergiaa vai jotain muuta?

äiti huolissaan

Moi!

Meidän yksivuotiaalla on oireita, jotka mietityttävät äitiä...

Reilu kuukausi sitten koko perhe sairasti vatsataudin ja lapsella löysät ulosteet vain jatkuivat. Vieläkään vatsa ei ole ihan kunnossa: hän kakkaa n 1-3 kertaa päivässä ja yleensä hieman löysää ulostetta, jossa on sulamatonta ruokaa mukana. Rela-tippoja on annettu, mutta eivät näytä auttavan. Terveyskeskuslääkärilläkin jo käytiin pari viikkoa taudin alun jälkeen kun paino laski, mutta lääkäri ei ollut huolissaan.

Kolmisen viikkoa sitten saatiin nuha ja pian nuhan alun jälkeen lapselle tuli näppylöitä. Näppylät olivat enimmäkseen pieniä ja vaaleanpunaisia tai ihonvärisiä, muutama vähän isompi punainen näppy oli mukana. Enimmäkseen näppyjä oli selässä ja vatsassa. Parissa päivässä näpyt hävisivät, mutta myöhemmin tuli muutama uusi näppylä ja toissapäivänä näppyjä tuli taas hieman enemmän (vatsaan). Neuvolassa eivät osanneet kommentoida mistä näpyissä on kyse. Käskivät seurailla.

Vajaa pari kuukautta sitten lapsella oli 4 pv selittämätöntä kuumetta, mutta se ei varmaan liity näihin oireisiin...

Ovatkohan nämä oireet vain tavallisia tauteja (esim parvorokkoa tms) vai allergiaa? Suvussa on allergiaa ollut. Ainoa (muistaakseni) uusi ruoka-aine lapsella on maito.

Lapsi on myös aina heräillyt/itkeskellyt usein öisin, mutta olen luullut sen johtuvan temperamentista tai tissin haluamisesta. Olen kuullut, että levottomat yöt voivat myös liittyä allergiaan.

Turhaanko murehdin? Miehen mielestä kyllä. =)

5

6979

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ruoka-aineallergioista

      Jos vatsa on kipeä tai iho kutiaa, aikuinenkin valvoo. Atoopikkona voin sanoa tuon, kohta 57 vuotta kokemusta takana.
      Elikkä, huolesi ei ole turha.

      Allergia- ja Astmaliiton sivulla on keskustelua lasten allergioista. Valitettavasti sivut ovat olleet pois käytöstä viikon verran, toivottavasti aukeavat pian.

      Tässä Duodecimin artikkeli aiheesta:

      http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_haku=ruoka-aineyliherkkyys&p_artikkeli=dlk00482

      pätkä

      Ruoka-allergian oireet

      Imeväisiässä yleisin ruoka-allergian oire on nokkosihottuma 1. Se alkaa useimmiten 10–15 minuutin kuluessa ruoan nauttimisesta, kuitenkin aina tunnin sisällä siitä. Oireet kestävät yleensä joitakin tunteja. Nokkosihottumaan liittyy usein vatsavaivoja ja ripuli. Toiseksi yleisin oire on leimahteleva atooppinen ihottuma 2 (maitorupi), ja kolmas on vatsakipu ja ripuli. Ihottuma ja vatsavaivat alkavat nopeassa allergiassa tunnin kuluessa, hitaassa allergiassa vuorokauden kuluessa ruoan nauttimisesta.

      Leikki- ja kouluiässä yleisimmät oireet ovat huulien ja suun kutina ja limakalvoturvotus, vatsakipu ja sitä seuraava ripuli. Atooppisen ihottuman äkillinen pahentuminen voi viitata ruoka-allergiaan, samoin sitkeä anemia. Nokkosihottumaakin tavataan. Vatsavaivat ja ripuli eivät yleensä johdu allergiasta. Myös leikki- ja kouluiässä vaivat voivat johtua nopeasta tai hitaasta allergiasta.
      * *
      Lisää sivulla.

      Itse oireilin n. 10 vuotta kovalla vatsakivulla, syynä valkosipuli. Sitten oire muuttui nokkosihottumaksi (vatsakipu jäi pois!), mikä kesti 3 vuorokautta, jos olin syönyt valkosipulia, esim. mausteseoksessa.
      Teen itse kaiken syömäni ruoan ja luen tarkkaan tuoteselosteet (mausteissa, leikkeleissä, yms.).

      Sipulista saan edelleen pahat vatsakivut, allergiatesteissä en reagoinut tavalliselle sipulille mutta valkosipulille kylläkin (prick-testi).

      • äiti huolissaan

        Ei kai voi muuta kun alkaa selvittää, missä vika...


    • syy?

      3 x päivässä kakkaaminen on kyllä ihan normaalia. Tosin löysä kakka on oire jostakin. Sitä, kuinka löysää kakka on, en saanut selville kertomuksestasi. Imeytyykö kakka vaippaan? Onko se niin löysää? Alappas pitää päiväkirjaa mitä lapsellesi syötät. Voisit kokeilla jättää esim. vaikka maidon pois neuvolan kanssa, jos epäilet sen siitä johtuvan. Kalsiumin saanti pitää kuitenkin korvata jotenkin, voisit kysyä apua neuvolasta. Jätä kaikki namit, keksit, jäätelöt yms. joissa on paljon väri-lisä-säilöntäaineta -pois, jos olet semmoisia jo antanut. Kuume voi olla myös oire elimistön puolustus allergian aiheuttajaa vastaan, mutta myös voi liittyä hampaiden puhkeamiseen, joka myös voi aiheuttaa itkuisuutta ja levottomuutta yöllä. Kuinka pitkään olet antanut lapsellesi lehmänmaitoa?

      • äiti huolissaan

        Kakka ei tosiaan ole kovin löysää, joten voi olla ihan normaalin rajoissa?

        Hampaita ei ole tullut pariin kuukauteen, joten ei varmaan siihen liity.

        Lehmänmaidon aloitin sen ripulitaudin aikoihin (vähän ennen) korvikkeella ja pikkuhiljaa siirryttiin tavalliseen maitoon.


        Eilen kävi niin, että kesken ruokailun lapsella rupesivat posket ja suun ympärys punoittamaan. Näin on käynyt kerran aiemminkin. Punotus hävisi ruokailun jälkeen aika nopeasti.

        Yöllä lapsella oli ilmavaivoja ja tänään tuli sitten vihreä kakka ja peräaukon ympärille näppylöitä, eli taitaa jollekin olla allerginen?

        En ole oikein varma onko kyse maidosta, ehkä ennemmin kananmunasta: molemmilla kerroilla kun posket punoittivat hän oli syönyt majoneesia. Tai sitten syy on jossain muussa...


    • äiti huolissaan

      Olen nyt huomannut, että tomaatti aiheuttaa lapselle oireita, mutta vielä on joku muu ruoka-aine, josta tulee oireita. Varsinaista salapoliisityötä tämä... =)

      Lapsi on joinakin öinä herännyt VAIN 1-2 kertaa tomaatin poistamisen jälkeen. =)

      Maito ei sittenkään ollut (onneksi) oireiden aiheuttaja.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      8036
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      39
      2905
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      35
      2482
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      121
      2213
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      18
      1866
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      13
      1624
    7. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      38
      1479
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1456
    9. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1425
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1379
    Aihe