Tipit suomessa

mitä mieltä?

Mitä mieltä olette tipin jättämisestä ravintolassa? Itse jätän mielelläni tippiä saadessani mielestäni hyvää ruokaa ja palvelua. En pidä sitä itsestään selvyytenä, mutta mielestäni ajatus siitä, että tarjoilija saa jo palkan on väärä.
Itse syön ravintolassa noin 3 kertaa viikossa ja olen nähnyt erinlaisia tapoja palvella ja olen muistanut henkilökuntaa pienellä summalla tai jättänyt tipin antamatta.

Olen myös huomannut, että monesti nuoriso -25 ei edes tiedä mikä tippi on. Olenko väärässä?
Itselleni on käynyt muutaman kerran niin, että viereisessä pöydässä on ollut 20-25 v nuoripari ja tarjoilijan tuodessa laskun ja nykyään yleistyneen pankkikorttikoneen pöytään niin kävi seuraavaa:

Tarjoilija antoi koneen asiakkaalle ensin näpyteltyään summan koneeseen. Tarjoilija pyysi, että tarkista onko summa koneessa oikein ja paina enter ja seuraa koneen antamia ohjeita.
Mies teki työtä käskettyä ja seuraavaksi kone kysyi extraa. Sivusta seuranneena tilanne oli vaivautunut molemmilta puolilta katsottuna, ainakin mielestäni. Tarjoilija joutui nimittäin kertomaan asiakkaalle, että mitä sana extra tarkoitti. Asiakas sai laskun maksettua ja poistui ravintolasta.

Toisella kerralla samassa ravintolassa kävi niin, että asiakas oli maksanut 30 € laskun ja jättänyt 5 € extraa. Kuulin tarjoilijoiden keskustelun jossa puhuttiin, että ilmeisesti asiakas ei osannut käyttää konetta ja jätti siksi tarjoilijankin mielestä liikaa. (oli kuulemma kysynyt, että tarvitseeko asiakas apua)

Mikä on "oikea" määrä jättää tippiä? Pyöristää seuraavaan tasasummaan vai ulkomailla useasti käytetty 10%?

Miten tippaaminen muualla, esim taksi?

Olen todennut monesti, että pieni tippi tarjoilijalle saa hänen avaamaan ulko-oven tai auttamaan takkia naisille.
Onko kenelläkään tälläisiä kokemuksia?
Minulle ei ole ainakaan kertaakaan avattu ovea jos en ole jättänyt tippiä, muuten on avattu muutamia kertoja.

20

4337

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ekstraa

      olisi tiennyt ( siis vastaavassa korttitilanteessa ). Maksankin kotimaassa kyllä useimmiten rahalla. Ulkomailla "tipit" kuuluu asiaan.
      Kotimaassa jätän tippiä, jos ruoka on ollut hyvää ja palvelu tipin arvoista.

    • jos saan hyvää palvelua

      Peruspalvelusta en "maksa" mitään, mutta jos tarjoilijaksi osuu iloinen höpöttäjä, joka on kanssani edes suht samalla aaltopituudella, jätän lounaspaikassa 2€. Kuulun tuohon parjattuun ikähaarukkaan alle 25-vuotiaat enkä tunne muita jotka jättäisivät tippiä ollenkaan.

      • se ei ole...

        ...yleisesti ottaen tapana, eikä sitä kukaan odota, ja joten en koe sitä mitenkään pahana, jos en jätä tippiä. Ja mielestäni hyvän palvelun ja tarjoilun pitäisi jo joka tapauksessa sisältyä hintoihin, ellei kyseessä ole itsepalvelu/buffet-ravintola.


      • hyvä
        se ei ole... kirjoitti:

        ...yleisesti ottaen tapana, eikä sitä kukaan odota, ja joten en koe sitä mitenkään pahana, jos en jätä tippiä. Ja mielestäni hyvän palvelun ja tarjoilun pitäisi jo joka tapauksessa sisältyä hintoihin, ellei kyseessä ole itsepalvelu/buffet-ravintola.

        palvelu, ruoka ja tarjoilu kuuluvat automaattisesti ruokaravintolan työtapoihin.
        Tippiä on hyvä jättää mikäli palvelu, ruoka yms. ovat olleet sen arvoisia.
        Tipin määrän jokainen voi määritellä itse. Ulkomailla tapana on jättää 10% laskun loppusummasta maasta riippumatta.

        Ajattelutapa, että työnantaja maksaa ravintolan henkilökunnalle jotain extraa, palkan muodossa hyvästä palvelusta, on väärä. Tippi on aina henkilökohtainen kiitos työntekijälle.


    • asiakas ..

      Suomessa on niin korkeat hinnat ravintolassa, ettei tipin jättö ole tarpeen. Joskus harvoin ehkä kerran 4 vuodessa, jätän jotain, mutta silloin on kyllä ollut kyseessä todella erinomainen kokemus. Perushyvästä ravintolaruoasta ja palvelusta en maksa ylimääräistä, sen verran on suolaa jo hinnoissa.

      • ei ole tarjoilijasta kiinni

        ainoastaan palvelu on kiinni tarjoilijasta. En nyt oikein ymmärrä miksi ajatusmaailma on tuollainen. Viime talvena ulkomailla työskennelleenä törmäsin kyseiseen tilanteeseen useamman kerran. Tässä yksi tapahtunut juttu.
        On varmaan sanomattakin selvää, että kyseessä oli suomalaisturistit.

        Kaksi asiakasta tulee ravintolaan sisään ja katsoo listaa ja päättää tilata ruuat ja juomat. Kaikki menee hyvin ja asiakkaat kiittelee ruokaa ja palvelua.

        Laskun maksun yhteydessä nainen sanoo miehelleen suomeksi, että tippiä ei jätetä, koska hinnat ovat niin kovat ja hyvä palvelu kuuluu asiaan josta he myös kiittivät vuolaasti tarjoilijaansa.
        Kyllä tarjoilijat pärjää ja saavat omansa jo palkkana sanoi myös näin. (Kaikki palvelu tapahtui englanniksi, koska tarjoilija ei puhunut suomea ja minä en kerinnyt ottamaan heitä palveltavaksi).
        Kuinkas kävikin.
        Asiakas sanoi ulko-ovella, että voitteko soittaa taksin ja kirjoittaa visalla rahaa, koska käteiset olivat loppumassa ja ulkomailla ei osattu käyttää pankkiautomaattia. Tarjoilija katsoi pöytää ja sanoi hieman "vittuillen", että teidän antamilla tipeillä saatte varmaan itsekin taksin ja oven auki.
        Tämän jälkeen palvelu olikin huonoa, miksi näin?
        Sinulla oli samanlainen ajatus.

        Kuten sanoin, palvelu oli erinomaista ja ruoka hyvää, mutta kun haluttiin ekstraa ja sitä ei annettu niin palvelu huononi.
        Jos tarjoilija ei saa ekstraa miksi asiakas saisi? Molemman hoitivat kuitenkin velvoitteensa hyvin, vai olenko väärässä?

        Tämän ketjun aloittanut mainitsi saaneensa ylimääräistä palvelua tippaamalla. (ovea auki tai takkia päälle yms. Onko suomessakin nykyään näin...


      • mitään takseja
        ei ole tarjoilijasta kiinni kirjoitti:

        ainoastaan palvelu on kiinni tarjoilijasta. En nyt oikein ymmärrä miksi ajatusmaailma on tuollainen. Viime talvena ulkomailla työskennelleenä törmäsin kyseiseen tilanteeseen useamman kerran. Tässä yksi tapahtunut juttu.
        On varmaan sanomattakin selvää, että kyseessä oli suomalaisturistit.

        Kaksi asiakasta tulee ravintolaan sisään ja katsoo listaa ja päättää tilata ruuat ja juomat. Kaikki menee hyvin ja asiakkaat kiittelee ruokaa ja palvelua.

        Laskun maksun yhteydessä nainen sanoo miehelleen suomeksi, että tippiä ei jätetä, koska hinnat ovat niin kovat ja hyvä palvelu kuuluu asiaan josta he myös kiittivät vuolaasti tarjoilijaansa.
        Kyllä tarjoilijat pärjää ja saavat omansa jo palkkana sanoi myös näin. (Kaikki palvelu tapahtui englanniksi, koska tarjoilija ei puhunut suomea ja minä en kerinnyt ottamaan heitä palveltavaksi).
        Kuinkas kävikin.
        Asiakas sanoi ulko-ovella, että voitteko soittaa taksin ja kirjoittaa visalla rahaa, koska käteiset olivat loppumassa ja ulkomailla ei osattu käyttää pankkiautomaattia. Tarjoilija katsoi pöytää ja sanoi hieman "vittuillen", että teidän antamilla tipeillä saatte varmaan itsekin taksin ja oven auki.
        Tämän jälkeen palvelu olikin huonoa, miksi näin?
        Sinulla oli samanlainen ajatus.

        Kuten sanoin, palvelu oli erinomaista ja ruoka hyvää, mutta kun haluttiin ekstraa ja sitä ei annettu niin palvelu huononi.
        Jos tarjoilija ei saa ekstraa miksi asiakas saisi? Molemman hoitivat kuitenkin velvoitteensa hyvin, vai olenko väärässä?

        Tämän ketjun aloittanut mainitsi saaneensa ylimääräistä palvelua tippaamalla. (ovea auki tai takkia päälle yms. Onko suomessakin nykyään näin...

        ja visaongelmia ala setvimään siellä ravintolassa, pystyn hoitamaan itsekin asiani.


      • tätä
        mitään takseja kirjoitti:

        ja visaongelmia ala setvimään siellä ravintolassa, pystyn hoitamaan itsekin asiani.

        Lähtökohta viestiini oli, että edellinen henkilö ei jätä tippiä, koska ruoka ja juoma on niin kallista ja tarjoilija saa palkkaa. Hän oletti, että palvelun pitää olla noilla hinnoilla hyvää.

        Jos ravintolassa on halvat hinnat niin voiko olettaa, että siellä on sitten huononpi palvelu kuin kalliissa?

        Asiakas saa ruokaa ja juomaa ja on tyytyväinen se on kuitenkin tärkein lähtökohta.

        Muistakaa nyt hyvät asiakkaat se, että
        henkilökunta ei hinnoittele ravintoloissa eikä missään muuallakaan tuotteitaan, joten ei se ole myöskään heidän vika jos hinnat ovat asiakkaalle liian kalliit.

        Ei tippiä henkilökunnalle ei tippiä asiakkaalle.

        "Asiakas: Näillä hinnoilla luulisi olevan hyvää palvelua?
        Tarjoilija: Hinnoilla kyllä, palkoilla ei"


      • asiakas XXX
        tätä kirjoitti:

        Lähtökohta viestiini oli, että edellinen henkilö ei jätä tippiä, koska ruoka ja juoma on niin kallista ja tarjoilija saa palkkaa. Hän oletti, että palvelun pitää olla noilla hinnoilla hyvää.

        Jos ravintolassa on halvat hinnat niin voiko olettaa, että siellä on sitten huononpi palvelu kuin kalliissa?

        Asiakas saa ruokaa ja juomaa ja on tyytyväinen se on kuitenkin tärkein lähtökohta.

        Muistakaa nyt hyvät asiakkaat se, että
        henkilökunta ei hinnoittele ravintoloissa eikä missään muuallakaan tuotteitaan, joten ei se ole myöskään heidän vika jos hinnat ovat asiakkaalle liian kalliit.

        Ei tippiä henkilökunnalle ei tippiä asiakkaalle.

        "Asiakas: Näillä hinnoilla luulisi olevan hyvää palvelua?
        Tarjoilija: Hinnoilla kyllä, palkoilla ei"

        Minä haluan hyvää, korkeatasoista ja näin, ruokaa ja juomaa. Se on ihan sama miten tarjoilia hymyilee tai on hymyilemättä! En jätä siis tippiä.


    • Hovmästare

      Niin kuin alempana on sanottu: tippiä tarjoilijalle, jotain ekstraa asiakkaalle.

      Mitä hyötyä? Seuraavassa esimerkkejä.

      1) Olet täydessä yökerhossa jonottamassa baaritiskillä ja saat juomasi tilattua sekä annat tippiä pari euroa. Seuraavalla kerralla saat juomasi varmasti nopeammin ja jonon ohi.

      2) Olet syömässä ulkona ja ruoka on hyvää ja tarjoilu moitteetonta. Jätät laskun loppusummasta 5-10% tippiä. Ja vot tarjoilija auliisti soittaa taksin ja toivottaa hauskaa iltaa jne... Jos et jätä, et varmasti saa kiitosta kummempaa vastausta.

      Ravintolan hinnat ei tosiaankaan ole tarjoilijoiden määrittelemiä, eikä yleensä myös palkatkaan. Tipittäessäsi sinut muistetaan jatkossakin ja voit saada esimerkiksi paremman pöydän, jos asioit tietyssä ravintolassa usein.

      Tipittämällä jäät tarjoilijoiden muistiin ja saat varmasti parempaa palvelua. Ainakin siinä ravintolassa, jossa työskentelen hovimestarina, asia on näin!

    • tarjoilumaksu sisältyy laskuun

      Lopettakaa jo!

      Suomessa on tarjoilijan aliarvioimista tipin maksaminen!

      • sairautta

        ja sinä olet säälittävä

        Herra/rouva Juntti käy ravintolassa varmaan vain silloin kun joku muu maksaa. Jos nyt käy niin onnellisesti, että mennään omalla rahalla niin vaihtoehtoja on kaksi Rax jossa seisova pöytä kinkkupizzaa niin paljon kuin jaksaa syödä tai jos on juhla niin eikun Rossoon jossa asiakkaita palvellaan juuri niin kuin tällaisiä kuuluukin.

        Veikkaan, että tilaat yleensä pippuripihvin kypsänä ranskalaisilla ja juomaksi iso kola tai kalja (niin kuin teilläpäin sanotaan). Tiedoksi vaan, että sivistyneet ihmiset puhuvat oluesta.

        Laitoit sitten varmuuden vuoksi mielipiteesi kaikkiin asiaa koskeviin keskusteluihin, joten teen samoin.
        Terveisin ahne tarjoilija


      • :D :D :D
        sairautta kirjoitti:

        ja sinä olet säälittävä

        Herra/rouva Juntti käy ravintolassa varmaan vain silloin kun joku muu maksaa. Jos nyt käy niin onnellisesti, että mennään omalla rahalla niin vaihtoehtoja on kaksi Rax jossa seisova pöytä kinkkupizzaa niin paljon kuin jaksaa syödä tai jos on juhla niin eikun Rossoon jossa asiakkaita palvellaan juuri niin kuin tällaisiä kuuluukin.

        Veikkaan, että tilaat yleensä pippuripihvin kypsänä ranskalaisilla ja juomaksi iso kola tai kalja (niin kuin teilläpäin sanotaan). Tiedoksi vaan, että sivistyneet ihmiset puhuvat oluesta.

        Laitoit sitten varmuuden vuoksi mielipiteesi kaikkiin asiaa koskeviin keskusteluihin, joten teen samoin.
        Terveisin ahne tarjoilija

        ...erittäin hyvin sanottu! Nostit hymyn huulillemme nasevalla tekstilläsi.

        terveisin toinen ahne tarjoilija


      • eikä kuulu asiaan Suomessa
        sairautta kirjoitti:

        ja sinä olet säälittävä

        Herra/rouva Juntti käy ravintolassa varmaan vain silloin kun joku muu maksaa. Jos nyt käy niin onnellisesti, että mennään omalla rahalla niin vaihtoehtoja on kaksi Rax jossa seisova pöytä kinkkupizzaa niin paljon kuin jaksaa syödä tai jos on juhla niin eikun Rossoon jossa asiakkaita palvellaan juuri niin kuin tällaisiä kuuluukin.

        Veikkaan, että tilaat yleensä pippuripihvin kypsänä ranskalaisilla ja juomaksi iso kola tai kalja (niin kuin teilläpäin sanotaan). Tiedoksi vaan, että sivistyneet ihmiset puhuvat oluesta.

        Laitoit sitten varmuuden vuoksi mielipiteesi kaikkiin asiaa koskeviin keskusteluihin, joten teen samoin.
        Terveisin ahne tarjoilija

        Tämän tippikeskustelun ovat täällä aloittaneet kesäksi terasseille palkatut röyhkeät minä-minä teinit, jotka juuri ovat juomakortinsa saaneet suoritettua.

        Rahan himossaan yrittävät vilauttaa reittä ja tissiä saadakseen tippiä, kalja kun on samaa kuraa joka muovimukissa.

        Tipin maksaminen on todellakin tyylitöntä!


      • Jopas nyt....
        eikä kuulu asiaan Suomessa kirjoitti:

        Tämän tippikeskustelun ovat täällä aloittaneet kesäksi terasseille palkatut röyhkeät minä-minä teinit, jotka juuri ovat juomakortinsa saaneet suoritettua.

        Rahan himossaan yrittävät vilauttaa reittä ja tissiä saadakseen tippiä, kalja kun on samaa kuraa joka muovimukissa.

        Tipin maksaminen on todellakin tyylitöntä!

        Hah. Minulla on ikää 27, työskentelen à la cartessa, ravintola-alaa kaikkinensa takana vuodesta 2000 asti. Koskaan en ole 'ollut terassilla kaljaa kantamassa ja tissiä ja reittä vilauttamassa' - tyylitöntä itseltäsi leimata muita kirjoittajia tuolla tavalla. Osoittaa vaan sen, kuinka vähän itse arvostat nuoria, alalla aloittelevia työntekijöitä. Puistattaa ajatella, millaisia kommentteja meidänkin ravintolassamme nuo parikymppiset reippaat, asialliset terassitytöt saavat känniääliöiden suusta kuunnella yömyöhällä. Oletko sinäkin yksi niistä kommentoijista?


      • käyt?
        eikä kuulu asiaan Suomessa kirjoitti:

        Tämän tippikeskustelun ovat täällä aloittaneet kesäksi terasseille palkatut röyhkeät minä-minä teinit, jotka juuri ovat juomakortinsa saaneet suoritettua.

        Rahan himossaan yrittävät vilauttaa reittä ja tissiä saadakseen tippiä, kalja kun on samaa kuraa joka muovimukissa.

        Tipin maksaminen on todellakin tyylitöntä!

        Voisitko kertoa, kommenttisi kun näyttää herättävän keskustelua oikein kunnolla.
        Olisi kiva kuulla millä seudulla yleensä pyörit?
        Eipä ole tullut mieleenkään tissin vilauttelut ja muut asiat mitä mainitsit.

        Jos tipin antaminen on tarjoilijan aliarvioimista niin voitko kertoa meille kaikille MIKÄ OLISI OIKEA TAPA KIITTÄÄ TARJOILIJAA.(siis sinun mielestäsi)
        Ai niin, mikä on juomakortti?

        Mainitsit muuten sanan kalja, katsopa pari viestiä ylenpää...


      • en ole asiakkaasi
        Jopas nyt.... kirjoitti:

        Hah. Minulla on ikää 27, työskentelen à la cartessa, ravintola-alaa kaikkinensa takana vuodesta 2000 asti. Koskaan en ole 'ollut terassilla kaljaa kantamassa ja tissiä ja reittä vilauttamassa' - tyylitöntä itseltäsi leimata muita kirjoittajia tuolla tavalla. Osoittaa vaan sen, kuinka vähän itse arvostat nuoria, alalla aloittelevia työntekijöitä. Puistattaa ajatella, millaisia kommentteja meidänkin ravintolassamme nuo parikymppiset reippaat, asialliset terassitytöt saavat känniääliöiden suusta kuunnella yömyöhällä. Oletko sinäkin yksi niistä kommentoijista?

        Se on ammatinvalinta kysymys.

        Syytä on vaihtaa alaa, jos ystävällinen palvelu ei miellytä.


      • väljähtynyttä ainakin
        käyt? kirjoitti:

        Voisitko kertoa, kommenttisi kun näyttää herättävän keskustelua oikein kunnolla.
        Olisi kiva kuulla millä seudulla yleensä pyörit?
        Eipä ole tullut mieleenkään tissin vilauttelut ja muut asiat mitä mainitsit.

        Jos tipin antaminen on tarjoilijan aliarvioimista niin voitko kertoa meille kaikille MIKÄ OLISI OIKEA TAPA KIITTÄÄ TARJOILIJAA.(siis sinun mielestäsi)
        Ai niin, mikä on juomakortti?

        Mainitsit muuten sanan kalja, katsopa pari viestiä ylenpää...

        Ei sitä muovitötsästä tarjottua väljättynyttä lientä oikein tee mieli olueksi kusua..


      • no niin
        väljähtynyttä ainakin kirjoitti:

        Ei sitä muovitötsästä tarjottua väljättynyttä lientä oikein tee mieli olueksi kusua..

        Sieltä se vastuas tulikin kysymykseen missä tämä henkilö käy. Jossain missä terassilla on muovituopit. Se siitä. selittääkin sitten monta muuta asiaa.


    • tipitön

      Voisin ottaa puolet palkasta tippinä jos ei veroja tartte maksaa

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Riikka vie Suomen kohta ykköseksi työttömyyskisassa

      Espanja: 10,5 % Suomi: 10,3 % Ruotsi: 9,3 % Kisa on tiukkaa, mutta Riikalla hyvä draivi päällä. Vasemmistolaisen päämin
      Maailman menoa
      221
      3202
    2. Miten juhlitte ensi lauantaina?

      Se on kalenteriin merkitty juhlapäiväksi, niin sitä kai kuuluu juhlia.
      Maailman menoa
      322
      2813
    3. Suomen veroaste 5 %-yks liian matala

      Palauttamalla kokonaisveroaste 1990-luvun tasolle saadaan hyvinvointivaltion palvelut rahoitettua ilman velan ottoa.
      Maailman menoa
      76
      1810
    4. Kolme neljästä suomalaisesta kannattaa miljonääriveroa

      Kertoo vasemmistoliiton teettämä kysely. Veron ulkopuolelle jätettäisiin asunto. "Puolet vastaajista oli sitä mieltä, e
      Maailman menoa
      55
      1715
    5. Kumpaan rahat, mummojen vaippoihin vai Nalle WahIroosille?

      JOS siis sinä saisit päättää?
      Maailman menoa
      48
      1591
    6. Voi mies olit taas niin komea

      Olet silmäkarkkia ❤️ Sua vois katsella vaikka koko päivän. ❤️
      Ikävä
      122
      1386
    7. MTV: Harvinainen haastattelu! Vappu Pimiä kommentoi vihdoinkin uutta TTK-juontajaa

      TTK-juontajaspekuloinnit käyvät edelleen kuumana. Kenet sinä haluaisit uudeksi TTK-juontajaksi? Kommentoi alle! Lue,
      Suomalaiset julkkikset
      11
      1342
    8. Ryöstö Punkaharjulla

      Punkaharjun k-market ryöstetty tänään keskellä päivää, ketä lie asialla? Poliiseja ainakin pörrää ympäriisee
      Savonlinna
      17
      1280
    9. Evoluutioon ja alkuräjähdykseen uskominen vaatii todella vahvaa uskoa

      Että tyhjästä syntyi ja kehittyi kaikki se mitä näemme ympärillämme.
      Luterilaisuus
      432
      1274
    10. Kadutko koskaan

      Sitä mun iskiyritystä?
      Ikävä
      105
      1269
    Aihe