Lämmönsäätely sekaisin

missä vika

Mulla on lämmönsäätelyjärjestelmässä jotain vikaa ihan selkeästi ja kiinnostaisi tietää, voisiko johtua kilpirauhasesta. Lähinnä siksi, kun ainoat muut löytämäni syylliset ongelmalle voisi olla MS tai vaihdevuodet ja ekaa mulla ei takuulla ole ja jälkimmäiseen olen liian nuori (38) ja kuukautiset on liian säännölliset.

Olen palellut koko ikäni, välillä enemmän välillä vähemmän, ja se on laitettu anemian piikkiin, koska veriarvot on yhtä poikkeusta (aktiivisen pyöräilykesän jälkeen mitattua arvoa) lukuunottamatta olleet alle 125, alimmillaan 109. Viime vuosina on sitten ilmestynyt huono kuumuudensieto eli sauna on enimmäkseen pois laskuista ja hellekesät on yhtä tuskaa. Viime kesänäkin piti ulkoilla aamuisin ja illalla ja päivät pysytellä sisätiloissa pois auringosta. Lämmin kylpy toisaalta tekee vain hyvää eikä väsytä ollenkaan samalla lailla kuin saunan jälkeen.

Tuon lisäksi herään satunnaisesti aamuyöstä siihen, että olen yltä päältä hiessä ja tyyny ja lakana on ihan märät. Ja tuo on siis niin paha, että pitää etsiä pyyheliina ja kuivailla ennen unien jatkamista.

Lisäksi on iso kasa sekalaisia oireita allergioista vatsavaivoihin ja nivel- ja lihassärkyihin. Noita ollaan nyt lääkärin kanssa selvittämässä ja mietiskelin, pitäisikö pyytää kilpirauhasarvojen testausta, jos ei muuten niin varmuuden vuoksi. Eihän siinä kukaan mitään menetä, kun maksan koko "huvin" itse (en jaksa jonottaa, hermot menee, ja pakkohan tämä on selvittää). Onneksi sentään osui kohdalle lääkäri, joka ei vaikuta ajattelevan, että vika on korvieni välissä, vaikka olenkin "joka paikan kipeä".

14

15403

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ^^^^

      Ihan sama oire oli itselläni eli tuo aamuyön hiki. ja muutkin osuu suunnilleen samaan. Mulla oli vaan "vähän vikaa" kilpparissa eli normaali(=tietämätön) lääkäri ei olisi antanut lääkitystä. Huolehdi siitä että tsh on sulla alle 2.5!!! 95%:lla terveistä se on alle 2.5. Kerro arvosi täällä kun sellaiset saat. TSH ja T4V pitää ainakin mitata.

      Mene verikokeisiin hyvin nukutun yön jälkeen ilman aamukahvia tai tupakkaa niin asia selviää!

    • kuumuus

      Kilpirauhasen liikatoiminnassa mulla oli noita oireita nyt lääkitys päällä ja hikoilut poissa. Mites pulssi? oletko kokeillut

      • missä vika

        En ole itse pulssia mittaillut, mutta reilu vuosi sitten terveystarkastuksessa leposyke oli 63. Verenpaine puolestaan on viime vuodet pyörinyt 110/60 paikkeilla ja tämä uusi lääkäri oli sitä mieltä, että on vähän alakanttiin. Kolesteroli on korkeahko ja verensokerikin normaalin ylärajoilla, vaikka painoa on vain viitisen kiloa liikaa enkä polta enkä juo alkoholia enkä kahvia.

        Itse asiassa mun elämäntavoilla pitäisi olla poikkeuksellisen terve, mutta niin vaan on kremppaa joka puolella.


    • Kilpinen

      Yleensä kuvaamasi kaltaisten ongelmien selvittelyyn pitäisi lähes automaattisesti liittää kilpirauhaskoe. Kärjistäen voisi sanoa, niin kuin meille engokrinologian luennolla opetettiin, että potilaalla pitää aina epäillä kilpirauhasongelmaa, kunnes toisin todistetaan. Jos siis lääkärisi ei jostain syystä kilpirauhaskoetta huomaa lähetteeseen laittaa, niin pyydä ilman muuta lisäämään se mukaan.

      • missä vika

        Siksi ajattelin, että pitäisiköhän pyytää, kun vika voisi selvitä nopeammin, jos itse ehdotan tuota. En epäile lääkärin pätevyyttä, mutta onhan se vähän eri juttu, kun itse olen vähitellen lisääntyvien ja pahenevien oireiden kanssa elänyt vuosikaudet ja lääkäri puolestaan joutui ensimmäistä kertaa tekemisiin koko pitkän oirelistan kanssa, josta vielä unohtuikin muutama juttu, vaikka lähes koko vastaanottoaika meni pelkkään puhumiseen. Ensi viikolla jatketaan, kunhan parin verikokeen tulokset tulee, ja sitten varmaan tarvitaan lisää verikokeita, joten siinä vaiheessa ne kilpirauhasarvotkin voisi tarkistaa.


      • Leenamaria

        "Kärjistäen voisi sanoa, niin kuin meille engokrinologian luennolla opetettiin, että potilaalla pitää aina epäillä kilpirauhasongelmaa, kunnes toisin todistetaan."

        Hyvä, jos opettavat noin. Jospa vaikka muuttuisi se käytäntökin jatkossa! Että ei kävisi niin, kuin monelle on käynyt.

        Tässä yksi esimerkki sieltä vakavammasta päästä:
        Eräs mielenterveyshoitaja meidän tk:sta kertoi mulle äskettäin miten heillä oli potilaana nuori tyttö. Oli todella masentunut ja väsynyt. Mikään ei tuntunut auttavan ja lopulta tytöllä oli oikein koktail mielialalääkkeitä, jotka ei tehonnut. Kuusi psykiatrisella osastolla vietettyä viikkoa takana.

        Siinä vaiheessa tämä mielenterveyshoitaja oli jo moneen kertaan ehdottanut hoitavalle lääkärille, että eikö niitä kilppari kokeita nyt voisi ottaa. Kun ne vihdoin otettiin, niin löytyi lievä vajis (arvot nippanappa viitteiden sisällä). Thyroxin ja mielialalääkityksen purku auttoi tytön "elävien kirjoihin".

        Luulisi, että kokeiden ottaminen olis halvempaa, kuin 6 vko osastolla?!


      • Tuutsu

        onko se aamuyön hiotus liika- vai vajisoire. Minusta tuntuu, että se on stressioire - mutta mistä se? Minulla on 0,1 mg tyroksiinilääkitys. Hiotuksia on ja välillä palelua. Miten voin pukeutua esim. ulkotyöskentelyyn, kun tulee helposti hiki tai palelee ja ainakin, jos tulee hiki niin palelee? Voi kun olisi joskus sellainen mukava sopivan lämmin olo ja kuiva!


      • Tuutsu
        Tuutsu kirjoitti:

        onko se aamuyön hiotus liika- vai vajisoire. Minusta tuntuu, että se on stressioire - mutta mistä se? Minulla on 0,1 mg tyroksiinilääkitys. Hiotuksia on ja välillä palelua. Miten voin pukeutua esim. ulkotyöskentelyyn, kun tulee helposti hiki tai palelee ja ainakin, jos tulee hiki niin palelee? Voi kun olisi joskus sellainen mukava sopivan lämmin olo ja kuiva!

        Valvoin klo 3-4, oli mukamas kuuma. Pidin jalkoja peiton ulkopuolella. Pohkeet tulivat kamalan kylmiksi. Otin tyroksiinin (0,1 mg) n. klo 4. Pohkeet olivat pinnalta kylmät pitkään. Nukuin sitten 2-3 peiton kanssa kahdeksaan. Mies ei ollut kotona herättelemässä. Näin kyllä unia, mutta oli ihanaa nukkua. Ei ainakaan tyroksiini haitannut.


    • missä vika

      Lääkäri suhtautui vähän epäilevästi, mutta kirjoitti kuitenkin lähetteen kokeisiin, joihin menen heti ensi viikon alusta. Mulla on kuulemma niin epämääräisiä oireita, että tuskin ne kilpirauhasesta johtuu. Taisi pitää luulosairaana tai jotain. Katsotaan nyt sitten kun tulokset tulee, onko vika korvien välissä vai hiukkasen alempana.

      Vajaatoiminta olisi tietysti huono homma, mutta toisaalta vielä pahempi on, jos mitään vikaa ei löydy, koska sitten selvittely vaatiikin varmaan ison kasan jos jonkinlaisia kokeita.

      • Tuutsu

        mitä tuloksia sait. Minulla on tänään parempi päivä, vaikka yöllä valvoskelin. Tiedän tuon tunteen, kun ei tiedä mikä vaivaa ja vaivoja on.


    • kymmenenvuottapiinaa

      Tämä on ihan piirun vanha ketju, sattumalta törmäsin, mutta älkää ihmiset menkö yleiseen terveyskeskukseen kilpirauhasasioiden tiiimoilta, tai jos menette ottaaa labra-arvot mukaan ja niiden kanssa yksityiselle. Yksityinen sisätautilääkäri sanoi suoraan ettei sinne kannata mennä. Vaikka ths ja t4 arvot olisivat suht ok tk.ssa, se ei välttämättä kerro totuutta. Vajaatoiminta voi silti olla. Hlaun vain jakaa tätä tietoa, joka ei ole kovin uusikaan tieto kylläkään ,mutta laajenee kokojajan.

    • larinka

      Tuo ed. on aivan totta. Viitearvoihin mahtuu puoli Suomea. Endoistakin vain osa kokeilee lääkitystä jos arvot viitteissä.

    • winksinwonksin

      > Viitearvoihin mahtuu puoli Suomea. Endoistakin vain osa kokeilee lääkitystä jos...

      Prof Välimäeltä usein koelääkitys jos veriarvot rajoilla JA oireita eri puolilta kehoa

      TSH-viitearvon yläraja tutkimuksen mukaan pitäisi olla 2,12
      USA:ssa sentään jo vuodesta 2003 alkaen yläraja 3,0

      Oma pulmansa sitten lääkityllä tarvittava alempi TSH:
      https://drive.google.com/open?id=0B94Wq-KMIhMVVUotcHFXYVpiOEk

      Tutulla herätessä kylmä hiki aamuisin oli kortisolinpuutosta.

    • AapoHaapalainen

      Mulla HIV, aika samat vaivat kun teillä. Käykää ihmeessä testissä ennen kuin tartutatte muita! nykyään HIV:in kanssa pystyy elämään, vaikka onkin varsinkin alkuun henkisesti raskasta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      97
      2793
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2370
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2150
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      16
      1934
    5. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      42
      1786
    6. 141
      1762
    7. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      45
      1757
    8. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1716
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      130
      1501
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1304
    Aihe