Sikiöseulonta

mamma07

Hei,
kertokaa omia kokemuksianne sikiöseulonnan poikkeavista tuloksista. Eli miten reagoitte ja mitä päätitte tehdä. Itse sain tietää, että minulla on 1:100 saada vammainen lapsi.

11

11796

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • riippuu paljon

      siitä miten suhtaudut esim. aborttiin. Jos olet ehdottomasti sitä mieltä että lapsen kuitenkin teet niin elä mene, mutta toi tulos on kyllä aika "pelottava". Itsellä oli (vaikka ikää jo aivan liikaa) tulos 1:16000. Itse mietin että jos tulos olisi ollut huono, olisin ehdottomasti mennyt. Eihän se vielä tarkoita että lapsi olisi vammainen, mutta teetpä sitten mitä tahansa niin kannattaa varautua siihen.

    • aloittaja!

      Mun mielestä tuo riskiluku on taas aika pieni!
      Se riippuu paljon siitäkin, mistä tuo riski on laskettu? niskapoimu-ultrasta (paljonko turvotusta?), seerumiseulasta, iän perusteella?

      Kannattaa muistaa, että kaikkien eri seulojen tarkoitus on saada mahdollisimman suuri osa häiriöistä kiinni, siitä syystä rajojen täytyy olla väljiä ja vääriä hälytyksiä on paljon!!! Eli riskiarvo todellakin tarkoittaa vain kasvanutta riskiä, ei sitä että jotain todella olisi vialla!

      Jos jokin häiriö on todellinen (esim. tiettyjen kromosomien trisomiat), niiden seuraus syntyvälle lapselle (ja koko perheelle) voi olla niin suuri, että yleensä silloin keskeytykseen päädytään. Siis jos todellista huolenaihetta olisi, niin suurin osa kuitenkin on sitä mieltä, että haluavat tietää sen kaikesta huolimatta mahdollisimman aikaisin ja päättää mahdollisesta keskeytyksestä.

      Seuraavaksi voit siis mennä ultratutkimukseen ja jos aihetta on, niin voidaan tehdä kromosomitutkimus sikiöstä (joko istukan soluista tai lapsiveden soluista, ei siis sikiöstä). Tämän tuloksen saaminen valitettavasti menetelmästä johtuvista syistä kestää jopa useamman viikon, joten se aika on vain koitettava malttaa odottaa tulosta... :(
      Mutta luultavasti saat siitä tiedon, ettei mitään löydy (löydökset on aika harvinaisia) tai jos löytyy, niin voit oikean tiedon pohjalta päättää mitä teet.

      Valinta täytyy siis tehdä sen perusteella, haluatko ollenkaan tietää etukäteen.

      Pidän peukkuja!!! Tsemppiä ja jaksamista koko perheelle!

    • mami+4.

      liian aikaisin,ja antoi riskiluvuksi 1/20,np-ultrassa laskettu aika siirtyi kahdella viikolla,ja oli o.k,0.9,ja lääkäri ehdotti uutta verikoetta hetikun vielä kerkesi,ensimmäisen verikokeen ja np riskiluku yhdistettynä oli 1/160,uuden verikokeen ja np yhdistettynä 1/2700.
      sai turhaan pelätä kolme viikkoa,ja miettiä mihin jatkotoimenpiteisiin rupeaa,jos ois riskiluku ollut vielä suuri,kun en aborttia hyväksy.harmitti,että menin koko seulontaan.oli meinaan melko stressi,ekan kirjeen saavutua kotiin,jatkotutkimuksia varten,ja se luku 1/20.
      rakenneultraa en ennen ole jännittänyt,mutta ton seulonan jälkeen jännitin aivan kamalasti,ja pelotti,onks kaikki o.k.onneks oli:).

      • mielestäni

        tärkein pointti...
        JOS aborttia ei hyväksy missään olosuhteissa, ei seulontoihin varmaan kannata edes mennä!

        Mutta osa häiriöistä on niin vakavia, että vaikka lapsi saattaa ilman luonnollista keskenmenoa säilyä hengissä ja syntyä, niin elämä kestää max. pari vuotta vuotta ja on pelkkää kärsimystä. Lapsi ei koskaan edes katso kehenkään.
        Toiset häiriöt taas on lieviä ja niiden kanssa voi elää!!! Esim. Downin syndrooma.

        Mutta itelläni tuo "pahimman mahdollisen" uhkakuva on niin iso, että kaikki mahdolliset seulat haluan.


    • seula

      Olisi kiva tietää mihin päädyit, menitkö lapsivesitutkimuksiin. Sun riskilukusu ei ole mitenkään iso 1/250 on vielä normaali.
      Sain itse tänään riskiluvuksi 1/150 enkä todella tiedä mitä teen. Osallistunko jatkotutkimuksiin vai en. Kovasti olen tätä miettinyt jo ennen tätä varhaisseulaa, mutta vastausta en ole keksinyt.
      Tämä riski tuli nimenomaan verikokeen tuloksesta yhteenlasketun normaalin niskapoimun ym kanssa. Tiedän vain tuttavia, jotka ovat olleet jatkotutkimuksissa nimenoaan korkean np lukeman takia ja saanet terveen lapsen.

    • Jyri Snellman

      ...että tiedemies Dougal Dixon oli oikeassa siinä, mitä hän sanoi ihmiskunnan evoluution ulkopuolella elämisestä.

      • Jyri Snellman

        ...ole hyvä olla liian riippuvainen nyky-sivilisaatiomme palveluista. Kuten esim. koko elämän kestävä ympärivuorokautinen tehohoito.

        Kunpa tämä blogi olisi väärässä: http://www.lifeaftertheoilcrash.net/

        Itselläni ei ole lapsia, mutta olen itse asperger - siis jonkin verran "elämälle allerginen".

        Seuraavan kerran kun tietokoneenne reistailevat, niin miettikää miten monet yhteiskuntamme toiminnoista ovat ATK:sta riippuvaisia.


    • pupu pöksyissä

      Moi ! Olen yli nelikymppinen ja ensimmäistäni odottava. Raskaus alkoi koeputkihedelmöityksellä. Niin pitkä odotusjakso oli siis jo takana, että jänistin lapsivesitutkimuksen.
      Seuloissa 1/100 riski ja punkion keskemenoristi myös noin 1/100, joten päätöstä vatkattiin kauan. Asiantuntijamielipiteet jakautuivat myös fifti-fifti, joten koko ajan on pupu pöksyssä tuliko tehtyä oikea päätös.
      Lopulta asian ratkaisi puolison jyrkkä ei lapsivesitutkimukselle sekä erään lääkärin maininta siitä, että ultrat yms. on kehitetty juuri siksi että voitaisiin välttää punktio.

    • Henni78

      Meillä niskaturvotus oli olematon, mutta veriseulan riskiluku oli 1:115 ja halusimme ehdottomasti jatkotutkimuksiin, eli lapsivesipunktioon. Onneksi kromosomit olivat ok, eikä tarvinut jatkoa ainakaan sen osalta miettiä.

    • 7+18

      Meillä vuosi sitten ekassa ultrassa todettiin sikiöllä niskaturvotusta 3,5 mm ja raskausviikkoja oli tuolloin takana 10 1. Verikokeen jälkeen laskettiin, että todennäköisyydellä 1:5 jokin on vialla.

      Istukkanäytettä ei voitu ottaa, sillä suolet olivat tiellä, mutta sikiö ultrattiin tuolloin (11 0) ja niskaturvotus oli levinnyt selkään asti. Melkein aina selän puolelle levinnyt turvotus merkitsee, että sikiöllä on jotakin pahasti vialla. Yleensä (näin meille sanottiin) tällaiset pahat viat näkyvät jollakin tapaa myöhemmissä ultrissa.

      Raskausviikolla 15 0 tehtiin lapsivesipunktio ja sikiö ultrattiin samalla tarkasti. Tuolloin niskaturvotus oli hävinnyt ja sikiö näytti kaikin puolin normaalille ja liikkui hyvin. Tutkimuksissa havaittiin, että sikiön kromosomi 16 oli tavallista pidempi. Koska tuon kromosomin pituus vaihtelee ihmisillä, niin löytöä ei suoraan pidetty pahana.

      Lisäkokeita tehtiin ja sikiö ultrattiin viikolla 19 1 uudelleen. Ultrassa ei taaskaan näkynyt yhtään mitään vikaa ja lapsi liikkui iloisesti. Tunsin itsekin jo hyvin liikkeet.

      Muutama päivä vikan ultran jälkeen saimme jatkokokeiden tulokset. Lapsen alkumme oli todella vakavasti sairas ja hänelle povattiin varsin lyhyttä elinikää. Päädyimme keskeytykseen.

      --> Kaikki vakavatkaan sairaudet/vammat eivät näy (myöhemmässä) ultrassa, vaikka lääkärit kuinka niin sanovat.

      Tästä syystä nykyisessä raskaudessani päädyin jatkotutkimuksiin, sillä edellisen raskauden perusteella riskilukumme nykyisessä raskaudessa on suoraan 1:100 ja jatkotutkimusten keskenmenoriski 0,5 %. Päätökseemme vaikutti myös se, että lääkäri totesi suoraan, että aina kaikki vakavatkaan vammat eivät aiheuta sikiölle niskaturvotusta eli ei siis ole mitään tapaa havaita niitä ultrassa.

    • KÄTILÖTYÖSSÄÄN

      MIKSI MENETTE SEULOIHIN, EI OLE PAKKO

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      1
      7955
    2. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      180
      1767
    3. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      77
      1124
    4. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      113
      1123
    5. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      64
      1036
    6. Persut petti duunarit

      Kyllä persujen kuuluu nyt mennä häpeämään kun äänestivät lakkolakien puolesta. Vielä muka kehutaan olevan työväenpuolue,
      Perussuomalaiset
      194
      956
    7. Persuille kovaa kyytiä YLEn kannatusmittaus

      https://yle.fi/a/74-20085866 Näin se menee persueliitti. Pettäjän tie on karu, persujen äänestäjät ovat nyt reagoineet
      Maailman menoa
      182
      920
    8. Lindtman runnonut demarit huimaan nousukiitoon!

      Palkansaajat – siis Suomen käynnissä pitävä kansanosa – ei näemmä arvosta EK/SY-sätkyakka Purran saksipelleilyä. Niin
      Maailman menoa
      271
      886
    9. Mitä ajattelen sinusta

      Että olit erilainen kuin muut ja jollakin kummalla tavalla samanlainen kanssani, vaikka ei tunnetukaan. Sinun kanssa tu
      Ikävä
      35
      833
    10. Itkisikö onnesta

      Jos panisin sua kunnolla?
      Ikävä
      86
      707
    Aihe