Ääniallergiaako?

Hälytön

Kulkaahan, löytyykö ketään, joka tunnistaa ongelman ja ymmärtää?

Täällä on yksi epätoivoinen naapurin television ääneen sekoava ihminen. Jatkuva vaimea tai matsien aikana vähemmän vaimea pälinä naapurista saa minut näkemään punaista. Lasten kanssa olisi jaksettava olla kärsivällinen, mutta jos oma hermo paukkuu kälinän takia, niin miten siinä sitten jaksat pinnistää ja olla lempeä ja järkeä ihminen??

Koskaan en ole jatkuvaa ääntä kestänyt. Myös tietyt äänet kuten syömisäänet tekevät kerta kaikkiaan hetkessä hulluksi. Maiskutus ja tuo teevee ovat ehkä kaameimmat kiusaajat. Naapurin piano ei häiritse yhtään! On vaan kivaa, kun siellä välillä soitetaan. Telkkari on toisenlaista, hälisevää ja jatkuvaa ääntä, aarhg.

Tavallisesti kai ihminen nappaa ympäristöstään ne äänet, jotka ovat itselle merkityksellisiä. Minä kuulen kaikki äänet, enkä osaa sulkea korviani turhalta. Joskus on ihan vaikea kuulla toisen puhetta, koska en pysty erottelemaan puheääntä ja ympäristön hälinää toisistaan. Väsymys ja muu tressi pahentaa tilannetta.

Ääniallergiaksi tai -yliherkkyydeksi olen tätä alkanut itse kutsua. Valtavaa stressiähän tämä aiheuttaa, kun ei saa hetkeäkään edes kotonaan rauhassa olla!

Onko kellään kokemusta tällaisesta stressin aiheuttajasta? Löytyykö vinkkejä siihen, miten tällaisen asian kanssa voisi iloisemmin ja rennommin elellä? Muuttamista varmaan moni ajattelee, mutta pääkaupunkiseudulla tuon oman töllin ja kunnon rauhan ostaminen on ihan mahdotonta. Kerrostaloasunto tuntuu silti usein kidutusselliltä juuri tämän ääniasian takia.

Nim. Ihan stressissä

13

2477

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tools

      ADHD:n ja ADD:n yksi oire on ääniyliherkkyys.

    • lammas¤

      minua myös on aina häirinneet jotkut jatkuvat äänet,kuten ilmapallon pompottelu kattoon, siis sellaiset toistuvat ei-toivotut turhat äänet. ja ruuan maiskutus jne.

      • jamassa

        Minäkin..ihan samalta tuntuu jos töllössä on joku superärsyttävä juttu.Sellainen on mulle esim. tämä Libressen mainos missä kaikki naiset lähtevät toimistoistaan kadulle marssimaan ja siinä laulaa TODELLA ärsyttävällä nasaali äänellä naislaulaja sitä tunnusmusiikkia.

        Perskeles!

        Muutenkin ihan kaikki äänet on mulle ylitsepääsemättömiä..pentujen meteli ulkona,töissä kahviautomaatin jatkuva ujellus, korkokenkien kopina, ovien pauke, kotona yläkerran mekastus, lista on ihan loputon.

        Autossa tai kotona ei voi kuunnella radiotakaan kun se ainainen kälätys nostaa verenpaineen kattoon.

        Minulla on burn-out ja masennus joihin syön lääkkeitä, luulen, että tämä äänimaailman ärsyttävyys liittyy noihin tauteihin jollain tavalla.

        Surullista vaan on etteivät lääkkeet ole auttaneet yhtään..viimeksi söin Zoloftia 5 kk ja ihan turhaan.


    • sinulla on

      pokkeuksellisen herkkä kuuloaisti. Itselläni taas näköaisti on hyvin herkkä, eli en kestä epäesteettisyyttä lainkaan. Esim. tiettyjä värejä en siedä ollenkaan enkä sopeudu työpaikkaan, jossa ympäristö on epämiellyttävä. Kotona en kestä sotkua enkä rumia tavaroita. Kuitenkin koska minulla on mies ja lapsia, joudun sietämään heidän tavaroitaan, hammasta purren. Yhtä tuskaa on välillä.

      • Olen ehdottomampi...

        en seurustele olleenkaan, koskaan täydellistä minulle sopivaa kumppania ei olekaan. Aina on joku pielessä. Huono maku, tyyli ym. unohda koko juttu.


    • Edistyksellinen työntekijä

      Stressi on vaarallisempi, kuin ihmiset todella ymmärtää sen olevan.Stressi edistää tutkitusti verepainetaudin ja Diabeteksen puhkeamista, myös masennukseen saattaa sairastua(jos ns.piileviä).
      Älä siis hyvä ihminen, anna tämän"tunnetila hormonin"riehua elimistössäsi.Miten estää esim. työelämässä paineita.Ota uusi työnteon asenne ja lopeta turha raataminen ja joustaminen(epäterve työnteko).Ole työpaikkasi ja yhteisösi EDISTYKSELLINEN TYÖNTEKIJÄ ja ohjaa sinun omalla käytöksellä uusi työkulttuuri.Ole itsekäs, mutta terve käytös ja toimiminen mielessä.Ja lopuksi, työntekijöiden yhteishenki on oltava yhtämielinen, ei toisia syrjivä.

      • Hälytön

        ... ja asian ymmärtäviä löytyy siis. Kiitokset kaikille vastauksista!

        Eniten miettimään sai tuo vinkki ADHD:sta ja ADD:sta. Olen joskus ohimennen miettinyt tätä mahdollisuutta, mutta olen aina luullut, että ko. vaivasta kärsivällä oireet ovat aina päällä ja että ehdoton edellytys on ylivilkkaus. Sitähän minulla ei ole koskaan ollut sellaisena, kuin siitä pikkupoikien kohdalla puhutaan.

        Mutta etsiessäni verkosta tietoa, huomasin, että moni muukin probleema saisi ikäänkuin selityksen; tällä tavalla voisin ymmärtää ääniyliherkkyyden lisäksi muistipulmat, sanojen unohtelun, ärsyttävät ja nolot katkonaiset lauseet puhuessa, levottomuuden (eniten pään sisällä), ajoittaisen vaikeuden tarttua tehtäviin, kodin sotkuisuuden (voi noita selvittämättömiä paperipinoja!) ja sen sellaisen. Juu, usko tai älä, mutta taskussa on silti korkeakoulututkinto ja muutenkin ihan hyvin sujunut elämä. Vähän pinnistelyä tämä "normaalina" pysyminen on kuitenkin vaatinut. ;o)

        Mutta tietääkö kukaan, voiko ADD:ssä siis olla niin, että oireet ovat välillä pahemmat ja välillä taas paremmin hallittavissa? Ainakin minulla päivät ovat erilaisia!

        Ja ehkä voisi olla niin, etten minä tosiaankaan ole ADD-potilas hurjimmasta päästä, mutta kärsin kuitenkin oireista...

        Näitä täytyy jäädä pohtimaan.


    • kuulostaa tutulta

      Rupesin lukemaan tätä keskustelun kulkua ja epäilemään itselläni olevan ADD vielä kaiken muun lisäksi ;O) Vaikka mistäpä tuota tietäisi vaikka olisikin. Tuo sinun “Hälytön” kirjoituksesi olisi voinut monin paikoin olla omaani.

      Itselläni on keskivaikea masennus, uupumininen ja fibromyalgia. Puheeni takeltelee aika ajoin, kun olen kovinkin väsyksissä. VIHAAN melua ! Joudun työskentelemään pitkiä aikoja meluisessa ympäristössä ja se on yhtä tuskaa. Mihinkään ei pysty keskittymään ja useimmiten tekisi vain mieli huutaa suoraa huutoa. Onneksi nyt sairaslomalla..

      Tuota minäkin olen miettinyt, että olenko ääniallerginen. Ei varmaankaan nyky-yhteiskunnassa ihan mahdoton asia.. Luulen omalta osaltani noiden kaikkien kolmen eikä vähiten fibromyalgian vaikuttavan asiaan.

      “Tavallisesti kai ihminen nappaa ympäristöstään ne äänet, jotka ovat itselle merkityksellisiä. Minä kuulen kaikki äänet, enkä osaa sulkea korviani turhalta. Joskus on ihan vaikea kuulla toisen puhetta, koska en pysty erottelemaan puheääntä ja ympäristön hälinää toisistaan. Väsymys ja muu tressi pahentaa tilannetta.”
      - Ihan niin juuri näin! ja Sinäpä sen sanoit. Hyvin on samanlainen tilanne - valitettavasti.

      En minä itse ole minkäänlaista muuta apua tähän asiaan keksinyt, kuin välttelemään melua. Vaikeaahan tuo on, kun melua on joka (melkein) paikka täynnä.

      Itsekin mielelläni ohjeita / keinoja vastaan ottaen. Koita pärjätä ! :)

      • Hälytön

        Hei! Olipa kiva vielä löytää viesti tästä keskustelusta. Kiitokset...

        Mikä se tuo fibromyalgia on? En ole koskaan moisesta kuullut. Jos juuri nyt ehtisin, niin googlaisin. Mutta kerro sinä, kun kokemusta on ja ymmärrät oireitanikin...

        Ihanaa kesäviikkoa Sinulle!


      • on....
        Hälytön kirjoitti:

        Hei! Olipa kiva vielä löytää viesti tästä keskustelusta. Kiitokset...

        Mikä se tuo fibromyalgia on? En ole koskaan moisesta kuullut. Jos juuri nyt ehtisin, niin googlaisin. Mutta kerro sinä, kun kokemusta on ja ymmärrät oireitanikin...

        Ihanaa kesäviikkoa Sinulle!

        kipu, uupumus oireyhtymä. Fibromyalgigolla esiintyy laaja-alaista leposärkyä ja kipua. Uupuminen on osa oireyhtymää ja siihen kuten kipuihinkin vaikuttaa moni eri asia. Mm. kosteus, stressi, melu ja yksitoikkoinen ja yksipuolisesti kuormittava työ.

        Toivottavasti et koskaan mitään muuta em. sairaudesta kuulekaan..

        Kiitos, ja mukavaa kesää !


    • N21

      mutta lähinnä kovat äänet saa ahdistus/raivokohtauksen. Esim. ohikulkeva juna, lasten huuto, siis saa aikaan henkisesti todella pahan olon!

    • Ääniallergia

      Kiitos viesteistänne. Olen ADHD -luonne (ei tosin diagnoosia) ja ymmärsin kärsiväni myös "ääniallergiasta". En tiennyt sen liittyvän ADHD:n oireisiin. Miehelläni taas on huono kuulo ja hän on katsonut telkkaria kovalla koko päivän..illalla olin pahantuulinen ja ärtynyt ilman syytä. Nyt keskustelun luettuani asia selvisi minulle. Onneksi mieheni myös ymmärsi asian. Aion käyttää korvatulppia oloani helpottamaan :)

    • ^^^^^^

      Tästä nousee kyllä teidän tukka pystyyn, mutta mä kärsin vuosikausia omituisista oireista:

      - nivelsäryt, lihassäryt, jännekivut (koko kehoa sattui)
      - selkärangan polte
      - valoherkkyys
      - ääniherkkyys
      - masennus
      - brain fog eli sumuinen olo
      - suolistovaivat
      - jatkuva limainen yskä
      - uupumus
      - keskittymishäiriöt, muistihäiriöt
      - sanat menivät sekaisin, puhevaikeudet, kirjoitusvaikeudet

      Loppujen lopuksi mulla alettiin epäillä MS-tautia ja siinä vaiheessa lähdin ulkomaille hakemaan apua. Sain 3 eri antibioottia, koska mulla todettin borrelioosi ja paha mycoplasma keuhkoissa. Antibioottihoidon jälkeen KAIKKI OIREET HÄVISIVÄT.

      Jos keskushermostossa on bakteeritulehdus, se aiheuttaa neurologisia oireita. Jos nivelissä on bakteeritulehdus, se aiheuttaa särkyä.

      Olen aina ennen ollut todella antibiootteja vastaan, mutta nyt olin siinä kunnossa, että syön ne ilomielin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      106
      7658
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      37
      2842
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      35
      2422
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      119
      2155
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      17
      1819
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      10
      1563
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1426
    8. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      38
      1424
    9. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1387
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      11
      1349
    Aihe