Alkavaa dementiaa?

Puoliso

Mieheni on muuttumassa täysin vieraaksi, äkkipikaiseksi, luulosairaaksi, apaattiseksi ja agressiiviseksi. Aika ajoin nuo ominaisuudet korostuvat ja tuntuvat pelottavilta. Hän ei myönnä itsessään tapahtuneen mitään muutosta. Menettää myös ajan ja paikan tajun ajoittain. Tuntuu suhtautuvan täysin tunteetta asioihin. Hän on alle kuusikymppinen ja vielä työelämässä, myöntää kyllä suorituskykynsä laskeneen. Miten saan hänet lääkärille ja tutkimuksiin? En tiedä jaksanko tulevaa.

5

1803

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • rohkeasti lääkäriin

      on alkavaa sairautta ehkä ei. Tuo aika ennen diagnoosia on tosi raskasta, myös varmaan miehesi on huomannut jonkin asian olevan pielessä ja se vaivaa häntä.Ja se kynnys lääkärinpakeille on niin hirveän korkea, mutta kun syy selviää niinse helpottaa kun ei tarvitse sitä arvuutella. Ei sen syyn tarvitse olla alzheimer tai jokin muu muistiin vaikuttava sairaus,van esim. stressi, jonkin vitamiinin puute ja väsymys aiheuttavat tälläisiä oireita. Ja huom. dementia ei ole itse sairaus vaan sairaus on esim. alzheimer joka aiheutta dementiaa.

    • Tuleva lähihoitaja

      Hei!

      En tiedä onko minusta mitään apua, mutta yritän kuitenkin. Ottakaa muutkin asiasta jotain tietävät kantaa!

      Dementoivat sairaudet voivat kyllä puhjeta jo miehesi ikäisillä. Mutta muutkin, esim. aivokasvaimet saattaisivat aiheuttaa ainakin joitain tuon kaltaisia oireita. Miehesi kuuluu vielä työterveyspalveluiden piiriin. Voisithan yrittää, että hän menisi jonkun "muun" syyn varjolla lääkärille. Mutta ongelmahan on, että eihän lääkäri välttämättä havaitse miehesi kenties alkavaa dementoitumista, jos ei miehesi vastaanotolla kerro mitään oireistaan ja hän on vastaanotto ajan täysin "skarppina". Jos saisit miehesi varaamaan ajan tai varaisit itse hänelle ajan, jos hän suostuisi vaikka sitten sen muun syyn varjolla sinne menemään, voisit soittaa kyseiseen työterveysyksikköön ja kertoa huolistasi. Osaisivat sieltä varmasti parhaiten neuvoa, voisivatko tällaisessa tilanteessa välittää lääkärille etukäteen tietoa epäilyistäsi vai miten tilanteessasi tulisi toimia.

      Kuvaamasi perusteella jotain ehkäpä on pielessä ja mahdollisen diagnoosin jälkeen elämäsi helpottuisi, kun miehesi lääkitys ym. tulisi kohdalleen. Jos miehesi sairaus todetaan Alzheimeriksi tms., hanki tietoa kyseistä sairautta sairastavien ja heidän omaistensa liiton (Alzheimer-liitto tai jokin sen kaltainen) palveluista. Järjestävät (pienilläkin paikkakunnilla paikallisjärjestöjen toimesta) esimerkiksi erilaisia ryhmätapaamisia, joissa pystyy tapaamaan kohtalotovereita. Olisi kiva kuulla, eteneekö asianne miten.

      Tsemppiä ja jaksamista! Hanki tietoa ja järjestä myös itsellesi omaa aikaa, niin jaksat paremmin.

    • geriatrinen hoitaja

      mahdollisesti voi olla demntiaa.. mutta kysessä saattaa myös olla jokin skitso affektiivinen häiriökin. on mahdotonta miltein sanoa ilman magneetti kuvia että onko miehelläsi dementia.

      • jaksamista

        miehelläsi on jotain salattavaa esm.salainen suhde.

        Itse olen kokenut ihan samanlaista ja lopulta kaikki paljastu.

        Parempihan että näin olis kun joku sairaus.


    • hoitsu 10

      Hei!
      Dementiaan johtavia sairauksia on monia, esim .alzheimerin tauti. Osa niistä voi kehittyä pikkuhiljaa vuosien kuluessa ja osassa oireet alkavat äkillisesti. kuvaamasi oireisto sopii moneenkin dementiaa aiheuttavaan sairauteen ja olisikin tärkeää selvittää mistä on kyse. Osaa dementia oireita aiheuttavia sairauksia voidaan hoitaa lääkityksellä ja oireet saattavat poistua kokonaan, tai niiden etenemistä voidaan hidastaa ja toimintakykyä kisätä. Miehesi oireet sopivat mm. vakavaan masennustilaan, joka on kokonaan hoidettavissa lääkityksen ja ehkä ppsykoterapian avulla. jos kyseessä taas on esim. alzheimerin tauti, lääkitys tehoaa sitä paremmin, mitä varhaisemmassa vaiheessa sairaus todetaan. jos et vielä ole saanut miestäsi lääkäriin, jatka suostuttelua ja yritä itse päästä mukaan kertomaan hänen oireistaan. Usein sairastunut itse vähättelee ja jopa kieltää oireiden olemassolon.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      273
      2730
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      209
      1753
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      58
      1465
    4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      1
      1221
    5. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      79
      1166
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      236
      1081
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      80
      1012
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      52
      943
    9. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      72
      826
    10. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      740
    Aihe