Voiko olla

keliakia

Pari vuotta sitten jouduin verikokeisiin flunssan takia. Lääkäri huolestui matalasta Hb:stä. Minulla oli myös vatsaoireita. Jouduin verikokeisiin. Laktoosi-intoleranssia ei ollut, mutta keliakiavasta-aineet olivat koholla. Lääkäri oli varma, että minulla on keliakia. Aloin välttää ns. kotimaisia viljoja. Tähystys oli puhdas. Siis ei keliakiaa. Vehnä ja maito testattiin myös bric-testillä. Ei rektiota. Siis ei ongelmia.

Oireet kuitenkin pysyivät. Aloin karsia ruokavaliotani. Huomasin, että vehnän pois jättämisen jälkeen jäivät myös ilmavaivat. Rukiin pois jättämisen jälkeen jäi usein toistuva ripuli. Ohran (=oluen) pois jättämisen jälkeen jäi röyhtäily. Kauraleseitä otan joka aamu ja kaurapuuroa syön joskus. Ei oireita ainakaan välittömästi.

Nykyään testailen itseäni joskus. Viimeksi pullan (omatekemän ja tuoreen) syönti aiheutti ensin huulien turpoamisen, sitten koko suun, ja lopuksi valtavat vatsakivut. Ruisnäkkäriä syön pari päivää OK, sitten aikaa ripuli.

Voiko tämä olla keliakiaa vai jotain muuta? Pitäisikö minun mennä uudestaan tähystykseen.

9

1458

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • koholla

   MOnesti vasta-aineet voi olla vuosia koholla ennen kuin keliakian tekemät tuhot suolinukassa näkyvät, eli ennen sitä pitäisi vain pysytellä normaaliruokavaliossa ja odotella, koska tähystys näyttää keliakiaa... Ongelma on siinä että gluteenittomaan ruokavalioon siirtyneellä tähystys ei tule antamaan oikeaa lopputulosta ja sitä kautta diagnoosia.

   Itse ainakin tyydyn omiin huomioihini gluteenipitoisen ruoan ikävistä vaikutuksista ja elän ilman diagnoosia gluteenittomasti.

   • Ritu 5

    Mulla ei ollut minkäänlaisia oireita gluteenittomasta ruokavaliosta, päinvastoin. Mulla oli erittäin pitkälle "edennyt" keliakia ennenkuin se huomattiin.


  • Ritu 5

   Keliakiaa varten tarvitaan aina diagnoosi, ja sitä ennen ei saa gluteenitonta dieettiä aloittaa. Jos diagnoosia ei ole, syö jonkin aikaa viljaa ja osta apteekista keliakia-testi. maksaa n 20e ja on tosi tarkka, jos sinua arveluttaa asia. Sen jälkeen ehdottomasti tutkimuksiin jos aihetta on! Jos vilja-allergia, niin ei näy välttämättä keliakiatestissä.

   • tarpeen

    Diagnoosi on tarpeen jos haluaa KELAlta 21 e kuussa tukea kallimpiin ruokiin.

    Jos minäkin jatkaisin nyt tavallista ruokavaliota kävelisin kipeillä jaloilla juuri sen vähän, mitä on pakko. Ilman gluteenia käpsytelen kuinka paljon vain päivässä ilman jalkapohjasärkyjä. Ilman gluteenia en ole turvoksissa enkä päästele tahattomasti ilmaa ympäri maailmaa ties missä tilanteissa. Ilman gluteenia olen laihtunut muutamassa kuukaudessa yli 10kg(kun pystyn liikkumaan) ja voin totisesti paljon paremmin.


  • siis...

   Aloitit ominpäin gluteenittoman ruokavalion ja menit vasta sitten tähystykseen? Ei ja ei.

   Alappas nyt syödä viljatuotteita vaikka pahaa tekisikin ja menet uudestaan tähystykseen. JOS haluat luotettavan tuloksen tähystyksestä.

  • jos vasta-aineet

   ovat selkeästi koholla eikä tähystyksessä löydy keliakiaa, kannattaa tähystää uudelleen 3-5 vuoden päästä. Mutta ei saa käyttää gluteenitonta dieettiä sillä aikaa koska silloin muutokset häviävät ja vasta-ainetasotkin normaalistuvat.

   Jos siis vasta-aineet olivat merkittävästi koholla (eli lähinnä transglutaminaasi-vasta-aineet koholla). Jos pelkät gliadiinivasta-aineet olivat koholla niin se on ihan ok, ne on koholla muistaakseni kolmasosalla suomalaisista.

  • kesän tyttö

   En osaa vastata sinun kysymykseen, mutta haluan kertoa oman tarinan. Minulla ollut jo vuosia erillaisia vaivoja, ilmavaivat, ripuli, nivelkipuja, väsymys, äkillistä verensokerin laskua ym, Vasta-aineet negatiiviset eikä tähystyksessäkään näkynyt tautiin viittaavaa. Lääkärini oli kuitenkin sitä mieltä että kannattaa aloittaa gluteeniton dietti. Ruokavalion muututtua kaikki vaivat hävisivät. Kun olen yrittänyt siirtyä tavalliseen ruokavalioon silloin oireet palaavat. Tiedä sitten mistä on kysymys.

   • alkuperäinen kyselijä

    Kyllä minäkin olen tullut siihen tulokseen, että gluteenitonta ruokavaliota jatkan. Vaikka sitten en koskaan saa diagnoosia, kun tähystys ei anna oikeaa tulosta. Mitä minä sillä diagnoosilla teen? 21e kelalta/kk - jospa ilman tuotakin pärjäisi. Töissä saan gluteenittoman ruuan, kotona osaan sen laittaa ja muuallakin saan, kun pyydän. Tai sitten olen ilman. Niitä j-lattomia kipuja en kyllä halua takaisin!
    Niin, ja reumakin minulle ehdittiin diagnosoida, ja selittämättömiä hengitystieoireita ym ym. Mutta nyt ei ole enää mitään! Ja Hb:kin oli viime mittauksessa 134.


  • 10 vuotta ilman keliakian d...

   Kyllä mielestäni voi olla. Älä syö ruisnäkkäriä. Valitse gluteeniton leipä. Keliakia on monimuotoinen sairaus.

   Olen pyrkinyt saamaan asiantuntevaa apua keliakiaani, joka itse asiassa on ihokeliakia. Minullakin olisi kysymyksia kokeneen asiantuntijan vastausta vailla.

   Olen ollut infotilaisuudessa, jossa kysyin, onko olemassa muuta sairautta, jolla olisi keliakian ominaisuuksia. Tarkoitan, että voisiko olla joku muu luettelemiasi asioita ja varsinkin vatsaoireita aihauttava sairaus, joka paranee gluteenittomalla ruokavaliolla. Vanha sisätautilääkäri vastasi oitis, että mitään muuta tällaista tautia ei ole.

   Ihmettelen, miksi keliakian määritelmää ei voida uudistaa nykytietämyksen tasolle. Nykyinen keliakian määritelmä on kliinisesti vanhentunut. Tämän olen lukenut Kealiakia-lehdestä.

   Kaikilta ei nykyään vaadittua nukkavauriota muutamalla koepalalla löydy. Se ei mielestäni ole mikään ihme, koska ohutsuoli on useiden metrien mittainen.

   Koska tilanne on näin hankala, kehoittaisin sinua vielä yrittämään hankkia lääkäriltä suositusta gluteenittomaan ruokavalioon siirtymisestä. Jos et sitä saa, niin sitten kehoittaisin sinua siirtymään gluteenittomuuteen omalla määräykselläsi, sillä paraneminen ja osteoporoosin ym. oheissairauksien välttäminen on tärkeää.

   Tulevaisuudessa kannattaa sitten olla tarkka ja välttää epämääräisiä ruokia, joita on sakeutettu tuntemattomilla aineilla. Olen itse tehnyt tosin hyvin harvoin gluteenivirheen syömällä keksinmuruja sisältävää suklaata, gluteenillista lääkettä, makkaraa tai vanukasta. Seurauksena on kamala gluteenireaktio noin 8 tunnin kuluttua riippuen siitä, mitä kaikkea muuta on syönyt samoihin aikoihin.

   Toivotan sinulle onnea diagnoosin suhteen, nopeaa paranemista nykyisistä vaivoista ja tarkkaa asennetta gluteenittoman ruuan valitsemisessa.

   Nimimerkkini mukaisesti olen ollut jo yli 10 vuotta keliakiapotilaana gluteenittomalla ruokavaliolla ilman diagnoosia. Vanha ystävättäreni, joka on kanssamme samassa tilanteessa, sanoi Katajanokan keliakiamessuilla 1,5 vuotta sitten, että hän ei varmaan elä niin kauaa, että näkisi keliakian määritelmän muuttamisen ja saisi diagnoosin.

   Kyselen asiaa tietäviltä, onko Suomessa muuta sairautta, jossa on näin paljon potilaita vailla diagnoosia.

   Muuttakaa keliakian määritelmä.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kaksi kuollut ulosajossa lauantai-iltana Loimaalla

   On tainnut olla melkoinen ylinopeus kun on tuollaista jälkeä tullut. Onneksi ei kuitenkaan sivullisia menehtynyt https://viranomaisuutiset.fi/ulosajo-
   Loimaa
   191
   9624
  2. Sofian kylppärikuva.

   Pyllistys! Miten voi tuon ikäinen nainen olla noin pissis ja lapsellinen? Hoh hoijaa...
   Kotimaiset julkkisjuorut
   175
   2821
  3. 581
   2424
  4. Kerro jotain kaivatustasi

   jotain mitä teille on sattunut keskenään? Ei silmiin katsomista kun sitä on kaikilla. Jotain mistä hän voisi tietää että olet täällä...
   Ikävä
   153
   2268
  5. Haittaako se, että olen sua nuorempi?

   Mulle ikäerolla ei ole mitään väliä, mutta voiko naista se haitata, jos on vanhempi miestä?
   Ikävä
   129
   1594
  6. Iso vaalee vauhdissa

   Onko hyvä vai paha jotta tällä muutamalla taitaa olla aika huono itsetunto kun pitää jokapaikassa ja tilanteessa tuoda oma erinomaisuutensa ja muiden
   Suomussalmi
   16
   1106
  7. Illat ilman sua (mies)

   ovat niin turhia! Toivittavasti sulla on kaikki hyvin. Miettii yksi pieni sydän ikävissään!
   Ikävä
   105
   1093
  8. Rikoin sun sydämen.

   Se oli silti sulle oikein.
   Tunteet
   85
   1067
  9. Jos meistä tulis jotain,

   niin sulle mies pitäis eka opettaa hieman käytöstapoja. Mut ootkohan sä liian vanha oppimaan yhtään mitään? 🤔
   Ikävä
   66
   1055
  10. Hoosiannaa samban tahdissa

   Tallensin tänä aamuna klo 10 Helsingin Paavalin kirkosta (Hermannissa) tulleen Adventti-jumalanpalveluksen. Aloitus, eli kirkkoherra Kari Kanalan ja
   Luterilaisuus
   84
   1013
  Aihe