Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

koiran ampuminen, laillista????

surkuliini

Jos koira karkaa ja menee poroaitauksen lähelle,niin onko laillista se että poromies ampuu koiran?
Meillä kävi näin ja se ku....ä! poromies ampui meidän rakkaan koiran!!!!!!!

17

2316

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Noh?

      Otan osaa että menetitte koiranne ja vieläpä poromiehen ampumana.

      En yhtään hämmästyisi vaikka koiran ampuminen poronhoitoalueella olisi laillista. Koirat kun aiheuttavat enemmän vahinkoa (koko maassa) kuin esim sudet. Ymmärrän että irtokoirat ovat ISO ongelma poromiehille, mutta en hyväksy että koira ammutaan yrittämättä esim ottaa/otattaa se kiinni.

    • voivoi_
      • Noh?

        Jo porojen häiritseminen ja jahtaaminen on peruste koiran ampumiselle. Koiran ei siis tarvitse olla varsinaisesti porojen kimpussa. Porot ovat herkkiä eläimiä.


    • Noh?

      Aivan kuten arvelinkin poromiehet voivat tietyin edellytyksin ampua irtokoirat.

      Lainaus lainsäädännöstä Finlex.fi verkkosivuilta:

      "
      Poronhoitolaki 14.9.1990/848
      Porojen suojelu
      7 luku
      42 §
      Porojen pelottelemisen ehkäiseminen

      Porojen pelotteleminen on kielletty. Pelottelemisesta poronomistajalle ja paliskunnalle aiheutunut vahinko ja haitta on korvattava. Porojen karkottamista vahinkojen ehkäisemiseksi ei pidetä porojen pelottelemisena.

      Metsästyslain [(290/62)] noudattamista valvova viranomainen sekä poronomistaja ja poropaimen saavat oman paliskuntansa alueella tappaa isännättömän koiran, joka koirien kiinnipitoaikana tavataan ajamasta poroja niiden laitumella tai joka muuna aikana tavataan repimästä ajamaansa poroa. Koiraa ei kuitenkaan saa tappaa, jos se saadaan kiinni tai vahinko voidaan muuten estää. Kiinniottamisesta tai tappamisesta on ilmoitettava välittömästi poliisille."

      Eli mm koiran aiheuttamasta haitasta riippuen koiran lopettaminen joko oli tai ei ollut laillista. Todennäköisesti koirasta kuitenkin oli todellista haittaa ja vahinkoa koska porot ovat kevättalvella ja alkukesällä erityisen alttiita vahingoille.

    • se on

      Jos koira hättyyttellee poroja niin voi sen laillisesti ampua.Kannattas opettaa koira jo pennusta täysin poro vappaaksi.

    • Saksanseisoja

      Niin se ikävä kyllä on, että tietyin ehdoin koiran saa ampua mutta vain poronhoitoalueella.

      Toisaalta tiedän, että yksi tuttu hirvimies ampui takavuosina koiranpennun päälle käyneen poron. Poronomistaja joutui kärsimään asian vahinkonaan, kun oltiin täällä poronhoitoalueen ulkopuolella.

    • surkuliini

      Meidän koiralla oli pannassa nimikyltti ja sen takana puh.numero. se poromies ei edes ilmottanu koiran ampumisesta ennenkuin oltiin käyty kylällä kyselemässä koiraamme. Käytiin siinä poromiehen talossakin ja siellä oli vain vaimo kotona, ja se sanoi että oli nähnyt sen koiran aamulla, muttei tiennyt sen kohtalosta. vasta päivällä se poromies soitti ja ilmoitti asiasta kun sen vaimo oli varmaan pakottanut sen ilmottaan siitä meille. Aika törkeää ettei voinut ilmoittaa heti asiasta.

    • kettuterrieri

      voi vittu,kyl ihmiset voi olla tyhmii... koiraa ei saa ampuu,minun mielestä tollaisessa tapauksessa...!! ja sit jos ei voinu edes ilmoittaa heti kun oli ampunu... olikos koirasi kuinkakin vanha...!?? mut ei toi oo oikein...

      • surkuliini

        Oon sun kanssa samaa mieltä: ihmiset on sairaita. Pitäähän luonnonvaraisten eläintenkin (esim. susi)ampumiseen saada kaatolupa. Mut toisten rakkaita lemmikkejä saa ammuskella. Meän koira oli vasta 4,5 vuotias


      • futari88
        surkuliini kirjoitti:

        Oon sun kanssa samaa mieltä: ihmiset on sairaita. Pitäähän luonnonvaraisten eläintenkin (esim. susi)ampumiseen saada kaatolupa. Mut toisten rakkaita lemmikkejä saa ammuskella. Meän koira oli vasta 4,5 vuotias

        ei koiraa saa ampua missän tilantees,tai ainakin pitää olla omistajan lupa tälläiseen... koira on ihmisen paras ystävä ja myökin rakas lemmikki... perheen jäsen jne... en voi ymmärtää tälläisii ihmisii... minullakin on koira ja en voi edes ajatella mitä tapahtuisi jos koirani ammuttaisiin... vihaan sellasii ihmisii koko sydämestäni...!! jaksamisia sinulle...!!


      • Anonyymi
        futari88 kirjoitti:

        ei koiraa saa ampua missän tilantees,tai ainakin pitää olla omistajan lupa tälläiseen... koira on ihmisen paras ystävä ja myökin rakas lemmikki... perheen jäsen jne... en voi ymmärtää tälläisii ihmisii... minullakin on koira ja en voi edes ajatella mitä tapahtuisi jos koirani ammuttaisiin... vihaan sellasii ihmisii koko sydämestäni...!! jaksamisia sinulle...!!

        Irtorakin saa ampua aina omilta mailtaan ja pitäkin, samoin voi tappaa millä tavalla tahansa jos käyttäytyy uhkaavasti itseään, muita ihmisiä tai elämiä kohtaan.

        Rakki on ihmisen pahin vihollinen, 80 000 hyökkäystä ihmisten kimppuun vuosittain Suomessa ja on pahin haittaelukka koko maapallon kannalta.


    • Kissaihminen ;-)

      Irtokoirat saa ampua? http://www.laki24.fi/ymas-metsastyskalastus-koiranpitaminen.html Eläimet on kivoja, jos niillä ei aiheuteta haittaa tai vaaratilanteita muille ihmisille tai heidän elinkeinolleen. Pitäkööt kaikki ne eläimiä joilla on mahdollista antaa nille hyvät luonnon läheiset tilat, omalla maallaan. Etenkin kaupunki alueella on järkyttävää että koiria annetaan olla vapaana. Koirat ovat arvaamattomia eläimiä, vain eläimiä ei esim. lapsia. Koiranomistajien touhut ovat muutenkin meneet aivan yli. Koiria tuodaan luvatta mm. uimarannoille, liikekeskuksiin ja muihin yleisiin tiloihin sitten ollaan niin loukkaantuneita, jos joku uskaltaa asiasta huomauttaa. Useilla ihmisillä saattaa olla pahoja allergioita ja useat eivät välitä kuunnella "meidän lutuisen pikku fifin" räksyntää. Miten te koiranomistajat kuvittelette olevanne oikeutettuja toisten ihmisen rauhan häiritsemiseen. Toivottavasti Suomessa annetaan tulevaisuudessa enemmän mahdollisuuksia suojella omaa omaisuuttaan ilman että joutuu syytteeseen.
      Pian te ette voi edes keväisissä koirankakkakeskusteluissa vedota tupakan tumppeihin, koska tupakointi ja tupakantumpit ovat vänemässä järkyttävällä nopeudella. Yrittäkää kestää itseänne, niin meidän muidenkin täytyy kestää teitä ja suloisia eläimiänne!

    • samaa mieltä

      juuri näin! täsmälleen oikein!

    • näinsevaaano

      Koiraa ei saa ampua ellei se revi poroja ja vahinkoa ei voi koiraa häätämällä tai kiinniottamalla estää. Näin irtipitoaikana.

      Yrittäkää ymmärtää, että koira ei opi koskaan olemaan jahtaamatta elämiä, jos ei sitä pidä irti. Ja jos sitä pitää irti treenimielessä, se voi joskus päästä lähtemään perään vahingossa.

      Vastuullinen koiranomistaja hoitaa jahtausongelman pois, mutta se ei tapahdu päivässä ja koiran ampuminen suoraan osoittaa lähinnä idioottimaista ja vihamielistä asennetta ja eläimen elämänarvon vähättelemistä.

      • Anonyymi

        Mieti minkä määrän muiden eläinten lihaa 800 000 rakkia Suomessa vuosittain syö, rakkien omistajat niitä eläinten ja muiden ihmisten vihaajia ovat.


    • Matti P

      Täytyyhän se jouku oikeus maanomistajallakin olla. Julkiset alueet on jo paskoitettu.

    • Anonyymi

      söis

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      93
      2464
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2163
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      82
      1818
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1611
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1576
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1545
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      33
      1498
    8. 54
      1360
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      89
      1309
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1244
    Aihe