Kanervan suku

Liittyykö jokin seura nimen...

Isoisäni muutti lapsena Tampereelle vanhempiensa mukana. Vanhemmat suomensivat nimensä myöhemmin, mutta isoisäni ja hänen veljensä muuttivat nimensä,tai heidän nimi muuttui jostakin syystä ennen vuotta 1918 Kanevaksi. Kanerva ei ole heidän vanhempiensa käyttöön ottama suomennettu nimi. Miksi nimi muuttui siten, ettei se liity lainkaan alkuperäiseen sukunimeen? Liittyykö nimeen jokin järjestö tai jokin muu historia, tietääköhän kukaan?

21

7314

  Vastaukset

  • Suomessa astui voimaan sukunimilaki vuonna 1920, jossa määrättiin, että kaikilla pitää olla sukunimi. Tuolloin sellaiset henkilöt, joilla ei ollut sukunimeä joutuivat sellaisen ottamaan tai pappi heille sellaisen antoi. Sukunimellisistäkin monet vaihtoivat sukunimeä tuolloin. Minulla on suvussa sisarussarja, jossa on kahdeksan (8) lasta ja jokainen heistä otti eri sukunimen eikä se ole yhdelläkään sama kuin vanhemmillaan. Ei siihen välttämättä mitään erityistä syytä tarvittu.

   • Kiitos tiedoista, en silti ratkaissut arvoitusta miksi juuri Kanerva. Nimi sattuu olemaan vielä sama kuin lapsuuteni kesänviettopaikan itselleni läheisen, vaikka ei sukulaisen mummon veli oli ottanut itselleen ja hänenkään muilla sisaruksilla ei tätä samaa nimeä ollut käytössä. Hänenkään ei pitäisi todella olla mitään sukua, vaikka siskosta tulikin minulle sukulaisen veroinen läheinen ihminen.


  • Tässä muutama sukunimi, joka on muutettu 1900-luvun alkupuolella Kanervaksi. Kuinka moni niistä on suora käännös tai kuulostaa alkuperäisenä samankaltaiselta kuin Kanerva?
   Joku salaseura varmaan - Kanervaiset? ehkä??

   Aadolfinpoika, Aaltonen, Afanasjeff, Ahlgren, Ahlman, Akselin, Alander, Aleksanderintytär, Altt, Andersson, Bergman, Björklund, Blom,
   Blomqvist, Bly, Bohm, Bong, Brahe, Bång, Chrons,
   Dahlgrén, Dalin, Davidsson, Djerf, Domander,
   Duktig, Ehnberg, Ek, Ekholm, Eklund, Eklöf, Ekman, Eliasson, Emanuelsson, Erikinpoika,
   Eriksson, Essbjörn, Fagerlund, Filander, Flinck
   Fling, Flink, Flykti, Fock, Forsström,
   Fredriksson, Friberg, Fromholdt, Främ, Fält,
   Gavriloff, Grejman, Gren, Grenman, Grönblom,
   Grönroos, Grönwall, Gustafsson, Haage, Hahnsson,
   Hauvala, Hedlund, Heikinpoika, Heikintytär,
   Helander, Helenius, Helin, Hellstén, Hellström,
   Henrikinpoika, Henrikson, Henriksson, Hijanen,
   Hirvi, Hokkanen, Holmberg, Huikkula, Hujanen,
   Höglund, Hölsä, Hörman, Ihalin, Ikonen, Isaksson, Jakobson, Jakobsson, Jakovlew, Jaukka,
   Jeremiasson, Johansson, Josefsson, Juhantytär,
   Juhonpoika, Juhontytär, Jumppanen, Jumpponen,
   Junck, Junell, Jung, Jurmu, Jäntti, Jäppinen,
   Kajander, Kakriainen, Kalenius, Kallberg,
   Kandell, Kandolin, Kanervakumpu, Kanfeldt,
   Kangas-Kothers, Kankinen, Kankkunen, Kant,
   Kanuna, Kapajaakko, Kapanen, Kapusta, Karenius,
   Karhapää, Karhu, Karhunen, Karihtala, Karjalainen, Karjunen, Karkman, Karlin, Karlsson, Karlstedt, Karlström, Karmiz, Karsten,
   Kastar, Katell, Kauria, Kaustinen, Kaven,
   Kavonius, Kekoni, Kellros, Kemppainen, Kenijeff,
   Kerman, Keski-Frantsi, Kesseli, Kettunen,
   Kinnunen, Kirinen, Kirmén, Kissala, Klementjeff, Klinga, Knuutila, Kokki, Kokko, Kokkomäki,
   Kolehmainen, Kolin, Kollin, Kondratjeff, Konsnäll, Konttinen, Korander, Korhonen, Kormano, Kosloff, Kratzh, Kreander, Krouvi, Kröger, Kukko, Kukkonen , Kulmala, Kumenius, Kuningas, Kyrklund, Käck, Kämäräinen, Kärnä, Kärpänen, Laaki, Laaksonen, Laasonen, Lahiin, Lampinen, Lappalainen, Lehen-Astala, Leigren, Lemberg, Lievonen, Lindahl, Lindberg, Lindblad, Lindell, Lindeman, Linden, Lindeqvist, Lindfelldt, Lindfors, Lindgren, Lindqvist, Lindroos, Lindstedt, Lindström, Lindvall, Ljung, Ljungberg, Ljungdell, Loppar, Lundgren, Luopio, Luutasuo, Lääti, Löf, Lönberg , Lönnqvist, Lönqvist, Malenius, Malmstedt, Malmström, Manninen, Marttinen, Matero, Mattson, Mattsson,
   Meinattula, Melin, Michailoff, Michelsson,
   Mihailoff, Miinanpoika, Mikelsson, Mild , Milén,
   Moisejeff, Määttä, Määttänen, Mölsä, Mönkkönen,
   Nederström-Kanerva, Nett, Nikander, Niklander,
   Nikula, Nissinen, Nordlund, Nordström, Nygrén,
   Nyqvist-Kanerva, Nyström, Nyynäinen, Ollikainen,
   Orden, Otonpoika, Painilainen, Palén, Palmlöf,
   Pasanen, Paukkunen, Pennanen, Petroff, Piikki,
   Pollari, Porkka, Pulliainen, Punkka, Pylväs,
   Pystynen, Pölhö, Qvick, Ramstedt, Rask, Remsujeff, Renkman, Richter, Riepula, Rimm, Ritari, Roos, Roponen, Ropsfält, Roth, Rothman,
   Ruissalo, Rämä, Saharinen, Sandell, Selander,
   Selin, Seretin, Sidoroff, Sidorow, Siivonen,
   Silén, Sirén, Sivenius, Sjöblom, Skufelt, Sky,
   Solbacka, Sonninen, Stenholm, Stolt, Sukander,
   Sundström, Sundvall, Suomijoki, Surakka,
   Svartström, Syrenius, Söderholm, Södernäs,
   Tektolin, Tiittanen, Tokvi, Torvinen,
   Tossavainen, Tran, Trana, Träskman, Tulin,
   Tuominen, Tuppurainen, Töykkälä, Wahlström,
   Vainio, Wallin, Waronen, Varppenius, Wendelin,
   Wepsäläinen, Wicksted, Viitala, Wikman,
   Viljakainen, Virén, Virenius, Virman, Virtanen,
   Wtoroff, Wäisänen, Ylinen, Yötteri, Åberg,
   Åkerman, Öhrn

   • Yritin selittää Kanadan sukulaisilleni, että täällä asuvat Kanervat eivät välttämättä ole sukua keskenään. Tieto ei oikein tavoittanut ja olen heidänkin takiaan yrittänyt etsiä selitystä asialle. Ehkä isoisäni ja hänen veljensä rakastivat tuota nimeä, niin minäkin ja jo lapsena ja ehkä serkut myös siellä Kanadassa. Nimilistassa Selin oli minun sukuni sukunimi alkuaan, tai suvun eräässä vaiheessa. En silti osannut odottaa noin suurta kaaosta ja epäloogisuutta nimen vallinnan suhteen.
    Iso-isovanhempani vielä erosivat poikiensa jo ollessa aikuisia ja isomummu suomensi nimensä vielä myöhemmin, mutta ei "Kanervaksi" ja kuoli eri nimisenä.


   • Onhan joukossa sentään muutama Ljung, eli ruotsiksi Kanerva. Ihmettelin pitkään sitäkin, että sukunimi on tullut käyttöönkin vasta 1900-luvun alkupuolella. 1800-luvulla sitä ei esiinny lainkaan. Myöhemmin huomasin, että ruotsinkielinen Ljung on ollut aiemmin melko yleinen.


   • Hieman logiikkaakin kirjoitti:

    Onhan joukossa sentään muutama Ljung, eli ruotsiksi Kanerva. Ihmettelin pitkään sitäkin, että sukunimi on tullut käyttöönkin vasta 1900-luvun alkupuolella. 1800-luvulla sitä ei esiinny lainkaan. Myöhemmin huomasin, että ruotsinkielinen Ljung on ollut aiemmin melko yleinen.

    Muutama Kanerva löytyy 1800-luvun lopulta
    ainakin Porista, Töysästä ja Ulvilasta.


  • Saat apuja ainakin www.genelogia.fi sivustoilta menemällä ensin "Luettelot ja hakemistot", sitten "Suomalaisia nimenmuutoksia" ja esim. "Nimitietokantoja". Muitakin osoitteita samalla sivustolla on, joista voit löytää etsimäsi! Onnea!

   • Väestörekisterikeskuksen nimitietokannan tilastoa
    Sukunimitilasto 7.5.2007. Lukumääristä päätellen useita eri sukuja.

    Kanerva Lkm Miehet Naiset Suomessa Ulkomailla
    Nykyisenä nimenä 3098 1502 1596 2904 194
    Entisenä nimenä 1219 81 1138 1133 86
    Kuolleilla 1900 718 1182 1806 94
    Yhteensä 6217 2301 3916 5843 374

    Nimipalvelussa etu- ja sukunimitietojen lukumäärät löytyvät kaikista henkilöistä, jotka on rekisteröity Suomen väestötietojärjestelmään. Rekisteröinnin yhteydessä he ovat saaneet suomalaisen henkilötunnuksen. Henkilötunnukset annettiin elossa oleville henkilöille vuosien 1964-1968 välisenä aikana. Tämän ajankohdan jälkeen henkilötunnus on annettu lapselle syntymäilmoituksen perusteella ja ulkomaalaiselle erillisen rekisteröinnin perusteella.


   • Kanervista kirjoitti:

    Väestörekisterikeskuksen nimitietokannan tilastoa
    Sukunimitilasto 7.5.2007. Lukumääristä päätellen useita eri sukuja.

    Kanerva Lkm Miehet Naiset Suomessa Ulkomailla
    Nykyisenä nimenä 3098 1502 1596 2904 194
    Entisenä nimenä 1219 81 1138 1133 86
    Kuolleilla 1900 718 1182 1806 94
    Yhteensä 6217 2301 3916 5843 374

    Nimipalvelussa etu- ja sukunimitietojen lukumäärät löytyvät kaikista henkilöistä, jotka on rekisteröity Suomen väestötietojärjestelmään. Rekisteröinnin yhteydessä he ovat saaneet suomalaisen henkilötunnuksen. Henkilötunnukset annettiin elossa oleville henkilöille vuosien 1964-1968 välisenä aikana. Tämän ajankohdan jälkeen henkilötunnus on annettu lapselle syntymäilmoituksen perusteella ja ulkomaalaiselle erillisen rekisteröinnin perusteella.

    Kanervat eivät taida olla aikaisemmilta vuosilta juurikaan sukua keskenään. Nimi vaan on kaunis ja houkutteleva. Kiitos tiedoista kaikille. Vuodesta 1906 lähtien Kanervatkin saattavat sitten jo olla sukua toisilleen.


  • Olen kuullut että Kanervansuku ja Roth olisivat samaa alkuperää, lieneekö niin? Kukahan mahtaa olla asiasta tietoinen? Olisi mielenkiintoista tietää kun alkaa tuo Roth olla harvinainen, täällä pohjois-pohjanmaalla. Jäänkin odottelemaan.

   • Sukuani on myös kanervissa,en itse ole sitä haaraa tutkinut.Tunnen Roth nimisiäkin,tätä nimeä on romaneillakin.Onko tehty Kanervan suvusta esim:sukukirjaa ?


   • Rothovius kirjoitti:

    Sukuani on myös kanervissa,en itse ole sitä haaraa tutkinut.Tunnen Roth nimisiäkin,tätä nimeä on romaneillakin.Onko tehty Kanervan suvusta esim:sukukirjaa ?

    Tiettävästi sukumme on tullut ruotsinpuolelta joskus ennen sotia, tämä "kantaisä" on ollut jokin sota "herra". Osa näistä Roth nimisistä on muuttaneet Kanervaksi ja Heitä on ainakin turussa.Routaniemikin on alkujaan Roth ja Heitä taas löytyy ainakin raahesta. Tämänverran tiedän.


   • Tyttönimeni on Kanerva ja isosisäni veljineen ovat sen ottaneet juuri 1906, jolloin samaan aikaan useimmat suomalaiset vaihtoivat nimiään suomalaisimmiksi. Isoisäni vanhemmat ottivat samana päivänä eri nimen. Alkuperäinen nimi ei muistutat tippaakaan Kanervaa, mutta on ehkä ruotsalaista alkuperää


   • http://www.genealogia.fi/nimet/index2s.htm

    Yllä olevasta osoitteesta saat tietää kaikki nimenmuutokset Suomessa Listassa ei ollut kuin kaksi Kanervaa, joiden nimi alkuaan olisi ollut Roth. Toinen Helsingistä ja toinen Piippolasta.
    Mutta tutki itse.

    Yksi Kanerva Pirkanmaalta


   • Hyvää Pääsiäistä kirjoitti:

    http://www.genealogia.fi/nimet/index2s.htm

    Yllä olevasta osoitteesta saat tietää kaikki nimenmuutokset Suomessa Listassa ei ollut kuin kaksi Kanervaa, joiden nimi alkuaan olisi ollut Roth. Toinen Helsingistä ja toinen Piippolasta.
    Mutta tutki itse.

    Yksi Kanerva Pirkanmaalta

    Noita nimenmuutoksia ei ole kaikiltaosin kirjattu, koska tarkistin mieheni nimeä, sieltä ei löytynyt yhtään. Mieheni nimi on muutettu sodan aikana ja muutettuja on kymmeniä.


   • samaasukua kirjoitti:

    Noita nimenmuutoksia ei ole kaikiltaosin kirjattu, koska tarkistin mieheni nimeä, sieltä ei löytynyt yhtään. Mieheni nimi on muutettu sodan aikana ja muutettuja on kymmeniä.

    Laitoitko oikeisiin kohtiin uuden ja vanhan nimen. Yritä uudestaan ja toiseen suuntaan.
    Joskus itsekkin uskoin virheisiin, mutta toisella yrittämällä onnistuin löytämään kaikki.
    Älä täytä kaikkia kohtia laita jompi kumpi nimi vaan.


   • samaasukua kirjoitti:

    Noita nimenmuutoksia ei ole kaikiltaosin kirjattu, koska tarkistin mieheni nimeä, sieltä ei löytynyt yhtään. Mieheni nimi on muutettu sodan aikana ja muutettuja on kymmeniä.

    Toi nimenmuutoskanta ei sisällä ao. ajan muutoksia


  • nämä sukunimi ja siviilisäädyt ovat merkittävä sukua ajaa etsiä linjaa avuksi ja kirjat sinänsä minä sain vaalmiit tutkittavaksi ja missä niitä ei valmiina ollut, oli ainakin selvillä jäljillä ... suvun viimeiset Herra, kysymyksin arvo/taimi - suvun puolesta, muuten ollaan suku-sammumassa ja terveysasiaa ja perintöasiaa, ...

  • Hei!

   Olen äitini isän puolelta Fromholdt-sukua. Minun pappani otti nimen Ahti ja tiedän että joku otti nimen Kanerva. Olen tutkinut hiukan sukua ja tiedän, että "kantaisä" oli sotamies Fromholdt Frisk (aikaisempi nimi Brunolph Fromholdt. Tietojeni mukaan hänen perheensä asui Pohjan pitäjässä. Vaimon nimi oli Christina Grelsdotter Fromholdt.

  • Minun äidin isän isä on syntyisin Elimäeltä ja siellä joskus käydessäni tutustuin Mustilan puutarhaan. Siellä metsässä kasvoi mm. Kanadasta tuotuja kanervia ja Arboretumissa oli jonkun naisen hauta, johon liittyi surullinen tarina ja joka liittyi ko. Kanerviin, joita kasvoi naisen haudalla. Olen mielikuvissani liittänyt sukuni miesten nimenmuutoksen ko. tarinaan ja kyseiseen arboretumiin. Roth -nimisiä ei suvustani löydy viimeisen 200 vuoden sisällä, joten joku muu syy nimen valinnalle on. Nimi on kuitenkin vaihdettu yleisen nimenmuutoksen yhteydessä 1906 ja löytyy listoista.

  • Yritin aikaisemmin käymilleni linkeille, joista löytyi lähes kaikki suomalaiset nimenmuutokset kun sinne laittoi joko aikaisemman tai uuden sukunimen, eli hakupalvelu. Nyt sinne ei pääse kuin liittymällä sukututkimusseuran jäseneksi, vai tietääkö kukaan kiertotietä.
   Mielstäni ei sukututkimusseuralla ole ko.yksinoikeutta ko. tietoihin, vähän liian kallista maksua ja pakkojäsennyyttä.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kulmunille koulutusta 50 000 eurolla

   Veronmaksajat maksaa https://www.is.fi/politiikka/art-2000006527878.html Näin niitä verorahoja käytetään
   Maailman menoa
   367
   4146
  2. No niin....Tiemaksut sitten tulee.

   Jopa 1000€ lisää kuluja autoilijalle. Näin se Suomi varmaan yrittää ylöspäin mutta muistaa pitäisi että se raha on taas pois muusta kulutuksesta.Jälle
   Maailman menoa
   149
   3911
  3. Miksi Halla-aho vaikenee USAn mellakoista?

   Johtuuko siintä että hän ei voi/saa kritisoida Putinia eikä Trumpia!?
   Maailman menoa
   204
   2407
  4. Henkirikos

   Tietoa kenelläkään viime yön puukotuksesta..?
   Jämsä
   15
   1854
  5. Mielipiteitä amk pääsykokeesta?

   Itselle englanti ja eettiset taidot oli vaikeimpia... Jäikö teillä paljon vastaamatta kysymyksiin? Minulla joka osiossa jäi johonkin vastaamatta.
   Pääsykokeet
   38
   1795