Fiat 2300 S coupe

rivikuutonen

Fiat 2300 S coupe vuodelta 1963 oli Mobilisti lehden n:o 6/1996 koeajossa, josta tässä on lyhennelmiä:
" Italiassa autoiluun liittyy vielä paljon suurempia intohimoja kuin täällä protestanttisessa Pohjois-euroopassa. Tämä tunneperäinen, jopa fanaattinen suhtautuminen on vuosikymmenten mittaan synnyttänyt autohistorian nopeimmat ja mielikuvitusta kiihottavimmat urheiluautot..hienostuneiden kaarien heijastumat yhdistyvät tyylikkääksi (ja kalliin näköiseksi) kokonaisuudeksi.."
" Ratin taakse päästyäni huomaan ajoasennon olevan kovin epäitalialainen. 2300 S:ssä ajoasento on oikein onnistunut. Alumiinipuolainen ja puukehäinen Nardin ratti on juuri oikealla korkeudella ja sopivassa kulmassa. Aidolla nahalla verhoiltu istuin tuntuu erittäin miellyttävältä ja mukavalta..
Charmia autosta ei sen sijaan puutu: kansaa näyttää kovastikin kiinnostavan lokakuiselle kehätielle tupsahtanut italialainen lämminverinen.. Matkantekovälineeksi Askolaan valitsen tietysti ison Fiatin, ovathan tiet hyväpintaisia nopeita väyliä, joiden pitäisi soveltuman tällaisen auton omimpien ominaisuuksien testaamiseen. Runsaan kahdeksankympin nopeudessa tämä kohtalaisen raskas auto istuu tiukassa kaarteessa kuin liimattuna. Ennen mutkan oikenemista vaihdan kolmoselle ja annan oikean jalkani pudota kohti lattiaa. Kahden tupla-Weberin käheät imuäänet ja venttiilikoneiston kimeä tremolo sekoittuvat tuplattujen pakoputken päiden ilmoille purkamaan tiukkasävyiseen parkaisuun. Hellitän kaasun nopeasti kierroslukumittarin neulan lentäessä kohti 5000:n viivaa..Fiat pyrkii jatkuvasti viettelemään kuljettajansa nostamaan marssivauhdin jonnekin puolentoista sadan ja lain tuolle puolen. Aavistelen auton omimman matkanopeuden asettuvan jonnekin 160-170:n heitteille.Siirtäessäni jalkani jarrulle totean Girlingin valmistetta olevien tehostettujen levyjarrujen (kaikissa neljässä pyörässä) kestävän vertailun mihin hyvänsä nykyautoon.
Auton kiihtyvyys moottoritienopeuksilla on todella vaikuttavaa. Suomalaisen maantien pitkissä kaarteissa on italialainen urheilucoupe elementissään. Täällä olisi paljon enemmän käyttöä (ainakin kesäisin) nopealle matkailuautolle kuin vaikkapa Pohjois-italian ruuhkaisilla autostradoilla. Suurillakin nopeuksilla ajaminen on hyvin vaivatonta ja miellyttävää. Taika piilee mainioissa nopean ajon ominaisuuksissa, joiden ansiosta sadatkin toisiaan seuraavat kilometrit taittuvat hymynkare suupielessä. Ymmärrän nyt täysin, mitä arvostetun englantilaisen the Motorin toimittaja tahtoi sanoa vuonna -65 luonnehtiessaan Fiat 2300 S coupeta autoksi, jonka voi pukea ylleen kuin laadukkaan puvun."
"Fiat 2300 S coupe tarjoaa tavalliselle kuolevaiselle mahdollisuuden päästä hyvin lähelle sitä supermergantroidista elämystä, jonka vanhat Ferrarit, Maseratit tai Lamborghinit vosivat tarjota. Nekin myönnytykset, jotka vauhdin ja eksotiikan alueella joutuu superautoihin nähden tekemään, tulevat korkojen kera takaisin hieman helpomman ylläpidon ja edullisemman hankintahinnan muodossa ilman että ratkaisussa olisi tippaakaan kompromissin makua. Lisäksi Fiat coupet ovat kokoonpanotyönsä laadun puolesta todennäköisesti edellä kaikkia edellä lueteltuja himoituimpia aikalaisiaan".

Elikkä aika edistyksellisiä autoja Fiat on tehnyt jo vuosikymmeniä sitten. Lehdessä on kerrottu myös erilaisia tietoja Fiat 2300 S Coupesta:
Moottori 6-sylinterinen (rivi) 150 hv/SAE
Paino 1290 kg
Huippunopeus n.205 km/h
Kulutus 10,44 l/100 km 90 km/h nopeudella
21,04 l/100 km 190 km/h nopeudella
Kilpailijoita Suomessa v.1965:
Fiat 2300 S 32 900 mk
Alfa Romeo 2600 Sprint 38500 mk
BMW 3200 CS n.50 000 mk
Ford Mustang V8 20700 mk
Jaguar MKII 2,4 L 22900 mk
Jaguar E type 4,2 L 35900 mk
Volvo P 1800 S 23900 mk
Taulukossa on muitakin autoja ja lisäksi tuolloin kansan kestosuosikki
VW Kupla 1200 DELUXE 7250 mk

Fiat 2300 oli tuotannossa 1961-1968

7

594

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Livio Berruti

      Kukahan muistaa oliko Lenita Airistolla juuri tämä 2300 malli -60 luvulla.Lenitahan taisi olla oikea Fiat-fani.Fiat Suomessa kirjassa Lenita poseeraa muistaakseni juuri Fiat 2300-mallin vieressä.

      • rivikuutonen

        Minulla on tuo kyseinen kirja, jossa Lenita poseeraa juuri 2300 S Coupen vieressä. Kirjassa Lenita Airisto toteaa:
        "Koska olen kiireinen ihminen, on tärkeää omistaa luotettava auto. Sen täytyy lähteä liikkeelle aina kun haluan ja käyttäytyä toivomallani tavalla. Fiatilla olen ajanut jo monen monta vuotta, enkä ole nähnyt syytä vaihtaa merkkiä. Fiatin laajasta mallistosta on aina löytynyt uutuus, joka on miellyttänyt minua ja tyydyttänyt tarpeeni. Erityistä kiitosta ansaitsee loistavasti toiminut huolto."


      • dghkfjkdfgha
        rivikuutonen kirjoitti:

        Minulla on tuo kyseinen kirja, jossa Lenita poseeraa juuri 2300 S Coupen vieressä. Kirjassa Lenita Airisto toteaa:
        "Koska olen kiireinen ihminen, on tärkeää omistaa luotettava auto. Sen täytyy lähteä liikkeelle aina kun haluan ja käyttäytyä toivomallani tavalla. Fiatilla olen ajanut jo monen monta vuotta, enkä ole nähnyt syytä vaihtaa merkkiä. Fiatin laajasta mallistosta on aina löytynyt uutuus, joka on miellyttänyt minua ja tyydyttänyt tarpeeni. Erityistä kiitosta ansaitsee loistavasti toiminut huolto."

        "Erityistä kiitosta ansaitsee loistavasti toiminut huolto."
        Se oli Autonovon aikaa se. Lenita lienee nyttemmin vaihtanut automerkkiä.


    • korimallit..

      ..2300 Lusso sedan ja farmari. Olen nähnyt yhden farmarin eräällä pellolla autonromujen seassa (jossa on ilmeisesti vieläkin). Omistaja kertoi että oli ajamalla sen ajanut sinne. Varaosat ovat kuulemma melko kalliita esim. lokasuojat ja jarrulevyt. Hän kertoi muutama vuosi sitten että jos sen entisöisi täydellisesti, sen voisi vaihtaa mihin tahansa uuteen Fiatiin päikseen. Itse vähän epäilen että hyvittäiskö Delta sellaisesta niin paljon.

    • Anonyymi

      Hei Ari,

      Tässä lyhennelmä Mobilisti lehden koeajosta minun autollani vuodelta 1996.

    • Anonyymi

      OLIKO SAMA AUTO KLASSIKOT LEHDESSÄ
      JOKIN AIKA SITTEN

    • Anonyymi

      Se ei tietääkseni ollut sama.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      687
      5235
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      469
      3554
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      156
      3327
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      170
      2563
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      10
      2399
    6. 261
      1990
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1497
    8. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      100
      1398
    9. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      100
      1379
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1160
    Aihe