Perintövero

maisisko

Huomenta kaikille tasapuolisesti.
Kirjoitan tälle palstalle, jos täällä ei olisi sellaisia ilkeilijöitä, kuin tuolla pykälää nuoremmissa.

Ihmiset kirjoittelevat kovasti perintöveron poistosta leskiltä. Eihän sitä ole ollut ennenkään. Minä ainakaan en perinyt mitään, sain vain pitää oman puolikkaani. Joten en maksanut mitään perintöveroakaan.

Ollaanko toista mieltä?

29

2209

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tapauksissa

      leski voi periä testamentilla, tai olla ainoa perillinen, jos perheessä ei ole lapsia.

      • ulpukka33

        Meillä oli hallintatestamentti mutta kyllä sitä jotain maksettavaa lapsille tuli jonka minä maksoin, en kyllä muista millä nimellä se oli, se on kumma kun joka pennistä töissä on pitänyt maksaa vero ja sitten jos jotain on saanut kasaan joutuu maksamaan moneen kertaan samoista rahoista, niin että hyvä se on jos perintövero poistuisi pienemmistä perinnöistä kokonaan, saa nähdä kuinka käy.


    • mirjamarja

      Kovaa on lapsille, kun perintövero lankeaa, ja maksuun on otettava lainaa. Usein leski elää elämänsä loppuun jakamattomassa pesässä.

      Nykyisin ihmisille usein jo jää perittävää pienemmilläkin tuloilla. Moni on sinnitellyt ikänsä pankin ikeessä.
      Kun on ostanut ja maksanut asunnot ja autot, ja ehkä saanut vielä kesämökinkin lomapaikaksi, niin verottajan mielestä niistä on tuhansien edestä verotuloja saatava surevilta lapsilta.

      Ei se hyvältä tunnu, kun ajattelee, että samassa niukassa elossa ovat lapsetkin lapsuutensa eläneet, kun vanhemmat ovat maksaneet lainanlyhennyksiä.
      Vuosia myöhemmin sitten joutuvat perintöverona maksamaan veroa siltäkin ajalta. Lainaa on otettava entisen lainan päälle, sillä nythän lapset juuri makselevat omien asuntojensa velkoja.
      Vaikea lasten on sanoa äitimuorille, että mökki on myytävä ja rahat jaettava, että verot saadaan maksetuksi.
      Äiti on jo kerran maksanut verot niistä rahoista, joilla mökki on rakennettu.

      • "Kuukkeli"

        Pahalta tuntuu,samaa olen miettinyt mitä kirjoitit.Tuntuu niin väärältä,kun vanhemmat on monin tavoin niistä veronsa maksaneet ja nyt lapset taas samassa tilanteessa.Lapset haluaisivat esim.kesämökin pitää,heillä muistoja sieltä ja jotain juuria,kiinekohtia,jäisi johonkin heille..mutta kipeitä päätöksiä vain tehtävä.Toivottavasti joku järki tulee näihin asioihin.


      • Emmi'

        Eräs rouva meni 20 vuotiaana avioon 15 v vanhemman miehen kanssa, saivat 6 lasta. Rouvan nimi jäi aravahakemuksista pois, samoin ensimmäisen kesämökin papereista. Mies säästi ja sijoitti, rouvan palkkatiliinkin hänellä oli oikeus. Istui kuin Roope rahakasan päällä, ei kertonut yrityksensä hintaakaan rouvalle. Vieläkin rouvalla on osin vaaleanpunaiset silmälasit hoidettuaan pitkät vuodet sairasta miestä hautaan saakka. Hänelle jäi asumisoikeus kymmeniä vuosia asuttuun taloon ja puolet myöhemmin hankittuun kesämökkiin ja auton käyttöoikeus. Lapset järkeilevät perintöverojen maksamista. Onneksi on eläke.Ehkä sijoituksista heruu. Perheellisiä lapsia ajatellen olisi varmaan voinut ajoissa järjestää käytännöllisemmin. Ei tarvitseisi kahta metsäkappalettakaan kuudelle kirjata. Tulisi toimia jo silloin, kun on terve, voimissaan ja ällissään.
        Avioliitto on yhteispeliä. Aina tulisi kumppaninsa vapaa elo varmentaa. On epäkäytännöllistä asua perikunnan omistamassa talossa taajaman ulkopuolella. Harvat osaavat järjestää. Siksipä kaivataan pakkokurssia puolisoille, miten menetellä parhaalla tavalla.


      • "Kuukkeli" kirjoitti:

        Pahalta tuntuu,samaa olen miettinyt mitä kirjoitit.Tuntuu niin väärältä,kun vanhemmat on monin tavoin niistä veronsa maksaneet ja nyt lapset taas samassa tilanteessa.Lapset haluaisivat esim.kesämökin pitää,heillä muistoja sieltä ja jotain juuria,kiinekohtia,jäisi johonkin heille..mutta kipeitä päätöksiä vain tehtävä.Toivottavasti joku järki tulee näihin asioihin.

        Yleensä aviopuolison kuolema ajoittuu aikaan jolloin muutkin suuret muutokset perheessä ovat meneillään. Lapset opiskelevat usein korkeakouluissa tai yliopistoissa joissa menot ovat toista luokkaa kun ammatti-,ja opistotasoisissa oppilaitoksissa.

        Perunkirjoitusten jälkeen perintöverot lankeavat lapsille maksettaviksi, maksuaikaa ei ole paljon, puhutaan summista markkoina ja viisinumeroisina lukuina.
        Ei ole vaikea arvata kuka ottaa perintöverot maksettavakseen toinen mahdollisuus lasten velan ottaminen joka ei toteudu ilman vanhemman takausta.

        Aviopuolison kuolema on vaikea asia koko perheelle eikä tällaiset lisävaikeudet sitä suinkaan helpota, niistä vaikeuksista vain vaietaan. On uudistuksen aika vihdoin viimein
        tässäkin asiassa.


    • Meillä on hallintaoikeustestamentti, mutta sekään ei estä sitä, että lapsemme joutuvat maksamaan perintöveroa. Tosin vähän pienempää.
      Tuntuu melkoiselta vääryydeltä, että pienistä omaisuuksista, jotka on vanhempien "selkänahasta kiskottu" ja joista on moneen kertaan maksettu verot, on ne taas kertaalleen maksettava.
      Leskellähän on asumisoikeus yhteiseen kotiin, mutta koti olisi ainoa omaisuus. Mitä tapahtuisi, jos joku lapsista vaatisi kaikesta huolimatta lakiosuutensa vaikkapa pystyäkseen maksamaan perintöveron! Entä siinä tapauksessa, että lapset olisivat alaikäisiä eikä heillä olisi tuloja?

      Joskus olemme pohtineet, olisiko helpoin tapa myydä nykyinen koti, laittaa rahat sukanvarteen ja muuttaa vuokra-asuntoon.
      Kun perukirja olisi tehty ja virallinen puoli poissa päiväjärjestyksestä, voisi leski huomata tilapäisesti dementoituneena unohtaneensa sen sukanvarren ja jakaa lapsille heidän osuutensa puhtaana käteen.

      • maisisko

        Kilvoittelin aikani perikunnan omistamassa asunnossa. Lopulta kyllästyin ja tein ratkaisuni. Otin lainaa ja ostin itselleni oman kaksion. Jaoin perillisilleni heidän osuutensa asunnosta, joka jäi aikoinaan leskelle käyttöön.

        Siitä huolimatta eivät lapseni ole pitäneet yhteyttä.

        Nämä ovat niin vaikeita asioita, etten olisi ikinä uskonut.


      • mielikuvitus!!

        Asioista täysin tietämättöminä päädyimme seuravan ratkaisuun.

        1. Yhden asunnon lahjoitus ajoissa lapsille > veroton.
        2. Testamentilla hallintaoikeus leskelle.
        3. Osa varoista säästövakuutusmuotoon. Verovapaa muistaakseni 36000E/penska/vakuuttaja.
        4. Lyhyen aikajänteen säästövakuutuksia. Verovapaa 8500E/penska/vakuuttaja.
        Ei lasketa yhteen rahalahjojen kanssa.
        5. Lainoitimme toisen käytössämme olevan asunnon.
        = pesässä velkaa.
        6. Tietenkin arkista sponssausta. Tietsareita, TV:t, matkoja, ym.

        Kolmas asunto on vielä rasitteena mutta ym. toimenpiteillä olen pystynyt rajoittamaan perintöveron kohtuuteen.

        Eikä metallimies/kaupan osa-aikakassa niin hirveästi ole kokoon saanutkaan kun lottovoitot ja perinnöt ovat kiertäneet meitä.


    • Reino

      Elämänsä aikana kannattaa suunnitella miten asiat hoituvat, kun jompikumpi jää leskeksi.

    • mirjamarka evk

      Lupailivat tarkentaa perintöveroprosenttia.
      Mitäs jos seurattaisiin ihan mielenkiinnolla, mitä esteitä asialle eri puolueissa keksitään.
      Sillä ihme on, jos noin mukavaan lypsylehmään koskettaiisiin.
      Koko ajan kuollaan ja koko ajan peritään.

      Tyhmät me, jotka emme ymmärrä miten veroja kierrettäisiin parhaimmalla tavalla. Myydäkö omaisuus lapsille ja millä hinnalla?
      Mitä hyötyä olisi, jos möisi mökkinsä velaksi jälkipolville? Eihän heillä ole varaa ostaa mökkiä, johan olisivat oman jo ostaneet, jos olisi!
      Jos myymme puoleen hintaan, niin onko loput lahjaveron alaista verotettavaa?

      Niin tai näin, verot menee.

    • Mietiskelijä.

      Mutta eikö se kuitenkin ole niin, että jollemme maksaisi kukaan mitään veroa, olisiko meillä minkäänlaista mahdollisuutta vaatia valtiolta ja kunnalta minkäänlaisia palveluja.

      Mistä muuten koottaisiin rahat joilla maksettaisiin lapsilisät, terveyspalvelut, toimeentulotuet, suun muut "tukiaiset".

      Mitä mieltä oltaisiin siitä, jos yhtä hanakasti vaadittaisiin pois näitä palveluja kuin verojen maksujakin.
      Kohtuullistahan tietenkin veron maksujenkin olla pitäisi, mutta ei todellakaan ole mitään saamisen mahdollisuutta ilman veron maksuja. Taivaastahan ei mitään tipu, vai tippuuko?

      • Verovaroilla ylläpidetään terveyspalveluita,
        maksuttomia kirjastoja sekä paljon muuta.
        Silti tuntuu omituiselta kun esim. espanjassa on hyvin pieni verotus, ja silti täysin maksuton terveyden hoito. Siis espanjan kansalaisille En ole tutustunut tarkemmin millä ne rahoitetaan.
        Jotakin "jännää" tässä suomenkin systeemissä on ja paljon !!
        Noista perintö-asioista. Olen luullut että avioliitossa mahdollinen omaisuus menee puoliksi.
        Toisen kuollessa. Toinen puoli lapsille ns.lakiosa. Toinen puoli leskelle.
        Esim. asunto-osake ei ole sillälailla omaisuutta vaan se on arvopaperi. Toivottavasti kummankin nimissä. Kumman nimissä sen omaisuutta.
        Nykylain mukaan leski saa asua yhteisesti omistetussa kodissa. Kuitenkin lapsilla on oikeus vaatia lakiosaa. miten silloin käy,kun pitäisi laittaa omaisuuspuoliksi siis lesken ja perillisten kanssa.
        Hallintaoikeus testamentista huolimatta voi vaatia lakiosaa. (Jos on niin häikäilemättömiä perijöitä)!
        Onhan se semmoista pykäläviidakkoa,, nuo lakiasiat. Nykyisin on vielä monet liitot, lapset monesta suhteesta ja liitosta, erotaan ja karataan ja taas lapsia uudesta liitosta.
        Sanonpa vaan että lakimiehillä menee hyvin ja leipä on leveä!!


      • meri-kukka98 kirjoitti:

        Verovaroilla ylläpidetään terveyspalveluita,
        maksuttomia kirjastoja sekä paljon muuta.
        Silti tuntuu omituiselta kun esim. espanjassa on hyvin pieni verotus, ja silti täysin maksuton terveyden hoito. Siis espanjan kansalaisille En ole tutustunut tarkemmin millä ne rahoitetaan.
        Jotakin "jännää" tässä suomenkin systeemissä on ja paljon !!
        Noista perintö-asioista. Olen luullut että avioliitossa mahdollinen omaisuus menee puoliksi.
        Toisen kuollessa. Toinen puoli lapsille ns.lakiosa. Toinen puoli leskelle.
        Esim. asunto-osake ei ole sillälailla omaisuutta vaan se on arvopaperi. Toivottavasti kummankin nimissä. Kumman nimissä sen omaisuutta.
        Nykylain mukaan leski saa asua yhteisesti omistetussa kodissa. Kuitenkin lapsilla on oikeus vaatia lakiosaa. miten silloin käy,kun pitäisi laittaa omaisuuspuoliksi siis lesken ja perillisten kanssa.
        Hallintaoikeus testamentista huolimatta voi vaatia lakiosaa. (Jos on niin häikäilemättömiä perijöitä)!
        Onhan se semmoista pykäläviidakkoa,, nuo lakiasiat. Nykyisin on vielä monet liitot, lapset monesta suhteesta ja liitosta, erotaan ja karataan ja taas lapsia uudesta liitosta.
        Sanonpa vaan että lakimiehillä menee hyvin ja leipä on leveä!!

        Jäi sanomatta, että ehdottomasti perintövero pitäisi poistaa, minunkin mielestäni.
        Onhan niistä kaikista verot jo maksettu ,joistakin asioista jo useampaan kertaan. kuten ruuasta mm. rakennustarvikkeista. Autoista on jokavuotinen lisäverolappu, joka tuli kai jäädäkseen. Vaikka miten monta asiaa joista on tuplavero jo maksettu.
        Ainakin nämä tavallisen ihmisen perinnöt pitäisi vapauttaa.
        Nuo miljoonaomistajat,eihän se heidän elämäänsä viskaa mihinkään vaikka vähän perintöveroa maksaisivatkin.
        Tämmöisiä tuli mieleen !


      • mietiskelijä...
        meri-kukka98 kirjoitti:

        Jäi sanomatta, että ehdottomasti perintövero pitäisi poistaa, minunkin mielestäni.
        Onhan niistä kaikista verot jo maksettu ,joistakin asioista jo useampaan kertaan. kuten ruuasta mm. rakennustarvikkeista. Autoista on jokavuotinen lisäverolappu, joka tuli kai jäädäkseen. Vaikka miten monta asiaa joista on tuplavero jo maksettu.
        Ainakin nämä tavallisen ihmisen perinnöt pitäisi vapauttaa.
        Nuo miljoonaomistajat,eihän se heidän elämäänsä viskaa mihinkään vaikka vähän perintöveroa maksaisivatkin.
        Tämmöisiä tuli mieleen !

        Epäkohtia, niitä on todella paljon, ei perintövero taida olla kaikkein tärkein korjattava virhe vaikka tärkeä onkin.

        Ne jotka ovat omaisuutensa koonneet, ovat vanhoja ihmisiä ja ovat mielestäni oikeutetut toisen pois mentyä pitämään kokoamansa, ja verottomana.

        Useimmissa tapauksissa nuoriso on jo kuitenkin paremmissa olosuhteissa pystynyt kokoamaan omaisuutta enemmän kuin mitä vanhemmillaan vielä onkaan, kyllä he pystyvät verot maksamaan, hehän niistä hyödynkin saavat.
        Vanhemmilla aikoinaan ei ollut lapsilisiä, eikä mitään tukimuotoja aikoina jolloin omaisuutensa kokosivat, nykyajan nuorilla on paljon paremmat mahdollisuudet.

        Esim. eläkeläisten asiat olisi korjattava ensitilassa , he ovat jo veronsa palkoistaan maksaneet ja heiltä peritään niitä toistamiseen.
        Osa eläkkeestä otettiin pois laman aikaan (muistaakseni) luvaten maksaa takaisin, ei ole mitään mistään kuulunut.


      • Hakomäen Eemeli
        meri-kukka98 kirjoitti:

        Verovaroilla ylläpidetään terveyspalveluita,
        maksuttomia kirjastoja sekä paljon muuta.
        Silti tuntuu omituiselta kun esim. espanjassa on hyvin pieni verotus, ja silti täysin maksuton terveyden hoito. Siis espanjan kansalaisille En ole tutustunut tarkemmin millä ne rahoitetaan.
        Jotakin "jännää" tässä suomenkin systeemissä on ja paljon !!
        Noista perintö-asioista. Olen luullut että avioliitossa mahdollinen omaisuus menee puoliksi.
        Toisen kuollessa. Toinen puoli lapsille ns.lakiosa. Toinen puoli leskelle.
        Esim. asunto-osake ei ole sillälailla omaisuutta vaan se on arvopaperi. Toivottavasti kummankin nimissä. Kumman nimissä sen omaisuutta.
        Nykylain mukaan leski saa asua yhteisesti omistetussa kodissa. Kuitenkin lapsilla on oikeus vaatia lakiosaa. miten silloin käy,kun pitäisi laittaa omaisuuspuoliksi siis lesken ja perillisten kanssa.
        Hallintaoikeus testamentista huolimatta voi vaatia lakiosaa. (Jos on niin häikäilemättömiä perijöitä)!
        Onhan se semmoista pykäläviidakkoa,, nuo lakiasiat. Nykyisin on vielä monet liitot, lapset monesta suhteesta ja liitosta, erotaan ja karataan ja taas lapsia uudesta liitosta.
        Sanonpa vaan että lakimiehillä menee hyvin ja leipä on leveä!!

        Tällaisia käsityksiä minulla on:
        Lakiosa on puolet perintöosuudesta. Rintaperillisellä on oikeus vaatia se, vaikka omaisuutta olisi vain vakituinen asunto.
        Rintaperillinen on lapsi tai lapsenlapsi suoraan alenevassa polvessa.
        Naimaosuus on se puolikas, jonka leski saa vaikka ei omistaisi kuolinpesästä mitään. Tällöin ei kuitenkaan saa olla avioehtoa, joka sulkee lesken oikeuden pois.

        Perintöverotuksesta ole sitä mieltä, että pienet perinnöt (omakotitalot yms.) pitäisi kokonaan vapauttaa verosta tai ainakin alentaa veroa huomattavasti.

        Koska veroja kuitenkin tarvitaan, pitäisi osinkoverotus hoitaa samalla tavalla kuin palkkaverotus ja periä samassa suhteessa verot myös ulkomaille menevistä osinkotuloista.


      • mirjamarja ek

        Perintöverosta ei voi neuvotella. Se maksetaan hyvin pian perunkirjoituksen jälkeen.
        Jos omaisuus on esim. äidille asuttavaksi jäävä omakotitalo ja kesämökki, niin niitä ei muuteta rahaksi, vaan niistä maksetaan isot verot lasten pussista.

        Ei pidä nyt sekoittaa muita veroja tähän. Niiden maksaminen on jokaisen velvollisuus ja ilo, kuten aikanaan eräs sos.demarikansanedustaja sanoi.

        Jos vainajalla oli osakkeita, niistä maksetaan vero ostopäivän noteerauksella. Eräs oikeusjuttu 80-luvulla paljasti sen kauhean asian, että verot olivat moninkertaiset näiden osakkeiden sen hetkisten arvon, ja perilliset joutuivat kauheaan ahdinkoon maksaessaan olemattomasta perinnöstään veroa kalleimman jälkeen. Siitä riideltiin vuosikausia, enkä muista kuinka asia lopuksi päättyi, mutta kannattaa myydä osakkeet pois ennen kuin siirtyy tuonpuoleiseen.

        Perintöveroilla ei makseta terveyspalveluja, ei suomalaisten omaisuus niin suuri ole, että ne verot mihinkään riittäisivät.
        Maksajat sen sijaan joutuvat käyttämään terveyspalveluja ahdinkoonsa ja murheeseensa.


      • mirjamarja ek
        mietiskelijä... kirjoitti:

        Epäkohtia, niitä on todella paljon, ei perintövero taida olla kaikkein tärkein korjattava virhe vaikka tärkeä onkin.

        Ne jotka ovat omaisuutensa koonneet, ovat vanhoja ihmisiä ja ovat mielestäni oikeutetut toisen pois mentyä pitämään kokoamansa, ja verottomana.

        Useimmissa tapauksissa nuoriso on jo kuitenkin paremmissa olosuhteissa pystynyt kokoamaan omaisuutta enemmän kuin mitä vanhemmillaan vielä onkaan, kyllä he pystyvät verot maksamaan, hehän niistä hyödynkin saavat.
        Vanhemmilla aikoinaan ei ollut lapsilisiä, eikä mitään tukimuotoja aikoina jolloin omaisuutensa kokosivat, nykyajan nuorilla on paljon paremmat mahdollisuudet.

        Esim. eläkeläisten asiat olisi korjattava ensitilassa , he ovat jo veronsa palkoistaan maksaneet ja heiltä peritään niitä toistamiseen.
        Osa eläkkeestä otettiin pois laman aikaan (muistaakseni) luvaten maksaa takaisin, ei ole mitään mistään kuulunut.

        "Vanhemmilla aikoinaan ei ollut lapsilisiä, eikä mitään tukimuotoja aikoina jolloin omaisuutensa kokosivat,"

        Eipä ollut, ei, mutta heillä oli inflaatio.
        Rahan arvo laski laskemistaan. Oli helppo maksaa lainat pois.
        Myöhemmin ne sidottiin indeksiin, mutta kyllä moni sai ison hyödyn rahanarvon laskusta.


      • perintöverot
        mirjamarja ek kirjoitti:

        Perintöverosta ei voi neuvotella. Se maksetaan hyvin pian perunkirjoituksen jälkeen.
        Jos omaisuus on esim. äidille asuttavaksi jäävä omakotitalo ja kesämökki, niin niitä ei muuteta rahaksi, vaan niistä maksetaan isot verot lasten pussista.

        Ei pidä nyt sekoittaa muita veroja tähän. Niiden maksaminen on jokaisen velvollisuus ja ilo, kuten aikanaan eräs sos.demarikansanedustaja sanoi.

        Jos vainajalla oli osakkeita, niistä maksetaan vero ostopäivän noteerauksella. Eräs oikeusjuttu 80-luvulla paljasti sen kauhean asian, että verot olivat moninkertaiset näiden osakkeiden sen hetkisten arvon, ja perilliset joutuivat kauheaan ahdinkoon maksaessaan olemattomasta perinnöstään veroa kalleimman jälkeen. Siitä riideltiin vuosikausia, enkä muista kuinka asia lopuksi päättyi, mutta kannattaa myydä osakkeet pois ennen kuin siirtyy tuonpuoleiseen.

        Perintöveroilla ei makseta terveyspalveluja, ei suomalaisten omaisuus niin suuri ole, että ne verot mihinkään riittäisivät.
        Maksajat sen sijaan joutuvat käyttämään terveyspalveluja ahdinkoonsa ja murheeseensa.

        sitten joutuvat?


      • mirjamarja ek kirjoitti:

        Perintöverosta ei voi neuvotella. Se maksetaan hyvin pian perunkirjoituksen jälkeen.
        Jos omaisuus on esim. äidille asuttavaksi jäävä omakotitalo ja kesämökki, niin niitä ei muuteta rahaksi, vaan niistä maksetaan isot verot lasten pussista.

        Ei pidä nyt sekoittaa muita veroja tähän. Niiden maksaminen on jokaisen velvollisuus ja ilo, kuten aikanaan eräs sos.demarikansanedustaja sanoi.

        Jos vainajalla oli osakkeita, niistä maksetaan vero ostopäivän noteerauksella. Eräs oikeusjuttu 80-luvulla paljasti sen kauhean asian, että verot olivat moninkertaiset näiden osakkeiden sen hetkisten arvon, ja perilliset joutuivat kauheaan ahdinkoon maksaessaan olemattomasta perinnöstään veroa kalleimman jälkeen. Siitä riideltiin vuosikausia, enkä muista kuinka asia lopuksi päättyi, mutta kannattaa myydä osakkeet pois ennen kuin siirtyy tuonpuoleiseen.

        Perintöveroilla ei makseta terveyspalveluja, ei suomalaisten omaisuus niin suuri ole, että ne verot mihinkään riittäisivät.
        Maksajat sen sijaan joutuvat käyttämään terveyspalveluja ahdinkoonsa ja murheeseensa.

        verotuloilla hyvinvointia ylläpidetään.Työtulojen verotuksella!
        Mutta mihin perintöverot menee,, siinä onkin hyvä kysymys.
        Kai niillä jotain valtion kuluja peitellään, niilläkin,kai???
        kaikki verothan ne on pakko maksaa, ennenkuin laki toisin säädetään.
        Osakkeet ja kaikki rahastot taas hypelee rajusti,aina maailman taloustilanteen mukaan.
        Joten sellaiseenkin olisi varauduttava, kenellä niitä on.
        Oma äitimme kuoli 38v.sitten.
        Emme vaatineet lakiosuutta, niin päätetiin.
        Isämme otti uuden vaimon- ja kuoli itse.
        Pesä on täysin jakamaton, leski asuu siinä.
        Ainoa mitä tapahtui, me lapset maksoimme perintöveron oletetun arvon mukaan. Leski ei maksa veroa. Heillä oli asumisoikeus testamentti.
        Lakiosuutta olisimme voineet vaatia,, ei oikein huvittanut ryhtyä käräjöimään, Inhoan kaikkia
        "rettelöasioita"!
        Tietysti jos ajattelisi asiaa ollen itse vastaavassa tilanteessa. Miten haluaisi perillisten toimivan !


      • yx vaan
        meri-kukka98 kirjoitti:

        Verovaroilla ylläpidetään terveyspalveluita,
        maksuttomia kirjastoja sekä paljon muuta.
        Silti tuntuu omituiselta kun esim. espanjassa on hyvin pieni verotus, ja silti täysin maksuton terveyden hoito. Siis espanjan kansalaisille En ole tutustunut tarkemmin millä ne rahoitetaan.
        Jotakin "jännää" tässä suomenkin systeemissä on ja paljon !!
        Noista perintö-asioista. Olen luullut että avioliitossa mahdollinen omaisuus menee puoliksi.
        Toisen kuollessa. Toinen puoli lapsille ns.lakiosa. Toinen puoli leskelle.
        Esim. asunto-osake ei ole sillälailla omaisuutta vaan se on arvopaperi. Toivottavasti kummankin nimissä. Kumman nimissä sen omaisuutta.
        Nykylain mukaan leski saa asua yhteisesti omistetussa kodissa. Kuitenkin lapsilla on oikeus vaatia lakiosaa. miten silloin käy,kun pitäisi laittaa omaisuuspuoliksi siis lesken ja perillisten kanssa.
        Hallintaoikeus testamentista huolimatta voi vaatia lakiosaa. (Jos on niin häikäilemättömiä perijöitä)!
        Onhan se semmoista pykäläviidakkoa,, nuo lakiasiat. Nykyisin on vielä monet liitot, lapset monesta suhteesta ja liitosta, erotaan ja karataan ja taas lapsia uudesta liitosta.
        Sanonpa vaan että lakimiehillä menee hyvin ja leipä on leveä!!

        Ihan turhaan olet huolissasi siitä, että lakimiehet niin leveästi eläisivät. Päivät ovat pitkiä eikä sitä tuloakaan ihan siihen malliin saa kuin maallikot luulevat. Verotus pitää siitä huolen.

        Tuolla Perintö ja testamentti-osastolla näyttää olevan aika tasokasta ja paikkansa pitävää tietoa perintöasioista.


      • aikapommi
        Hakomäen Eemeli kirjoitti:

        Tällaisia käsityksiä minulla on:
        Lakiosa on puolet perintöosuudesta. Rintaperillisellä on oikeus vaatia se, vaikka omaisuutta olisi vain vakituinen asunto.
        Rintaperillinen on lapsi tai lapsenlapsi suoraan alenevassa polvessa.
        Naimaosuus on se puolikas, jonka leski saa vaikka ei omistaisi kuolinpesästä mitään. Tällöin ei kuitenkaan saa olla avioehtoa, joka sulkee lesken oikeuden pois.

        Perintöverotuksesta ole sitä mieltä, että pienet perinnöt (omakotitalot yms.) pitäisi kokonaan vapauttaa verosta tai ainakin alentaa veroa huomattavasti.

        Koska veroja kuitenkin tarvitaan, pitäisi osinkoverotus hoitaa samalla tavalla kuin palkkaverotus ja periä samassa suhteessa verot myös ulkomaille menevistä osinkotuloista.

        Nyt on valtaosa pariskunnista avoliitossa. Monella on ex-puoliso ja nyt uusi avokki. Lapsia molemmista suhteista. Molemmilla. Esimerkiksi 2 lasta joka suhteesta. Se tekisi 8 henkeä avoleski.

        Eipä katteeksi käy, kun perinnönjakoa aletaan suunnitella, sillä jo se, että mennään avoliittoon, on huono ratkaisu. Leski ei peri mitään, lapset perivät. Ja kuka katsoo, mikä osa kuuluu kenellekin, jos avopari on vuosikausia ollut yhdessä ja lisännyt varallisuuttaan. Kun neljä eri ryhmää lapsia sitten saapuu osingolle, niin ...


      • maisisko
        aikapommi kirjoitti:

        Nyt on valtaosa pariskunnista avoliitossa. Monella on ex-puoliso ja nyt uusi avokki. Lapsia molemmista suhteista. Molemmilla. Esimerkiksi 2 lasta joka suhteesta. Se tekisi 8 henkeä avoleski.

        Eipä katteeksi käy, kun perinnönjakoa aletaan suunnitella, sillä jo se, että mennään avoliittoon, on huono ratkaisu. Leski ei peri mitään, lapset perivät. Ja kuka katsoo, mikä osa kuuluu kenellekin, jos avopari on vuosikausia ollut yhdessä ja lisännyt varallisuuttaan. Kun neljä eri ryhmää lapsia sitten saapuu osingolle, niin ...

        Sinähän maalailet piruja seinälle.

        Onneksi olen jo tuosta vaarasta kasvanut ohi.


      • aikapommi
        maisisko kirjoitti:

        Sinähän maalailet piruja seinälle.

        Onneksi olen jo tuosta vaarasta kasvanut ohi.

        Kyllä sellainen aika on kohta edessämme, joskin tuo nyt oli aika kamala esimerkki.
        Mutta entäs, kun exä on mennyt uusiin naimisiin ja ostanut monen huoneen rivitalon. Uusi avioliitto on lapseton.
        Kuolee sitten ja leski tietenkin jää asumaan rivitaloon, kuten laki sallii.
        Exällä on ed. avioliitosta lapsi, joka perii isänsä puolikkaan pesästä, mutta koska uusi vaimo asuu "pesässä", niin lapselle ei jää kuin perintövero rivitalosta.
        Mistä hän sen rahan tempaisee? Opintovelkainen, elämäänsä aloitteleva nuori?
        Leski voi asua rivitalossaan vielä 15 v. Hänen jälkeensä lapsi sitten saa perintönsä, eli sen talonpuolikkaan.

        Uskon että tällaisia tapauksia on aika tavalla.


      • asuntokaupan uhri
        yx vaan kirjoitti:

        Ihan turhaan olet huolissasi siitä, että lakimiehet niin leveästi eläisivät. Päivät ovat pitkiä eikä sitä tuloakaan ihan siihen malliin saa kuin maallikot luulevat. Verotus pitää siitä huolen.

        Tuolla Perintö ja testamentti-osastolla näyttää olevan aika tasokasta ja paikkansa pitävää tietoa perintöasioista.

        Ainakin me asuntokaupassa huijatuksi tulleet maksoimme lakimiehelle 100 euroa per tunti, jopa puhelinnneuvottelusta.Kotivakuutus maksoi palkkiot, mutta omavastuukin oli melkoinen.


    • minna.j

      Kyllä tuntuu olevan paremmin meillä Ruotsissa tässä asiassa. Täällä saa leski pitää koko omaisuuden ,lapset saa odottaa osuuttansa kunnes molemmat vanhemmat kuolee eikä ole enää perintöveroa se poistettiin joku vuosi sitten.

      • Atolfia

        se tulo valtiolle, mikä aikaisemmin tuli perintöverosta? Jonkinlaisilla verotuloillahan korvaava summa on saatava kasaan.

        Onhan Ruotsissakin terveydenhuolto ym:t järjestetty samoin ellei paremminkin kuin täällä Suomessa, joten rahaa sielläkin tarvitaan.

        Ehdottomasti olen perintöveron poistamisen kannalla.


      • minna.j
        Atolfia kirjoitti:

        se tulo valtiolle, mikä aikaisemmin tuli perintöverosta? Jonkinlaisilla verotuloillahan korvaava summa on saatava kasaan.

        Onhan Ruotsissakin terveydenhuolto ym:t järjestetty samoin ellei paremminkin kuin täällä Suomessa, joten rahaa sielläkin tarvitaan.

        Ehdottomasti olen perintöveron poistamisen kannalla.

        En enää muista mitä muuta veroa nostettiin kun perintövero poistettiin.Perintöveron poistamisen syyksi sanottiin vaikeudet pikkufirmojen sukupolven vaihdosa ,jos lapset joutuu maksamaan perintöveron yrityksestä niin eivät he pysty sitä jatkamaan vaan yritys menee konkurssiin.


    • Nimetön

      Täällä on annettu se kuva, että perintövero on aina suuri rasite. Veroa ei kuitenkaan makseta tyhjästä vaan jostakin saadusta.

      Luopuminen jo elinaikanaan lienee monen käyttämä. Omistaja, isä tai äiti, voi asua lopun ikänsä perillisten nimiin siirretyssä asunnossa.

      Liikeyrityksen sukupolvenvaihdos on ainakin erään tuntemani henkilön mukaan erinomainen ratkaisu, myös taloudellisesti.

      Puolison äkkilähtö on tietysti ennakoimaton ja sitä näissä viesteissäkin tarkoitettaneen.

      Eivätköhän ovelat lakimiehet saa jätettyä verottajan nuolemaan näppejään ainakin tulevaisuudesssa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Jumala rankaisi; nainen kuoli Suviseuroissa

      Eihän näissä joukkohysteriatapahtumissa ole mitään tolkkua. Aina pitää hajauttaa. Toivottavasti lestatkin tulevat nyt
      Maailman menoa
      295
      6902
    2. Kiitos, kun paljastit

      Vaikka mä tiesinkin! Nyt voi ottaa seuraavan askeleen? Hyvää yötä:)
      Ikävä
      56
      2128
    3. Missä hiton pippaloissa

      Sä käyt kun sua ei näy missään..tahtosin vaan varmistua et kaikki ok.
      Ikävä
      33
      1571
    4. Olen miettinyt sinua tänään

      Se mitä teit oli oikeasti vähän tylyä. En voi ottaa sitä muuna kuin mitä se konkreettisesti on. Esitän itsellenikin että
      Tunteet
      25
      1371
    5. IS Viikonloppu 29.-30.6.2024

      Melko hyvä 3- -tasoiseksi merkitty Kovis Jari Keräseltä. Pääkuvan merkitys on varsin vähäinen rajoittuen alakulman aukio
      Sanaristikot
      71
      1117
    6. Kysymystä pukkaa

      Mitä aiot tehdä kun näet hänet seuraavan kerran? Vai oletko kuin ei mitään....
      Ikävä
      105
      1073
    7. Kuolemanraja kokemukset ovat kulttuurisidonnaisia.

      Kuolemanraja kokemukset ovat kulttuurisidonnaisia. Kristilliset ääriainekset pelottelevat ihmisiä edelleen IKUISELLA hel
      Hindulaisuus
      329
      979
    8. Suviseurat

      Kamala onnettomuus tapahtunut subiseuroissa
      Hyrynsalmi
      15
      803
    9. Tässä viimeinen mahdollisuutesi nainen

      Kysyä tai sanoa minulle, jos jotain jäi vuosien takaisista. Sen verran meillä oli kuitenkin jotain, että välillä mietin
      Ikävä
      45
      786
    10. Miksei persut järjesteä koskaan miekkareita tai kulkueita?

      Pelkäävätkö saavansa pataansa, ja sen vuoksi vain öyhöttävät netissä? Ei öyhöttämisellä muuteta maailmaa. Pitää olla ak
      Maailman menoa
      274
      777
    Aihe