Aihe

Uusia perunoita

Opettelija

En löytänyt muutakaan palstaa mistä olisin kysellyt siispä käännyn puoleenne jos voisitte auttaa.
Olen vasta muuttanut rivariini ja kun minulla nyt on omaa maata niin ajattelin laittaa kasvuturvepussiin uusia pottuja kasvamaan.Siispä mikä olisi paras lajike? Milloin perunat pitää laittaa itämään/milloin laittaa pussiin.Siis siihen ilmeisesti tehdään viiltoja vai pitääkö koko yksi sivu aukaista että saa valoa.Kiva olisi kokeilla kaikkea uutta mutta kaupungin kasvattina tiedot hukassa.

6

4740

  Vastaukset

  • En todellakaan ole mikään perunanviljelijä, mutta alkuun pääset minunkin tiedoillani.

   Perunalajikkeilla voi tietysti briljeerailla, mutta kun itsellesi vähän kasvatat, on aivan sama mitä lajiketta istutat. Kaikki ne tulevat syödyksi ja kaikki ne maistuvat erinomaisilta.
   Itse istutan aina sitä lajiketta mitä satun saamaan.

   En tiedä onko turvepussi parasta mahdollista maata perunalle, mutta ihan varmasti se siinäkin kasvaa.
   Perunamaa saisi olla ilmeisesti hiekkaisempaa. Vartta turvepussi ainakin saa perunan lykkäämään.

   Viillot riittää pussiin, valoa perunansimenet eivät saakaan saada, ja vielä vähemmän uudet perunat. Suora auringon valo saattaa tehdä uudesta perunasta vihertävän ja sitä kautta jopa myrkyllisen.

   Älä kastele perunoita liikaa, sillä jotkut perunanviljelijät meillä päin sanovat, että peruna tarvitsee vettä vasta kattilassa.
   Mutta kyllä tietty kosteus silti auttaa perunoita kasvamaan.

   Vanhan kansan perunanistutuspäivä on täällä keskisuomessa kesäkuun kymmenes. Silloin siemenen on kannattanut "iduttaa" valmiiksi, niin lähtee nopeammin kasvuun. Perunamaa on riittävän lämmin aloittamaan kasvun, kun pikkulapsi pystyy siinä istumaan paljaalla pepulla.
   Eli kylmä on se mitä peruna pelkää, silloin se ei kasva, ja liian varhain nousseet "totturat" saattavat jopa paleltua alkukesän hallaöinä.

   Kun saat uusia perunoita ensimmäisen kerran, haet kylmäsavusiikaa ja ruisleipää. Silloin sitä oppii tietämään mikä on hyvää.

   • Kiitokset ohjeistasi.Minulla ei ole sellaista maata mihin istuttaisin pottuja siksi tahdon kokeilla sitä turvepussia.Täällä Oulussa varmaan samaan aikaan pannaan pottu kuin siellä etelämmässäkin.

    Kun uudet pottuni ovat syönti kunnossa, niin mielestäni parasta on voikastike jossa on paljon uutta sipulia sekä suola lohi.


   • edellinen kyselijä kirjoitti:

    Kiitokset ohjeistasi.Minulla ei ole sellaista maata mihin istuttaisin pottuja siksi tahdon kokeilla sitä turvepussia.Täällä Oulussa varmaan samaan aikaan pannaan pottu kuin siellä etelämmässäkin.

    Kun uudet pottuni ovat syönti kunnossa, niin mielestäni parasta on voikastike jossa on paljon uutta sipulia sekä suola lohi.

    Arvelin vielä jouduttaa edellisiin vuosiin verrattuna. Köyhän miehen mallilla. Siemenet niitä mitä on jäänyt siis jo hieman itäneet jääkaapissa. Meillähän syödään vain parasta. Niitä pidetty vielä valoisassa että idut vahvistuu.
    Hankin kaupasta (ilmaisia,käy muuhunkin taimikasvatukseen) styröks laatikon jossa ollut kaloja. Pese se haju lähtee parhaiten kloritilla tai vast.
    Tee sanomalehdestä, yksi sivu .Taita pitkä sivu kahtia ja kieräytä kämmenessä spotti siis purkin tapainen, pohja tulee siitä vähän rustailemalla.Peruna ei siitä välitä vaikka et saisikaan kaikista samanlaisia, kunhan multa pysyy sisällä siihen asti kun saat sen vieriviereen laatikkoon. Perunansiemen sinne mullansisälle piiloon. Laatikkoon mahtuu noin parikymmentä. Itsellä on olleet jo kuukaudenpäivät , aivan ovat hyvässä juuressa ja vartta alkaa työntyä. Joten maa johon ne laitan on harson alla lämpenemässä. Ja parin viikon päästä ne istutan sinne semmoisenaan paperihan hajoaa koska niin ohuesti vielä.
    Multana on taimimultaa


  • Helpompi siirrellä kuin turvepussia. Ja ämpäriin mahtuu paremmin kasvamaan (syvempi) kuin pussiin.

   • En tiedä onko kasvuturveseokset valmiiksi lannoitettu millä tavalla, mutta ehdoton yleisohje perunan kasvatuksessa on välttää liikaa typpeä.

    Tehoviljelmien perunat maistuvat miltä maistuvat, juuri siitä syystä että maahan on nopean kasvun toivossa holvattu liikaa typpeä. Typpi tekee perunasta mauttoman, vetisen ja aiheuttaa sille kasvitauteja.

    Olen itse luomuviljelijä. Pelkällä kompostilla lannoitetuista (ei liikaa kompostiakaan) on kasvanut maailman parhaita perunoita. Herkkua syödä vaikka aivan paljaaltaan!


  • Itse olen kasvattanut perunoita paljaalla nurmikolla. Leikkaa siitä kohtaa nurmikko lyhyeksi ja perunat nurmikon pinnalle. Lisää nurmikonleikkuujätettä, että peittyvät ja aina kun leikkaat nurmikon, lisäät sitä. Tulee puhtaita ja erittäin maukkaita. Sen verrran kasvatan, että saan uusia perunoita suoraan "pellosta", jolloin ne ovat parhaimmillaan.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Maisa tahtoo Mikon kanssa yhteisen lapsen

   On kuitenkin kiire sillä sairaus voi paheta ja se kaataisi vauvahaaveet: "Lentoemäntänä työskentelevä mediapersoona Maisa Torppa, 29, kertoo tuoreess
   Kotimaiset julkkisjuorut
   139
   11306
  2. Maisuliini vongannut vieraalta mieheltä

   Käsi pystyyn kenelle tuli yllärinä: https://www.seiska.fi/Uutiset/Maisa-Torppa-taas-suhdeskandaalissa-Yritti-iskea-kaasonsa-miehen-ystavat-hylkasivat
   Kotimaiset julkkisjuorut
   287
   5595
  3. Jättiselvitys: He saivat 100 000 euroa Business Finland tukea

   Jättiselvitys Business Finlandin koronatuista: he saivat 100 000 euroa, yli tuhat peruutti hakemuksensa https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000007660
   Maailman menoa
   77
   3888
  4. Turun seudulla löydetty ensimmäiset uudelleen koronaan sairastuneet

   Taitaa rokotukset mennä hukkaan, kun ei tulekaan immuniteettiä. https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/5039e73d-b54b-4edd-a962-a3c841d846d7
   Maailman menoa
   96
   3295
  5. Onkobmaisasta rikostutkinta päällä?

   Vauva palstalla oli lähipiirin viestit julkaistu mitä siellä täydellisessä pikku perheessä todellisuudessa tapahtuu... Aivan järkyttävää tekstiä jos p
   Kotimaiset julkkisjuorut
   176
   1899