Kaksoiskansalaisuus?

Mitä etua?

Mitä etua on kaksoiskansallisuudesta? Olen Suomen kansalainen. Mutta entä jos hankkisi vielä Ruotsin kansalaisuuden? Onko siitä jotain etua? Olen asunut Ruotsissa 30 vuotta.
Mitä kokemuksia teillä on?

35

7010

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kuin että

      saat äänestää eduskuntavaaleissa, joihinkin suojattuihin valtion virkoihin vaaditaan maan kansalaisuus esim puolustusvoimissa tai poliisin palveluksessa työskenteleville.

      • kaksoiskansallisuus

        Olen kuullut, että olisi etua kun matkustelee ulkomailla. Pitääkö paikkansa?


      • Steffo
        kaksoiskansallisuus kirjoitti:

        Olen kuullut, että olisi etua kun matkustelee ulkomailla. Pitääkö paikkansa?

        Olen Suomen passilla reissaillut siellä sun täällä enkä usko että ruotsalaisesta olisi mitään etua suomalaiselle. Joillekin lähi-idästä tulleille asia on tietysti toisin, luulisin että heidän liikkumistaan ruotsalainen passi helpottaa monesti.


      • tosiaankaan
        kaksoiskansallisuus kirjoitti:

        Olen kuullut, että olisi etua kun matkustelee ulkomailla. Pitääkö paikkansa?

        varma mutta olen kuullut että Amerikkaan voi ruotsinkansalainen matkustaa ilman viisumia. Huom! En ole siis asiasta varma, on kuulopuheita.


      • Söderman
        kaksoiskansallisuus kirjoitti:

        Olen kuullut, että olisi etua kun matkustelee ulkomailla. Pitääkö paikkansa?

        Voit hakea apua sekä Suomen että Ruotsin suurlähetystöistä. Minut melkein pakotettiin Suomen armeijaan kun hakesin suomalaista kansalaisuutta ja muutin Suomeen. Onneksi olin jo käynnyt Ruotsin ilmavoimissa. Mutta kun Ruotsissa ei ole aktiivista asevelvolisuuta enään, se ie pitä olla ongelma jos muutettaan Suomesta Ruotsiin, ja saa sen jälkeeen ruotsalaista kansalaisuutta


      • Anonyymi
        tosiaankaan kirjoitti:

        varma mutta olen kuullut että Amerikkaan voi ruotsinkansalainen matkustaa ilman viisumia. Huom! En ole siis asiasta varma, on kuulopuheita.

        Minäkin olen kuullut tämän Yhdysvaltoihin matkustamiseen liittyvän "ruotsalainen pääsee ilman viisumia" -tarinan moneen kertaan. En ole koskaan ymmärtänyt, mihin juttu oikein perustuu. Uskoakseni juttu on alunperinkin väärään tietoon perustuva höpöjuttu tai sitten se perustuu vanhentuneeseen tietoon.

        Yhdysvaltoihin pääsee "ilman viisumia" lukuisien eri maiden kansalaiset. Olen joskus sitä listaa katsonut ja se oli pitkä. Kaikki EU-valtiot ovat kyseisellä listalla ja taisi olla useimmat itäisen Euroopan maistakin sekä paljon muitakin maita. Jos Ruotsissa siis kehuskellaan, että "ruotsalaiset pääsevät ilman viisumia", se on kyllä naurettavan ja itseriittoisen typerää höpöpuhetta. Tai tottahan se on, mutta yhtä lailla Yhdysvaltoihin pääsee kymmenien ja kymmenien muidenkin maiden kansalaiset "ilman viisumia".

        Yhdysvalloissa useamman kerran käyneenä, tiedän kokemuksesta, että ns. viisumivapaus on hieman silmän lumetta. Yhdysvaltoihin ei nimittäin voi ulkomailta matkustaa laillisesti ilman ESTA-lupaa. ESTA:a voi hakea internetin kautta ja se on ollut jo usean vuoden ajan maksullinen (muistaakseni noin 50€). Sitä täytyy hakea useampi päivä ennen Yhdysvaltoihin matkustamista, mutta useimmiten ESTA-lupa myönnetään muutamien päivien kuluessa hakemuksesta. ESTA-hakemukseen täytyy liittää riittävän tuore passikuva ja täyttää lomake, jossa kysellään kaikenlaista (mm. rikoshistoriaa). Jos henkilöllä ei ole mitään ihmeellistä tilillään, niin lupa todellakin myönnetään muutamissa päivissä. Jos Yhdysvaltojen viranomaiset kuitenkin haluavat perehtyä hakijan tilanteeseen tarkemmin, he voivat esimerkiksi kutsua suurlähetystön konttoriin haastatteluun. ESTA-hakemus onkin minusta eräänlainen viisumi, joka siis vaaditaan ihan kaikkien maiden kansalaisilta, jotka eivät ole Yhdysvaltojen kansalaisia, mutta haluavat sinne matkustaa (poislukien ehkä jotkut lähetystöjen työntekijät & turvapaikanhakijat??). Se, että ESTA:n voi anoa ja saada internetin kautta, tekee siitä kuitenkin tavallista viisumia joustavamman systeemin. Venäjällä on käytössään nykyään hyvin saman tyyppinen kevytviisumi.

        Yhdysvaltojen rajaviranomaiset vielä uudestaan syynäävät maahansa pyrkivät asiakirjojen osalta ja lentokoneessa (tms. kulkuneuvossa) täytyy heitä varten vielä täyttää erityinen rasti-ruutuun-lappunen, jossa kysellään uudestaan samoja asioita kuin ESTA-hakemuksessa. Hyvin amerikkalaista. Vaikka ESTA olisi myönnetty, maahan pyrkijä voidaan vielä käännyttää Yhdysvaltojen rajalta takaisin.


    • Kaksoiskansalainen

      Sitten kun jäät eläkkeelle niin saat molemmista maista eläkkeen. Sitten on rahaa vaikka rillutella.

      • on vain

        työskennellyt toisessa maassa, eikä molemmissa??


      • sen mukaan

        missä on työskennellyt, ei vaikuta kansalaisuus mitenkään.


      • Kaksoiskansalainen
        sen mukaan kirjoitti:

        missä on työskennellyt, ei vaikuta kansalaisuus mitenkään.

        Suomen eläke tulee peruseläkkeenä KAIKILLE.


      • peruseläke tulee
        Kaksoiskansalainen kirjoitti:

        Suomen eläke tulee peruseläkkeenä KAIKILLE.

        VAIN Suomessa asuville suomen kansalaiselle!
        Kun tuo ennen 25 ikävuotta Suomessa ansaitsemani eläke "pakkolunastettiin" niin ei sieltä ole tulossa senttiäkään, olin kaksoiskansalainen tai en.
        Tällä hetkellä mulle tulis eläkettä vain Ruotsin puolelta, jos niin pitkään jaksan hengittää.
        Ja jos muuttaisin Suomen puolelle eläkepäiviäni nauttimaan, vie Suomen verottaja normaaliveron lisäksi ns sosiaaliturvamaksun, jota eivät muut suomen kansalaiset tarvi maksaa. Joten tuo muutto Suomen puolelle tuntuu melko utopistiselta ajatukselta tällä hetkellä...


    • Suomesta

      Kun uudistaa passin, niin tulee paljon halvemmaksi että uudistaa sen Suomessa. Voittaa monta sataa kruunua.

    • työtön ja asunnoton

      niin totta kai kannattaa! Teet rötöksen ensin Suomen puolella ja lusit siellä ja kun asunto (voi olla vaikka postilokero) on Ruotsissa ja tuut lusimasta niin saat uudestaan lusia samasta täälä ruottin puolella... Ja ruokakin tulee valmiina! Ehdottomasti se paras puoli tuosta kaksoiskansalaisuudesta!

      • kyllä

        huulen heitit! Eiköhän ole sama kuin armeijankin kohdalla, että saat valita kummassa maassa tahdot velvollisuutesi suorittaa.


      • aivan huulenheittoa
        kyllä kirjoitti:

        huulen heitit! Eiköhän ole sama kuin armeijankin kohdalla, että saat valita kummassa maassa tahdot velvollisuutesi suorittaa.

        Kyllä Ruotsi on siinä mielessä todellinen oikeusvaltio; JOS teet ULKOMAILLA ruotsin laissa esiintyvän "rikoksen" ja vaikka ko "rikos" ei olisikaan kyseisessä maassa mikään rike eli laillista "touhua", VOIT joutua siitä lusimaan tultuasi Ruotsin kamaralle!
        Aika outo juttu, mutta ikävä kyllä tuo ruottalainen lain koura ulottuu kaikkiin valtioihin!
        Ja sen laillisuus onkin jo toinen juttu.


      • Anonyymi

        Mikä virasto uusii Ruotsin passin Suomessa?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mikä virasto uusii Ruotsin passin Suomessa?

        Ota yhteyttä Ruotsin suurlähetystöön. Sijaitsee Helsingissä Kauppatorin laidalla, mutta jos suunnittelet käyväsi siellä, tutki aukioloaikoja tarkasti ja/tai soita varmistaaksesi käyntiajan. Nyt koronan aikana joihinkin virastoihin täytyy varata käyntiaika, koska he joutuvat välttämään ruuhkia ja rajoittamaan sisään pääsevien ihmisten määrää.

        https://www.swedenabroad.se/fi/embassies/suomi-helsinki/yhteystiedot/#


    • Listataan yhdessä

      1) Olen kuullut, että Ruotsilla on enemmän suurlähetystöjä maailmalla. Pitääkö paikkansa?
      2) Kukaan ei voi enää sanoa että "muuta takaisin Suomeen". Voi vastata että: olen Ruotsin kansalainen.
      3) Voi päästä kansanedustajaksi
      4) Voi liikkua sellaisilla vesillä, jotka ovat vain ruotsalaisille
      5) Saa mennä juhlimaan Stadshusenille ensimmäisenä vuotena
      6) .... Nyt saa muut ruveta listaamaan!

      • Kaksoiskansalainen

        muuttaessaan Ruotsin kansalaiseksi, saa niistä vuosista eläkkeen jotka on ollut ruotsissa töissä.


      • Anonyymi
        Kaksoiskansalainen kirjoitti:

        muuttaessaan Ruotsin kansalaiseksi, saa niistä vuosista eläkkeen jotka on ollut ruotsissa töissä.

        Saat eläkkeen kaikista vuosista jotka olet ollut töissä jos työnantajasi on maksanut työeläkkeen, ilman että olet kansalainen! Tavallinen valtioneläkekään ei ole kansalaisuudesta kiinni vaan nimenomaan oleskeluajasta.


    • Työt tehty.

      Hanki vaan ruotsin kansalaisuus ja sitten eläkkeelle päästyäsi muutat takaisin suomeen. Ruotsi nimittäin maksaa eläkkeen kansalaisilleen mihin maahan hyvänsä. Itselläni on ruotsin ja australian kansalaisuus ja saan ruotsin eläkkeen tänne. Myös suomesta saan pienen työeläkkeen tänne, vaikka en ole suomen kansalainen. Ja kaikki on aivan laillista.

      • Suomessa

        Asut Australiassa ja siellä ei ole sama systeemi.
        Suomessa kun on tuo verokarhu mielellään ottamassa "omiaan" välistä, vaikka on ajanut ko henkilön ulos Suomesta. SEN KIITOKSEN me ulkomaille muuttajat saamme Suomen valtiolta!
        Hyvä, kun valitsit sivistyneemmän maan!:)


      • näinkin

        Ei kansalaisuudella ole mitään merkitystä eläkkeiden maksulle.
        Jos muutat Suomeen, sinulle Ruotsi maksaa eläkkeen sopimuksen mukaan. Tällöin Ruotsi pitää itsellaan neljänneksen eläkkestäsi...
        Suomessa sitten elät suomalaisten elättinä.

        Kokonaisuutta katsoen malli on selainen, että ensin Suomi kustantaa lapsuutesi ja kouluttaa sinut. Siirryt sitten Ruotsiin lahjana Suomelta. Ruotsissa maksat korkeat verot ja myös eläkemaksut. Sitten vanhana haluat takaisin Suomeen...ja suomalaiset kustantavat sairaan- ynnä muun hoitosi.

        Tässä maaottelussa Ruotsi voittaa.


    • suomalainen mummoi

      Voiko myös lapsenlapsi saada suomen kansalaisuuden?Mitä hyötyä olisi?

      • Anonyymi

        Voi saada tietyin edellytyksin. Voit kysyä neuvoa esim. suurlähetystöstä. Täällä on vaikea neuvoa, koska ne ovat vähän monimutkaisia juttuja ja pitäisi ensin tietää enemmän lapsenlapsesi tilanteesta.

        Tässä ketjussa on lueteltu kansalaisuuden etuja, vaikka osa kirjoituksista sisältää virheellistä tietoa. Hyödyt Ruotsin/Suomen kansalaisuudesta ovat hyvin samanlaisia.


    • utelias41

      Kysyn seuraavaa niiltä joilla on kokemusta asiassa: olen Suomessa syntynyt omaan suomalaisen tunnuksen (verottajan antama) asun ruotsissa olen Ruotsin kansalainen (eläkeläinen).
      Ajattelin kaksoiskansalaisuutta. Mutta miten menee "Kela" ja Landstigs asiat? Sairas korvaukset? elääkkeet?, sairaala hoito?, sekä muut vastaavat korvaukset? Omistan kiinteätä omaisuutta molemmissa maissa, Tupla Verotus? vai miten?
      Tässä näitä epävarmuuksia pohdittavaksi.

      • Anonyymi

        Tämän tyyppisissä tilanteissa kannattaisi olla yhteydessä Suomi-Seuraan. Heidän lehdessäkin (Suomen Silta) kerrotaan usein tämän tyyppisistä asioista.


    • Perintö Suomesta

      Mitä tapahtuu, jos perii Suomesta jotain?

      • Anonyymi

        Ota yhteyttä Suomi-Seuran neuvojiin. He osaavat neuvoa näissä tilanteissa. Ei se mitään ihmeellistä ole, että joku ruotsinsuomalainen perii jotain Suomesta.


    • marttu

      olen ollut joskus ruotsin kansalainen vaikka en ole asunut ruotsissa, miten voin liittyä kaksoiskansalaiseksi ja onko siitä hyötyä esimerkiksi eläkkeissä ja vaikuttaako se suomessa mun muihin juttuihin, olisin kiinostunut tiedosta, kiitos.

      • eläkeläinen

        Ruotsissa on eläkkeisiin keksitty niin sanottu broms joka pienentää eläkkeitä vuosi vuodelta,,Esim on laskettu että 2010-2018 välisenä aikana leiataan eläkeitä 48000kr keskimäärin..Luultavasti rahat menee maahanmuuttajille koska ei ole veronmaksajia tarpeeksi.Ainoastaan avustuksilla eläjiä.Vahinko että tuli tällaisessa maassa vietettyä työvuodet...Ehdotankkin että ota selvää ettet joudu osalliseksi jos otat Ruotsin kansalaisuuden.


    • parastajuodapois

      Totta on että eläkkeet vaan pienenee Ruotsissa
      Plus niistä joutuu maksaa veroa (ainoa maa)

    • Anonyymi

      Ennen Coronaa oli se etu että jompikumpi passi voimassa , nykyään ei väliä kun ei pääse matkustamaan :(

    • Anonyymi

      Säilyykö ruotsin kansalaisuus kun vaihtaa suomenkansalaisuuden ja onko ruotsin passi voimassa jos on tuplakansalainen

      • Anonyymi

        Jos haluat Ruotsin kansalaisuuden säilyvän, niin se säilyy, vaikka sinulle myönnettäisiin Suomen kansalaisuus. Suomi ja Ruotsi hyväksyvät kaksoiskansalaisuudet. Osa maailman maista hyväksyy vain yhden kansalaisuuden, jolloin entisestä täytyy luopua, jos haluaa saada jonkin uuden kansalaisuuden.

        Passit vanhenevat eli jos sinulla on kaksi kansalaisuutta, sinun täytyy uusia kahta eri passia, jos haluat kummatkin olevan voimassa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      69
      6806
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      28
      4420
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      272
      2833
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2100
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1663
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1457
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1161
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      305
      1135
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1134
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1101
    Aihe