B-HLA-Keli

vain geeniperimä

Onko ketään vastaavaa, jolla kaikki verikokeet ok, suolinukka ym näytteet tähystyksessä ok,oireena vain ylämahaturvotusta, mutta vahingossa löytyi genotyyppi, jossa huomattavasti suurentunut keliakiariski. Sen perusteella erikoilääkäri määräsi ehdottomalle gluteenittomalle dieetille.

6

4791

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • .....

      Jostain luin, että kuudella kymmenestä on keliakialle altistava genotyyppi, mutta vain harva todella keliakiaan sairastuu elämänsä aikana. Pelkkä genotyyppi ei todellakaan ole mikään keliakia-diagnoosi ja syy aloittaa gluteeniton dieetti. Ylävatsaturvotus voi olla monen muunkin vaivan oire, ei ainoastaan keliakian. On siinä kyllä kumma erikoislääkäri (oliko gastroenterologi vai pelkkä sisätautilääkäri?, kun käskee tuollaisen perusteella aloittaa gluteenittoman ruokavalion.

    • erikoiselta.

      Keliakiaan liittyviä genotyyppejä on tietääkseni kaksi, DQ2 ja DQ8. DQ2 on yleisempi, n 90%:lla keliaakikoista, kun DQ8 on 10%:lla. Väestöstä 35-40%:lla on jompi kumpi genotyyppi! Positiivisella tuloksella ei siis ole paljonkaan arvoa. Lähinnä arvo on siinä, että jos testataan keliaakikon lähisukulaisia (joista noin joka kymmenennellä on keliakia) niin jos genotyyppi ei ole kumpikaan noista, riski sairastua keliakiaan on äärimmäisen pieni.

      Ei haluaisi kyseenalaistaa lääkärin ammattitaitoa etenkään nettipalstalla vähillä faktoilla. Mutta loppuelämän kestävä gluteeniton dieetti on sen verran iso juttu, että sinuna pyytäisin asiasta kuitenkin toisen mielipiteen. Ja mieluusti joltain tunnetusti pätevältä gastroenterologilta. Yksityinen käynti tietysti maksaa, mutta hinta on vähäinen jos sitä vertaa gluteenittomien tuotteiden kalliiseen hintaan ja siihen vaivannäköön ja kieltäytymyksiin joita dieetti tuo mukanaan.

      • taigis

        ...olen aivan samaa mieltä edellisten vastaajien kanssa. Tuo ei ole riittävä syy aloittaa diettiä!


    • vermicelli

      onko sinulla mustaa valkoisella eli patologin lausunto (tähystyksestä) ja laboratoriovastaukset sekä lääkärin kirjoittama lausunto paperilla?

      -esim mun tyttären labratulosteissa (pyysin terveyskeskuksesta printattuna) on
      B-HLAkeli -kohdalla geneetikon lausunto, jossa mm lukee:" tutkittavalla todettiin keliakiaan liittyvä riskihaplotyyppi DQ2.... Mikäli tutkittavalla on keliakiaan viittaavia oireita eikä hänelle vielä ole tehty diagnostiikassa käytettäviä vasta-ainetutkimuksia, suositellaan ne tehtäväksi (tutkimuspaketti Pt-Kelia-S 644, Pt-Kelia-M 652 tai Pt-Kelia-L 645). Mikäli ne on tehty ja niissä on todettu keliakiaan sopivia vasta-aineita, tukee löydös vahvasti keliakiadiagnoosia."

      Siis tarkistapa vielä asia tuolta lääkäriltä- oliskohan hän erehtynyt
      (vai olisko sinulta kenties tutkittu piilevän keliakian markkereita -(ks viesti piilevä keliakia tuossa n 8 otsikkoa alempana)

    • 123mieti

      Luin jostakin, että osalla ei vain viljat sovi, vaikkei se keliakiaa ole. Niinkin siis voi olla, että gluteeniton auttaa, mutta täysin gluteeniton on tosi rankka ... jos nyt välttelee viljoja karppaamalla .. asia on erikseen. Gluteeniton tarkoittaa SUURTA osaa muistakin tuotteista, sillä yllättäen gluteenia on vähäisissä määrin tuotteissa joissa sitä ei uskoisi löytyvän. Kumpaakohan lääkärisi on tarkoittanut, vältellä viljoja ... vaiko täysin gluteenitonta ns. keliakia diettiä . Menisin itse kyllä keskustelemaan vielä toisenkin lääkärin kanssa, miettisin oireita, testaisin sitä että syön vähemmän viljoja. Kauraa voi pienissä määrin käytellä ...

      • 123mieti

        itsellä anemia, D-vitamiinin puutos, B-12 piikein, calcium alakantissa, vatsavaivoja yms. ... ja noi riskitekijät jotta noi puutokset sopis keliakiaan. En kuitenkaan ole noin vain alkamassa gluteenittomalle, vaan odottelen lisätutkimuksia. Kun olet gluteenittomalla, niin lisätutkimuksia ei voi tehdä, vaan sun pitää käyttää viljoja normisti noin 6 kk ... eli ei kannata varmuuden vuoksi olla gluteenittomalla ja sit haluta lisätutkimuksia. Ensin tutkitaan sit katsotaan mitä ne tutkimukset oikeasti sanovat.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tapio Suominen on kuollut

      Urheilutoimittaja Tapio Suominen on kuollut. Suominen oli kuollessaan 60-vuotias. Selostajalegendan kuolemasta kertoo Y
      Maailman menoa
      236
      16771
    2. Tapio Suominen oli sairauden uhri

      Urheiluselostaja Tapio Suominen kuoli eilen keskiviikkona aamulla tapaturmaisesti Hattulassa. Toisen uutisen mukaan van
      28
      2155
    3. Tapio suominen

      Liian aikaisin lähdit sinua oli kiva kuunnella.
      Ikävä
      110
      1950
    4. Mitä toivot

      Tämän hetkiseen tilanteeseen?
      Ikävä
      191
      1730
    5. Sydämeni on

      varattu sinulle. Et ole minun, en ole sinun. Me on mahdottomuus. Mutta olet se joka on mielessäni ensimmäisenä kun herää
      Ikävä
      121
      1457
    6. Minä itkin kotona kun tajusin että

      Pelkuruuteni takia kun en lähestynyt vaikka järjestit otollisen hetken ja myöhemmin huomasin lasittuneen katseesi miten
      Ikävä
      10
      1102
    7. Rannalle! Uimaan!! Rinnat paljaiksi!!!

      Järki kadonnut sekä niiltä feministeiltä, jotka vaativat saada esiintyä rinnat paljaina julkisilla uimarannoilla, kuten
      Maailman menoa
      216
      972
    8. Elämääni tulee pian uusi uros

      Se on sinisilmäinen, blondi. 😍 Toivottavasti tämä ok?
      Ikävä
      119
      857
    9. Kok-edustaja: Yle aivopesee työntekijöitä

      "– Yle ei vain sensuroi Kyllä isä osaa-sarjaa, vaan haluaa jaksojen määrää manipuloimalla HÄVITTÄÄ ”ongelman” todellisuu
      Maailman menoa
      61
      748
    10. Ylen jälkiviisaat estotonta Kamala Harris suitsutusta

      Kolme samanmielistä naikkosta hehkutti Kamala Harrisia ja haukkui Trumpia estottomasti. Nyt oli tarkoituksella valittu
      Maailman menoa
      212
      741
    Aihe