Kysymyksiä marsunomistajille!

oliskivasaadaparimarsua

Jos olet marsunomistaja/tiedät paljon marsuista, jaksaisitko vastata näihin kysymyksiin, edes joihinkin niistä?
Täällä olisi tollo, joka ei vielä joku aika sitten ollut kiinnostunut marsuista, mutta nyt haluaisikin kipeästi vastauksia muutamaan ehkä hassuunkin kysymykseen :>.


1. Minkälaisia/rotuisia (miten se nyt sanotaankaan) marsuja oikein on? Millainen on rusettimarsu ja millainen pitkäkarvainen?

2. Millaisia eroja erilaisten marsujen luonteessa on (niissä kuulemma on eroja)? Osaatko kuvailla niiden/jonkun niistä luonnetta/erityispiirteitä?

3. Häiritsisikö marsua joskus päällä oleva radio, jos sen häkki olisi muuten melko rauhallisessa ja tilavassa paikassa, jossa kulkee kuitenkin ihmisiä (esim. olohuone)? Entä koiran haukunta, jota kuuluu päivittäin?

4. Marsu tarvitsee suolakiven (vai?). Olen lukenut myös, että C-vitamiinia pitää antaa ja tassuja sekä tarpeen mukaan korvia on hyvä rasvata. Onko vielä mitään muuta lääkettä, "kiveä" tai vastaavaa, mitä pitäisi antaa?

5. Peittääkö kuivike tarpeeksi hyvin alla olevat sanomalehtipaperit, ettei marsu varmastikaan pääse koskemaan niihin (vai vilistelevätkö marsut edes häkissään)? Kannattaako yleensäkään laittaa sanomalehtiä pohjalle? Mikä olisi paras kuivike? Kelpaako mörttiröpö?

6. Riittääkö parille marsulle 1-2 tuntia päivässä yhdessäoloa hoitamista (joskus tietysti enemmän, jos tulee tarvista)? Kuinka paljon marsut yleensäkin tarvitsevat hoitoa, siis kuinka kauan päivässä niille täytyy "uhrata aikaa"?

7. Tarvitseeko marsua pestä? Miten ja millä?

8. Onko marsu mielestäsi allergisoiva lemmikki? (perheessä on koira sekä henkilö, joka on hiukan allerginen koirille, muttei kuitenkaan saa kuin näppylöitä joskus rapsuttaessa)

9. Kuinka usein marsun korvat pitäisi puhdistaa? Entä kynnet leikata (oliko se n. kerran kuussa)?

10. Paras olisi varmaan tehdä häkki itse taikakuutiosta/kuutioista (miten se nyt satotaankaan), mutta mikä olisi paras pohja häkkiin?


Ihastuin marsuihin ja nyt mietin, olisiko minun edes mahdollista ottaa sellaisia :). Vähän pelottaa tuo ajankäyttöhomma, kun lukioonkin tähtään parin vuoden kuluttua ja se lukio olisi vähän matkan päässä, jolloin koulumatkassakin menisi aikaa about 40-60min... Ja sekin, että minne sen marsujen häkin sitten asettaisi, ettei ainakaan tulisi mitään allergiaa kenellekään (itse en ole allerginen) ja ettei marsu olisi liian meluisassa/hiljaisessa paikassa.
Noh, jos joku mättää niin en minä sitten tietenkään marsuja hanki. Enkä missään tapauksessa hetken mielijohteesta.

Joka tapauksessa, kiitos paljon jo etukäteen!

11

1354

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • oliskivasaadaparimarsua

      11. Millaista on puupelletti ja mistä sitä saa?

      • - - - -

        Puupelletti on puristettua puun purua. Sitä saa esim. agrimarketeista, ehkä k-raudasta, rautiasta tms. vastaavasta kaupasta.
        Puupelletit eivät ole kovin hyviä marsun tassunpohjille, joten sitä kannattaisi käyttää vain pissanurkissa tai purun alla.


      • Anonyymi

        Prismasta


    • tuoremarsufani

      Kirjastosta kirjoja lainaamaan ja nettiin surffaamaan niin kaikkiin kysymyksiisi löytyy vastaus ja vielä paljon lisääkin tietoa!

      Suomen marsuyhdistyksen sivuilta löytyy tietoa ja linkkejä mm. kasvattajien sivuille joista myös löytyy tietoa.
      Murmelin marsulan sivuilta löytyy myös asiaa, samoin marsut.netistä!
      Ei kun surffaamaan!

      • oliskivasaadaparimarsua

        ...Ei netistä tai kirjoistakaan saa vastauksia noihin ihan kaikkiin kysymyksiin. Olisi sitäpaitsi mukavaa saada vastauksia ihan kokemuksestakin ;).


    • kriik

      1.Rodut määräytyvät siis karvan mukaan.

      Pitkäkarvaiset:alpakka,coronet,luncarya,merino,sheltie,
      texel, peruaani

      Karkeakarvaiset:teddy, rex ja abessiinialainen (joka on ns.rusettimarsu->sana rusetti tulee pyörteistä)

      Sileäkarvaiset:selfit(kauttaaltaan yksivärinen) ja nonselfit (kaksi tai useampivärinen, karva voi olla myös moneen väriin jakautunut)

      Crestit: (pyörre otsalla)Amerikan crestillä pyörre erivärinen kuin pääväri ja Englannin crestillä samanvärinen kuin marsu muuten.

      Satiini:Esiintyy kaikissa roduissa.Karva ontto-->turkki kiiltää metallimaisesti

      Karvattomat:skinny(päässä, jaloissa ja sukuelinten ympärillä karvoja)baldvin (kokonaan karvaton)

      Risteytysmarsu:Eli kahta tai useampaa rotua sekoittunut toisiinsa

      2.Luonne-erot menevät vähän kuin ihmisillä, luonteita yhtä monta kuin marsuja.

      3.Radio ei häiritse. Koiran haukunta?Onkohan se jatkuvaa?Onko koira samassa tilassa? Joissain tapauksissa voi stressata, mutta marsut voivat myös tottua koiriin.

      4.Eli c-vitamiinia päivittäin ja monivitamiinikuurinkin voi joskus antaa.Jos pidät marsuasi kesällä joskus ulkona, olisi hyvä antaa syksyllä sitten matokuuri. Itselläni on suola- ja kalkkikivi, mutta eivät ole kyllä maistaneetkaan niitä. Joo,tassuja ja korvia (ulkopuolelta) hyvä välillä rasvata.

      5.Meillä ainakin purua lentää, kun häkissä innostuvat. Itse käytän pelkkää purua, koska tahtovat syödä sanomalehdet, jos näkyvät. Mörttiröpö käy hyvin kuivikkeeksi. Myös pyyhkeet ovat vaihtoehto.

      6.marsujen pitää päästä kipittelemään lattiallakin, ruuat pari kertaa päivässä.Itse pidän sitten joka ilta vielä molempia sylissä, ja tutkin, että ei niissä ole mitään outoa, ja rasvaan jalat jos ovat kuivat. Että kyllä ne aikaa vievät, pitkäkarvaiset vielä enemmän, harjaus kun kannattaa tehdä päivittäin, ettei tule takkuja ja turkki pysyy hyvänä.

      7.rasvarauhasta urosmarsulla pitää silloin tällöin pestä jos likaiselta näyttää, muuten marsuja ei kannata alkaa pesemään, jottei marsusi vilustu, kun ovat sille herkkiä.

      8.Marsuille voi olla allerginen samalla tavalla kuin muillekkin eläimille.

      9.Itse leikkaan kynnet ja putsaan korvat tarvittaessa, mutta joka kuukausi kannattaa ne vähintään tarkastaa.

      10.Pohjaksi taikakuutioille sopii ihan vaikka vahakangas, tai sitten muovinen laatikko, jos sopivan kokoisen löytää jostain.

      • Maii.

        Lisään vielä edellisen (kriik) kirjoittamaan viestiin (muut vastaukset eivät valitettavasti avautuneet nyt koneellani) varmuuden vuoksi, että marsut allergisoivat enemmän kuin muut lemmikit. Elikkä aina täytyy miettiä tätäkin vaihtoehtoja, marsuja ei nimittäin pitäisi kierrättää. Mutta voihan ihan yhtä hyvin olla, että marsuille ei ole ollenkaan allerginen. Ei sitä ikinä tiedä. :)


    • puhpallura

      1.Marsuja on useita rotuja. Mutta myös värityksillä lasketaan marsut. Tuossa on hyvä lista. http://www.marsut.net/rotugalleria.html

      2. Eri rotuisillakin marsuilla on eroja kuten koirillakin. Esim juuri abyt eli rusetti marsut ovat erittäin pippurisia ja aktiivisia. Mutta vaikka rotujenkin luonteissa on eroa on myös sekin yksilö kysymys.

      3. Marsut eivät pidä yllättävistä tai voimakkaista äänistä. Mutta meillä on olohuoneessa marsut. Televisio on toisinaan päällä ja muksut ovat jo tottuneet. Muihinkin toistuviin ääniin tottuvat kunha ei ole yötäpäivää.

      4.Marsut eivät välttämättä tarvitse suolakiveä. Itse jouduin poistamaan kiven. Koska nuo vain nuolivat vuoroin sitä ja vuoroin vettä. Suola jättää elimistöön nestettä. C-Vitamiini on välttämätön. Sitä voi (mieluinten jauhetta, Nestemmäisestä katoaa nopeasti vitamiini pitoisuus) sekoittaa veteen mistä on ongelmana se että c-vitamiini haituu auringon valossa eli täytyy laitaa jokapäivä lisää. Vesikin pitää aina vaihtaa päivittäin. Sillä marsu purskauttaa aina juodessaan suustaan vettä takaisin pulloon. Vitamiinin voi ripotella esim kurkun tai salaatin päälle. Mistä vain marsu pitää. C-vitamiini estää keripukkia ja pitää karvat kiinni marsussa. :) Marsu ei itse osaa valmistaa c-vtamiinia. Varpaita pitää rasvata esim helosanilla jos ne kuivuvat liiaksi.

      5.Sanomalehti on ihan hyvä jollei marsusi ole aktiivisia syömään sitä. Itse en voi käyttää koska kakarat syövät sitä mielellään. Tulee helposti suolitukos. Puruja voi hyvin käyttää sekä sen päällä hiukan mörttiröpöä. Pitää hajut silloin paremmin kurissa. Myös puupelletit ovat suosittuja. Toisilla marsuilla se kuivattaa jalkapohjat. Turvettakin jotkut käyttävät mutta henkilö kohtaisesti en pidä koska pölyää ja sotkee herkästi. Eivätkä kaikki pidä sen hajusta.

      6.Marsut tarvitsevat paljon aikaa. Siihen pitää heti varautua kun ottaa marsuja. Marsua olisi hyvä juoksuttaa lattialla ainaskin tunti ja myös sylitellä hyvän aikaa. Häkkien siivoamiseen, kynsienleikkuun,kampaamiseen (jos pitkäkarvainen täytyy harjata päivittäin) ja ruokintaan sun muuhun hoitoon uppoaa myös aikapaljoa aikaa. Marsu ei ole oikea lemmikki jos ajattelee joutuvansa uhraamaan kaikekn ajan. Gerbiilit olis silloin parempi.

      7.Jos marsu sotkee itsensä pissaan su muuhun toivottomasti se täytyy pestä. Lämpimällä vedellä ja esim vauvan shampoolla tai koiranpennuille tarkoitetulla. Eritäin miedoilla.Myös rasvarauhanen pitää pestä aika ajoin.Marsun rasvarauhanen on ovaalinmuotoinen karvaton kohta, joka sijaitsee siinä kohtaa marsua, mistä häntä alkaisi. Varsinkin uroksien rasvarauhanen rasvoittuu helposti ja se pestään säännöllisesti.

      8.Marsu on melko allergisoiva kuten kaikki jyrsijät. Myös heinä ja puru on ongelma koska ne allergisoivat erittäin herkästi monia.

      9. Korvat puhdistetaan marsu kohtaisesti. Toisilla vaikkua tulee enemmän toisilla vähemmän. Liian tiheä puhdistaminen saa aikaiseksi suoja vaikkuuntumisen eli sitä syntyy tavallista enenemmän ja nopeammin. Kynnet olisi hyvä leikata parin viikon välein. Tavallisissa koti oloissa ne eivät pääse kulumaan kovinkaan herkästi.

      10. Olisi hyvä rakentaa kuutiokin pöydälle tai muulle tasolle sillä marsu haluaa aina nähdä mitä tapahtuu ja myös kiinni otto on helpompaa kun ihmien ei näyä niin isolta ja hyökkäävältä. Vahakangas on hyvä pohja.Se on helppo pestä ja marsut yleensä ei jaksa maistaa sitä kuin kerran. Muista myös purulaatikot.

    • Anonyymi

      Pitääkö jalkoja rasvata jos pitää niin millä?😍

      • Anonyymi

        Lähinnä tässä nyt on olennaista se, miksi marsuillasi on tarvetta rasvaukselle?


    • Anonyymi

      Rusetti marsuilla on pyörteitä karvassaan

      Sanomalehteä ei tarvi laittaa mutta jos kuitenkin haluat laittaa niin se tulee laittaa niin että marsu ei pääse sitä nakertelemaan

      Kalkki tai suola kiveä ei kannatta ostaa siitä ei ole marsulle mitään hyötyä

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4449
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2219
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1744
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1478
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      25
      1411
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1288
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1217
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1126
    9. 22
      1076
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1004
    Aihe