Kajakin valinta

Joka lähtöön

Etsin googlella kajakin valinnasta kertovaa tietoa.Usein kerrotaan matemaattisesti laskien kajakin hyvyys.Unohtuu käytäntö.

Käytännössä kajakin valintaan vaikuttaa eniten lastin kokonaispaino.100kg lastilla(meloja mukaan lukien) suurin osa merikajakeista käyttäytyvät käytännössä surkeasti.Matemaattisesti laskevien mielestä asia näyttää päinvastaiselta.Unohdetaan tuulen vaikutus ja katsotaan vain kajakin vesilinjan pituutta ja leveyttä.

Kajakin nopeudella ei ole tavalliselle retkeilijälle suurta merkitystä.Merkityksellisempää on suuntavakavuus,tuulipinnan pienuus ja tukevuus(eli mukavuus käytössä).Tukevuus ei ole niin huono kuin viisaat laskuissaan kertovat.Katsotaan käytäntöä.Eli jos ja kun jossain vaiheessa kaatuu,miten helppo on nousta pystyyn tulematta kajakista ulos.

Harva meloja vaeltaa ulkomerellä.Väitänkin että pisimmät ja kapeimmat merikajakit ovat tavalliselle retkimeloojalle väärä ostos.Jopa peräsin on minusta amerikkalainen turhuus.Opitaan,ettei ilman sitä voi meloa.Unohdetaan miten helposti viottuva kapine peräsin on.

Väitän että 100kg lastilla joku 300-350litran tilavuuksinen,4,2m-4,5m vesilinjainen kajakki on oiva ostos joka veteen.Leveys saa hyvinkin olla matemaattisesti laskevien kauhuksi 0,60m-0,65m.

http://koti.mbnet.fi/~satyam/KAYAK/muodval.htm

5

4473

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tuo lainattu linkki on minun n. 5v sitten kirjoittamani. Luin sen läpi ja edelleen allekirjoitan suurimman osan, vaikka uudemman kokoemukseni valossa tekisin jotakin hienosäätöä.

      Ilmeisesti poistan vanhat MBnet-sivuni lähiaikoina, siirrän osan materiaalista (mm tango-osion muualle, melonta- ja kajakinrakennusosio pitää kirjoittaa uusiksi.

      Mutta siis tämä: "100kg lastilla(meloja mukaan lukien) suurin osa merikajakeista käyttäytyvät käytännössä surkeasti."

      Totta: merikajakki on nimenomaan suunniteltu käytettäväksi retkivarustuksella kuormattuna. Itse painan n. 100kg ja tarvitsen B&W seacatiini n. 20kg painolastia hiekkapussien muodossa, jotta se käyttäytyisi niinkuin sen on suunniteltu. Sitten se onkin ihan ok. 40kg:n retkikuormalla se on elementissään.

      Merikajakki ei ole "kuntokajakki" joka on tarkoitettu tyhjänä lenkkeilyyn, mutta harjoituksenvuoksi sillä voi meloa tyhjänäkin. Se silloin pysyy huonommin suunnassa, tuuli tarttuu enemmän ja se tuntuu kiikkerämmältä.

      "Väitän että 100kg lastilla joku 300-350litran tilavuuksinen,4,2m-4,5m vesilinjainen kajakki on oiva ostos joka veteen.Leveys saa hyvinkin olla matemaattisesti laskevien kauhuksi 0,60m-0,65m."

      Tällainen on pieni kajakki, joka sopii hyvin pienelle melojalle retkikäyttöön tai keskikokoiselle päiväretkeilyyn. Tuo leveys tekee sen hyvin vakaaksi, mutta myös "hitaaksi ja tylsäksi". Vasta-alkaja viihtyy sen kanssa, mutta jos meloo enemmän, niin pian alkaa kaivata "elävämpää" kajakkia.

      Kajakki pidetään hiemankin kovemmassa kelissä pystyssä melalla, elkä se ole kovin suuri vaatimus. Tämä taito kasvaa kilometrien myötä itsestään, mutta tuentaharjoituksia tekemällä vielä nopeammin. Ilmiön huomaa, jos esim aallokossa asettaa melan kainaloonsa ja yrittää kaivaa aukkopeitteen alta jotakin, esim kameraa tai eväitä. Mela vedestä ylhällä kajakki tuntuu aivan holtittomalta ja tilanne on aidosti vaarallinen. Mutta heti kun melan työntää takaisin veteen asia on taas kunnossa. Tämä on vaan kajakin luonne vesikulkuneuvona. Eihän polkupyöräkään tarvitse apupyöriä. Taitava melankäyttö tekee kajakista pienveneitä merikelpoisemman kulkuneuvon. Mestaritason merimelojat ovat kuin kotonaan kelissä, jossa busterikuski on hätää kärsimässä. No, me tavalliset merimelojat vältämme tällaisia kelejä, emmekä ota turhia riskejä.

      ps
      Tuon linkin sivuston pääidea on se, miten rakennetaan pienessä autotallissa perheretkeilyyn sopiva, liian lyhyt, mutta tilava kaksikko. Se onnistui, ja kaksikkoni on edelleen satunnaisessa käytössä. En ole kolmeen vuoteen melonut sillä yksin, niinkuin tein alussa. Sen kanssa menen todennäköisesti lähiviikkoina ensivesille jäiden sekaan kolistelemaan.

      Periaattessa kaksikkoni olisi kaupan halvalla.

      • 410litraa

        Sea Cat on juuri tällainen "korkki" merellä.410 litran kantavuus tarvii mukaan paljon turhaa lastia(kiviä).Muutoin kajakkia on turhaan edes yrittää nostaa pystyyn kajakista pois tulematta jos ja kun se joskus kaatuu :D
        5km/h tuntivauhdissa 60-65cm levyinen kajakki ei käytännössä jarruta vielä yhtään sen enempää(leveytensä puolesta) kuin täyteen lastattu 58cm levyinen merikajakki.


      • 410litraa kirjoitti:

        Sea Cat on juuri tällainen "korkki" merellä.410 litran kantavuus tarvii mukaan paljon turhaa lastia(kiviä).Muutoin kajakkia on turhaan edes yrittää nostaa pystyyn kajakista pois tulematta jos ja kun se joskus kaatuu :D
        5km/h tuntivauhdissa 60-65cm levyinen kajakki ei käytännössä jarruta vielä yhtään sen enempää(leveytensä puolesta) kuin täyteen lastattu 58cm levyinen merikajakki.

        Totta, kuten sanoin, jos ei retkeile, ei kannata hankkia retkikajakkia tai merikajakkia. Tai sitten on käytettävä painolastia, mikä nyt ei käytännössä ole iso vaiva.

        " 5km/h tuntivauhdissa 60-65cm levyinen kajakki ei käytännössä jarruta vielä yhtään sen enempää(leveytensä puolesta) kuin täyteen lastattu 58cm levyinen merikajakki."

        Onhan se näin, siis vertaat tyhjää "peruskajakkia" ja lastattua merikajakkia. Mutta jos retkeillään ja täydessä lastissa (molemmat mallit) edetään esim 6,5-7,5km/h niin alkaa tulla jo eroa tehontarpeessa. Se on ihan vastaavaa, kun minun on vaikea (mahdotonta) pysyä Rapierin vauhdissa.

        Jos melonta on "absoluuttisen, puhtaan virkistyksellistä" niin eihän tällä ole väliä. Mutta jos esimerkiksi perjantaina työpäivän jälkeen lähtee vajalta melomaan retkivarustuksessa kohti laskevaa aurinkoa ja seuran tukikohtasaarta 27km päässä ja haluaan teltan pystyyn ennenkuin syyskuun ilta pimenee, niin arvostaa kajakin luikasta kulkemista (mieli tässäkin tilanteessa virkistyy).

        Kajakki on valittava tarpeen mukaan ja on ihan turha kysyä: "mikä on paras kajakki?"


    • Terves
      Itsellä on sellainen retkimallinen kajakki ei valittamista. Parhaiten pääset vertailemaan jonkin seuran kalustolla.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken 15-v tapauksessa ihmettelen ??

      On sääli, että pahoja ihmisiä liikkuu aina vapaana eri puolilla Suomea, mutta minkä ihmeen takia 15-vuotiaan nuoren täyt
      Maailman menoa
      572
      15096
    2. Valkeakosken tappo

      "Tyttö löytyi poliisin mukaan kuolleena läheisestä metsästä muutaman sadan metrin päässä kotoaan. Uhrin löysivät hänen k
      Henkirikokset
      43
      11934
    3. Nyt ahdistaa

      Joku nuori tyttö on surmattu Valkeakoskella. En tunne ihmistä, mutta silti se koskettaa. Uutisissa oli hiljattain, että
      Valkeakoski
      361
      8932
    4. 15-vuotiaan ruumis valkeakoskella

      Nuoria tyttöjä tappavat miessaalistajat ja toiset nuoret. Miessaalistajille ruumiin kätkeminen tai tuhoaminen ei ole on
      Poliisi
      9
      3791
    5. Kuka oli tekijä?

      Jos tekijä oli suomalainen, onko hänen vanhempiaan jo tavoitettu? Mitä mieltä ovat aikamiespoikansa teosta? Entä puoliso
      Valkeakoski
      36
      3557
    6. Puhuuko Orpo niin totta kuin osaa?

      Vai osaisiko "en muuta keksinyt" -Orpo edes vähän paremmin puhua totta? https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/f8d5241f-
      Maailman menoa
      359
      2647
    7. Salakamera! Kirsikka Simberg julkaisi Farmilla otetut salakuvat: "Paha tapa" paljastuu! Katso kuvat!

      Oho, no nyt on kyllä rikottu sääntöjä… Farmi Suomi -kuvauksista paljastuu yllättävää materiaalia. Lue lisää: https://w
      Tv-sarjat
      9
      2147
    8. Laita viestiä?

      Sitten kun on sinulle hyvä hetki, minä odotan. Jotain jäi kesken ja haluan viedä sen loppuun 😘
      Ikävä
      95
      1753
    9. Valkeakosken murhaaja-raiskaaja on kantasuomalainen mies tiedottaa poliisi

      Some- ja palstapersut ehtivät jo moneen kertaan julistaa tekijän maahanmuuttajaksi. Miten meni niin kuin omasta mielestä
      Maailman menoa
      129
      1749
    10. Keski-ikäinen nainen raiskasi miehen

      https://www.hs.fi/helsinki/art-2000010451173.html Ei olisi varmasti kymmenen vuotta nuorempana tarvinnut pakottaa.
      Sinkut
      193
      1622
    Aihe