Mitä mukaan retkelle?

aloitteleva retkeilijä..

Hei!
Olen 14v. tyttö ja aion lähteä kaverini kanssa läheiselle luonnonsuojelualueelle pariksi yöksi tulevana kesänä.. Matkaa sinne tulee vain 15km, joten vaikka matka taitetaan pyörällä ei tavaroiden kuljetus sinäänsä ole ongelma..
Ongelmana on oikeastaan se, että mitä kaikkea mukaan pitäisi ottaa? Mikä ruoka säilyy 3-4 päivää helteessä ja paljonko vettä täytyy ottaa? Mitä muuta täytyy huomioida retkelle lähtiessä?

Jos teillä on kokemuksia retkeilystä tai osaatte muuten neuvoa, niin kaikki neuvot kelpaa! Kiitos jo etukäteen!

8

2361

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • toinenpuoli

      Jos olette vain pari yötä tai maks. kolme yötä, niin ette tietenkään tarvitse mukaan kovin suuria rinkkoja. Pyörällä olisikin hankala ajaa iso rinkka selässä, eli ottakaa sopivan kokoiset rinkat. Yövytte ilmeisesti teltassa, joten katsokaa, että saatte sen kantamukseenne kunnolla kiinni, käytännössä tarvitsette siis rinkat. Makuupussiakaan ei voi oikein muuten kuljettaa, tai makuualustaa.

      Kengät voi valita kelien ja maaston mukaan. Suosittelen perus vaelluskenkiä, joilla voi myös pyöräillä, ja lisäksi jonkinlaiset sandaalit leiripaikalle. Näin voitte kuivata vaelluskenkiä mikäli ne kostuvat tai hiostuvat. Jos harvemmin käytte retkeilemässä, en suosittele ostamaan kalliita kenkiä. Toki niiden vedenpitävyys voi olla huomattavasti heikompaa kuin kalliimpien, ja tukevuus eri luokkaa, mutta noin lyhyillä reissuilla ei jalka välttämättä ehdi kipeytyä.

      Mikäli olette Etelässä päin retkeilemässä, ei mukaan tarvitse välttämättä ottaa erityisen lämpimiä vaatteita, koska lämpötila harvemmin kesällä laskee kovin alas. Toisin on Pohjoisessa Suomessa. Kannattaa seurata säätiedotuksia ennen reissuunlähtöä, sen mukaan varaudutte. Jonkinlainen ulkoilupuku kannattaa ottaa mukaan, joka kestää hieman vettäkin, tai vaihtoehtoisesti sadeviitta tai sadeasu, parit vaihtosukat, yhdet varahousut ym. vaihtovaatteita, jos tulee tarpeen vaihtaa tai sattuu kastumaan. Kun ostaa tarpeeksi ison sadeviitan, se ylttää peittämään rinkankin.

      Ruokatarvikkeiksi tarvitaan retkikeitin, mikäli sen käyttö on sallittua luonnonsuojelualueella, tarkistakaa asian laita. En usko, että alueella saisi tulia pitää. Keittimeksi käy joku trangia, jossa on siis mukana erilaisia kattiloita jne. Polttonesteeksi tarvitsette esim. Sinolia tai Marinolia. Keittimen käyttö kannattaa opetella kotona ennen reissuunlähtöä.

      Muita ruokatarpeita ovat lusikka-haarukka-veitsi sarja tai erikseen, muovinen muki ja lautanen, tiskiharja ja tiskiainetta. Jos siis aiotte ihan kunnon ruokia tehdä. Kaupoista saa kaikennäköstä pussiruokaa, joihin lisätään yleensä vain vesi. Lisäksi vaikka mansikkakiisseliä, jota myöskin saa pussiversiona. Keittimellä voitte myös keittää alueelta löytämäänne vettä, jotta siitä saataisiin juomakelpoista. Kannattaa sekin tarkistaa ennen lähtöä, voiko alueen vesiä juoda keittämisen jälkeen. Jos ei, niin joudutte ottamaan litratolkulla vettä mukaan. Tällöin joudutte ottamaan enemmän kuivamuonaa mukaan, koska vetenne menee lähinnä juomiseen. Vettä voidaan puhdistaa myös tableteilla, maku voi olla huono.

      Tässä yksi ehdotus ruokapuolelle:
      Aamiaiseksi näkkileipää, sulatejuustoa ja meetvurstia (pysyvät jonkin aikaa kunnossa helteelläkin, todennäköisesti koko reissunne) ja mansikkakiisseliä tai puuroa.
      Lounaaksi pussiruokaa, esim. jotain pastaa, lisäksi jälleen näkkileipä sulatejuustolla ja meetvurstilla. Päivälliseksi vaikkapa lounaan uusinta, tai lihapullia kastikkeessa-säilykettä ja makaronia, säilyvät myös pitkään. Iltapalaksi makkaraa, jos vaan tulta voitte jossain pitää. Naposteltavaksi suolapähkinöitä, rusinoita, suklaata ym. herkkua. Urheilujuomajauhe voi olla myös hyvä idea, esim Hartsport.

      Ette ehkä tarvitse noin paljon ruokaa retkellänne, esim. lounaan ja päivällisen voisi yhdistää. Lisäksi voitte kokeilla hernekeittoa joka säilyy pitkään. Purkkiruoat vaan painavat enemmän, mutta kannattaa syödä painavat alkumatkasta.

      Muita tarpeellisia varusteita: makuupussi, makuualusta, juomapullo, hattu, wc-paperi, tulentekovälineet, puukko, remmejä, ensiaputarvikkeet, pelikortit tai muuta viihdykettä, pieni pyyhe, saippua ym. hygieniatarvikkeet, ohvia, kamera(filmiä) akut vara-akut, puhelin tietysti kulkee aina mukana, joku pikku kartta alueesta jne.

      Ette välttämättä tarvitse kaikkia näitä, koska reissunne on kuitenkin melko lyhyt. Hädän uhatessa pääsette luultavasti melko nopeasti pois, joten älkää turhaan ottako kaikkea mahdollista mukaan.

      Mukavaa retkeä teille.

      • hiking girl

        Sulla oli tosi hyvä lista.

        Itse en jaksanut alkaa mitään väsäämään, vaan turvauduin linkittämään =)


      • pena pelle

        jokin monitoimityökalu, joitain muita työkaluja ja pyörän paikkausvälineet ehdottamasti mukaan.
        ei kantsi ostaa retkeilyruokia mistään eräliikkeestä,yleensä melko kalliita . normi marketeista löytyy hyviä esim. pasta-aterioita joissa on kuivattua lihaa mukana. näihin lisätään vain vesi ja keitetään.


      • aloitteleva retkeilijä..

        Kiitos kun jaksoit nähdä vaivaa ja kirjoitit noin pitkän listan.. Taidanpa seuraavaksi tulostaa sen ja neuvotella kaverin kanssa mitä kaikkea niistä otetaan mukaan.. :)


      • Reino-Seppo
        aloitteleva retkeilijä.. kirjoitti:

        Kiitos kun jaksoit nähdä vaivaa ja kirjoitit noin pitkän listan.. Taidanpa seuraavaksi tulostaa sen ja neuvotella kaverin kanssa mitä kaikkea niistä otetaan mukaan.. :)

        Oot siis 14v likka. No muista ainakin kannettava, niin pääset Irq-galleriaan ja meseen, pinkit alushousut joissa on sydämiä, siideriä..


    • Jormis

      Tosi hyvä ohje. Kiitos! Oli kiva luntata Eräjormiksen tehtävään ;)

    • sdfsdää

      pähkinoitä, rusinoita
      voit otta mukaan kovaksi keitettyn kananmunan
      vettä
      suklaata
      viiniä

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      408
      1633
    2. Minua itkettää tämä tilanne

      Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
      Ikävä
      105
      1318
    3. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      117
      1245
    4. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      173
      1230
    5. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      44
      1007
    6. Minulla oli tunteita

      Tein itsestäni pellen. Sait hyvät naurut ja minä 💔
      Ikävä
      63
      916
    7. Susanne Päivärinta kirjassaan: Sannalla nousi valta päähän, Big Time!

      Päivärinta toteaa ettei ole nähnyt kenenkään muuttuvan niin totaalisesti kuin Marinin, eikä siis todellakaan parempaan s
      Maailman menoa
      92
      851
    8. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      32
      846
    9. Suomen Pallolitto: Tasoryhmät lasten jalkapallossa - Erätauko-tilaisuus ma 20.5.2024

      Tasoryhmät lasten ja nuorten jalkapallossa herättävät paljon keskustelua. Mitä tasoryhmät ovat ja mikä on niiden tarkoit
      Suomi24 Blogi ★
      0
      840
    10. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      192
      768
    Aihe