vanheneeko nurmikonsiemenet

viola

vai säilyykö ne "ikuisesti"

3 kommenttia

Vastaukset

  • Ilmeisesti varastointiolosuhteet määräävät siementen itämiskyvyn säilyvyyden.Ostin 6 isoa 10kg nurmisiemensäkkiä(nataa ym.muttei apilaa) kookkaalle tontilleni.Kylvin tyytyväisenä ohjeiden mukaan pitkittäin ja sitten pokittain vakkaa apuna käyttäen.Yllättävän nopean sitä oppii "kaksikäsiheittotyylin".Maa oli multavaa ja otollinen.Vaan miten kävikään.Mitään ei tullut pintaan.Ei sitten yhtään mitään.Väkisinkin aloin muisteleen asiaa.Kauppias nimittäin haki siemensäkit varaston vintiltä.Vintillä peltikaton alla oli älyttömän kuumaa.Liekö siemenet siellä vaurioituneet?
    No aikaa kului ja kas,pintaan tuli kuin tulikin jotain.Nimittäin punahehkuista hentoa unikkoa ja valkoapilaa.Säkeissä ei puhuttu näistä mitään.Mistä lie ilmaantuneet...
    Ilmeisesti siemenkin sitten vanhenee.Itävyys katoaa."Itävyyskoe" olisi ollut hyvä tehdä.Sellainen rairuohoropponen.100 siementä multaan(pinnalle) ja sitten odottelu.

    • Ostin nurmikonsiementä vuonna 2003. Jäljelle jääneitä siemeniä säilytin sen jälkeen rintamamiestalon viileissä kellaritiloissa. Nyt elokuun 2009 puolivälissä kylvin näitä samoja siemeniä. Aloin jo epäillä siementen elinkelpoisuutta, kun mitään ei näkynyt pitkään aikaan, mutta kun maltoin odottaa riittävän kauan, kyllä se nurmikko sittenkin alkoi vihertää. Ensi keväänä sitten uusintakylvös näillä samoilla siemenillä sen mukaan, mitä nyt kylvetystä nurmikosta on jäljellä talven jälkeen.


  • Kylvin tänä kesänä kolme vuotta kylmässä varastossa olleita pihanurmikon siemeniä. Säilytys siis -25 - +25 asteen välillä. Nurmikko lähti itämään kymmenessä päivässä ja hyvin kasvaa. Saattaa olla lajikkeestakin kiinni mutta itselläni ainakin mahdollisimman edullista pihanurmea.

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.