Yskä syömisen jälkeen

pohtivainen

Onko teillä muilla astmaatikoilla yskää syömisen jälkeen? Sitä ei ainakaan mainita astman oireluetteloissa.

Oma astmani on vähän erikoinen: se on sisäsyntyinen, ei vaihtele vuorokaudenajan mukaan eikä pef näytä juuri mitään. Joka tapauksessa hoitava pulmicort auttaa huomattavasti, suuri osa yskä- ja hengenahdistusoireista häviää sen säännöllisellä käytöllä. Kuitenkin yhä yskin ruokailun jälkeen, joskus enemmän joskus vähemmän. Limaa on keuhkoputket silloin täynnä, ja sitä on voimakkaasti yskittävä vartin verran - usein hengenahdistuksen kera. Samanlaista yskää saan hajusteista ja muista astmaoireita aiheuttavista asioista. Refluksitautia minulla ei tutkitusti ole.

Onko teillä mitään samanlaista, eli mahtaako yskä johtua "vain" astmasta vai jostakin muusta?

11

18287

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • yskää/astmaa?

      Lapsellani (9v) poistettiin juuri astmadiagnoosi. Syynä se, että missään mittauksissa (spirometriat, peffit) tai keuhkojen kuuntelussa ei tule esiin mitään astmaan viittaavaakaan.

      Oireena lähinnä ollut ruokailuun ja nukkumiseen liittyvä yskiminen, yskii kyllä muunakin aikana vähän. Tätä yskää on hoidettu symbicortilla ja symbicort mitellä muutama vuosi tuloksellisesti. Myös singulair käytössä. Lapsella myös laajat allergiat (ruoka-aineet, siitepölyt). Eli ko. yskä ei vaivaa, kun lääkitys on kohdallaan.

      Nyt lääkäreiden mielestä tämä ei kuitenkaan vetele ja yskään on oltava jokin muu syy. Refluksitauti suljettiin pois ph-mittauksella. Mitään järkevää syytä yskään ei tunnu löytyvän. Aiemmin sitä pidettiin siis astman oireena, minkä vuoksi diagnoosi on tullutkin ja lääkkeet sen mukaan.

      Nyt siis lääkkeitä pikku hiljaa vähennetty puolen vuoden aikana, astman "mitattavissa olevat" oireet eivät ole pahentuneet mutta yskä on taas lisääntynyt. Kaikki tämä nyt kuitenkin johti siihen, että astmaa ei enää ole, ja lääkkeet poistettiin käytöstä tällä viikolla.

      En oikeastaan tiedä mitä ajatella tästä, eikä tästä tainnut olla mitään apua alkuperäiselle kysyjälle. Ihmettelen vaan itsekin, että mitä tämä yskä nyt sitten on ja miksi se on ollut hoidettavissa astmalääkkeillä, mutta ei kuitenkaan ole astmaa.

      Onko kellään mitään osviittaa tähän?

      Ikävää kun lapsi yskii syödessään joskus niin, että ruokailu on pakko jättää kesken ja ruokahalu kärsii tietysti.

      Olemme käyneet astmalääkärissä Lastenklinikalla.

      • astma

        Astma ei näy kaikilla pef-mittauksissa tai spirometriassa, ei näy minullakaan. Oireinani ovat kuitenkin vaikea hengenahdistus, yöheräily jne. ja astmani on vaikea. Lääkärit ovat ehkä hätiköineet poikasi kohdalla, sillä pienten keuhkoutkien supistuminen ei näy pef-mittauksissa. Pef-mittaukset ja spirometria ovat yleensä hyvä diagnoosimenetelmä, mutta ne eivät toimi kaikilla. Ne, joilla muutoksia ei näy näissä tutkimuksissa, ovat aina lääkärien hampaissa.

        Olivatko astman poistaneet lääkärit lastenlääkäreitä vai keuhkotautien erikoislääkäreitä? Jos he olivat lastenlääkäreitä, olisi visiitti keuhkotautilääkärin luokse aiheellinen.


      • lapsi on ollut
        astma kirjoitti:

        Astma ei näy kaikilla pef-mittauksissa tai spirometriassa, ei näy minullakaan. Oireinani ovat kuitenkin vaikea hengenahdistus, yöheräily jne. ja astmani on vaikea. Lääkärit ovat ehkä hätiköineet poikasi kohdalla, sillä pienten keuhkoutkien supistuminen ei näy pef-mittauksissa. Pef-mittaukset ja spirometria ovat yleensä hyvä diagnoosimenetelmä, mutta ne eivät toimi kaikilla. Ne, joilla muutoksia ei näy näissä tutkimuksissa, ovat aina lääkärien hampaissa.

        Olivatko astman poistaneet lääkärit lastenlääkäreitä vai keuhkotautien erikoislääkäreitä? Jos he olivat lastenlääkäreitä, olisi visiitti keuhkotautilääkärin luokse aiheellinen.

        nimenomaan astmaan erik.lääkärin (keuhkot.) vastaanotolla! Eli kyseessä ei siis "pelkkä" pediatri.


    • astmaatikko.

      Minulla tulee myös syödessä yskää ja hengenahditusta ,mutta ei aina. Ja olenkin huomannut että joistakin ruoka-aineista tulee ja joistakin ei . Yleensä tulee ja olen tullut siihen johtopäätökseen että olen allerginen aika monellekin ruoka-aineelle josta sitten seurauksena yskä. Olen lähes kaikelle allerginen muutenkin ja nyt vielä ruoat... joten sinulla on varmaan vastaavaa, koska limaakin erittyy paljon ja yskittää... Oletko huomannut tuleeko kaikista syömistäsi aina oireet?

      • alkup.

        Kiitos vastauksistanne! Joku kyseli allergioista.. ei, en ole huomannut mitään yhtäläisyyttä sen välillä, kuinka paljon yskin ja mitä syön. Olen allerginen muutamalle ruoka-aineelle, niistä saan vähäisiä oireita mutta EN yskää. Yskän määrä riippuu kai "päivästä", eli joskus minkä tahansa syöminen saa yskimään - yleensä heti syömisen jälkeen - ja joskus voi syödä täsmälleen samoja juttuja eikä tule yskää lainkaan (tai yskäisen vain pari kertaa). Eli en usko allergian olevan kyseessä.

        Ensimmäiselle vastanneista: Minultakin poistettiin astmadiagnoosi alunperin, kun eivät tulokset numeroina täyttäneet astmakriteerejä. Sitten olin ilman lääkkeitä kolmisen vuotta, jonka jälkeen astma yhtäkkiä paheni voimakkaasti. Tässä vaiheessa hakeuduin uudelleen lääkäriin, minne pääseminen kesti loppujen lopuksi puoli vuotta (siis keuhkolääkäriin pääsy lähetteellä). Vasta sitten sain Pulmicortia jne, ja nyt lääkäri on kovasti sitä mieltä että ihan järkevää astmaa tämä on, tosin ei täytä ainakaan Kelan astma-kriteerejä, mutta on silti astmaa...
        No, pääasia, että hoitavat ja avaavat lääkkeet auttavat - elänäntasoni on noussut niiden myötä huimasti. Tosin edelleen yskin, kuten sanottu.. Mutta kokemuksesta sanoisin, että ei kannata tuudittautua pelkästään siihen, mitä lääkäri diagnosoi, vaan pitää itsekin tilannetta silmällä ja toimia aktiivisesti, jos tarvetta on. En minäkään olisi astmapiippuja saanut, jollen olisi päättäväisesti tietäni keuhkopolille raivannut. Mutta se kannatti :) Zemppiä kaikille!


    • Syöminen

      laukaisee limayskä liki joka kerta. Limaa tulee kyllä muutenkin ja keuhkoputki rohisee. Minulla vaikeat poskiontelovaivat lisänä...

    • ??-???

      Mulla on ihan samanlaista, eli syönnin päälle nieluun kertyy paljon limaa, jota sit pitää kakistella. Ei hyvä. En kylläkään tiedä, liittyykö astmaan (mulla on ollut n. 12 vuotta), vai johonkin muuhun. Minulla on kyllä diagnosoitu refluksi, mutta en usko siitä johtuvan.

    • Elaizah

      Minullakin on ns. sisäsyntyinen astma ja reagoin myöskin pölyyn aina niin että nenä menee tukkoon. Esim. villamatot aihettavan tukkoisen nenän. Huomasin että jos syön varsinkin ruisleipää jossa pinnassa jauhoja niin heti nenä tukossa ja keuhkoihin kertyy limaa.

    • onneton yskijä

      Minua ei yskitä lainkaan nukkuessa. Vain kun syön tai juon jotakin, vaikka vettä.
      Olen aika allerginen ihminen, esim. pöylle, painomusteelle. Hajustetut pesuaineet pahimpia ja voimakkaat hajuvedet.
      Nyt tämä yksä on kestänyt n. 1kk, vain pelkkä yskä limoineen.
      Astmatesti näytti alle 400, mutta siinä ja siinä onko astmaa. Sain kyllä astmapiipun.Väsymys on voimakasta.
      Minulla on harvoin yskää,ei läheskään joka vuosi ja jos on menee nopeasti ohi.
      Suvussa on astmaattikkoja.
      Harmittaa kun ei pääse harrastamaan liikuntaa,mutta tiettävästi astmaatikoilta ei liikunta ole kiellettyä kunhan sen saa hallintaan. Piippu tietystion aina hyvä olla mukana.

    • refluksi myös

      refluksi tekee limaa kurkkuun ja jonkin ajan kuluttua syömisestä, on kuin astman oireet

    • ???%%%44¤¤

      Aspiraatio aiheuttaa yskää syömisen jälkeen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maksetaanko Vornaselle palkkaa 2 viikon sairaslomasta

      Eli torstain kännistä 2 viikon palkallinen sairasloma? Saako muut duunarit myös rännätä 2 viikkoa työnantajan laskuun?
      Perussuomalaiset
      248
      2188
    2. Miksi tunnet vetoa..

      Miksi tunnet vetoa juuri häntä kohtaan? Mikä sen saa aikaan?
      Ikävä
      82
      1856
    3. Mitä te palstan ihanat naiset

      Ajattelette hyvin viisaista miehistä, jotka ovat koko ajan jotenkin oudosti väärässä? Vaikka älykkyysosamääräsi olisi 21
      Sinkut
      75
      1545
    4. Tapaus Vornanen

      Se oli torstai-ilta ja kansanedustaja Vornanen oli juhlimassa seurueensa kanssa pitkän edustusviikon jälkeen. Baarissa o
      Maailman menoa
      110
      1270
    5. Nainen, kohtelin sua kuin paskaa

      Ja silti odotin että annat kaiken anteeksi. Yllätyin kun niin ei käynytkään. Olethan kaikin puolin alle mun tason ja sun
      Ikävä
      64
      1160
    6. Nainen, seuraan sun uutta elämää

      Hieman naurattaa tuo sun uusi rooli 🤭. Kun et sovi siihen mitenkään. Mutta pakkohan sulla jokin paikka olla missä hämme
      Ikävä
      53
      1125
    7. Olet kaikki mitä ikinä tahdonkaan

      Voi sinä ihana Jarno olet just se ihminen keneen menin täysin ihastumaan. Kuin salama kirkkaalta taivaalta meidän koht
      Suhteet
      19
      1056
    8. Voi hitto Rinsessa säikähdin

      Että olitkin silloin joku huijari. Huh, sano ettet ole.
      Ikävä
      11
      1054
    9. Ilona Siekkinen

      Onko Ilona Siekkinen todellinen henkilö vai tekoälyllä luotu henkilö? Koostettu monesta eri kuvasta ja liitetty yhteen m
      Yhteiskunta
      1
      980
    10. AVARN Security ja julkisen toimeksiannon laiton henkilörekisteri

      Kyseessä ei ole VR:än ylläpitämä, vaan Avarnin laiton henkilörekisteri. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000482739.htm
      Turvallisuuspalvelut
      13
      891
    Aihe