Seksuaaliset käytösoireet

AP//

Hei!
Seksuaalisten käytösoireiden yleisyys on n. 20 % dementiapotilasista kertoo eräs tutkimus. Tästä ei paljon puhuta, koska omaiset ja myös hoitohenkilökunta saattavat pitää aihetta häpeällisenä. Itse olen omaisena joutunut "kouluttamaan" hoitohenkilökuntaa asian tiimoilla. Olen ollut hyvin yllättynyt, ettei kaikki hoitajat tiedä miten tilanteissa toimitaan, eivätkä edes ole aina tietoisia siitä että käytösoireet voivat kuulua taudinkuvaan. Joidenkin kohtaamieni hoitohenkilöiden suhtautuminen asiaan ei ole ollut laisinkaan luonnollinen. Itse olen saanut apua omaiseni käytösoireiden ymmärtämiseen ja niihin suhtautumiseen Alzheimer-keskukselta ja Dementiayhdistykseltä.

Miten te olette pärjänneet näiden asioiden kanssa?

Itse olen "joutunut puheiden ja koskettelujen kohteeksi" ja joutunut siis myös "kouluttamaan" hoitohenkilökuntaa mikä olisi minusta kyllä otettava käsittelyyn jo heidän koulutuksessaan. Olen saanut privaatteja puheluita hoitohenkilöiltä, joissa ei yhtään ymmärretä tilannetta ja ollaan jopa naurettu vanhuksen seksuaalista käyttäytymistä minulle. Se on ollut todella ikävää. Kaikki hoitajat eivät siis ole ollenkaan ymmärtäneet että otsalohkon rappeumataudissa saattaa tälläinen käyttäytyminen tulla osaksi arkipäivää, eikä sinänsä liity potilaan omaan persoonallisuuten.

Ikää minulla on alle 30 vuotta. Olisi mukavaa jos saisi vaihtaa ajatuksia jonkun omaisenkin kanssa.

3

1158

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Sirkka Lapista

      Hei AP
      Olin naisdementikon omaishoitajana 11 vuotta. Seksuaalinen aktiivisuus (puheisiin)alkoi ilmetä taudin loppukolmanneksella huomattavan vahvana. Vanhus oli jäänyt yksinhuoltajaksi alta nelikymppisenä ja hän oli erittäin tiukkapipoinen ja korkeamoraalinen. Lyhyesti: eli selipaatissa, tiukka sädekehä ympärillään, äksy ja terve.
      Sairastuttuaan masennuksen kautta dementoivaan sairauteen kontrolli petti. Hänestä tuli,yli 77-vuotiaana, iloinen, avoin ja seksuaaliset halunsa ja tarpeensa tiedostava dementikko.Noin 86-vuotiaasta lähtien hän kuiskutteli ja kosiskeli miestäni(vävyään)varsinkin silloin, kun huoneessa oli ollut iloinen tunnelma.Yksin ollessaan hän puheli olemattomalle miehelleen tosi rajuja panotekstejään ja.. Otin tavaksi pestä hänen kätensä aina ennen kuin päästin ketään tervehtimään häntä.
      Koska asialle;(puheet, itsensä kaivelu,kosinnat) emme voineet oikaisuista ja kielloista huolimatta mitään, ja koska vanhus oli muuten iloinen ja onnellinen,päätimme että:
      Annettiin vanhuksen iloita elämästään. Huolehdittiin, ettei kukaan päässyt satuttamaan häntä seksuaalisesti( miesvieraat), pesimme vanhuksen kädet ja huolehdimme tarkasti hänen hygieniastansa.Totta kai huomautin kaivelusta, milloin jaksoin, muttemme tehneet siitä suurempaa numeroa.
      Kosintoihin oikaisimme:"Varattu mies" ja laskimme hänen kanssaan leikkiä asialla ja nauroimme. Varoimme tarkasti tekemästä asiasta ongelmaa.
      Jos vierailevat lapset kuulivat rivouksia, kuittasimme asian heille sanomalla, että mummo puhuu tuhmia; eikö olekin rumaa, ja mummo on nyt tuhmana mennäänpäs torumaan.
      Liian innokkaat lähentelyt(miesvieraat/hoitajat) torjuttiin lempeän päättäväisesti, ei ahdistuneesti.
      Näin jälkeenpäin (3vuotta) ajatellen olen sitä mieltä, että teimme oikein.Kukaan ei enää muistele hänen rivojakaan yksinpuheilujaan pahalla.Kaikilla on muistoissaan hymyilevä ja iloinen, höpöjä puhunut hyväntuulinen mummo aikaisemman kärtyisen aikuisen yksinhuoltajan tilalla.
      Neuvonani: Päättäväisen lempeä koskettelujen torjunta. Halaus ei ketään haittaa ja se jo useimmin riittää tuomaan hänelle hyvän olon tunteen!
      Huumori ja asialinja estot kadottaneen dementikon seksinnälkään on paras tapa tilanteen ohittamiseksi. Jos dementoitunut ei muista "hyviä tapoja" koskettelussa, ei hän muista kohta edes kosketelleensakaan ketään.Halut tulevat ja menevät mutta muisti ei vain palaa enää entiselleen.
      Hyvää kevättä dementoituvan hoitajille ja ja huumoria runsaasti mukaan.

      • -------

        Oma havainto on se, että jos ne oireet ilmaantuvat yhtäkkiä, niiden syynä voi olla joku vaiva alapäässä, joka herättää sen suuntaisen kiinnostuksen. Kun hän ei enää osaa tai halua ilmaista asiaa selvästi, se sitten ilmenee näin.

        Kun seksuaaliset oireet alkavat, kannattaisi ainakin tutkia, että ei ole mitään tavanomaisia tulehduksia, kuten virtsatietulehdusta tai hiivaa. Ainakin meidän mummolla loppuivat niin rivot puheet kuin itsensä kaivelu, kun tulehdus saatiin hoidetuksi.


      • Sirkka Lapista
        ------- kirjoitti:

        Oma havainto on se, että jos ne oireet ilmaantuvat yhtäkkiä, niiden syynä voi olla joku vaiva alapäässä, joka herättää sen suuntaisen kiinnostuksen. Kun hän ei enää osaa tai halua ilmaista asiaa selvästi, se sitten ilmenee näin.

        Kun seksuaaliset oireet alkavat, kannattaisi ainakin tutkia, että ei ole mitään tavanomaisia tulehduksia, kuten virtsatietulehdusta tai hiivaa. Ainakin meidän mummolla loppuivat niin rivot puheet kuin itsensä kaivelu, kun tulehdus saatiin hoidetuksi.

        Olet oikeassa.Virtsatietulehdusta jouduimme hoitamaan usein ja lopussa antibioottikuuri seurasi toistaan yhä tiuhempaan tahtiin.
        Kuitenkin seksuaalisuus korostuu tietyssä dementoitumisen vaiheessa hiipuen loppua kohden.
        Hyvää Vappua kaikille!!!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      154
      11313
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      56
      3153
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      216
      3004
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      25
      2197
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      17
      1958
    6. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      15
      1805
    7. 93
      1795
    8. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      53
      1794
    9. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      19
      1768
    10. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1647
    Aihe