Nokipannukahvin ohje hukassa!!

Retkelle..

Hei!
Olisin tarvinnut lähipäivinä nokipannukahvin ohjetta. Pari vkoa sitten lueskelin sitä kyllä netistä, mutta nyt en enää millään löytänyt oikeille sivuille. Olisiko kellään linkkiä/tietoa tekotavasta. Olisin tosi kiitollinen!!

40

18773

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Helmituuli

      Kahvipannuun (kattilakin käy) vettä niin monta kupillista kuin on tarvetta keittää. Kiehauta vesi, jonka jälkeen nostat pois tulelta, lisäät kahvinpurut (samalla mitalla kuin keittimeenkin)ja kiehautat. Tämän jälkeen kansi päälle ja pannu hetkeksi hautumaan vaikka myssyn alle.

      • Retkelle..

        Iso kiitos helmituulille!! Nyt uskalletaan lähteä kokeilemaan!


      • rahi
        Retkelle.. kirjoitti:

        Iso kiitos helmituulille!! Nyt uskalletaan lähteä kokeilemaan!

        Laita pakki lähes täyteen vettä ja keitä,lisää 2 kourallista kahvia joukkoon voit vielä kiehauttaa tai siirtää sivuun hautumaan.Tärkeää on ettet ole liika hätäinen vaan annat kunnolla kahvin selvitä.Voin vakuuttaa,että kahvi on aina hyvää kun sitä juot luonnossa nuotiolla istuen kaikessa rauhassa.


      • maryne40
        Retkelle.. kirjoitti:

        Iso kiitos helmituulille!! Nyt uskalletaan lähteä kokeilemaan!

        Kuulehan ystävä hyvä. Jos et osaa edes kahvia kysymättä keittää, niin älä lähde vaellukselle ainakaan kauas. "Korpi" vaelluksella tarvitaan aina omia aivoja. On paljon arvaamattomia tilanteita joista selvviytyy parhaiten käyttämällä aivojaan, jos on. Ota ruokaa mukaan senverran kuin luulet tarvitsevasi päivää kohti, kevyttä kannettavaa ja vähän myös varalle. On samaa mitä otat kunhan valitset sen huolella, huom. ravintoarvot. Itse otan ruokaa jota voi aina syödä myös ilman tulen tekoa, näin pärjää hyvin, ehkä parhaiten.


    • Jopi

      Yleinen tapa on kiehauttaa pannua sen jälkeen kun höystöt on laitettu. Näin aikaansaatu kahvi on aina hiukan sameaa.

      Kirkkaan pannukahvin saat, kun veden kiehahtamisen jälkeen laitat höystöt pannuun, annat sen seistä 5-6 minuuttia, kopautat pannua muutaman kerran alustaa vasten niin, että höystöt painuvat pohjaan, ja annat pannun vielä seistä muutaman minuutin.
      Näin saat aromikasta ja kauniin kirkasta kahvia, jonka muutamat vieraani ovat sattuvasti ristineet "kopautuskahviksi".

      • Retkelle..

        ..kuin saatiinkin. Tehtiin tosiaan niin, että kiehautettiin vesi ja sitten annettiin porojen kanssa vaan olla, jopa 20min (kun oli muuta ohjelmaa), jolloin porot olivat jo hyvin uponneet ja kahvia kovasti kehuttiin! itsekin olin tyytyväinen!
        KIIOTOKSIA teille!


      • tehnyt
        Retkelle.. kirjoitti:

        ..kuin saatiinkin. Tehtiin tosiaan niin, että kiehautettiin vesi ja sitten annettiin porojen kanssa vaan olla, jopa 20min (kun oli muuta ohjelmaa), jolloin porot olivat jo hyvin uponneet ja kahvia kovasti kehuttiin! itsekin olin tyytyväinen!
        KIIOTOKSIA teille!

        kaikella tavalla ja loppujen lopuksi olen päätynyt juuri tuohon tyyliin, että ei huono ensikertalaiselle :)

        Mitä enemmän sitä kiehuttaa, sen kitkerämpää tulee, noh voihan siittäkin joku tykätä.


      • eui toimi.

        Ei toimi muuten.Kun retkellä trangian pannuja käytetään on normi ilmassa koko kahvi jo 5 minuutissä jääkylmää sori vaan.Alumiinissa jäähtyy kiuhuvakin haaleaksi kuseksi jo 3.5 minuutissa.Tietenkin jos joku termaria kantaa(ei muuten moni kesälle)voi kaataa poroineen sinne ja antaa olla.Silloin kahvi on selkeää ja lämmintä.


      • ...
        eui toimi. kirjoitti:

        Ei toimi muuten.Kun retkellä trangian pannuja käytetään on normi ilmassa koko kahvi jo 5 minuutissä jääkylmää sori vaan.Alumiinissa jäähtyy kiuhuvakin haaleaksi kuseksi jo 3.5 minuutissa.Tietenkin jos joku termaria kantaa(ei muuten moni kesälle)voi kaataa poroineen sinne ja antaa olla.Silloin kahvi on selkeää ja lämmintä.

        Pistä se paistinpannu kanneksi päälle, niin homma toimii pari pykälää paremmin. Ei tän niin hankalaa pitäisi olla...


    • nokinokka

      Kaikki ohjeet olivat kaupunkilaisten ohjeita ja päin mäntyä.
      Oikeat pannukahvit keitetään aina kylmään veteen.
      Ensiksi koukkaa purosta tai järvestä (tai kaada mukana raahaamastasi pullosta) pannu lähes täyteen. Kaada kahvia veden päälle niin paljon että siihen jää teinitytön tissin kokoinen kasa pinnalle.
      Kiehauta muta elä keitä kahvia. Kaada nokkaporot ja anna selvittyä.
      Juo ja nauti oikeista nokipannukahveista.

      • miten keitti

        mutta nokkaporot, 1-2 kupillista kaadetaan takaisin pannuun!


      • Muki

        Nuotiolla keittänyt
        pari vinkkiä
        laitan aina pannuun ylimääräitä vettä
        ja veden kiehuttua. kaadan ylim veden esim kuksaan
        sillä on hyvä huuhdella pannu ym
        kiehautusen jälkeen kaatelen kahvin mukiiin -pannuun pari kolme kertaa kunnes mukiin ei jää poroja
        ennätys aika pannukahvi 15 min( tulitikun sytytys-
        kahvi mukissa juotavana ,4-5min seisotus mukana)


      • ennätys
        Muki kirjoitti:

        Nuotiolla keittänyt
        pari vinkkiä
        laitan aina pannuun ylimääräitä vettä
        ja veden kiehuttua. kaadan ylim veden esim kuksaan
        sillä on hyvä huuhdella pannu ym
        kiehautusen jälkeen kaatelen kahvin mukiiin -pannuun pari kolme kertaa kunnes mukiin ei jää poroja
        ennätys aika pannukahvi 15 min( tulitikun sytytys-
        kahvi mukissa juotavana ,4-5min seisotus mukana)

        14 min. Mä oon paras.


    • kahvin

      saa kun keittää sen Ruotsalaisen metsästyskaverini tavoin:Kahvinporot laitetaan kaikkia Suomalaisia sääntöjä vastaan KYLMÄÄN veteen.Sekoitetaan jo alussa.Kun kahvi kiehahtaa otetaan se pois tulelta.Periaatteessa kahvi on jo selvinnyt koska porot ovat vetäneet kostutta tarpeeksi ja aromit ovat poistuneet veteen.Sitten vain kuksaan ja nauttimaan.

    • erämies

      Jos ei osaa keittää nokipannukahveja nuotiolla, on turha edes lähteä eräreissulle.
      Nokipannukahvin keittoon ei ole ns. ohjetta.. se menee tuntuman kautta! Ennen kuin lähdet reissuun opetteleppa muutama kerta kahvin keittoa ;)

      • retkelle..

        kiitos vaan kannustuksesta. Asenne kohdallaan..


      • eipäs..
        retkelle.. kirjoitti:

        kiitos vaan kannustuksesta. Asenne kohdallaan..

        ..nyt hertsata..
        Edellisen kirjoittajan viesti on ihan totta.
        Joka heppu keittää kahvinsa hiukan eri tavalla.
        Niksipirkkalaiset erottaa tulilla helposti kun muistelevat "nokipannukahvi-ohjetta", ei sellasta kuulkaa olekaan.
        Joku tekee kylmään, joku kuumaan veteen. Joku mittaa purut kouralla, joku silmällä. Joku kiehauttaa, joku antaa vetäytyä. Joku kopauttaa pohjaa, joku kylkeä. Joku sekottaa puukon terällä, joku katajatikulla. Joku heittää sekaan suolaa, joku kalan suomuja. Konstit on monet ja yleensä aina tulee hyvät kahvit.
        Kokeiluja, havaintoja ja oma tyyli löytyy.
        Nimim. "40vuotta kahveja tulilla ilman ohjetta keitellyt"


      • jukurtti
        eipäs.. kirjoitti:

        ..nyt hertsata..
        Edellisen kirjoittajan viesti on ihan totta.
        Joka heppu keittää kahvinsa hiukan eri tavalla.
        Niksipirkkalaiset erottaa tulilla helposti kun muistelevat "nokipannukahvi-ohjetta", ei sellasta kuulkaa olekaan.
        Joku tekee kylmään, joku kuumaan veteen. Joku mittaa purut kouralla, joku silmällä. Joku kiehauttaa, joku antaa vetäytyä. Joku kopauttaa pohjaa, joku kylkeä. Joku sekottaa puukon terällä, joku katajatikulla. Joku heittää sekaan suolaa, joku kalan suomuja. Konstit on monet ja yleensä aina tulee hyvät kahvit.
        Kokeiluja, havaintoja ja oma tyyli löytyy.
        Nimim. "40vuotta kahveja tulilla ilman ohjetta keitellyt"

        olet ihan oikeassa.minulle on opetettu,että kahvi kun kiehuu se säikäytetään hömpsäyttämällä 3 kertaa ja annetaan laskeutua.olen nähnyt erään poromiehen laittavan puukonkärjellä kekäleen pannuun kahvin säikäyttämiseksi,hyvää oli.


      • tekee
        jukurtti kirjoitti:

        olet ihan oikeassa.minulle on opetettu,että kahvi kun kiehuu se säikäytetään hömpsäyttämällä 3 kertaa ja annetaan laskeutua.olen nähnyt erään poromiehen laittavan puukonkärjellä kekäleen pannuun kahvin säikäyttämiseksi,hyvää oli.

        tunnetusti hyvää.. Ilman sitä, kun ei erätulia olisi, eikä kahvittelijoitakaan.. heh


    • ja kerran kaatuu

      Kokeneemmat keittäjä tiesi kertoa, että kahvi on silloin valmista, kun se on kahesti kiehehtanut ja kerran kaatunut.

      ..En yhtään epäile, ettetkö osaa keittä itsellesi makoisat kahvit..

      Liekkö kukaan huomauttanut, että nokipannulla keitetään pannukarheista höystöistä.

      • ei noin avutonta voi olla?

        No en ois ikinä uskonut, että joku ei osaa kahvia keittää! Täydellisen uusavuttomia? Sorry kun nauran, mutta sama juttu, kun joku kysyisi, kuinka teetä valmistetaan. Tai miten kaakaota tehdään.


    • Erämies

      ...todellakin !!!

      Sama kun kysyisi että miten makkara paistetaan
      tai miten tulitikkuja käytetään.

      Ihmisten yleensä kannattais miettiä mitä
      kirjoittaa kun tulee palvelimet täyteen turhia
      roskaa ja asialliset viestit hukkuu niihin.

      Erämies

      PS
      Turha viestihän se tämäkin kyllä oli ;-)

      • eräjaatkinssi

        Äläkä sinä urpo ikinä enää tule suomi24:lle vikisemään ja utelemaan tietotekniikkaan apuja! Saatanan uusavuton metsäläinen.


    • eronkeli

      Osta hyvä termari niin voi keittää kotona tai hakea kahvia baarista

    • pannuun,.,.,.

      Ei ole uusavuttomuutta kysyä. Sitäpaitsi tässäkin huomaa kuinka
      erilaisesti kahvia keitetään. Jos joku vielä tutkii tätä sivua, niin itselläni on vanha täkäläinen
      tapa jota näin pikkupoikana käytettävän. Valmiin kahvin päälle kaadettiin ohuena norona hiukan kylmää
      vettä. Tämä sai kahvin "selviämään" nopeasti. Käytän tätä tapaa nykyäänkin.

      • kairassa kulkeva

        Kyllä vain juurikin näin.
        Siis pannukarkeaa kahvia kiehuneeseen veteen keoksi saakka, kiehautus/sekoitus pannun nokkapurut lähtee kun kaataa kuksallisen kahvia pannusta ja kaataa sen takas pannuun ja antaa hetken seistä paikoillaan minuutti tai kaksi. Kylmää vettä tilkkanen pinnassa oleville puruille jotka painuva hetkessä pannun pohjalle!
        Pieni tilkka maahan pannunnokasta seuraten kahvin kirkkautta ja kuksat alle vaan ilman kahvipannun suuria heilutteluja jotta ei sakeennu. Hyvää on ja tuoksuu pitkin jokivartta kauas!!!


      • Ylä-Lompolon Jouni
        kairassa kulkeva kirjoitti:

        Kyllä vain juurikin näin.
        Siis pannukarkeaa kahvia kiehuneeseen veteen keoksi saakka, kiehautus/sekoitus pannun nokkapurut lähtee kun kaataa kuksallisen kahvia pannusta ja kaataa sen takas pannuun ja antaa hetken seistä paikoillaan minuutti tai kaksi. Kylmää vettä tilkkanen pinnassa oleville puruille jotka painuva hetkessä pannun pohjalle!
        Pieni tilkka maahan pannunnokasta seuraten kahvin kirkkautta ja kuksat alle vaan ilman kahvipannun suuria heilutteluja jotta ei sakeennu. Hyvää on ja tuoksuu pitkin jokivartta kauas!!!

        Kairasa kansa kulukenu enämpi ja välliin vähempi, elikot ko määräät tahin, kuinka ussein.
        Kahaveet tehen vanahalla kuparipannulla ja kaisa kiikkuu haarapuun varasa koivunnärreen nokasa.
        Mi roppasen purosta kylymää vettä pannun täythen ja ropistan sitte porot perrään. Sekottelenja annan kiehahtaa kerran taikka pari. Sitte mie kaajan porot poies nokasta ja ja net visusti takasin panhun.
        Sitte mie ripsutan hyppysen suoloja perrään ja tilikan kylymää vettä perrään.
        Näin mie olen teheny jo puolen sattaa vuotta ja aina on kahavit kelevannu itelle ja kulukijoilleki.
        Kuksaa mie en omista, vaikka se hyvä onkin, mie tahon juuvva kahavini peltimukista joka on emaloitu.
        Se polttaapi somasti huulia, kun ryystää kuumaa kahavia!
        Tehettepä tet lantalaiset kahavinne miten halluutte, niin poromioehen kahavi on siltikki parreen!


      • n-ja,enhöM
        Ylä-Lompolon Jouni kirjoitti:

        Kairasa kansa kulukenu enämpi ja välliin vähempi, elikot ko määräät tahin, kuinka ussein.
        Kahaveet tehen vanahalla kuparipannulla ja kaisa kiikkuu haarapuun varasa koivunnärreen nokasa.
        Mi roppasen purosta kylymää vettä pannun täythen ja ropistan sitte porot perrään. Sekottelenja annan kiehahtaa kerran taikka pari. Sitte mie kaajan porot poies nokasta ja ja net visusti takasin panhun.
        Sitte mie ripsutan hyppysen suoloja perrään ja tilikan kylymää vettä perrään.
        Näin mie olen teheny jo puolen sattaa vuotta ja aina on kahavit kelevannu itelle ja kulukijoilleki.
        Kuksaa mie en omista, vaikka se hyvä onkin, mie tahon juuvva kahavini peltimukista joka on emaloitu.
        Se polttaapi somasti huulia, kun ryystää kuumaa kahavia!
        Tehettepä tet lantalaiset kahavinne miten halluutte, niin poromioehen kahavi on siltikki parreen!

        Mie juon teetä ni ei tarvii kahvinkeittelyä pohdiskella. =)


      • Ainoa hyvä tapa
        n-ja,enhöM kirjoitti:

        Mie juon teetä ni ei tarvii kahvinkeittelyä pohdiskella. =)

        Vain yksi oikea tapa
        Laitetaan pannuun vettä ja tulelle. Kun kiehahtaa nostetaan pannu pois ja laitetaan kouralla porot sekaan, (vesimäärän) mukaan. Jos joku kyselee onko määrä oikea niin laitetaan lisää poroja sopivalla kouramitalla. Kiehautetaan.


      • Anonyymi
        Ylä-Lompolon Jouni kirjoitti:

        Kairasa kansa kulukenu enämpi ja välliin vähempi, elikot ko määräät tahin, kuinka ussein.
        Kahaveet tehen vanahalla kuparipannulla ja kaisa kiikkuu haarapuun varasa koivunnärreen nokasa.
        Mi roppasen purosta kylymää vettä pannun täythen ja ropistan sitte porot perrään. Sekottelenja annan kiehahtaa kerran taikka pari. Sitte mie kaajan porot poies nokasta ja ja net visusti takasin panhun.
        Sitte mie ripsutan hyppysen suoloja perrään ja tilikan kylymää vettä perrään.
        Näin mie olen teheny jo puolen sattaa vuotta ja aina on kahavit kelevannu itelle ja kulukijoilleki.
        Kuksaa mie en omista, vaikka se hyvä onkin, mie tahon juuvva kahavini peltimukista joka on emaloitu.
        Se polttaapi somasti huulia, kun ryystää kuumaa kahavia!
        Tehettepä tet lantalaiset kahavinne miten halluutte, niin poromioehen kahavi on siltikki parreen!

        Ihanasti kirjoitettu! T. Etelänmimmi


    • kaiken kokenut

      Otetaan kuksallinen kahvinporoja ja kuksallinen suolaa. Lisätään kuksallinen kiehuvaa vettä. Jos ei Leuku pysy kahvissä pystyssä, niin lisätään kahvinporoja.

    • Pannu-kuumana

      Nokipannukahvit keitetään nuotiolla, eihän se muuten ole nokipannu.
      Keitintangon nokkaan hiemen vajaa pannulinen hyvää vettä purosta tai kaltiosta.
      Kun kiehahtaa otetaan pannu tulilta. Laitetaan maun mukaan pannujauhettua kahvia, yleensä kolme reipasta kouranpohjaa riittää. Kansi päälle ja laitetaan pannu joko sen keitistangon päähän tai vaikka kivelle nuotion lähelle, siten että pysyy mukavan lämpimänä, mutta ei saa kiehua. Muutaman minuutin päästä kopautetaan puukon hamaralla pannun kylkeä, jolloin loputkin porot painuu pohjalle. Lirautetan pannunnokka puhtaaksi nuorion reunaan ja eikun mukiin tai kuksaan. Sitten pannu jälleen siihen hiilloksen lähelle, että pysyy lämpimänä.

    • Naatitaan-ei-laakasta

      Nokipannuiluun liittyy joskus myös kahviplörö: Laitetaa kuksaan tai mukiin sokeripala pohjalle.Sitten kaadetaan kahvia niin että sokeripalaa ei näe. Seuraavaksi kaadetaan kirkasta viinaa niin, että pala taas tulee näkyviin. Sekoitetaan että sokeri sulaa ja nautitaan nuotion äärellä turinoiden.

    • Täällä_syntynyt_ja---

      Huomaa ettei kukaan teistä ole aidosti luonnossa liikkunut. Kaikki toistelee pirkasta luettuja ohjeita. Miten putsaatte pannun kun olette kahvin mukamas keittänyt. Niin, päivän jälkeen autoon ja kotia fairylla pesemään? Muutaman viikon kun olette kairassa liikkunut niin luulisi olevan selvää. Nokare sammalta kasteltuna omaan virtsaan. Lisää vettä hieman ja ravistele. Ei tarvi kuin kaataa pois ja pannu rinkkaan. Puhdas ja desifioitu seuraavaa kahvia varten.

      • peesut

        Eikö olisi helpompi kusta suoraan pannuun? Sitten huuhtaisee purossa.


    • Anonyymi

      Kahvin laatu ratkaisee.
      Kannattaa katsoa tarkkaan minkä merkkistä kahvia heittelee sekaan. Kaikki muu kuin Presidentti tai JuhlaMokka on aina saman makuista kuin joku Peräkylän linja-autoaseman kioskin tarjoama päivän seissyt sumppi. Niissähän yleisesti käytetään kaikkein halvinta aletarjouksesta ostettua 3 - 5 vuotta yli-ikäistä revenneessä pussissa säilytettyä ns. kahvia.
      Niistä on liikaakin kokemusta.

    • Anonyymi

      Vai että vielä virtsaa. Olet sie ihan pöljä. Tähän päivää saakka on piisannu se, että kahvipannu huljautetaan puhtaaksi purossa ja se on siinä.

      Tuo nokipannujuttukin tai nokipannukahvit on etelän varisten keksintöjä. Se on vaan kahvipannu ja kahvit. Myös hellalla keitettävässä kahvipannussa oli ennen pohja noessa, kun keittoa varten irroitettiin pari hällän rengasta. Kahvin laatu on sitä, mitä pööniä sattuu olemaan repussa.

      Olkaapa hupajamatta taas. Mistäkö tiijän? Yli puoli vuosisataa olen liikkunu Inarin kairassa, jotakin siinäkin ajassa oppii.

      • Anonyymi

        Kyllä ne etelässäkin ossaa keittää pannukahavit ihan samalla lailla


      • Anonyymi kirjoitti:

        Kyllä ne etelässäkin ossaa keittää pannukahavit ihan samalla lailla

        mikäpä ettei. Kyllä metässä liikkuja kahvit osaa keittää.

        Meillä päin noita kahvipannuun kusijoita on ennen aikaan lähetetty Muurolaan hoitoon. Valkotakkiset on sitten tarkemmin kattoneet, että mitä niille pittää tehä.


    • Anonyymi

      Ko mie oli kläppi, niin Muurolassa oli keuhkotautiparantola.
      Sielä se oli minun tätiki ja parani. Eli yli 60 vuotiaaksi.
      Onkhan sielä nyt sitten hullujen huone?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Jos ottaisit yhteyttä, näyttäisin viestin kaikille

      Yhdessä naurettaisiin sulle. Ymmärräthän tämän?
      Ikävä
      158
      1371
    2. Heikki Silvennoinen ( Kummeli)

      Kuollut 70-vuotiaana. Kiitos Heikille hauskoista hetkistä. Joskus olen hymyillyt kyynelten läpi. Sellaista se elämä on
      Kotimaiset julkkisjuorut
      49
      1185
    3. Aivosyöpää sairastava Olga Temonen TV:ssä - Viimeinen Perjantai-keskusteluohjelma ulos

      Näyttelijä-yrittäjä Olga Temonen sairastaa neljännen asteen glioomaa eli aivosyöpää, jota ei ole mahdollista leikata. Hä
      Maailman menoa
      22
      1104
    4. Mikä saa ihmisen tekemään tällaista?

      Onko se huomatuksi tulemisen tarve tosiaan niin iso tarve, että nuoruuttaan ja tietämättömyyttään pilataan loppuelämä?
      Sinkut
      211
      1060
    5. Mitä toivot

      ensi vuodelta? :)
      Ikävä
      126
      1041
    6. Hyvää huomenta 18. luukku

      Hyvää keskiviikkoa. Vielä pari päivää ja sitten on talvipäivänseisokki. 🎄🌌❄️😊❤️
      Ikävä
      223
      984
    7. Kauanko valitatte yöpäivystyksestä?

      Miks tosta Oulaisten yöpäivystyksen lopettamisesta tuli nii kova myrsky? Kai kaikki sen ymmärtää että raha on nyt tiuk
      Pyhäjärvi
      307
      947
    8. Haluaisin vain varmistua

      Sinusta tarpeeksi.
      Ikävä
      42
      919
    9. Olet sä silti

      Ihana ❤️ tykkään
      Ikävä
      72
      885
    10. Minkä merkkisellä

      Autolla kaivattusi ajaa? Mies jota kaipaan ajaa Mersulla.
      Ikävä
      73
      859
    Aihe