Saarekkeen ympärille varattava tila

Talon rakentaja

Olemme suunnittelemassa taloa ja haluaisimme keittiöön saarekkeen, jossa olisi liesi. Suunnittelija suunnitteli saarekkeen ympärille kolmelta sivulta kultakin 90 cm:ä leveän tilan. Joistakin keittiöfirmoista sain kommentteja, että leveys saarekkeen ympärillä pitäisi olla n. 120 cm.

Kuinka leveän tilan olette varanneet saarekkeen ympärille ja onko tila ollut sopiva ?

7

13575

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • laittaisin

      Meille tulee 120. Arkkitehti suunnitteli 90cm, joka mielestämme on liian vähän. Meillä on nyt II keittiö, jossa väli tuon verran ja joutuu pujottelemaan esim kun tiskikone on auki. Eli ainakin 100 cm, mieluummin enemmän. Päädyssä ja saarekkeen takana toki voi olla vähemmänkin riippuen mitä siellä on, mutta kaappien välissä, siis "kokkausosastolla" täytyy olla reilusti tilaa.

    • ahtaus stop

      Kyllä tuo 120 cm on monella taholla suositeltu väliminimi. Perustunee siihen, että mahdolliset vastakkaiset laatikot mahtuvat yhtaikaa auki ja toisaalta kaksikin henkilöä pystyy samalla "käytävällä" toisensa sivuuttamaan. 90 senttinen väli on aika tiukka, varsinkin lieden ympärillä. Kun liikutat kuumaa vettä täynnä olevaa kattilaa, et halua töniä ketään. 110 senttiäkin on vielä ok, sen ahtaampaa ei kannata ainakaan kolmelle sivulle.

    • vaikuttaa vähän

      ahtalta, jos ajattelet että esim 60cm ovi pitää aueta (esim jääkaappi) ja itse vielä mahtua väliin. Meillä 2 sivulla 110cm ja työskentelypuolella 150cm, ei ahista.

    • kyökki06

      Onhan ne nyt keittiösuunnittelussa seksikkäitä ne saarekkeet, mutta mielestäni vaativat ainakin riittävää syvyyttä tai suojaavaa seinäkettä jos liettä niihin sijoitellaan. Siis ainakin niin, että saarekkeen sivu ei suoraan lopu lieden takasivuun. Taipumus rasvalla ym. on siitä hellalta näet roiskua niin eteen kuin taaksekinpäin. Ei ole kivaa mopata sitä lattiaa siitä saarekkeen ympäriltä jokaisen wokkauksen jälkeen. Paljon näkyy nykyisissä keittiöesitteissä hyvin epäkäytännöllisiä toteutuksia. Onhan siinä saarekkeessa tietenkin se etu, että ei tarvitse ruoan valmistajan koko ajan olla naama seinään päin. Itse en tuollaista saareketta kuitenkaan kovin mielellään keittiössäni katselisi vaan suosisin mieluummin vaikkapa L tai U mallista ratkaisua, jossa yksi sivu aukeaa vaikkapa sinne salin puolelle. Tällöin ”ruoanvalmistuslinjasto” ei katkea ja aiheuta turhaa tavaroiden nostelua ja siirtelyä.

      Tuntuu nykyään, että esteettiset arvot ajavat itse keittiön päätarkoituksen ohi. Keittiöissä suositaan helposti likaantuvia sekä vaikeahoitoisia materiaaleja pelkästään ulkonäön hinnalla. Ruoanvalmistus on sotkuista puuhaa! Miettikää nyt ihmiset tässä keittiöhuumassa myös sitä normaalia ruoan valmistusprosessia. Luontevin liike oikeakätisellä ihmisellä menee vasemmalta oikealle. Ensin otetaan tavaraa kylmiöstä ja kuivakaapeista. Tuoretuotteet huuhdotaan tai pestään pesualtaassa, josta ne mahdollisesti siirretään liedelle leikkuulaudan kautta kypsymään. Liedellä ruokaa mahdollisesti maustetaan ja siihen lisätään muita kuiva-aineita. Liedeltä ruoka siirtyy lautaselle ja tarjoiluastioihin, jotka tietenkin sijaitsevat siellä loppupäässä. Asiat siis kannattavaa sijoittaa oikeaan järjestykseen. Tässä välissä kimpoilu ja kypsennettävien tuotteiden siirto esim. erilliselle saarekkeelle on turha kiertoliike. Lisäksi jokaisen vaiheen välillä tulee olla riittävästi laskutilaa. Yksilöllisistä tarpeista tietenkin riippuu kuinka paljon tällaista linjasto ajattelua haluaa kotonaan toteuttaa. Säännöstöjä ja ohjeita asioiden sijoittelulle löytää helposti itsekin miettimällä, mutta apuja kyllä löytää myös keittiöfirmojen esitteistä. Näihin kuin keittiöliikkeen suunnittelijan sanaankaan ei kuitenkaan kannata sokeasti luottaa. Myyjällä on aina omia intressejään pelissä.

      Monesti tilan puute ja muoto kuitenkin asettavat rajoitteita ideaalisen prosessin toteuttamiselle. Kompromisseja joudutaan siis yleensä tekemään ja rutkasti. Menipäs nyt ohi aiheesta, mutta halusin tällä nyt kyseenalaistaa koko haluamanne saarekkeen tarpeen; varsinkin, jos tuntuu, että se ei kunnolla edes mahdu suunnitellulle paikalleen. Toivotan hauskoja suunnitteluhetkiä uuden keittiönne parissa. Kokemuksesta voisin sanoa, että siitä saattaa muodostua haasteellisin osa-alue koko rakennusprojektissanne.

      • Jo toinen saareke

        Meillä myös 120 cm saarekkeen (jossa liesi) ja tiskipöydän välissä. Saareke 100x200, kolme jakkaraa toisella puolella, niiden takana lattiatilaa 140 cm. Saareke kiinni toisesta päästä ikkunaseinässä(siis onkin niemeke?) ja toisessa päädyssä 100 cm lattiatilaa. Ehdoton minimitila. Kyökki06:n mielipiteisiin en yhdy. Kahden vuoden kokemus lapsiperheessä, saareke erittäin toimiva ratkaisu. Riippuu tietysti miten muut toiminnot pystyy sijoittamaan. Kaiken lisäksi kaunis puutaso, johon liesi ja tiskiallas suoraan upotettu. Ei ongelmia ilmennyt. Ja lopuksi vielä valkoinen laattalattia. Sitäkään en vaihtaisi. Kyllä kaunis voi olla toimivaa. Korkeakiiltoiset ovet ja alumiiniset koneet helppoja puhdistaa. Voin siis suositella "muoti"keittiötä.


      • kyökki06
        Jo toinen saareke kirjoitti:

        Meillä myös 120 cm saarekkeen (jossa liesi) ja tiskipöydän välissä. Saareke 100x200, kolme jakkaraa toisella puolella, niiden takana lattiatilaa 140 cm. Saareke kiinni toisesta päästä ikkunaseinässä(siis onkin niemeke?) ja toisessa päädyssä 100 cm lattiatilaa. Ehdoton minimitila. Kyökki06:n mielipiteisiin en yhdy. Kahden vuoden kokemus lapsiperheessä, saareke erittäin toimiva ratkaisu. Riippuu tietysti miten muut toiminnot pystyy sijoittamaan. Kaiken lisäksi kaunis puutaso, johon liesi ja tiskiallas suoraan upotettu. Ei ongelmia ilmennyt. Ja lopuksi vielä valkoinen laattalattia. Sitäkään en vaihtaisi. Kyllä kaunis voi olla toimivaa. Korkeakiiltoiset ovet ja alumiiniset koneet helppoja puhdistaa. Voin siis suositella "muoti"keittiötä.

        En nyt halunnut kuitenkaan nuijia noita saarekkeita ihan kelvottomiksi. Joissain tilanteissa ne ovat hyviäkin ratkaisuja. Tuovat lisää työskentelytilaa, toimivat seisovana pöytänä ym. Alkuperäisestä viestistä vain heijastui, että koko suunnittelu on lähtenyt siitä, että halutaan saareke, eikä muista tärkeämmistä lähtökohdista.

        Niin…kyllä kaunis voi olla myös toimivaa, mutta silti heittäisin roskakoriin mm. rosterista tehdyt välitilalevyt, apteekkarin kaapit, ulosvedettävät uunivaunut, yläkaappien päälle taipuvat halogeenit…ja 60x100cm saarekkeet joihin keskelle on tyrkätty keittolevyt, jonka sivulle jää 20cm laskutilaa ja eteen on sijoitettu olohuoneen valkoinen sohva.

        En ole täydellinen minäkään, sillä olen monien tapaan laittanut parkettia avokeittiööni tietäen sen menevän paskaksi jo parissa vuodessa. Lisäksi saan hioa ja öljytä puutasojani ihan riittävän taajalla sekvenssillä…tätä se esteettisyyden halu teettää.


      • Talon rakentaja

        Kiitos teille kovasti vastauksista ja kommenteista. Tulin vakuuttuneeksi, että se 90-100 cm on todellakin liian vähän. Olin itsekin sitä mieltä, mutta jostain syystä suunnittelijamme väittää, että tila on riittävä.

        Nyt pitääkin sitten miettiä, suurennammeko taloa vai jätämmekö saarekkeen pois.

        Hmm... ja vaatii hiukan keskeustelua siipan kanssa, joka haluaa saarekkeen.

        Keittiön suunnittelu vie kohta järjen, kun yrittää kaikki toiveet toteuttaa. Ei tunnu onnistuvan.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kanki kovana; ei tiedä pornovideoista mitään

      Kaikkosen erityis­avustajan asunnossa kuvattiin pornoa. Väittää ettei tiedä asiasta yhtään mitään. https://www.is.fi/po
      Maailman menoa
      149
      6459
    2. Halaisin sua mies

      Jos voisin 💗
      Ikävä
      32
      2312
    3. Onkohan meillä kummallakin joku pakkomielle toisiimme

      Vähän luulen että on..
      Ikävä
      187
      2089
    4. Mitä tämä on

      Ajatella, olen viimeksi nähnyt sinua melkein vuosi sitten ohimennen. Ja silloinkin sinä välttelit minua. En ole kuullut
      Tunteet
      10
      1333
    5. Ei monet elä kuin alle 60 v, mikä vaikuttaa?

      gulp, gulp.. Juice Leskinen eli 56 vuotta. Matti Nykänen eli 55 vuotta. Topi Sorsakoski eli 58 vuotta.
      Maailman menoa
      82
      1263
    6. Olen valmis

      Kohtaamaan sinut tänä kesänä, jos sellainen sattuma osuu kohdalleni.
      Ikävä
      73
      1067
    7. Hyvää yötä kaivatulleni

      En pysty tekemään kokemaan mitään sielussa tuntuvaa, syvää, vaikuttavaa, ilman että rinnastan sen sinuun. Niin kävi tänä
      Tunteet
      24
      1047
    8. Nyt on konstit vähänä.

      Nimittäin tuulivoiman vastustajilla, kun pitää perättömiä ilmiantoja tehdä. Alkaa olla koko vastustajien sakki leimattu,
      Kiuruvesi
      25
      987
    9. Tilinpäätösvaltuusto 27.5

      Samalla viimeinen kokous ennen uudenvaltuustokauden alkamista. Vanhat antavat itselleen erinomaiset arvosanat, ja siirty
      Pyhäjärvi
      44
      951
    10. Hakalan asunnossa on kuvattu aikuisviihdesivusto Onlyfansin kautta julkaistu pornovideo.

      Keskustan puheenjohtajan Antti Kaikkosen avustaja Jirka Hakala ei jatka tehtävässään. Keskustan puoluelehti Suomenmaa ke
      Helsinki
      10
      838
    Aihe