ojaan "kivipuro"

kiviä

Ajattelin tehä ojaan, joka kasvaa vain heinää ja on keskellä pihaa "kivipuron". Eli laitanko vain suodatinkankaan alle ja seulanpää kiviä ladon vieri viereen. Kestääkö jos betoniin upottaa vai pitääkö olla kivituhkaa jonka laittaa sitten seulanpää kivien päälle? Haluaisin semmosen, että rikkaruohot ei taatusti kasva läpi. Reunalle aion tehdä kukkapenkin kiertämään. Ojassa menee vettä silloin kun sataa ainakin nyt mietin että en laita mitään pumppua vettä tuomaan. Vaikka joki menee kyllä aika lähellä, ois kyl toisaalta kätsä sieltä kierrättää vettä. Eli kokemusta ei ole tuommosen puron tekemisestä. Tehdäänkö se noin?
Olisi mukava saada ojasta siistin näköinen kun se kuitenkin keskellä pihaa ja ollaan tehty ojan yli menemään kaarisilta =) Ideoita!

4

3038

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pms68

      perkaa se oja ensin näkyvästä kasvillisuudesta puhtaaksi. Levitä suodatinkangas tai routamatto tms pohjalle ja lado ne kivet siihen päälle kuten suunnitteletkin. Kivien välit täytät sitten ladonnan jälkeen hiekalla tai kivituhkalla. Jos vesi virtaa ojassa vähänkään vauhdilla niin hieno aines katoaa sen mukana paitsi ihan raoista j atavllaab kivien alta eli näkyviin sitä ei jää eikä kai ole tarkoituskaan? Jos väleihin tahtoo jotakin kivaa ja näkyvää niin koristekivet ob siihen sitten paikallaan. Rantakivet on märkänä kauniita, kuivana ihan tavallisia kiviä..

      Betoni halkeilee ja murtuu jos sitä ei perusta kunnolla. Sitä voi kyllä sekoittaa hiekan sekaan jolloin se kosteutta saadessaan hiemna jähmettää sitä, mutta ei silti ole ihan umpukova rakenne. En itse ole laittanut mihinkään enkä laita..

      Rikkaruohot pysyy poissa niin että ne ei kasva kankaan/maton läpi, mutta siemenrikkoja joudut kyllä kitkemään. Ne nousee kyllä helpolla pois kun vain muutaman kerran kesässä huomaat tarkistaa tilanteen.

      Kivien lomaan voi muuten laittaa jotakin vesi tai rantakasviksi miellettyä kuten kurjenmiekkoja tai päivänliljoja, jopa viiruhelpiä muistuttamaan kaislikkoa, elefanttiheinää jne luomaan vaikutelmaa kuivuneesta uomasta. Kasveille teet reijän kankaaseen ja istutat ne sinne ojan pohjalle jo siinä ei ole tarkoitus kulkea vettä. Muuten kannattaa istuttaa multaan kankaan päälle niin että syventää vaikka siltä kohdalta ojaa että saa istutusmontun aikaiseksi.

      • kiviä

        Kiitos neuvoista ja vinkeistä! Pitää seuraavaksi alkaa miettimään mistä hommaan kivet =). Suodatinkangasta on jo!


      • pms68
        kiviä kirjoitti:

        Kiitos neuvoista ja vinkeistä! Pitää seuraavaksi alkaa miettimään mistä hommaan kivet =). Suodatinkangasta on jo!

        useimmilta soramontuilta saa käydä joko hakemassa niitä kiviä ihan ilmaiseksi tai jotakin nimellistä korvausta vastaan. Ongelmallisempaa on löytää monttu.

        Osa tosin seuloo ne kivet irti sorasta ja myy niitä jolloin hinta on aika kova, mutta ei mikään ämpäritavaran hinta. Kysele siis kiviä samoilta toimittajilta joilta saa seudullasi soraakin ellet löydä jotakin pientä soramonttua ja sille omistajaa.


    • näin...

      Me teimme kivipuron näin...

      Kivipuromme alkaa talomme nurkalta rännin alta.
      Laitoimme pohjalle allasmuovia ohjeen mukaan. Ja sen päälle erikokoisia kiviä. Toisessa päässä on ylivuoto 'lovi' josta ylimääräinen vesi valuu pois meidän tapauksessa metsään. Reunoilla kasvaa kukkia, havuja ym...

      Näin tässä purossa on aina vesi.

      Allasmuovi tulee huomattavasti halvemmaksi ostaa rullasta metritavarana

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      116
      9373
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      46
      2770
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      155
      2529
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      2039
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      14
      1776
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      12
      1578
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1527
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      11
      1474
    9. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      8
      1366
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1326
    Aihe