Kielikysymys?

mette..

Kysyisin, että onko teille tullut mitään ongelmia kielen suhteen? Itselläni on poika 1v ja toinen tulossa! Isä on espanjalainen ja on puhunut pojalle espanjaa(keskenään puhumme myös),
itse puhun suomea. Tarkoitus olisi saada myös portugali sujumaan, sitä mieheni ei puhu, mutta minä kyllä. Portugalia en ole vielä puhunut lapselleni ainoastaan ystäville joita on ollut kylässä, eli hän on kyllä kuullut kyseistä kieltä.

Kysymys onkin, että uskon espanjan ja suomen tulevan hyvin, entäs portugali. Jos alan nyt puhua sitä pojalleni voisiko hänestä näin ollen tulla "kieletön" suomen ja portugalin suhteen, sillä espanjastahan tulisi näillä näkymillä hänelle se vahvin kieli. Tarkoitus olisi sukulaisten takia saada suomesta äidinkieli ja portugalista myös, molemmille lapsille.

13

2028

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Pariton Isä

      Espanjan kanssa tuskin tulee ongelmia jos isä sitä aktiivisesti lapsen kanssa puhuu.

      Sen sijaan kuulostaa vähän ongelmalliselta jos äiti puhuu sekaisin kahta kieltä.
      Jos asutte Suomessa, voisi tehdä niinkin että puhut lapsille pääsääntöisesti portugalia ja luotatte siihen että lapsi oppii aina ympäristön kielen (suomen).
      Mikäli et itse puhu portugalia äidinkielenomaisesti niin luulen että siitä kannattaa luopua suosiolla, koska lapselle tuskin on edullista oppia huonosti puhuttua kieltä.

      Jos taas asutte portugalissa niin puhut lapsellesi suomea ja luotat siihen että lapsi oppii ympäristön kielen.


      Tietysti voi koittaa ihan sekaisinkin ja tarkkailla miten puhe ja ymmärrys kehittyvät ja toimia sitten sen mukaisesti: painottaa jotain kieltä enemmän tai luopua jostakin.

      • ja jos todellakin

      • mette..

        Espanjasta en ota yhtään paineita sen jätän isälle. Eli nyt olen puhunut suomea, ja suomessa maijailemmekin nyt ainakin toistaiseksi. Tarkoitus olisi kuitenkin muuttaa espanjaan toisen lapsen synnyttyä ensiksi täällä.

        Olen hommaillut suomenkielisiä lasten elokuvia ja kirjoja lisäksi minulla on todella paljon myös portugalin kielisiä. Olen itse asunut vuosia portugalissa joten kieli kyllä sujuu. Voisin hyvin hylätä tuon portugalin, mutta tulevaisuuden työsuunnitelmat vetävät sinne. Toisin siihen olisi aikaa vielä ainakin 2 vuotta. Espanjaan pyrimme takaisin jo joulukuussa.

        Lisäksi tuota kieltä painaa myös se, että tarkoitus olisi jäädä Portugaliin useiksi vuosiksi. Ajattelin, että jos itse puhuisin pääsäntöisesti suomea, mutta kaikki kirjat ja elokuvat portugaliksi. Vaiko olisiko järkevämpää hommata portugalin kielinen lastenhoitaja?


      • ex-ulkosuomalainen
        mette.. kirjoitti:

        Espanjasta en ota yhtään paineita sen jätän isälle. Eli nyt olen puhunut suomea, ja suomessa maijailemmekin nyt ainakin toistaiseksi. Tarkoitus olisi kuitenkin muuttaa espanjaan toisen lapsen synnyttyä ensiksi täällä.

        Olen hommaillut suomenkielisiä lasten elokuvia ja kirjoja lisäksi minulla on todella paljon myös portugalin kielisiä. Olen itse asunut vuosia portugalissa joten kieli kyllä sujuu. Voisin hyvin hylätä tuon portugalin, mutta tulevaisuuden työsuunnitelmat vetävät sinne. Toisin siihen olisi aikaa vielä ainakin 2 vuotta. Espanjaan pyrimme takaisin jo joulukuussa.

        Lisäksi tuota kieltä painaa myös se, että tarkoitus olisi jäädä Portugaliin useiksi vuosiksi. Ajattelin, että jos itse puhuisin pääsäntöisesti suomea, mutta kaikki kirjat ja elokuvat portugaliksi. Vaiko olisiko järkevämpää hommata portugalin kielinen lastenhoitaja?

        MInä valitisisin lapsellesi kieliksi suomen ja espanjan tällä hetkellä.Espanjan oppimisessa ei ongelmaa,isä opettaa ja viimestään Espanjassa kieli alkaa luistaa.
        Sinun kannattaisi nyt puhua suomea,äidinkieltäsi.Älä hätiköi portugalin kielen kanssa,sen aika koittaa myöhemmin.Sitten jos muutatte Portugaliin lapset kyllä oppivat kielen nopeasti!!Silloin voisi harkita portugalilaista lastenhoitajaa kotiin. Minulla on pitkä ulkosuomalaisuus takana ja kehoitan että pidä yllä suomen kieltä!Vaikka kotikielenä olisikin espanja, puhu johdonmukaisesti lapsillesi suomea.Meille kertyi kasapäin mm.muumivideoita ulkomaanvuosilta.Suomalaisuudesta kannattaa pitää kiinni,se on rikkautta ja arvostettua ulkomailla.
        Tsemppi, hyvää jatkoa


    • Aurora Vee

      Minkä kielen valitsetkaan, niin ole ehdottomasti johdonmukainen! Älä missän nimessä sekoita tai vaihda kieliä.

      Itse en teidän elämäntilanteessanne aloittaisi portugalin opettamista nyt. Sitten jos ja kun muutatte Portugaliin, niin äitihän on mikä oivin opettaja lapsilleen! Silloin ehkä portugalilaisesta kodin-/lastenhoitajastakin on apua.

      Minusta yrität haukata liian ison palan lapsesi kielten oppimisen suhteen. Anna hänen ensin oppia puhumaan suomea ja espanjaa rauhassa.

    • samoin isä

      Jos sinulla itsellä on kaksi äidinkieltä portugali ja suomi, jotka ovat siis tasavertaiset, voit huoletta puhua näitä molempia lapsellesi sekaisin ja vuorotellen, mutta jos portugali on sinulle vieras kieli, ei siis äidinkieli, vaikkakin sitä jossain olet sujuvasti oppinut, niin älä puhu sitä lapsellesi. Isän taas olisi hyvä puhua omaa äidinkieltään espanjaa, näin lapsesta tulee sujuvasti ja äidinkielellisesti 2-kielinen.

    • Suomessa

      Meil puhutaan suomea ja kurdia, yhteinen kieli englanti ja sanoja alkoi tulla 3-kielellä jo 8-kuisena. Nyt 1 v 3 kk ymmärtää hyvin kaikkia, mutta Suomessa kun asutaan, niin suomi on se kieli, millä poika pääasiassa kommunikoi, mutta sit isän kielellä kysyy minultakin nimiä esineille. Jos teillä kotona on kaksi kieltä, en lähtisi tossa vaiheessa vielä sotkemaan kolmatta kieltä mukaan. Yleensä sanotaan, ettei lapselle muutenkaan pitäisi puhua muuta kuin omaa äidinkieltään, ellet sitten ole kaksikielinen itse. Portugalia jos haluat opettaa, sen voi lisätä leikkiin myöhemmällä iällä kielikylpymäisesti.

    • '''

      Portugali ja espanja ovat kielinä niin lähellä toisiaan, että lapsi oppii taatusti nopeasti ymmärtämään ja puhumaan portugalia kun muutatte sinne. Jos isovanhemmista joku puhuu portugalia, niin lapsi sinne kielikylpyyn aina pariksi päiväksi :)

      Älä kuormita lastasi liikaa nyt kun pitäisi samaan aikaan oppia myös kehonhallintaa, sosiaalisiataitoja, ympäristön havainnointia ja kaikkea muuta, mitä lasten täytyy oppia todella lyhyessä ajassa!

    • saami,suomi ja norja

      itse suomalaisena olen pojalle puhunut vain suomea ja tehnyt kovin töitä sen eteen filmeilla, kirjoilla, skypellä suomalaisten sukulaisten kanssa. Isä ja isän suku täällä puhuu vain saamea keskenään ja poika käy norjan kielisessä päiväkodissa. Eli kielet painivatsamlla tasolla, mutta päiväkodissa opittu norja on kolme vuotiaallemme nyt vahvin kieli.
      Vuosi sitten mietin kun puheen kehitys oli aika huono että pitääköhän jättää yksi kieli pois. Keskusteltuani erään kieliin perehtyneen professorin kanssa tulin toisiin ajatuksiin. Hän meinasi että kaikki kielet vaan lapselle samaan aikaan, mitään ei saa jättää pois, lapsen aivot suodattaa mahdottoman paljon ja tutkimusten mukaan monikieliset lapset ottavat uudet kielt nopeammin aikuis iässä. Professori meinasi että 60, 70-luvun kaksikielisten lasten vajaavuus myytit ovat tutkimusten myötä kadonneet.

    • mette..

      Kiitos vastauksista tuo on kyllä totta, että espanja ja portugali ovat niin lähellä toisiaan. Keskityn nyt tässä vaiheessa siihen suomeen ja sitten myöhemmin otan portugalin esille. Kiitos vielä kerran kun kerroitte omista kokemuksistanne ja mielipiteenne!

      • hyvä ihminen

        Osaan minäkin vaimoni kieltä jonkun verran sekä paria koulussa luettua mutta puhun lapsillemme suomea.Se päätös tehtiin jo neuvolassa jossa otin asian puheeksi.Enhän osaa täydellistä toisen maan kieltä.Vaimoni puhuu omaa ja minä omaa kieltä,tuo asia nyt pitäisi osata ymmärtää.


    • Irak-Suomi

      Meillä minä puhun sumea,isä arabiaa ja minä sekä puolisoni puhumme englantia.Mulla 4 poikaa,Vanhin puhuu hyvin suomea,arabiaa lukee myös koulussa,englantia ymmärtää ja osaa hieman puhuakin.Elikkäs kyllähän se mahdollista on.Puhutte vain kaikkia kieliä niin siitä se lähtee!

    • Nimetön

      kaksi kieltä tasapainoisesti, kun niitä molempia hänelle puhutaan. Lapsen tulisi kuulla molempia alkaen puolen vuoden iästä ja tärkeää on, että vanhemmat puhuvat kumpikin omaa kieltään lapselle ja , että lapsi oppii "äiti puhuu suomea, isä puhuu espanjaa" -mallilla. Jos kolmatta kieltä puhutaan, niin kannattaa jättää myöhempään vaiheeseen varsinkin sen takia, ettei kieli ole kummallekaan vanhemmista äidinkieli!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      108
      7776
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      37
      2862
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      35
      2452
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      119
      2175
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      17
      1835
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      10
      1599
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1446
    8. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      38
      1444
    9. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1405
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      11
      1364
    Aihe