Lohtajasta kaksikielinen

Tiesittekö tämän

Lohtajan kunnan liittämistä Kokkolaan puuhataan kovalla vauhdilla. Moni asia on vielä hämärän peitossa mutta yksi asia on täysin pimennossa. Julkisuudessa ei ole sanallakaan mainittu sitä, että Lohtajan alue muuttuu mahdollisen kuntaliitoksen myötä kaksikieliseksi. Tämä nostaa kustannuksia eikä sille mitään tarvettakaan ole, mutta niin laki määrää.
Tulevaisuudessa myös Lohtajan alueella täytyy kaikki nimet, opasteet, osoitteet, lomakkeet, liput ja laput olla myös ruotsiksi. Lisäksi julkisen sektorin työpaikkoihin tulevat kielitaitovaatimukset. Ilman ruotsintaitoa ei periaatteessa työpaikkaa saa! Tiesittekö tämän?

12

1734

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ex-lohtolainen (työtön)

      Peruskoulutuksemme onneksi takaa loistavan kielitaidon, et sitä ei tarvitse varmaan julkiselle sektorille hakiessaan ajatella. En oikein ymmärrä kenellä voisi olla ongelmia vastata esim. puhelimeen ruotsiksi tai suorittaa aluepäivystystä ruotsinkielellä. Tämä on aivan normaalia peruskoulun vaatimustasoa. Kuinka kukaan voi suorittaa peruskoulua loppuun hallitsematta näitä taitoja? Tiedän kyllä tapauksia joissa näin on päässyt käymään, mutta näkyvätpä nuo työelämässä silti pinnistelevän. Varmaan hankalaa esim. vapaalla...

      Kannattaakohan käydä suorittamassa sellaisia kielitutkintoja? Olisiko niistä apua?

      Tuskin Lohtajasta tulee koskaan sellaista ruotsinkielistä aluetta koskaan. Eihän täällä Kokkolassakaan teiden nimet ole kaksikielisinä kylteissä. Jeppiksessä sitten kyllä on...

    • raskasta

      vastuuta noilla murheillas. Teetkö sen ihan kokopäiväisesti ja jopa sossun ylläpitämänä. Et varmastikaan kovin suurella ropolla osallistu mihinkään yhteiseen eikä ainakaan noihin luettelemiis. Ei yksikään täysjärkinen tuota tyyliä jatkuvasti jaksa. Jos et itseäsi noita sepustuksiasi väsäämällä elätä niin mene edes hoitoon.

    • pauli rannapera

      Myös englanninkieliset tiennimet ja muut kyltit,koska NATO joukot tulevat vierailijoiksi.

      • Aloittaja

        Ei yhtään asiallista vastausta. Pelkästään haukutaan aloittajaa. Minusta ei ole tarpeellista lisätä kaksikielisiä alueita. Ruotsin puhumisessa ei sinänsä ole mitään väärää. Kaksikielisyys ei ole suomalaisille rikkaus vaan kustannus.


      • ruosia
        Aloittaja kirjoitti:

        Ei yhtään asiallista vastausta. Pelkästään haukutaan aloittajaa. Minusta ei ole tarpeellista lisätä kaksikielisiä alueita. Ruotsin puhumisessa ei sinänsä ole mitään väärää. Kaksikielisyys ei ole suomalaisille rikkaus vaan kustannus.

        Niin työpaikalla riittää että joku osaa ruotsia, esin iäkkäät ruotsinkieliset henkilöt unohtavat kakkoskielensä suomen vanhetessaan.
        Heille olisi hyvä olla tarjolla palvelua omalla äidinkielellä.
        Minä puhun kökköruotsia asiakaspalvelussa jos on tarvis, mutta kertaakaan en ole saanut moitteita ruotsinkielisiltä, kiittävät kun yritän!


      • järkeä?
        ruosia kirjoitti:

        Niin työpaikalla riittää että joku osaa ruotsia, esin iäkkäät ruotsinkieliset henkilöt unohtavat kakkoskielensä suomen vanhetessaan.
        Heille olisi hyvä olla tarjolla palvelua omalla äidinkielellä.
        Minä puhun kökköruotsia asiakaspalvelussa jos on tarvis, mutta kertaakaan en ole saanut moitteita ruotsinkielisiltä, kiittävät kun yritän!

        Jotkut osaavat ruotsia ja jotkut eivät. Tämä ei ollutkaan keskustelun aihe, vaan se tarvitseeko uusia alueita "ruotsalaistaa". Mielestäni ei. Lainsäädäntö on tässä kohtaa kovin pöhkö, mutta se onkin Ruotsalaisen kansanpuolueen sanelema!


    • Maisak

      Saadaanhan tänne sittenkin sivistystä.

    • se menee

      Kun lohtaja liittyy niin kokkolasta tulee pikkuhiljaa yksikielinen kun svedujen osuus kunnassa vähenee. Eli tervetuloa sydämmellisesti kokkolalaisiksi kaikki lohtajalaiset ja miksei myös kälviäläiset!

      • riittää kaksikielisyyteen

        3000 ruotsinkielistä riittää pitämään kunnan kaksikielisenä. Vaikka kunnassa olisi miljoona suomenkielistä ja 3000 ruotsinkielistä, kunta olisi kaksikielinen (suomi ja ruotsi). Ja vielä riippumatta mitenkään muiden kielivähemmistöjen määrästä!
        Kunnassa voi tietenkin olla paljon vähemmän asukkaita, vaikka alle 3000 asukasta, jollain käytetään prosenttirajaa. Sekin on hyvin alhainen. Olikohan niin että 6% ruotsinkielisiä riittää kaksikielisyyteen. Mutta täysin kohtuuttomia sääntöja kuitenkin, ovathan ne Ruotsalaisen kansanpuolueen sanelemia!


    • Naurava kulkuri

      Samahan se minkäkielinen se on!!! Ei siellä ruotsia tarvita ku ihmetyttää että kauppa yleensä pysyy pystyssä ku ei siellä mitään ole!!! Voi lohtajalaisia nuoria sääliks käy jos sinne syntyy

      • hiekkainen

        hurjaa oli tekstis miten sun koti paikkas selviäis valtion pakko varastamisesta kun vietäis väkisin 12 kilometriä euroopan parasta uimarantaa johon olis voinut rakentaa euroopan suurimman lomakeskuksen satoja hotelleja kymmeniä vesipuistoja mutta valtio varasti lohtajalaisten omaisuutta väkisin olkaa ylpeitä lohtajalaiset kaiken vääryyden keskellä


    • myös kaksikielisiä

      Myös Kälviän ja Ullavan kunnista tulee kaksikielisiä jos ne liittyvät Kokkolan kaupunkiin. Tästä asiasta ei ole julkisuudessa puhuttu mitään ja se taitaa tulla yllätyksenä monelle Kälviän, Lohtajan ja Ullavan asukkaalle. Valmistautukaa ruotsinkursseihin!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Marin on ehkä maailman kaunein "Nelikymppinen"

      Marinin julkaisu on saanut yli 68 500 tykkäystä. Postauksen kommenttikentässä ylistetään paljon Marinin kauneutta, jota
      Maailman menoa
      333
      2909
    2. Vernu Vasunta

      On mahotonta miten marjanpoimijoita on kohdeltu! Eikö paremmalla kohtelulla olisi saanut paremman tuloksen?
      Suomussalmi
      106
      2194
    3. En kelpaa sinulle

      Varattuna - olen sinulle ongelma. Eroaminen vuoksesi voi olla turhaa, sillä me ei puhuta, kun olen varattu ja kumpikin v
      Ikävä
      120
      1630
    4. Taidat vanhempi nainen

      Haluta sen tien itsellesi. juokse vaan karkuun ! Pahentaa vaan asiaa.Pitäs toimia ihan toisin päin
      Ikävä
      73
      1154
    5. Hetkeäänkään miettimättä ottaisin sinut

      Mutta mitä mieltä miehesi siitä olisi?
      Ikävä
      71
      1042
    6. Olisi kiva tietää miksi pidät minusta?

      Miehelle kysymys :)
      Ikävä
      61
      993
    7. Voi nainen...

      Kun luovutit meistä liian aikaisin, just kun aloin oppimaan sinua. Jos oisin alussa jo lukenut aiheesta oisin voinut toi
      Ikävä
      41
      950
    8. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      148
      934
    9. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      290
      852
    10. Naiselle kysymys

      Mitä oikein näet minussa?
      Ikävä
      41
      763
    Aihe