Ongelmallinen linoleum

mopittaja

Kertokaa, rakkaat kollegat, mitkä ovat parhaat menetelmät ja aineet linoleumlattialle?

Tuntuu, että kaikki siivoojaa säästävät menetelmät tuottavat epätyydyttävän lopputuloksen. Lattia kuitenkin likastuu, koska on kovassa käytössä.

APUA!!

14

24567

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • piikalikka

      Linoleum ei kestä pitkäaikaista veden vaikutusta eikä vahvoja emäksiä. Vahanpoistoaineen (ja tietysti päivittäispuhdistusaineenkin) pH pitää olla enintään 10 - ei koskaan yli sen.

      Linoleumin perusteellinen vahanpoisto suositellaan tehtäväksi noin kolmen vuoden välein em. ominaisuuksien vuoksi. Silloinkin on pestävä pieni ala kerrallaan vettymisen välttämiseksi. Pintapesulla pitäisi pärjätä mahdollisimman monta vuotta.

      Päivittäissiivous olisi hyvä tehdä yhdistelmäkoneella, jolloin lattia jää kuivaksi. Kostea/nihkeäpyyhintää jollei yhdistelmäkonetta ole käytettävissä.

      Jos lattian suojaus on kulunut ja esim. sitä on joskus peruspesty väärällä vahanpoistoaineella (pH yli 10) on siitä voinut liueta pellavaöljy pois ja lattia jää huokoiseksi vahauksesta huolimatta. Lattia on silloin menettänyt ominaisuutensa ja on pilalla. Huokoisena se imee likaa syvälle eikä sitä käsimenetelmin saa enää kovinkaan siistiksi.

      Peruspesussa tehdään joskus myös se virhe, että pesun jälkeen lattian kuivuttua pinnalta, se vahataan saman tien. Sitä ei saa koskaan tehdä. Silloin linoleumin sisään jäänyt kosteus hilseilyttää vahaa irti ja ns. hilseilevä lattiaongelma on valmis. Sen korjaaminen onkin sitten vaikeaa.

      Linoleumin on annettava aina peruspesun jälkeen kuivua kokonainen vuorokausi ennen kuin se vahataan.

      • Linoleum sucks!!!

        ...linoleum on vaikein lattiamateriaali pitää kunnossa varsinkin jos joku on kerennyt pilaamaan lattian ennen sinua, kohteessa johon olet juuri saanut työpaikan. Yleensä lika on niin syvällä lattiassa että sitä ei saa puhtaaksi kukaan.....


      • pitäisi osata valita heti
        Linoleum sucks!!! kirjoitti:

        ...linoleum on vaikein lattiamateriaali pitää kunnossa varsinkin jos joku on kerennyt pilaamaan lattian ennen sinua, kohteessa johon olet juuri saanut työpaikan. Yleensä lika on niin syvällä lattiassa että sitä ei saa puhtaaksi kukaan.....

        kun lattia uusitaan. Siihenkään en usko, että jokapäiväinen yhdistelmäkoneella ajo olisi hyväksi, koska kuivat/nihkeät on suositeltuja. Kaikkihan tietty riippuu kohteesta, kulutuksesta ja liasta. Luulen, että linolikin on hyvä, kun se on oikeassa kohteessa, ja oikein hoidettu.

        Totta on myös se, että muovi on peestä, jos sitä ei voi vahata tarpeeksi usein. Meidän kohteessa on kumpaakin, ja tuossa tapauksessa linoli on ollut parempi hoitaa, kun ei tarvitse vahata ollenkaan, hoitaa vain hoitoaineilla viikoittain.

        Yleensä pintamateriaalit valitsee ihminen, joka ei ymmärrä pinnoista ja niiden hoitotarpeista mitään. Saatikka puhuisi käyttäjien kanssa siitä, kuinka usein siivoojalle annetaan mahdollisuus hoitaa ja puhdistaa pintoja.

        Vahattavia lattioita ei pitäisi valita ollenkaan sellaisiin kohteisiin, joiden vahaustarve on kova. Kuivapuristettu laatta on paras!


      • jokumuu

        Kuinka pian vahauksen jälkeen voi lattiaa pyyhkiä kostealla ja kiillottaa?


      • piikalikka
        jokumuu kirjoitti:

        Kuinka pian vahauksen jälkeen voi lattiaa pyyhkiä kostealla ja kiillottaa?

        Pyyhkisin kostealla tarpeen mukaan vahan kuivuttua. Viikon verran ehkä näyttäisin vain nihkeää.

        Linollehan suositellaan nihkeitä menetelmiä ensisijaisesti. Linoa kuitenkin asennetaan paljon kuraantuviin paikkoihin, jolloin nihkeä ei riitä. Silloin yhdistelmäkone on paikallaan. Mutta sekään ei aina onnistu. Silloin kosteapyyhintä.


      • Anonyymi
        piikalikka kirjoitti:

        Pyyhkisin kostealla tarpeen mukaan vahan kuivuttua. Viikon verran ehkä näyttäisin vain nihkeää.

        Linollehan suositellaan nihkeitä menetelmiä ensisijaisesti. Linoa kuitenkin asennetaan paljon kuraantuviin paikkoihin, jolloin nihkeä ei riitä. Silloin yhdistelmäkone on paikallaan. Mutta sekään ei aina onnistu. Silloin kosteapyyhintä.

        Olen vahauksen jälkeen toiminut niin, että pari viikkoa ottanut kostealla, ei märällä, ilman pesuaineita.
        Pysyy vaha lattiassa liiankin hyvin eli kauan.


    • Siivoojanainen

      Älä seisota vettä-vesi yleensäkin on allaa linoleumille. Älä käytä pesuaineita joiden Ph on yli 9 (vahva emäs). Vahaa linoleumia niin, että pinta on himmeä, se ei saa kiiltää. Linoleumia on hyvä kiillottaa ja elvyttää vahausten välillä 10-pesuaineella sumupuhdistaen ns. High-Speed-koneella jos vaha on jo kulunut näkyvästi.

    • Anonyymi

      Tavalliset heikosti emäksiset aineet ja hoitoaine silloin tällöin. Itse olen koulussa töissä, jossa on pelkästään linoleum-lattioita. Ja ne ovat ikivanhoja, mutta olemme säästyneet vahan jauhoontumisongelmalta. Pesemme ja vahaamme lattiat joka vuosi kovan kulutuksen vuoksi. Pesu Jytyllä tai vahanpoistoaineella ja vahaus Mepol HM:llä, joka on himmeäkiiltoinen, kestävä vaha. Moppaamme kuivalla ja nihkeällä ja vain tarvittaessa pyyhimme kostealla tahrat. Hiekka-aikaan kosteapyyhintä on tietysti tarpeen enemmänkin. Meillä ei ole aikaa eikä mahdollisuutta ajella luokkia yhdistelmäkoneella, joten pitää käyttää käsimenetelmiä. Mutta se onnistuu kyllä. Tsemppiä kaikille!

    • Anonyymi

      Pur-pinnoite linoleumin päälle ja puhdistaminen tulee olemaan helppoa! Peruspesuja ei tarvitse kuin 2-3v välein ja siten saa siivoojakin tehtyä hommansa helposti ja nopeasti vaikka ihan perus mopilla.

      • Anonyymi

        Pur pintaa vaan ei peruspestä vanhan koulukunnan tyyliin lainkaan. Pur on huokoista alta,siihen on pintaan painettu värillinen kalvo ikäänkuin painokoneella,ja päälle vielä muovi joka näkyy läpi. Elikkäs,kun hinkuttaa pinnan kunnolla,lattiamuovi onkin pilalla. Pur pintaa vain pyyhitään normisti tai pintapestään hinkuttamatta paljon,etenkään peruspesulaikkaa ei ei! Sumuputsaus käy,kaikki tavalliset pyyhkivät käsin menetelmät.


    • Anonyymi

      Linoleumia ei pidä vahata.

      • Anonyymi

        Ainoastaan linoleumille tarkoitetulla vahalla.


      • Anonyymi

        Jos on joskus vahattu, se pitää aina vahata. Vahaamaton linoleum ei kestä kovan kulutuksen kohteissa.


    • Anonyymi

      Linoleumin ylläpito ja kiillottamiseen High Speed- lattianhoito kone ja yleispesu/puhdistava ja kiilloittava pesuaine. Se riittää. Päivittäinen siivous nihkeällä ei emäksisellä pesuaineella.

    Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5015
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3167
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1817
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1780
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1635
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1501
    7. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1266
    8. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1257
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1247
    10. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1235
    Aihe