portugalin kieli

naxo

Onko suomessa mahdollisuus opiskella portugalia esim. iltalukioissa? Ja miten onnistuisi itsenäisesti opiskelu? voisinko itsenäisesti oppia kieltä hyvin? Mikä portugalin oppikirja kirja olisi hyvä? Onko muita jotka ovat opiskelleet portugalia? Sit ois vielä tämmöinen pika kysymys miten on Portugalin ja Brasilian portugali onko paljon eroja?

9

3730

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • portukaali
    • a tuga

      Tässä on suomalaisen tekemä englanninkielinen sivusto (brassi)portugalista, siellä on myös selitetty joitain eroja Portugalin portugalin ja brassiportugalin välillä:

      http://www.sci.fi/~huuhilo/portuguese/index.htm

      Suomessa taitaa olla vain yksi aikuislukio, joka tarjoaa portugalia B3-kielenä, eli siis lukion lyhyenä kielenä. Kyseessä Eiran Aikuislukio:

      http://www.eiraedu.com/index.php

      Portugalin oppikirjoista eniten käytetty lienee Liisa Melo e Abreun Lusomania, joka on aika tiivis paketti portugalin kielestä ja hyvä perusteos. Itse opiskelin myös Jarna Piipon kirjoista Muito Prazer ja Mil Maravilhas. Suosittelen lainaamaan nämä kolme kirjastosta tutustumista varten ennen ostamista.

      Itsenäisesti voi saavuttaa ihan ok tason kielen luetunymmärtämisessä sekä yksinkertaisten tekstien tuottamisessa, mutta kuullunymmärtämistä sekä puhumista pitäisi kyllä harjoitella ahkerasti esim. kuuntelemalla nettiradioita tai kielikasetteja, sillä ne tuottavat jonkin verran vaikuksia suomalaiselle. Mikäli osaat espanjaa ja/tai ranskaa, niin niistä on jonkin verran hyötyä portugalin opiskelussa, romaanisiin kieliin kun kuuluvat.

      Portugalin portugalin ja brassiportugalin pääasiallisena erona on ääntäminen ja sanasto. Oikeinkirjoituseroja on myös paljon, niistä voit lukea vaikka WSOY:n suomi-portugali-suomi -sanakirjan ekoilta sivuilta. Pitemmälle opiskellessa tulee eteen myös muita eroja näiden kahden välillä esim. lauserakenteissa ja pronominien käytössä, kuten myös enkliisien ja prokliisien käytössä (joita aloittelijan ei kannata vielä pohtia).

      Wikipedista löytyy hieman tietoa portugalin kielestä:

      http://fi.wikipedia.org/wiki/Portugalin_kieli

      • naxo

        Juu ajattelin itsekin tuota Melo e Abreun Lusomaniaa. Uskoisin, että juuri eniten vaikeuksia tulisi tuosta kuullunymmärtämisestä ja lausumisesta jota ei oikein yksin voisi harjoitella. Sisältääkö tuo kirja äänilevyn?

        Täytyy nyt katsoa miten aika riittää, kiitos vinkeistä!


      • a tuga

      • a tuga
        a tuga kirjoitti:

        Tuo Lusomania sisältää CD-levyn:

        http://www.bookplus.fi/search.php?Text=Lusomania&TextType=like&hide=1&CustID=4e8a7cfb65aa5adc485bfde7d08730f4

        Boa sorte!

        Siis itse kirja ei sisällä tuota levyä, se pitää ostaa erikseen.

        Kannattaa muuten tarkkailla kansalaisopistojen kielitarjontaa, josko sieltä löytyisi portugalin alkeiskurssi. Porukassa on mukavampi aloittaa uusi kieli ja siitä on sitten hyvä jatkaa opintoja omin päin. Itsekin tein näin, kun satuin löytämään portugalin alkeiskurssin. Kannattaa myös etsiä portugalia puhuvia kirje- tai mesekavereita, joilta voi kysyä neuvoa.


    • ruohonjuuritasolla

      Youtubessa useita Portugalin kielen opetusvideoita, suurin osa vaikuttaa kuitenki Brasilian Portugalilta..??

      Esimerkiksi "bom dia" lausutaan kahdella eri tavalla, kumpi niistä mahtaa olla "Portugalin Portugalia"? Onko se juuri tämä jossa lausutaan D-kirjain soinnillisena ässänä ja liekö Brasiliassa aivan kuten kirjoitetaan "dia"?

    • taaatzi.vai.tarde

      Tuota itsekin näin alkeistasolla ihmettelen, esimerkiksi myös boa tarde, toisinaan lausutaan "booa taatzi" mutta toisinaan taas tuo -de pääte tulee aivan kuten kirjoitetaan!?

    • FMFM

      Portugalia voi opiskella useissa työväen- ja kansalaisopistoissa. Myös kesäyliopistot tarjoavat portugalia.

      Opettajajohtoinen opetus on varsinkin alussa tarpeen ääntämisen oppimisen vuoksi. Portugalin ääntäminen ei ole niitä helpoimpia. Ilman ääntämisen osaamista ei myöskään ymmärrä puhetta. Jos tavoitteena on vain lukutaito, tottunut kieltenopiskelija voi päästä tuloksiin yksinkin.

    • diia.vai.tziia

      Aivan, mutta esimerkiksi netistä löytyy hyvin paljon Portugalin kielen oppimismateriaalia mutta miksi lausuminen eroaa paljon, esimerkiksi yksinkertainen POR FAVOR..jotkut lausuu R-kirjaimen aivan selvänä H-kirjaimena kun taas toisissa oppimatskuissa se R-kirjain erottuu aivan selvästi ja sama noissa -de äänteissä tai ihan vaan BOM DIA jossa D lausutaan kuten Suomen D mutta taas tuossakin eroja löytyy!!!
      Pakko opiskella yksin koska ei ole mahdollisuutta lähteä mihinkään opistoihin! Alussa hankalaa koska netistä ei löydy edes vastausta perusääntämiseen, mikä on oikein vai onko molemmat tyylit oikein?!?!?!?!?!?!?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1575
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1214
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1137
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1056
    5. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      997
    6. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      995
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      902
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      890
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      744
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      680
    Aihe