LAUSUMAPYYNTÖ avioero

avutonaviomies

Sain käräjäoikeudelta lausumapyynnön. Kyseessä on vaimoni hakema avioero.

itse en eroa tule hakemaan(eettiset syyt), vaikka en sitä vastustakaan.

1.Mitä tapahtuu, jos annan asian olla ja en anna käräjäokeudelle minkäänlaista lausumaa.

2.Voiko xvaimoni esittää kuitenkin joitakin taloudellisia vaatimuksia jo tässä vaiheessa minuun nähden.Meillä on avioehto ja se laadittiin ennen avioliittomme solmimista.

3.Mitä itseasiassa tarkoittaa tämä 1 vaihe.

4. Olisiko minun kuitenkin hyvä ottaa yhteyttä tuomariin ja selventää asia. Toisaalta haluaisin päästä koko prosessin läpi vähäeleisesti.


Etukäteen kiittäen asiallisista vastauksista. Esittämäni kysymykset ovat vähän epämääräisiä mutta uskon,että asiansa osaava ihminen ymmärtää mitä niillä tarkoitan.

7

11792

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kysyvälle.

      Avioero on hakemusasia. Kun toinen puolisoista hakee avioeroa yksin, hän toimittaa hakemuksensa käräjäoikeuden kansliaan. Hakemus annetaan toiselle osapuolelle tiedoksi, ja samassa yhteydessä annetaan tiedoksi lausumapyyntö. Periaatteessa voisit vastustaa hakemusta (lausumapyynnössähän on kerrottu ohjeet lausuman antamiseen), mutta jokaisella ihmisellä on oikeus saada avioero. Käytännössä ei oikeastaan ole sellaisia perusteita, joita voisit esittää estääksesi eron.

      Avioeroa ei kuitenkaan saada heti. Puolisoilla on oikeus saada avioero harkinta-ajan jälkeen. Jos puolisot hakevat eroa yhteisellä hakemuksella, harkinta-aika alkaa siitä kun yhteinen hakemus on saapunut käräjäoikeuteen. Jos vain toinen on hakija, harkinta-aika alkaa kun hakemus on annettu toiselle puolisolle tiedoksi. Tämä on avioeron I vaihe. Koska ero voidaan myöntää vasta harkinta-ajan jälkeen, käräjäoikeus tekee päätöksen siitä, että asian käsittely lykätään. Päätös lähetetään sinulle, ja siinä kerrotaan, miten asia on saatettava jatkokäsittelyyn.

      Kun harkinta-aikaa on kulunut vähintään 6 kk, voi teistä jompi kumpi tai te yhdessä hakea avioeron II-vaihetta. Uusi hakemus sisään, tarvittaessa käräjäoikeus antaa tiedoksi ei-hakijalle, kun vastausaika menee umpeen, teidät tuomitaan avioeroon. Tämä "lopullinen" hakemus on siis II-vaihe. Uusi hakemus on kuitenkin tehtävä ennen kuin vuosi on kulunut harkinta-ajan alkamisesta, muuten asia raukeaa ja avioliitto jatkuu.

      Sitten vastauksia kysymyksiin:

      1. Tapahtuu sellaista, että kun vastausaika on mennyt umpeen, käräjäoikeus tekee päätöksen siitä, että avioeron käsittely lykätään harkinta-ajaksi. Lausumapyynnössä on muistaakseni sanottu, että jos ette anna lausumaa määräajassa, se ei estä asian käsittelyä. Itse asiassa hyvin harvassa tapauksessa lausuma käräjäoikeudelle annetaan. Jos paperin mukana tuli tiedoksiantotodistus, se tulee päivätä ja allekirjoittaa ja palauttaa käräjäoikeudelle. Jos et palauta, tiedoksianto laitetaan haastemiehen kautta.

      2. Taloudellisilla vaatimuksilla tarkoitat ilmeisesti omaisuutta ja sen mahdollista jakoa? Jos teillä on avio-oikeuden kokonaan poissulkeva avioehto, sehän tarkoittaa sitä, että kumpikin pitää oman omaisuutensa. Jaettavaksi jää vain se omaisuus, mikä on yhteisesti omistettua. Teillä ei siis tehdä ositusta (joka tehtäisiin jos puolisoilla olisi avio-oikeus) vaan omaisuuden erottelu.

      Omaisuuden erottelu voidaan toimittaa vain, jos on olemassa erotteluperuste. Erotteluperuste on joko puolison kuolema tai vireillä oleva avioero. Siis heti kun avioeron I-vaihe on tullut vireille (kuten yllä selostin, joko yhteinen hakemus käräjäoikeuteen tai toisen puolison hakemuksen tiedoksianto), voidaan omaisuuden erottelu tehdä. Tuleva ex-vaimosi siis voi vaatia omaisuuden erottelua (eli jakoa "sinun - minun" -pinoihin) vaikka eroa ei vielä ole myönnetty.

      3. Taisi tulla vastaus jo tuolla aiemmin.

      • ei enää niin avuton

        Kiitos asiallisesta vastauksesta


      • Anonyymi

        Hei,
        Vanha ketju, mutta minulle nyt ajankohtainen.

        Sain lausumapyynnön avioerohakemuksen toisen vaiheen johdosta. Puoliso on siis hakenut eroa yksin.
        Huomasin, että hän on allekirjoittanut ja lähettänyt s-postilla toisen vaiheen hakemuksen liian aikaisin, ennenkuin harkinta-aikaa on kulunut minimi 6kk. Niin kiihkeästi haluaa eroon ;D

        Miten prosessi tässä tapauksessa etenee vai eteneekö? Miten minun pitäisi toimia?
        Onko kenelläkään kokemusta vastaavasta tilanteesta tai tietoa?
        Kiitos asiallisista vastauksista jo etukäteen :)


    • lexander

      Käräjäoikeus lähettää aina lausumapyynnön avioeron ensimmäisessä vaiheessa ja on yhdentekevää vastustatko, vai hyväksytkö hakemuksen. Avioeron ensimmäinen vaihe tarkoittaa sitä, että alkaa kulua vähintään puolen ja enintään yhden vuoden harkinta-aika. Lausumapyyntö lähetetään vain siksi, että tiedät jutun tulleeen vireille ja jos kävisi vaikkapa niin, että et olekaan naimisissa, niin voit sen tietenkin lausua. Jos olet hiljaa, niin harkinta-aika alkaa kulua. Vaimosi voi tietenkin esittää vaatimuksia mm. osituksen toimittamisesta ja tasingon maksamisesta, mutta se tapahtuu yleensä oikeudenkäynnin ulkopuolella joko sopimusteitse tai jonkin asianajajan toimitusjakona, johon vaaditaan pesänajakajan määräys käräjäoikeudelta. Aina kannattaa olla yhteydessä asianajajaan, koska mahdollisia virheitä on vaikea perästäpäin korjailla. Varsinainen avioero tapahtuu vasta kun toinen vaihe on mennyt, eli jomman kumman puolison on harkinta-ajan kuluttua lähetettävä uusi hakemus lopullisen avioeron saamiseksi käräjäoikeuteen.

      • ei enää avuton

        Asiallisesta vastauksesta kiittäen


    • Tämä auttoi tännekin

      Auttoi selventämään itseäkin tämä.

    • Anonyymi

      Avioliitto on aina ensi askel avioeroon.

      Ihme ettei tästä varoitella enempää, avioliitto on hermojen menettämisen aikaa, nalkuttava pihtari akka ja juoppo rikollinen mies, siinä on sellainen yhdistelmä... puukot ja puntarit heiluu ja työllistetään sitten poliisia, lastensuojelua, Monosta sekä pappeja.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      119
      2711
    2. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      256
      1165
    3. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      94
      1151
    4. Taas kuoli kuortaneella

      Mitä tapahtui kuhinoilla kun auton alle jäi ja kuoli 66.
      Kuortane
      8
      1094
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1021
    6. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      63
      943
    7. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      12
      940
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      906
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      42
      845
    10. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      38
      817
    Aihe