Palomuuri vanhuksille

.............

Haussa olisi palomuuri vanhempieni koneelle, jotka uskaltautuivat hankkimaan koneen muutama kuukausi sitten ja tietämys tietotekniikan suhteen on surffauksen ja sähköpostin käyttämisen tasolla.

Tällä hetkellä koneella on Zonealarm (soittelee kotiin sitten tai ei...). Mitään varsinaisia ongelmia ei ole ollut, PAITSI kyselyt aina kun ohjelma on muuttunut tai jos joku uusi ohjelma pyrkii nettiin. Zonen ikkunan putkahtaessa esiin on paniikki päällä ja puhelin laulaa...

Löytyisikö ilmaisista palomuureista ohjelmaa, josta saisi kyselyt pois esim. ohjelmien päivitysten jälkeen (vaikka se hyvä ominaisuus onkin) ja määriteltyä muuriin kerralla säännöt kaikille tarvittaville ohjelmille, jolloin se blokkaisi automaattisesti kaiken muun. Vanhemmat eivät koneelle itse ohjelmia asentele, joten tarpeen mukaan sitten itse teen uusia sääntöjä palomuurille.

ADSL-purkissa on NAT ja palomuuri, ja windowsin oma palomuurihan ei ole kova kyselemään, mutta olisi sitä ulos lähtevää liikennettäkin kiva kontrolloida.

7

736

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • riittää pitkälle

      >Mitään varsinaisia ongelmia ei ole ollut, PAITSI kyselyt aina kun ohjelma on muuttunut tai jos joku uusi ohjelma pyrkii nettiin.<

      >mutta olisi sitä ulos lähtevää liikennettäkin kiva kontrolloida.>

      Jos käsitin, haluat kaksisuuntaisen palomuurin, joka ei kyselisi mitään ulosmenevistä?

      Mikäs hyöty tosta sitten on?

    • ---------

      XP oma palomuuri on varmasti riittävän hyvä palomuuri estämään tehokkaasti tunkeiljoiden pääsy koneelle, ulos menevää liikenteen seuraaminen voi olla sinusta kivaa, mitään muuta hyötyä kuin kivuus sen seuraamisessa ei kuitenkaan ole.

    • tärkeää suodattaa

      Esitän eriävän mielipiteen edellisten kirjoittajien viesteistä.

      Kirjoittaja ei käsittääkseni halunnut muuria, joka ei tutkisi ulospäin menevää liikennettä, vaan hän sanoi konffaavansa muurin olemassa oleville ohjelmille, ja sitten ei uusia ohjelmia enää juuri asennettaisi koneelle.

      Ulospäin menevän liikenteen suodatus on tärkeää, koska koneelle saattaa esim. selaimen kautta pujahtaa trjoijalainen, joka pyrkii lähettämään tietoa ulospäin. Lisäksi joillain laillisillakin ja "hyvinä" pidetyillä ohjelmilla on tapana lähettää yksityistä tietoa ulospäin. Näitä yksityisyyttä pilkkanaan pitäviä ohjelmia ovat mm. jotkut Windows-ohjelmat,kuten Media Player 9 ja siitä uudemmat versiot.

      Alkuperäiselle kirjoittajalle suosittelisin vanhempien koneelle Comodo Personal Pro ilmaista palomuuria. Sen kun konfiguroi huolella eri ohjelmille (eli luo säännöt sitä mukaan kun pyydetään), ja estääkseen lisäkyselyt, voi Component Controllin ottaa pois päältä (kyseinen controlli reagoi esim. Windows Update päivityksiin), voisi se olla hyvä ratkaisu kyseiselle koneelle.

      Component controllin poisto tosin heikentää muurin pärjäämistä LeakTest tyyppisissä testeissä ja estää suojan dll injection -tyyppisiä troijalaisia vastaan, mutta kirjoittajan kuvaamassa tietokoneen käytössä niitä tuskin muutenkaan koneelle on tuppaamassa.

      • Alkuperäinen...

        Kiitoksia, tuo Comodo kuulostaa lupaavalta. Ilmaisin ehkä pointtini huonosti, mutta tätä juuri hain - eli siis kaikki "ei-sallittu" blokattaisiin automaattisesti.


    • ???

      "PAITSI kyselyt aina kun ohjelma on muuttunut tai jos joku uusi ohjelma pyrkii nettiin"

      Jos ohjelma on muuttunut, eikä palomuuri kuitenkaan kysyisi mitään, vanhukset ihmettelisivät miksi ihmeessä ei pääse nettiin. Ja taas alkaisi puhelin soimaan.

      Ei kyselyä kannata ottaa pois päältä. Siksi koska jos jokin ohjelma on päivitetty(esim. selain) uuteen versioon, palomuuri ei päästä sitä nettiin, jos kyselyyn ei vastata. Ja jos kysely on kytketty pois päältä..nettiin ei yksinkertaisesti pääse..ennen kuin avaa itse "manuaalisesti" sille päivitetylle ohjelmalle tarvittavan portin/portit.

      • on paras

        5min. kokeilin "kyselevää" palomuuria ja sitten sille tuli lähtö. Jätän kikkailun hysteerisille ja näsäviisaille nörteille. Pitää kysellä, kun ei itse osaa ajatella.


      • onnea vaan,
        on paras kirjoitti:

        5min. kokeilin "kyselevää" palomuuria ja sitten sille tuli lähtö. Jätän kikkailun hysteerisille ja näsäviisaille nörteille. Pitää kysellä, kun ei itse osaa ajatella.

        Ajattelevan muurin kanssa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Huomenna teen sen

      Se on nyt päätetty. Pääsen pois tästä epätietosuudesta.
      Ikävä
      80
      3339
    2. Hakkarainen: persut Venäjän ja Pohjois-Korean tiellä

      Hakkarainen entisenä persujen kärkipoliitikkona tietää, mitä puhuu. https://www.is.fi/politiikka/art-2000010422614.html
      Maailman menoa
      200
      1982
    3. Ilouutinen! Anniina Valtonen heitti jymy-yllätyksen - Tämä ei jätä kylmäksi!

      Ohhoh, tämäpä ylläri! Anniina Valtonen sai puolisonsa kanssa lapsen viime vuoden lopulla. Lue lisää: https://www.suomi2
      Suomalaiset julkkikset
      25
      1881
    4. Fuengirola.fi: Kohuissa rypenyt Jari Sillanpää, 58, harvinaisessa haastattelussa: "Minä haluan..."

      Ex-tangokuningas on kertonut kuulumisiaan Espanjan Aurinkorannikolta. Että ei muuta kuin elämässä etiäpäin, Jari Sillanp
      Kotimaiset julkkisjuorut
      27
      1548
    5. Ootko muuten vieläkään hiffannut

      Että en kuulu sinun maailmaasi? On meissä samaa, ja samaa aaltopituutta oli, mutta tunsin oloni usein hyvin vaivautuneek
      Ikävä
      166
      1395
    6. Miten nyt sanoisin

      tämän sinulle. Oletko mielessäni päivittäin, kysyin itseltäni ja vastaus oli, kyllä olet. Yllätyin, päädyin oudoille tei
      Ikävä
      88
      1385
    7. Susta on tullut

      Ihana nainen. ❤️
      Ikävä
      52
      1109
    8. Mistä vuodesta

      lähtien olet ikävöinyt kaivattuasi?
      Ikävä
      97
      1048
    9. Tämä ei voi jatkua

      Näin. Eilisen jälkeen tulin siihen tulokseen.
      Ikävä
      55
      854
    10. Voitko vain unohtaa

      Minut. En ole sinun arvoisesi
      Ikävä
      59
      840
    Aihe