B-HLA-Keli

vain geeniperimä

Onko ketään vastaavaa, jolla kaikki verikokeet ok, suolinukka ym näytteet tähystyksessä ok,oireena vain ylämahaturvotusta, mutta vahingossa löytyi genotyyppi, jossa huomattavasti suurentunut keliakiariski. Sen perusteella erikoilääkäri määräsi ehdottomalle gluteenittomalle dieetille.

6

4596

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • .....

   Jostain luin, että kuudella kymmenestä on keliakialle altistava genotyyppi, mutta vain harva todella keliakiaan sairastuu elämänsä aikana. Pelkkä genotyyppi ei todellakaan ole mikään keliakia-diagnoosi ja syy aloittaa gluteeniton dieetti. Ylävatsaturvotus voi olla monen muunkin vaivan oire, ei ainoastaan keliakian. On siinä kyllä kumma erikoislääkäri (oliko gastroenterologi vai pelkkä sisätautilääkäri?, kun käskee tuollaisen perusteella aloittaa gluteenittoman ruokavalion.

  • erikoiselta.

   Keliakiaan liittyviä genotyyppejä on tietääkseni kaksi, DQ2 ja DQ8. DQ2 on yleisempi, n 90%:lla keliaakikoista, kun DQ8 on 10%:lla. Väestöstä 35-40%:lla on jompi kumpi genotyyppi! Positiivisella tuloksella ei siis ole paljonkaan arvoa. Lähinnä arvo on siinä, että jos testataan keliaakikon lähisukulaisia (joista noin joka kymmenennellä on keliakia) niin jos genotyyppi ei ole kumpikaan noista, riski sairastua keliakiaan on äärimmäisen pieni.

   Ei haluaisi kyseenalaistaa lääkärin ammattitaitoa etenkään nettipalstalla vähillä faktoilla. Mutta loppuelämän kestävä gluteeniton dieetti on sen verran iso juttu, että sinuna pyytäisin asiasta kuitenkin toisen mielipiteen. Ja mieluusti joltain tunnetusti pätevältä gastroenterologilta. Yksityinen käynti tietysti maksaa, mutta hinta on vähäinen jos sitä vertaa gluteenittomien tuotteiden kalliiseen hintaan ja siihen vaivannäköön ja kieltäytymyksiin joita dieetti tuo mukanaan.

   • taigis

    ...olen aivan samaa mieltä edellisten vastaajien kanssa. Tuo ei ole riittävä syy aloittaa diettiä!


  • vermicelli

   onko sinulla mustaa valkoisella eli patologin lausunto (tähystyksestä) ja laboratoriovastaukset sekä lääkärin kirjoittama lausunto paperilla?

   -esim mun tyttären labratulosteissa (pyysin terveyskeskuksesta printattuna) on
   B-HLAkeli -kohdalla geneetikon lausunto, jossa mm lukee:" tutkittavalla todettiin keliakiaan liittyvä riskihaplotyyppi DQ2.... Mikäli tutkittavalla on keliakiaan viittaavia oireita eikä hänelle vielä ole tehty diagnostiikassa käytettäviä vasta-ainetutkimuksia, suositellaan ne tehtäväksi (tutkimuspaketti Pt-Kelia-S 644, Pt-Kelia-M 652 tai Pt-Kelia-L 645). Mikäli ne on tehty ja niissä on todettu keliakiaan sopivia vasta-aineita, tukee löydös vahvasti keliakiadiagnoosia."

   Siis tarkistapa vielä asia tuolta lääkäriltä- oliskohan hän erehtynyt
   (vai olisko sinulta kenties tutkittu piilevän keliakian markkereita -(ks viesti piilevä keliakia tuossa n 8 otsikkoa alempana)

  • 123mieti

   Luin jostakin, että osalla ei vain viljat sovi, vaikkei se keliakiaa ole. Niinkin siis voi olla, että gluteeniton auttaa, mutta täysin gluteeniton on tosi rankka ... jos nyt välttelee viljoja karppaamalla .. asia on erikseen. Gluteeniton tarkoittaa SUURTA osaa muistakin tuotteista, sillä yllättäen gluteenia on vähäisissä määrin tuotteissa joissa sitä ei uskoisi löytyvän. Kumpaakohan lääkärisi on tarkoittanut, vältellä viljoja ... vaiko täysin gluteenitonta ns. keliakia diettiä . Menisin itse kyllä keskustelemaan vielä toisenkin lääkärin kanssa, miettisin oireita, testaisin sitä että syön vähemmän viljoja. Kauraa voi pienissä määrin käytellä ...

   • 123mieti

    itsellä anemia, D-vitamiinin puutos, B-12 piikein, calcium alakantissa, vatsavaivoja yms. ... ja noi riskitekijät jotta noi puutokset sopis keliakiaan. En kuitenkaan ole noin vain alkamassa gluteenittomalle, vaan odottelen lisätutkimuksia. Kun olet gluteenittomalla, niin lisätutkimuksia ei voi tehdä, vaan sun pitää käyttää viljoja normisti noin 6 kk ... eli ei kannata varmuuden vuoksi olla gluteenittomalla ja sit haluta lisätutkimuksia. Ensin tutkitaan sit katsotaan mitä ne tutkimukset oikeasti sanovat.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Mitä Päivi Räsänen todella sanoi a-studiossa

   ”Eutanasian sisällyttäminen hoitotoimenpiteiden joukkoon sotisi Päivi Räsäsen mielestä lääkärien etiikkaa vastaan. – Lää
   Luterilaisuus
   490
   1985
  2. Nyt alkaa näyttämään

   Siltä että se on oikeasti ohi.
   Ikävä
   130
   1926
  3. Olen pahoillani

   Että sinulla on ollut vaikeaa. Todella pahoillani. Onneksi sinulla on toivottavasti oikeat ihmiset tukena. Aidot ja rehe
   Ikävä
   93
   1430
  4. Himputti ku mä katoin kyllä

   että tutun näköinen mutta silti en muka siinä hetkessä tajunnut että se olitkin sinä ☹️🥺🤯🤦‍♀️
   Ikävä
   26
   1401
  5. Kukka ajoi rekan keulaa 13 tiellä?

   Liekö ajovirhe vai rekan etuvalot koukuttaneet kuljettajaa mikä johti tähän tapahtumaan.
   Kokkola
   25
   1254
  6. Kuinka herkkä olet itkemään?

   Itketkö koskaan, jos katsot vaikka lasten leffoja, mainoksia tai kuulet jonkin kappaleen, johon liittyy muistoja tai jok
   Sinkut
   215
   1074
  7. Olet niin kaunis, että ihanuutesi on

   Eräänlainen kiinnekohta elämässäni ja muistutus siitä että elämällä on tarkoitus, siinä on järkeä. Olen onnellinen siitä
   Ikävä
   58
   982
  8. En edes tiedä

   Mitä susta haluan. Silti olet vapaamatkustajana mielessäni. Naiselle
   Ikävä
   74
   980
  9. Kannattaa muistaa nainen

   Vanha Patu on vanha Patu. Nuorempi aina parempi.
   Ikävä
   98
   877
  10. Oho! Farmi Suomi -kisassa yllätyskäänne - Myös Wallu Valpio lankeaa ansaan: "En tiedä, kumpi..."

   Nyt kisa kovenee ja kierrepalloja tulee, jopa Wallulle! Farmi Suomi onkin kaivannut lisää buustia ja nyt sitä tulee. Lu
   Tv-sarjat
   4
   863
  Aihe