Filippiinien turvallisuus

Mattomies

Kuinka turvallinen paikkana on Filippiinit kun menee lomalle? Siellä kuulemma aseita näkee joka puolella ja taskuvarkaita pitää varoa mutta silti jutun mukaan suhteellisen turvallinen on? Epäilyttää vaan noi sisäiset konfliktit ja ystävämme muslimit...

http://www.kookas.fi/articles/read/3850

15

8533

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • gangster-no-name

      Olin itse ehkäpä huonomaineisemmalla saarella Tammikuussa 2007,.Mindanaolla. En kokenut paikkaa yhtään sen turvattomammaksi kuin Euroopan suurkaupunkejakaan. Normaalilla käyttäytymisellä ja matalalla profiililla pärjää hyvin,..ihmiset vielä ystävällisempiä kuin Thaimaassa. Toki varoin saaren eteläosia jotka erityisesti tulenarkaa aluetta. Muualla Filippiineillä matkustaminen vastaa käsitykseni mukaan hyvin pitkälti Thaimaan vastaavaa,.hintataso vaan puoliintuu. Sinne vaan ennakkoluulottomasti,.näin teen minäkin piakkoin=)

      • Cami~

        Hienoa, että joku uskaltaa matkustaa Filippiineille median myllyttämistä poliittisista seikoista huolimatta. Tervettä maalaisjärkeä käyttämällä ei koidu ongelmia edes Filippiineillä. Jos haluaa välttää rauhattomimmat alueet, on syytä matkustaa maan keskiosiin esim. Cebun ja Boholin saarille. Niin kaunista ja ystävällistä paikkaa en ole missään muualla nähnyt.


      • käytöksestä yms.

        Mindanaon vaarallisuus ei johdu siitä, että normaalisti kohtaamasi ihmiset olisivat ryöstämässä ja pahoinpitelemässä sinua, vaan siitä, että saari on useiden kapinallis- ja terrorsitiryhmien tukialuetta (mm Abu Sayafin) , joten siellä sattuu keskimääräistä huomattavasti enemmän pommi-iskuja ja kidnappauksia.


    • Papang48

      Aseita siellä todellakin näkee joka puolella. Kun menet esim. pankkiin niin ovella seisoo turvamies pumppuhaulikon tai muun tykin kanssa ja tarkkailee tilannetta. Ja mennessäsi sisään tavarataloihin sinut pysäytetään ja laukkusi tutkitaan ettet vaan ole naanioitunut terroristi ja viemässä pommia "mallille".
      Köyhyys ajaa äärimmäisiin tekoihin. Niinpä puolustautumiskeinotkin ovat äärimmäisiä.
      Sensijaan kadulla kulkeminen on niinkuin meillä. Ulkomaalaisia katsotaan pitkään pienemmillä paikkakunnilla koska maa ei todellakaan ole mitään massaturismin aluetta. Hintataso aivan fantastinen meikäläisittäin vaikka "kanon" hintataso onkin korkeampi kuin paikallisilla.(kano=Americano, kuten lähes kaikki ulkolaiset koetaan).Ei kun matkaan vaan, turvallisin mielin!

      • Lenny

        Itse olen käynyt Filippineillä kerran (tammikuu 2006), jolloin viihdyin Cebun ja Boholin alueella kuukauden verran. Aseita kyllä näkyy niikuin Papang48 totesi, mutta itse en kyllä kokenut asiaa millään tavalla häiritsevänä enkä turvattomana - lähes päinvastoin. Toisaalta olen matkustanut Euroopan sisällä paljon ja esimerkiksi Italiassa olen nähnyt vähintään yhtä paljon aseita katukuvassa kun Filippiineilläkin. Etelä- ja Väli-Amerikassa en itse ole käynyt, mutta kuulemani mukaan siellä monissa maissa voi lähes jokaisella vastaantulijalla olla ase mukanaan. Filippiineillä asetta kantaa sentään vain poliisit ja vartijat. ;)

        Itse pidän Filippiinejä turvallisena matkailumaana. Toki järki on syytä pitää päässä etenkin isoissa kaupungeissa ja väkijoukoissa liikuttaessa. Terrorismin kannalta riskialttiimmat paikat lienee Manila ja Mindanaon lounaisin ARMM-alue. Manilaan voisin itse mennä, mutta Mindanaon lounaisalueet jättäisin väliin. Muu osa Mindanaosta käsittääkseni on turvallista matkustajillekkin.

        Matkustajalle joka asettaa turvallisuuden etusijalle elämyksiin nähden suosittelen silti edelleen Ruotsin risteilyä, mutta kehotan varoivaisuuteen, ettei tipu laivasta. =)


    • filppulassa

      Terve taalta filppulasta!ollaan parhaillaan taalla Boracayn saarella ja taalla on ainakin turvallista.
      Ihmiset esim.Kanarialla tai kyproksella oli mielestani agressiivisempia kuin taalla.
      Ei ole ollut minkaanlaisia ongelmia koko matkan aikana.Siis meilla 11 paivaa takana.Voin suositella tata paikkaa kaikille. Kylla olen jutellut noille pumppuhaulikkomiehille ja vitsaillut niiden kanssa.Ei mitaan ongelmia jos kayttaytyy normaalisti.Mene helsingin rautatie-asemalle vinoilemaan niin saahan siita ongelmia.
      Ihmiset ovat taalla noyria ja avuliaita.
      Syksylla oltiin bulgariassa kultahietikolla ja siella mielestani oli epamaaraista.
      Tervetuloa tanne vaan!www.boracayplaza.com on hotelli missa parhaillaan olemme!

      • pääsee?

        Mitä kautta otit lennot? Olemme vasta alkutekijöissä miettimässä Boracayta ja en oikein tiedä miten sinne pääsee parhaiten ja mitä kautta.


      • Sabang
        pääsee? kirjoitti:

        Mitä kautta otit lennot? Olemme vasta alkutekijöissä miettimässä Boracayta ja en oikein tiedä miten sinne pääsee parhaiten ja mitä kautta.

        Manilasta lennetään Boracaylle useampia lentoja. Aikoinaan osa lennoista meni Aclaniin josta piti mennä autolla noin 1 ja sitten veneellä noin 1/2 tuntia. Myöskin reilu vuosi sitten meni Puerto Galerasta (Sabang) pieni risteily laiva kerran viikossa Boracaylle.


      • Cebulina
        Sabang kirjoitti:

        Manilasta lennetään Boracaylle useampia lentoja. Aikoinaan osa lennoista meni Aclaniin josta piti mennä autolla noin 1 ja sitten veneellä noin 1/2 tuntia. Myöskin reilu vuosi sitten meni Puerto Galerasta (Sabang) pieni risteily laiva kerran viikossa Boracaylle.

        Nykyään pystyy lentämään Caticlanin lentokentälle, pienoiskoneella ja sieltä ottaa "tri-cykle" eli kolmio-pyörän joka vie teidät Boracayn saarelle.
        Nauttikaa!! sinne on pitkä matka mutta se on sen arvoista.


    • muutama tositieto

      Matkustustiedotteet, 8.1.2007
      Filippiinit: matkustustiedote
      Filippiinit: Pommi- ja terrori-iskut mahdollisia etenkin keski-Mindanaolla. Tammikuun ASEAN ym. kokousten takia turvallisuutta etenkin Cebussa tiukennettu.

      Suomen suurlähetystö
      Manila

      Edustusto suosittelee edelleen noudattamaan erityistä varovaisuutta ja tarkkaavaisuutta julkisilla paikoilla liikuttaessa. Terrori-iskujen tai poliittisten levottomuuksien mahdollisuus on viime aikoina kasvanut ympäri maata. Lähestyvien vaalien (toukokuu 2007) voidaan odottaa lisäävän levottomuuksia erityisesti juuri ennen vaaleja.

      Sisäpoliittinen tilanne on edelleen epävakaa. Erilaiset levottomuudet, mielenosoitukset ja väkijoukkojen kokoontumiset ovat jatkossakin mahdollisia. Viimeaikojen mielenosoitukset ovat pysyneet rauhallisina ja pienimuotoisina. Matkailijan on hyvä muistaa, että mielenosoitukset voivat muuttua myös väkivaltaisiksi, eikä väkijoukkojen kokoontumisia ole suositeltavaa mennä seuraamaan läheltä. Hallinnon ja presidentin vastaiset mielenosoitukset ovat mahdollisia erityisesti Manilassa.

      Turvallisuusjärjestelyt ovat yleensä puutteellisia useissa muissakin suuria väkijoukoja houkuttelevissa tilaisuuksissa, esimerkiksi konserteissa tai muissa joukkotilaisuuksissa.

      Cebussa tammikuussa pidettävien ASEAN- ja muiden kokousten takia turvallisuusjärjestelyt erityisesti Cebussa ovat tiukentuneet, mutta vaikutukset saattavat ulottua myös Manilaan erityisesti lentoliikenteen osalta. Matkustamista Cebuun tulisi tarkkaan harkita. Kokousten takia myös turvallisuusriskit kasvavat ja mielenosoitukset Cebussa ovat mahdollisia. Kokoukset siirrettiin viime hetkellä joulukuun alusta tammikuuhun. Muutamat maat kuten Yhdysvallat, Iso-Britannia, Kanada ja Australia ovat edelleen toistaneet konkreettisia terroristi-iskuja koskevat varoituksensa kuten joulukuussakin. Filippiinien poliisivoimat ovat kieltäneen uhan olemassaolon.

      Turvallisuustilanne

      Filippiinien viranomaiset muistuttavat säännöllisesti terrori-iskujen mahdollisuudesta. Terrori-iskujen ja muiden levottomuuksien mahdollisuus on kasvanut erityisesti keski-Mindanaolla North Cotabatossa ja Sultan Kudaratissa. Näillä alueilla on lokakuussa 2006 räjäytetty muutama pommi. Järjestäytyneiden rikollisryhmien ja poliittisten ääriliikkeiden suorittamia pommi-iskuja ja kidnappauksia on tapahtunut ja niiden todennäköisyys on jatkossakin suuri. Filippiinien eteläisen saaren Mindanaon lisäksi myös pääkaupunkiseudun lähistöllä sekä muissa osissa maata. Tarkkaavaisuus Metro-Manilassa julkisilla paikoilla liikuttaessa on tarpeen. Valmiustila pääkaupunkiseudulla eli Metro-Manilassa on pysynyt kohotettuna syksystä 2005 lähtien. Paikallisten juhlapäivien ympärillä valmiustilaa kohotetaan entisestään. Julkiset paikat, joihin kokoontuu paljon väkeä, kuten esim. ostoskeskukset, kirkot ja muutamat asuinkerrostalotkin, saattavat olla iskujen kohteina.

      Aseellisia välikohtauksia esiintyy erityisesti kommunististen ääriliikkeen alueilla pohjois-Luzonilla ja samoin Mindanaolla muslimien ja armeijan välillä. Presidentti on juuri ilmoittanut tiivistävänsä erityisesti kommunistisen aseellisen siiven vastaista toimintaa.

      Terroristijärjestö Abu Sajjafin ja hallituksen joukkojen väliset yhteenotot ovat jatkuneet Mindanaolla ja erityisesti Sulun saaristossa. Levottomuuksien ja aseellisten yhteenottojen mahdollisuuksien vuoksi matkustamista tulisi välttää Mindanaon etelä- ja lounaisosiin. Matkailua Sulun ja Tawi Tawin saaristoihin sekä eristyksissä oleviin Etelä-Filippiinien rantakohteisiin ei niin ikään suositella Etelä-Filippiineillä ja sen läheisillä merialueilla operoivien kidnappausryhmien vuoksi. Sieppausten kohteena ovat useimmiten hallituksen edustajat tai varakkaat paikalliset, mutta matkailijan on silti hyvä harjoittaa varovaisuutta.

      Rikollisuus

      Köyhyydestä johtuva rikollisuus ilmenee spontaaneina näpistystapauksina, mm. käsipuhelimien ryöstöt ja muut aseelliset ryöstöt ovat yleistyneet johtaen jopa henkirikoksiin. Pimeitä teitä ja väentungoksia on syytä välttää, samoin yksinmatkustamista Metro-Manilan ulkopuolella sekä öiseen aikaan myös kaupunkialueella.

      Luonnonolot

      Filippiinit on luonnonkatastrofeille, kuten maanjäristyksille, tulivuorenpurkauksille ja pyörremyrskyille altis maa. Mahdollisuuksien mukaan näihin pitää varautua. Ohjeita maanjäristystilanteessa toimimisesta antaa mm. Helsingin yliopiston Seismologian laitos. Filippiinien läpi kulkee myös vuosittain useita pyörremyrskyjä, joista varoitetaan etukäteen tiedotusvälineissä. Sadekaudella (kesäkuusta-lokakuuhun) ja hirmumyrskyjen yhteydessä on syytä ottaa huomioon myös tulva- ja maanvyörymävaarat. Erityisen tarkkaavaisesti tulee kuunnella paikallisia varoituksia tilanteista.

      Terveydenhuolto

      Filippiineille matkustavia kehotetaan pitämään voimassa kaikki yleisimmät rokotteet (polio, jäykkä-kouristus, hepatiitit A ja B) sekä rokotteen japanilaista aivokuumetta vastaan. Malariaa ja dengue-kuumetta esiintyy kausittain. Baguiossa ja Cordilleran alueella on ajoittain ja paikoitellen esiintynyt aivokalvontulehdusta, jota vastaan voi suojautua rokotteella. Filippiineillä ei ole tavattu SARS-epidemiaa eikä lintuinfluenssaa, mutta terveysviranomaiset antavat varoituksia myös tästä mahdollisuudesta. Tätäkin tarkoitusta varten lentokentillä suoritetaan kuumevalvontaa.

      Kesäkuussa alkaneen sadekauden aikana paikalliset terveysviranomaiset ovat antaneet varoituksia kulkutautien kasvavasta riskistä.

      Filippiineille saapuvia matkailijoita kehotetaan hankkimaan matkavakuutus, koska hyvätasoisissa terveyskeskuksissa ja sairaaloissa kustannukset saattavat nousta korkeiksi. Matkan aikana voimassaolevat yhteystiedot on hyvä jättää tiedoksi ystäville ja omaisille.

      Kulttuurisidonnaiset ohjeet

      Filippiineillä puhutaan laajasti englantia, varsinkin suuremmissa kaupungeissa. Espanjan ja Yhdysvaltojen siirtomaakaudet ovat jättäneet maahan pintapuolisesti vahvan länsimaisen leiman, mutta pohjalla vaikuttavat kuitenkin aasialaiset hienovaraisuutta korostavat ja kasvojen menettämistä välttävät perustapakulttuuriset säännöt, jotka vierailijan on hyvä pitää mielessä oltaessa tekemisissä filippiiniläisten kanssa.

      Liikenne

      Liikennekulttuuri poikkeaa huomattavasti suomalaisesta. Etenkin Metro-Manilassa liikenneruuhkat voivat viivästyttää matkantekoa merkittävästi. Teiden kunto voi olla kaupungeissa ja erityisesti maaseudulla heikkoa.

      Hyvä tietää

      Armeijan ja poliisin tehostetut turvatarkastukset Metro-Manilan alueella sekä keskeisillä turvariskeiksi luokitelluilla kohteilla, kuten lentokentillä, satamissa ja pääliikenneväylillä aiheuttavat viiveitä matkustettaessa. Matkustajan tulee varautua myös autojen ja käsilaukkujen tarkastuksiin julkisiin tiloihin mm. ostoskeskuksiin ja hotelleihin saavuttaessa.

      Matkailija on Filippiineillä matkustaessaan velvollinen noudattamaan paikallista lainsäädäntöä. Tuomiokäytäntö, esimerkiksi huumausainerikoksissa, on eurooppalaisittain katsoen ankaraa.

      Kansallinen hätänumero päivystää numerossa 117.

      Suurlähetystö toivoo, että Filippiineille matkustavat suomalaiset täyttäisivät oheisesta linkistä löytyvän henkilötietolomakkeen ja toimittaisivat sen maassaoloaikoja koskevin tiedoin vastustettuna Suomen Manilan suurlähetystöön sähköisesti:


      henkilötietolomake: aikuinen rtf
      henkilötietolomake: alaikäinen rtf


      Lisätietoja:

      Yhteystiedot: Suomen suurlähetystö, Manila

      Suurlähetystön verkkosivut




      Tämä dokumentti
      Svenska
      Päivitetty 8.1.2007


      © Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa verkkopalvelusta | Verkkoviestintäyksikkö

    • turisteja vahditaan

      Turvallisuudessa ei niinkään ole kysymys suorasta terrorismista kuten pommeista tms. Kysymys on siitä, että kidnappaukset ovat arkipäivää ja kuka tahansa länsimainen on siinä yhteiskunnassa rikas (ja luullaan vielä rikkaammaksi kuin onkaan). Jokainen turisti on potentiaalinen kidnappauksen uhri ja siksi esim. kaikki lomakohteet ovat erittäin tiukasti vartioituja. Joskus kylläkin siinä mielessä aika huomaamattomasti, että alue voi olla aidattu monen kilometrin säteellä ja siksi sitä ei rantabungalowissa ollessaan pahemmin huomaa. Järeästi aseistetut vartijat ovat vain osittain näkösällä, mutta kun silmä tottuu, niin heitäkin bongaa enemmän kuin saapuessaan.

      Kidnappauksia tapahtuu päivittäin. Katsokaa mitä tahansa filippiiniläislehteä, eniten otsikkoja on kidnappauksista (ja missikisoista!).

      Mindanaolla en suosittele yhdenkään länsimaisen liikkumista ilman vartijaa, syynä nimenomaan Abu Sayafin ja muiden muslimiterroristien tiukka ote saaresta.

      • sabang

        No empä ole tuollaista aitausta kyllä Puerto Galeran ympärillä nähnyt. Onhan siellä muutamia yövartijoita kai? Yksi ammatti muiden ohella. Tuo Mindano on iso saari, onhan nuo ns M-clubi alueet etelässä vaarallisia, mutta esimerkiksi Davao ei ole tuolla alueela.


    • wessis

      ei mitään ongelmaa koskaan ollut esim. viime talvena olimme 2 1/2 kk filippiineillä cavitissa ja batangasissa paikallisten keskuudessa eikä mitään ongelmia tuli monesti esim. yksin käveltyä kapakasta kämpille yö myöhään ym. ym

      • Itse kävin juuri Toukokuun alussa Mindanaolla juuri vaalien aikaan eikä siellä mitään erityistä näkynyt,kierreltiin Cagayan de oro,Iligan ja Zambonagassa.Ystävällistä porukkaa tuntui olevan.


      • Turvallista
        maxjii kirjoitti:

        Itse kävin juuri Toukokuun alussa Mindanaolla juuri vaalien aikaan eikä siellä mitään erityistä näkynyt,kierreltiin Cagayan de oro,Iligan ja Zambonagassa.Ystävällistä porukkaa tuntui olevan.

        Hotelli tosin oli menossa remontiin, mutta vielä palvelu pelasi.
        Koko alue oli kuin auzvitiz, aidattu ja kameroita joka puolella, vartijat oli aseistettu.
        Kuulemma oli vaalipäivä, tilanne rauhoittuu kun ne on ohi.
        Kyllä oli turvallinen tunne tässä Paatter hotellissa.
        Kallis kuin mikä.


    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      75
      5634
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      24
      2496
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1977
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      59
      1725
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1601
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1398
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1307
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      10
      1281
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1239
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1193
    Aihe