B-HLA-Keli

vain geeniperimä

Onko ketään vastaavaa, jolla kaikki verikokeet ok, suolinukka ym näytteet tähystyksessä ok,oireena vain ylämahaturvotusta, mutta vahingossa löytyi genotyyppi, jossa huomattavasti suurentunut keliakiariski. Sen perusteella erikoilääkäri määräsi ehdottomalle gluteenittomalle dieetille.

6

4624

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • .....

      Jostain luin, että kuudella kymmenestä on keliakialle altistava genotyyppi, mutta vain harva todella keliakiaan sairastuu elämänsä aikana. Pelkkä genotyyppi ei todellakaan ole mikään keliakia-diagnoosi ja syy aloittaa gluteeniton dieetti. Ylävatsaturvotus voi olla monen muunkin vaivan oire, ei ainoastaan keliakian. On siinä kyllä kumma erikoislääkäri (oliko gastroenterologi vai pelkkä sisätautilääkäri?, kun käskee tuollaisen perusteella aloittaa gluteenittoman ruokavalion.

    • erikoiselta.

      Keliakiaan liittyviä genotyyppejä on tietääkseni kaksi, DQ2 ja DQ8. DQ2 on yleisempi, n 90%:lla keliaakikoista, kun DQ8 on 10%:lla. Väestöstä 35-40%:lla on jompi kumpi genotyyppi! Positiivisella tuloksella ei siis ole paljonkaan arvoa. Lähinnä arvo on siinä, että jos testataan keliaakikon lähisukulaisia (joista noin joka kymmenennellä on keliakia) niin jos genotyyppi ei ole kumpikaan noista, riski sairastua keliakiaan on äärimmäisen pieni.

      Ei haluaisi kyseenalaistaa lääkärin ammattitaitoa etenkään nettipalstalla vähillä faktoilla. Mutta loppuelämän kestävä gluteeniton dieetti on sen verran iso juttu, että sinuna pyytäisin asiasta kuitenkin toisen mielipiteen. Ja mieluusti joltain tunnetusti pätevältä gastroenterologilta. Yksityinen käynti tietysti maksaa, mutta hinta on vähäinen jos sitä vertaa gluteenittomien tuotteiden kalliiseen hintaan ja siihen vaivannäköön ja kieltäytymyksiin joita dieetti tuo mukanaan.

      • taigis

        ...olen aivan samaa mieltä edellisten vastaajien kanssa. Tuo ei ole riittävä syy aloittaa diettiä!


    • vermicelli

      onko sinulla mustaa valkoisella eli patologin lausunto (tähystyksestä) ja laboratoriovastaukset sekä lääkärin kirjoittama lausunto paperilla?

      -esim mun tyttären labratulosteissa (pyysin terveyskeskuksesta printattuna) on
      B-HLAkeli -kohdalla geneetikon lausunto, jossa mm lukee:" tutkittavalla todettiin keliakiaan liittyvä riskihaplotyyppi DQ2.... Mikäli tutkittavalla on keliakiaan viittaavia oireita eikä hänelle vielä ole tehty diagnostiikassa käytettäviä vasta-ainetutkimuksia, suositellaan ne tehtäväksi (tutkimuspaketti Pt-Kelia-S 644, Pt-Kelia-M 652 tai Pt-Kelia-L 645). Mikäli ne on tehty ja niissä on todettu keliakiaan sopivia vasta-aineita, tukee löydös vahvasti keliakiadiagnoosia."

      Siis tarkistapa vielä asia tuolta lääkäriltä- oliskohan hän erehtynyt
      (vai olisko sinulta kenties tutkittu piilevän keliakian markkereita -(ks viesti piilevä keliakia tuossa n 8 otsikkoa alempana)

    • 123mieti

      Luin jostakin, että osalla ei vain viljat sovi, vaikkei se keliakiaa ole. Niinkin siis voi olla, että gluteeniton auttaa, mutta täysin gluteeniton on tosi rankka ... jos nyt välttelee viljoja karppaamalla .. asia on erikseen. Gluteeniton tarkoittaa SUURTA osaa muistakin tuotteista, sillä yllättäen gluteenia on vähäisissä määrin tuotteissa joissa sitä ei uskoisi löytyvän. Kumpaakohan lääkärisi on tarkoittanut, vältellä viljoja ... vaiko täysin gluteenitonta ns. keliakia diettiä . Menisin itse kyllä keskustelemaan vielä toisenkin lääkärin kanssa, miettisin oireita, testaisin sitä että syön vähemmän viljoja. Kauraa voi pienissä määrin käytellä ...

      • 123mieti

        itsellä anemia, D-vitamiinin puutos, B-12 piikein, calcium alakantissa, vatsavaivoja yms. ... ja noi riskitekijät jotta noi puutokset sopis keliakiaan. En kuitenkaan ole noin vain alkamassa gluteenittomalle, vaan odottelen lisätutkimuksia. Kun olet gluteenittomalla, niin lisätutkimuksia ei voi tehdä, vaan sun pitää käyttää viljoja normisti noin 6 kk ... eli ei kannata varmuuden vuoksi olla gluteenittomalla ja sit haluta lisätutkimuksia. Ensin tutkitaan sit katsotaan mitä ne tutkimukset oikeasti sanovat.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      174
      3184
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2131
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      2054
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1905
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      70
      1588
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1351
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1247
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1241
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1207
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1188
    Aihe