Uusia perunoita

Opettelija

En löytänyt muutakaan palstaa mistä olisin kysellyt siispä käännyn puoleenne jos voisitte auttaa.
Olen vasta muuttanut rivariini ja kun minulla nyt on omaa maata niin ajattelin laittaa kasvuturvepussiin uusia pottuja kasvamaan.Siispä mikä olisi paras lajike? Milloin perunat pitää laittaa itämään/milloin laittaa pussiin.Siis siihen ilmeisesti tehdään viiltoja vai pitääkö koko yksi sivu aukaista että saa valoa.Kiva olisi kokeilla kaikkea uutta mutta kaupungin kasvattina tiedot hukassa.

6

5696

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pottumaakari

      En todellakaan ole mikään perunanviljelijä, mutta alkuun pääset minunkin tiedoillani.

      Perunalajikkeilla voi tietysti briljeerailla, mutta kun itsellesi vähän kasvatat, on aivan sama mitä lajiketta istutat. Kaikki ne tulevat syödyksi ja kaikki ne maistuvat erinomaisilta.
      Itse istutan aina sitä lajiketta mitä satun saamaan.

      En tiedä onko turvepussi parasta mahdollista maata perunalle, mutta ihan varmasti se siinäkin kasvaa.
      Perunamaa saisi olla ilmeisesti hiekkaisempaa. Vartta turvepussi ainakin saa perunan lykkäämään.

      Viillot riittää pussiin, valoa perunansimenet eivät saakaan saada, ja vielä vähemmän uudet perunat. Suora auringon valo saattaa tehdä uudesta perunasta vihertävän ja sitä kautta jopa myrkyllisen.

      Älä kastele perunoita liikaa, sillä jotkut perunanviljelijät meillä päin sanovat, että peruna tarvitsee vettä vasta kattilassa.
      Mutta kyllä tietty kosteus silti auttaa perunoita kasvamaan.

      Vanhan kansan perunanistutuspäivä on täällä keskisuomessa kesäkuun kymmenes. Silloin siemenen on kannattanut "iduttaa" valmiiksi, niin lähtee nopeammin kasvuun. Perunamaa on riittävän lämmin aloittamaan kasvun, kun pikkulapsi pystyy siinä istumaan paljaalla pepulla.
      Eli kylmä on se mitä peruna pelkää, silloin se ei kasva, ja liian varhain nousseet "totturat" saattavat jopa paleltua alkukesän hallaöinä.

      Kun saat uusia perunoita ensimmäisen kerran, haet kylmäsavusiikaa ja ruisleipää. Silloin sitä oppii tietämään mikä on hyvää.

      • edellinen kyselijä

        Kiitokset ohjeistasi.Minulla ei ole sellaista maata mihin istuttaisin pottuja siksi tahdon kokeilla sitä turvepussia.Täällä Oulussa varmaan samaan aikaan pannaan pottu kuin siellä etelämmässäkin.

        Kun uudet pottuni ovat syönti kunnossa, niin mielestäni parasta on voikastike jossa on paljon uutta sipulia sekä suola lohi.


      • nyt näin
        edellinen kyselijä kirjoitti:

        Kiitokset ohjeistasi.Minulla ei ole sellaista maata mihin istuttaisin pottuja siksi tahdon kokeilla sitä turvepussia.Täällä Oulussa varmaan samaan aikaan pannaan pottu kuin siellä etelämmässäkin.

        Kun uudet pottuni ovat syönti kunnossa, niin mielestäni parasta on voikastike jossa on paljon uutta sipulia sekä suola lohi.

        Arvelin vielä jouduttaa edellisiin vuosiin verrattuna. Köyhän miehen mallilla. Siemenet niitä mitä on jäänyt siis jo hieman itäneet jääkaapissa. Meillähän syödään vain parasta. Niitä pidetty vielä valoisassa että idut vahvistuu.
        Hankin kaupasta (ilmaisia,käy muuhunkin taimikasvatukseen) styröks laatikon jossa ollut kaloja. Pese se haju lähtee parhaiten kloritilla tai vast.
        Tee sanomalehdestä, yksi sivu .Taita pitkä sivu kahtia ja kieräytä kämmenessä spotti siis purkin tapainen, pohja tulee siitä vähän rustailemalla.Peruna ei siitä välitä vaikka et saisikaan kaikista samanlaisia, kunhan multa pysyy sisällä siihen asti kun saat sen vieriviereen laatikkoon. Perunansiemen sinne mullansisälle piiloon. Laatikkoon mahtuu noin parikymmentä. Itsellä on olleet jo kuukaudenpäivät , aivan ovat hyvässä juuressa ja vartta alkaa työntyä. Joten maa johon ne laitan on harson alla lämpenemässä. Ja parin viikon päästä ne istutan sinne semmoisenaan paperihan hajoaa koska niin ohuesti vielä.
        Multana on taimimultaa


    • yksi keino

      Helpompi siirrellä kuin turvepussia. Ja ämpäriin mahtuu paremmin kasvamaan (syvempi) kuin pussiin.

      • liikaa typpeä

        En tiedä onko kasvuturveseokset valmiiksi lannoitettu millä tavalla, mutta ehdoton yleisohje perunan kasvatuksessa on välttää liikaa typpeä.

        Tehoviljelmien perunat maistuvat miltä maistuvat, juuri siitä syystä että maahan on nopean kasvun toivossa holvattu liikaa typpeä. Typpi tekee perunasta mauttoman, vetisen ja aiheuttaa sille kasvitauteja.

        Olen itse luomuviljelijä. Pelkällä kompostilla lannoitetuista (ei liikaa kompostiakaan) on kasvanut maailman parhaita perunoita. Herkkua syödä vaikka aivan paljaaltaan!


    • merjam2

      Itse olen kasvattanut perunoita paljaalla nurmikolla. Leikkaa siitä kohtaa nurmikko lyhyeksi ja perunat nurmikon pinnalle. Lisää nurmikonleikkuujätettä, että peittyvät ja aina kun leikkaat nurmikon, lisäät sitä. Tulee puhtaita ja erittäin maukkaita. Sen verrran kasvatan, että saan uusia perunoita suoraan "pellosta", jolloin ne ovat parhaimmillaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      148
      2301
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1958
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1918
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1720
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      64
      1514
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1286
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1190
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1178
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1173
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1157
    Aihe