Sinaia Romania

Vaeltaja 58v.

Onko kellään kokemusta ko. paikasta. Olen lähdössä vaeltamaan elokuussa. Onko kellään kokemusta suoraan tilaamisesta esimerkiksi majoituksesta? Lennot olen jo tilannut.

1

561

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mutta paikan päältä

      No, eiköhän netistä löydy ?

      Tässä muuta asiatieto:

      Romania: Matkailu turvallista normaalia varovaisuutta noudattaen. Liikenteessä on syytä olla erityisen tarkkana.

      Suomen suurlähetystö
      Bukarest

      Matkailu Romaniassa on turvallista normaalia varovaisuutta noudattaen. Väkivaltainen rikollisuus on vähäistä eikä poliittisia levottomuuksia esiinny. Kaupungeissa ja turistikohteissa kannattaa kuitenkin olla valppaana etenkin taskuvarkaiden ja erilaisten huijareiden, kuten valepoliisien, valelappuliisojen, erilaisten rahanvaihtajien jne. varalta. Syksyn 2006 aikana on raportoitu useita tapauksia, joissa ryhmä katulapsia on ryöstänyt turisteja keskusta-alueella, Unirii-aukion läheisyydessä. Passia ei ole syytä pitää mukana. Sen sijaan passin kopio kannattaa pitää mukana ja sen voi näyttää virkamerkkinsä esittävälle virkapukuiselle poliisille.

      Varsinkin Bukarestin keskustassa liikkuu huijareita, jotka vilauttavat virkamerkkiä ja vaativat nähdä passia. Siviiliasuisille "poliiseille" ei passia tule näyttää, yleensä nämä huijarit toimivat pareittain. Taskuvarkaita liikkuu etenkin julkisissa kulkuvälineissä ja toreilla, rautatieasemilla jne. Näissä paikoissa tulee noudattaa erityistä varovaisuutta. Passi ja rahat kannattaa säilyttää lähellä kehoa, varkaiden ulottumattomissa. Myös pitkän matkan junissa liikkuu usein taskuvaras- ja kerjäläisryhmiä, joten matkatavaroita kannattaa pitää tarkkaan silmällä.

      Liikenne
      Julkinen liikenne Romaniassa toimii suhteellisen hyvin. Maantieliikenne on teiden ja ajoneuvojen kunnosta ja liikennekulttuurista johtuen kuitenkin selvästi suurempi riskitekijä kuin Suomessa. Teiden huono kunto aiheuttaa jatkuvia yllätyksiä jopa Bukarestin keskustassa. Autonkuljettajilta alkoholinkäyttö on kielletty kokonaan, promilleraja on 0,0. Etenkin yöksi auto kannattaa mahdollisuuksien mukaan pysäköidä vartioituun paikkaan. Hälytyslaite ja/tai esim. rattiin kiinnitettävä turvalukko ovat suositeltavia. Öiseen aikaan ajamista kannattaa välttää, sillä etenkin maaseudulla ilman valoja olevia hevoskärryjä näkee edelleen liikenteessä. Autovuokraamoa käytettäessä on syytä tarkistaa, että auton vakuutukset ovat kunnossa, turvallisinta on käyttää tunnettujen ketjujen palveluja.

      Luonnonolot
      Romaniassa on monia erilaisia ilmastotyyppejä. Kesät ovat yleensä kuumia ja talvella voi sataa lunta koko maassa. Mustanmeren rannalla ilmasto muistuttaa Välimeren ilmastoa. Talvella vuoristoseudulla liikkuessa tulee varoa lumivyöryjä. Teitä ei useinkaan aurata kunnolla eikä nasta- tai muita talvirenkaita juurikaan ole käytössä, joten talvella liikenteessä kannattaa olla hyvin varovainen.

      Romania on maanjäristysherkkää aluetta.

      Kulttuuriin liittyvät säännöt
      Romanialaisista suurin osa on ortodokseja, suurin vähemmistö on katoliset. Sunnuntait ovat pyhäpäiviä, mutta suurimmissa kaupungeissa monet kaupat pitävät silloinkin ovensa auki. Yleinen koulutus- ja sivistystaso on korkea. Pääkieli on romania, jonka perusteet ovat romaanisia kieliä opiskelleelle helposti ymmärrettävissä. Toinen pääkieli on unkari. Nuoret puhuvat yleensä hyvää englantia, monet romanialaiset puhuvat mielellään myös ranskaa.

      Romanialainen ruokakulttuuri on rikas, lähinnä vihannes- ja lihaperusteinen, ja maassa tuotetut viinit ovat monasti laadukkaita. Ravintoloissa syöminen on turvallista, tosin lasku kannattaa aina tarkistaa mahdollisten virheiden varalta. Juomaraha ei yleensä sisälly laskuun, normaalisti jätetään 10%. Jokapäiväisten ostosten tekemisessä ei ole ongelmia kaupungeissa eikä turistipaikkakunnilla. Monin paikoin palvelujen hinnat ovat edelleen alhaiset, tosin lähenevä EU-jäsenyys tekee hintavertailun aikaisempaa kannattavammaksi.

      Terveydenhoito
      Terveysriskit Romaniassa eivät ole merkittäviä, mutta hygienian taso on Suomea alhaisempi. Kulkukoiria on paljon ja niitä kannattaa välttää, pureman sattuessa tulee ottaa välittömästi yhteys sairaalaan rabieslääkityksen saamiseksi, Bukarestissa Spitalul Colentina-sairaala. Koiran purema haava tulee heti huuhdella puhtaalla vedellä, hätätapauksessa vaikka mehulla. Juomavedeksi suositellaan vain pulloveden käyttöä. Matkustajan on syytä tarkistaa tarvittavat rokotukset terveyskeskuksesta ennen matkaa, esim. hepatiitti A ja B -rokotukset. Sairaustapauksien ja varkauksien varalta kannattaa ehdottomasti hankkia matkavakuutus. Yksityiset lääkäriasemat, joista Bukarestissa tunnetuimmat ovat esim. Medicover, Biomedica ja Constantassa esim. Iovimed eivät yleensä suostu suoraan laskuttamaan ulkomaista vakuutusyhtiötä, vaan käynti tulee maksaa paikan päällä.

      Tonavan suistosta löydettiin lokakuun 2005 aikana H5N1-lintuinfluenssavirusta. Virusta löydettiin tänä vuonna useilta paikkakunnilta, joille julistettiin eriasteisia karanteeneja. Elokuun alussa Romanian viranomaiset ilmoittivat, että kaikki viruspesäkkeet on tuhottu ja näin ollen myös kaikki karanteenit on poistettu. Romaniassa ei ole todettu yhtään ihmistartuntaa. Suurlähetystö kehottaa edelleen välttämään siipikarjatiloja ja toreja, joilla myydään eläviä lintuja. Tämän lisäksi kannattaa varmistaa, että esim. ravintoloissa tarjottava linnunliha ja kananmunat ovat kunnolla kypsennettyjä sekä huolehtia hyvästä hygieniasta.

      Lisätietoja lintuinfluenssasta löytyy Kansanterveyslaitoksen sivuilta.

      Hyvä tietää
      Suomalaiset ja muut EU- ja Schengen-maiden kansalaiset eivät tarvitse viisumia Romaniaan matkustaessaan. Viisumivapaasti Romaniassa saa turistina oleskella puolen vuoden sisällä yhteensä 90 päivän ajan.

      Hätätapauksissa
      Suomen kansalaiset tai Suomessa pysyvästi asuvat henkilöt voivat ottaa yhteyttä virka-ajan ulkopuolella ulkoasiainministeriön konsulipäivystäjään numerossa 358-9-160 55551. Numero on virka-ajan ulkopuolella saatavissa myös lähetystön puhelinvastaajasta. Bukarestin ja Helsingin välillä ei ole aikaeroa.

      Lisätietoja
      Yhteystiedot: Suomen suurlähetystö, Bukarest

      Suurlähetystön verkkosivut


      Tämä dokumentti
      Svenska
      Päivitetty 11.1.2007

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      140
      4185
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      124
      1640
    3. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      70
      1436
    4. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      283
      1412
    5. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      18
      1274
    6. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      48
      1160
    7. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1141
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      1096
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      60
      1081
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      61
      1050
    Aihe