älytalo

Vanhempi suunnittelija

Onko jollain kokemusta ns. älytalosta. Meille tulee aika-ajoin messuilla käyneitä, jotka puhuvat silmät kiiluen jostain älytaloista. Asia ei ole minulle auennut. En osaa suunnitella mitään järkevää älytaloon. Kertokaa joku vinkkejä.

57

10858

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ano Muumi

      Kyllähän sitä voi kaikkea kehiteelä jos viitsii. itsellä oli mielessä seuraavia toimintoja. Kellolla ohjattavia toimintoja: autolämmityspistorasiat, pihavalot, ilmastointi, lämpötilojen pudotuksia yms. Valaistukseen voidaan laittaa liiketunnistimia ja hämäräkytkimiä. Ilmastointi voidaan pudottaa automaattisesti minimille ja katkaista talon vesi, kun ketään ei ole kotona (tieto esim. murtohälytysjärjetlemästä). Ehkä voidaan valvoa kosteutta lattioilla jne. Lisäksi kaikki mahdollinen tieto voitaisiin kerätä talteen, jolloin vaikka energian kulutuksen muodostumiesta saataisiin hyvä kuva jne.

      En minäkään kullä oikein teidä mitä se "älytalo" tarkalleen ottaen tarkoittaa...

    • Kyttääjä

      Pihavalaisu ja liikkeentunnistimet

      Liikkeentunnistimella varustetut valaisimet kaunistavat arvokkaasti omakotitalon pihaa. Ne kannattaa sijoittaa niin, että myös naapureiden pihalla oleva liike sytyttää valon. Tarpeeksi tehokkaalla valolla pystyy kulkijat tunnistamaan luotettavasti myös pimeässä. Tärkeintä on kuitenkin ulkovalon sijoittaminen sellaiseen paikkaan, että sen syttymisen huomaa jopa puoliunessa, jolloin on helppo pysyä ajan tasalla naapurin liikkeistä.

    • Vanhempi suunnittelija

      Kuulin lisää.

      Valaistusohjauksiin tarvitaan kuulemma tilanteita. Mitä nuo ovat? Kuka määrittää kombinaatiot? Kahdeksalla valaisimella on 256 yhdistelmää pelkästään päälle pois ja himmennykset päälle. Kuka hermostuu ensin?

      Pyykinpesukoneen pistorasian saattaminen sähköttömäksi kun lähtee kotoa? Sehän lähtee lentoon kun kytkee sähköt takaisin, jos oli linkous menossa. Mitä älyä on tuossa?

      Kahvinkeittimen pistorasiassa ei saa olla sähköä aina. Kuka kertoo milloin on ja ei? Siirretäänkö keitintä jatkuvan sähkön pistorasiaan välillä jotta ei tarvitse ohjelmoida jotain kelloja uudelleen? Missä äly?

      Liedestä pitää automaatin kytkeä sähköt pois. Häh? Siis vaikka levyt on päällä, niin merkkivalot eivät pala. Jätetäänkö siihen päälle sitten vielä leikkuulautoja ja lähdetään poies? Ja automaatti kytkee sähköt sitten, kun on töistätuloaika ja väki onkin lomareissulla. Eikö tuo ole talonpolttoautomaatti. Missä äly?

      Sauna pitää saada lämpimäksi kun väki on muualla. Pannaanko webbikamera tuijottamaan kiuasta, jos kissa sattui viemään lelunsa siihen tai lenkkarit unohtuivat tai kiuas irronnut paneelista ja makaa puuta vasten, kun taustapuusta ei ole tietoakaan? Webbikamerasta on mukava katsoa savuavia lenkkareita sitten.

      Päälle-pois pistorasioita olohuoneeseen, jotta on tilanteita. Entä kun siihen kytketään sitten televisio ja video? Hukkuu kellonajat ja suosikkiohjelmat. Himmennettäviä pistorasioita. Ja himmennetään sitten televisiota ja videoita. Kuka maksaa kärähtäneet vehkeet? Älyäkö?

      En tajua tästä mitään muuta kuin että ollaan menossa metsään. Ei asumisen kotona pidä olla vaikeaa kenellekään. Ihmiset ovat keskimäärin uuvahtaneita kotona. Tai ainakin meillä. Kuka jaksaa jatkuvasti ajastaa ja säätää vehkeitä, joitten ohjeet ovat hukkuneet. Kuinka moni menee suoraan saunaan jostain tullessaan?

      Älytalolla tarkoitetaan muuten jonkinlaiseen väylään kytkettyjä toimintoja (LON). Väyläkojeitten ohjelmointi vaatii insinööritaitoja, päivitettäviä ohjelmia ja nuoren virtuoosin saksasta. Joku tavallinen kytkintoiminto maksaa 100 euroa. Kaikki valopisteet ja pistorasiat pieneinä ryhminä vedetään keskukseen erikseen. On meinaan putki ja johto poikineen.

      • älykone

        Vastaatko itse itsellesi?

        Ehdotan että laitat tunnistelijan joka huomaa että avasit oven ja tulit kotiin. Tietokone rekisteröi tämän ja kysyy: kuka tuli? Sinä vastaat että minä vaan.

        Silloin tietokone tunnistaa sinut äänestäsi ja sanoo: Tervetuloa kotiin herra Vanhempi suunnittelija. Olette uupuneen näköinen vaikka oltekin niin piurun älyläs. Kone jatkaa: Muistitko ottaa kengät pois jalasta? Ei tarvitse vastata. Huomasin jo että et muistanut, joten aktivoin jääkaapin aikalukon kolmeksi tunniksi, että et saa olutta janoosi. Jos raivostut tietokone lukitsee myös WC oven aikalukolla kolmeksi tunniksi kun menet pesemään kätesi, koska älykkäänä olettaa, että olet kolme tuntia eteenpäin pahalla tuulella ja vahingoksi ympäristöllesi. Älytalosi tietokone on tehnyt kodistasi turvakodin kolmeksi tunniksi eteepäin.

        Koska tietokoneesi tietää, että olet nyt lukkojen takaa se estää kiukaan automaattisen lämpenemisen. Näin on myös varmistettu, että kissasi ei voi viedä lenkkitossusi kärventymään kiukaan kiville.

        Tietokoneesi soittaa sitten vielä vaimollesi ja kertoo, että nyt voi turvallisesti pyytää kaikki naapurin tädit ja sedät kolmeksi tunniksi kylään syömaan ruokasi jonka tietokoneohjattu mikrosi on lämmittänyt. Älykäs mikrosi voisi muuten loukkaantua kun ei kukaan syö sen lämmittämää ruokaa. Kun ovat sitten syöneet, kone ehdottaa, että voisivat vielä katsoa sen salaa vuokraamasi videon (jonka piilotit kirjojen taakse kirjahyllyyn) ja jota olit ajatellut katsoa salaa kavereittesi kanssa kun vaimosi menee lastesi kanssa mummolaan.

        Näppärä pieni poikasi (tai tyttösi pienen napuripojan avustuksella) voi varmasti äidin kanssa keksiä vielä paljon muitakin jekkuja pääsi menoksi, joita voivat sitten ohjelmoida tietokoneellesi. Ne ovat jo ohjelmoineet sellaisen jekun, että et pysty enää sulkemaan koko konetta koska se on se talon äly.

        Sinun ei tarvitse ajatella, tuleeko mahdollisesti kaikki tykötarpeet kalliiksi (nämä älyvimpaimet maksavat rahaa) koska älykäs kotikoneesi on talosi aivot jotka nyt ajattelevat puolestasi. Se tietää, että olet kirjoittanut viestejä tälle keskustelupalstalle ja rupeaa nyt itse kirjoittelemaan niitä jatkossa, joten jäämme mielenkiinnolla odottelemaan teräviä vinkkejä.


      • kokemusta

        Hienosti toimii- paperilla.Mutta entäs kun on joku aina rikki. Maksat itsesi kipeäksi ja siihen on mennyt älytalon hyödyt


      • Pico

        Tavalliselle tallaajalle varmaan riittä valaistuksessa nykyinen taso, eli valot saa napista päälle ja osassa voi olla himmennin.

        Meikäläisen pyykkikone ainakin jatkaa ohjelmaansa siitä mihin se on jäänyt, eikä lähde lentoon. Periaatteessa voisi olla ihan hyväkin idea käyttää ojattavaa pistorasiaa.

        Kahvinkeittimen pistorasiassa voisi olla painike, josta saisi sähkön päälle tunniksi. Näitä saa kyllä ihan tavallisena munakellomalleinakin.

        Liedessä voisi myös olla munakello-ohjaus.

        Saunassa pitäsi automaatti käynnistyksen lisäksi olla varmaan savutunnistin joka katkaisee sähkön kun kissa alkaa käryämään. ps. nykyissä kiukaissa on kai poikkeuksetta munakelloajastimet.

        Päälle pois pistorasioita voisi laittaa autolämmppäreille ja miksei vaikka akvaariolle jne.

        Himmentimen taakse tule suko-pistorasia on kyllä vähän arvellutava juttu, saakohan sellaista edes tehdä? Itsellä on kyllä kytkimen takana oleva pistorasia ikkunan vieressä, kätevä jouluvaloja varten.

        Se on totta että keskiverto asujalle riittää että on valopisteitä ja pistorasioita, monikaan ei halua räplätä ajastimien yms. kanssa.

        Ehkä tulevaisuudessa talosähkötkin menee siihen suuntaan mihin teollisuuskin on menossa. Huoneeseen voisi tulla väylä joka ohjaisi älykkäitä toimilaitteita. Eli valopisteen rasiassa olisi väylän kautta ohjattava rele, jolla valoja ohjattaisiin. Tällä tavalla johtojen määrä vähenisi, eikä lisääntyisi.

        Ongelmaksi tulee se että tavallinen kuluttaja ei saa hienosta systeemistä niin paljon hyötyä kuin mitä kustannukset nousee.


      • jeesälyä

        Laitetaan vaikka logiikka jossa on relelähdöt taikka erilliset releet, ja digituloihin johdotetaan ohjaukset (katkaisimet, näppäimet, infrakytkimet, hämärätunnistimet ja muut digianturit). Ja jos halutaan niin pistetään analogiakortti johon tuodaan mittauksia. Ei tarvita välttämättä väyliä. Sitten vain mielikuvitus on rajana. Vähimmäsihomma on kotona/poissa kytkin, jolla ohjataan nuo liedet, saunat, pumput, pesukoneet ym sähkövempeleet pois päältä kun lähdetään ulos. Ei tietenkään kelloajan mukaan, ja normaali käyttö kuten ennenkin, kyseessä on vain varmistus. Sitten valaistusta automaattiseksi infrakytkimillä, hälytys samoilla laitteilla kun ollaan poissa jne jne. Vaatii tosin tietoa ja osaamista, vaikka onhan nita "valmis"pakettejakin


      • Pico
        jeesälyä kirjoitti:

        Laitetaan vaikka logiikka jossa on relelähdöt taikka erilliset releet, ja digituloihin johdotetaan ohjaukset (katkaisimet, näppäimet, infrakytkimet, hämärätunnistimet ja muut digianturit). Ja jos halutaan niin pistetään analogiakortti johon tuodaan mittauksia. Ei tarvita välttämättä väyliä. Sitten vain mielikuvitus on rajana. Vähimmäsihomma on kotona/poissa kytkin, jolla ohjataan nuo liedet, saunat, pumput, pesukoneet ym sähkövempeleet pois päältä kun lähdetään ulos. Ei tietenkään kelloajan mukaan, ja normaali käyttö kuten ennenkin, kyseessä on vain varmistus. Sitten valaistusta automaattiseksi infrakytkimillä, hälytys samoilla laitteilla kun ollaan poissa jne jne. Vaatii tosin tietoa ja osaamista, vaikka onhan nita "valmis"pakettejakin

        Ei ole pientalokäytössä hinnaltaan järkevää. Ensinnäkin logiikoiden lähdöt eivät todellakaan ole miteään luokkaa 16A tai edes 10A, joten tarvittaisiin apureleitä ja hinta nousee. Digitaalipisteen hinnaksi tuli 20€/in ja noin 40€/out, analogia maksaa noin 100€ kanava. Lisäksi tarvitaan se varsinainen logiikka ja jonkinlainen käyttöliittymä.

        Hyvinkin vaatimaton, kunnolla ohjelmoitavan systeemin romut maksaisivat toista tuhatta euroa ja päälle teitysti lisääntyneet johdotukset ym.

        Pieniä muutaman lähdön ja tulon ohjelmoitavia pienoislogiikoita saa kyllä jo jollan parilla sadalla ja niilläkin saa tehtyä ajastimia, vuosikelloja, laskureita yms.


      • KNX-Asentaja

        Hyvin huomaa, että olet asentanut Enson Jussi pistorasioita viimeiset 20 vuotta, etkä muuta sitten osaakkaan etkä myöskään halua opetella. Sen vuoksi etsit kaikesta älytaloon liittyvästä negatiivisia asioita. Okei, jos ihminen on niin tyhmä, että työntää videot ohjattuun valaisinpistorasiaan, johon on laitettu merkintä, esim. valaistus. Niin se on omaa hölmöyttään.

        Sinä aliarvioit nykykuluttajan älykkyyttä kommneteillasi.
        Ja nykyisen älytalon (KNX) säätö onnistuu kohtuuhelposti normaalilta kotiasukkaaltakin, jos sähköasentaja on a) tehnyt työnsä kunnolla b) opastanut käyttäjiä noin 15min talon säätöihin.

        Ja on olemassa muitakin väyläratkaisuja kuin LON, Mm. DALI, EIB, nykynimeltään KNX. (EIB nimellä ollut viimeiset 20 vuotta)

        Lisäksi nykyiset liedet/liesitasot ovat siinä mielessä älykkäitä (ainakin ne jotka tulee "Älytaloon", että jos niistä on lähtenyt sähköt pois tavalla tai toisella, niin ne palaavat lepotilaan sähkösen tultua takaisin, eikä jää päälle.


      • fwefewf
        KNX-Asentaja kirjoitti:

        Hyvin huomaa, että olet asentanut Enson Jussi pistorasioita viimeiset 20 vuotta, etkä muuta sitten osaakkaan etkä myöskään halua opetella. Sen vuoksi etsit kaikesta älytaloon liittyvästä negatiivisia asioita. Okei, jos ihminen on niin tyhmä, että työntää videot ohjattuun valaisinpistorasiaan, johon on laitettu merkintä, esim. valaistus. Niin se on omaa hölmöyttään.

        Sinä aliarvioit nykykuluttajan älykkyyttä kommneteillasi.
        Ja nykyisen älytalon (KNX) säätö onnistuu kohtuuhelposti normaalilta kotiasukkaaltakin, jos sähköasentaja on a) tehnyt työnsä kunnolla b) opastanut käyttäjiä noin 15min talon säätöihin.

        Ja on olemassa muitakin väyläratkaisuja kuin LON, Mm. DALI, EIB, nykynimeltään KNX. (EIB nimellä ollut viimeiset 20 vuotta)

        Lisäksi nykyiset liedet/liesitasot ovat siinä mielessä älykkäitä (ainakin ne jotka tulee "Älytaloon", että jos niistä on lähtenyt sähköt pois tavalla tai toisella, niin ne palaavat lepotilaan sähkösen tultua takaisin, eikä jää päälle.

        Laittaa mieluummin vaikka CAN-väylän...


      • itselle sopiva ratkaisu
        kokemusta kirjoitti:

        Hienosti toimii- paperilla.Mutta entäs kun on joku aina rikki. Maksat itsesi kipeäksi ja siihen on mennyt älytalon hyödyt

        onhan uudet autotkin hienoja ja helppoja ajaa kun on peruutuskamerat ja kaistavahdit ym. mutta on niissä kummasti enemmän sähkövikojakin! Jos on rahaa laittaa kiinni hienoon tekniikkaan, nii sit pitäs olla rahaa huoltaa sitä JOS on tarvetta.

        Luultavasti harva Ferrarin omistaja valittaa, että voi kun on kallis auto huoltaa...

        Jos tavallinen karvalakki malli kelpaa nii älä osta älyä/ferraria.


    • Vanhempi suunnittelija

      Kuulemma älytaloja on tehty ja siten on kompleksiset ohjaukset purettu ja kovalla työllä tehty tavallinen talo.

      Mutta mitä tässä teen, kun asiakas sanoo jotta tulee älytalo. Kerronko? Kerron. Teemme tavallisen talon tavallisilla vehkeillä, ja se vaihe jää asiakkaalle muistoksi meidän näkemyksestä. Älytalo muuntuu siitä sitten joksikin kummajaiseksi älyllisten toimesta (mukana on älytoimittaja jo). Idea on siinä, että minä en aio koko ikääni opettaa ketään käyttämään tilanneohjauksia.

    • älä jätä

      Olenkin ihmetellyt, miksi lähes kaikilla muilla elämän alueilla itsensä (sekä hyvässä että pahassa) läpilyönyt tietotekniikka ei ole saanut rakentamisessa ja asumisessa vielä oikeastaan mitään sijaa, vaikka tarvittava tekniikka on ollut olemassa jo vuosia. Tuotteistaminen on täysin lapsenkengissä (ja sitä myöten tietenkin myös kustannukset mahdottomia).
      Tämä keskustelu osaltaan antaa kenties pientä vinkkiä siitä, miksi näin on. (Ehkäpä on hyväkin, että on juuri näin.)

      "Älykkäällä"* järjestelmällä voitaisiin selkeästi a) lisätä asumisen turvallisuutta, b) automatisoida tiettyjä toimintoja tapahtumaan oikeaan aikaan eikä vasta sitten, kun asukas useimmiten viiveellä huomaa itse ryhtyä toimiin, ja c) lisätä asumismukavuutta.
      Mahdollisuuksia on lähes rajattomasti, joten tässä vain äärimmäisen yksinkertainen esimerkki:
      Asunnossa on kulunseurantajärjestelmä, joka esim. tarkastaa, kun asunto on jäämässä tyhjilleen, että onko hella kenties jäänyt päälle. Mikäli on, huomauttaa tästä viimeistä asunnosta lähtijää, joka voi joko sammuttaa itse / käskeä järjestelmää sammuttamaan hellan tai jättää sen päälle, jos niin on tarkoitus lyhyen poissaolon ajaksi, jne.

      "Älykkäässä" talossa eri laitteet osaisivat myös keskustella keskenään ja sovittaa toimintansa yhteen vallitsevan tilanteen mukaan, eikä niin kuin nykyisin, jolloin jokainen niistä jääräpäisesti suorittaa omaa ohjelmaansa hamaan iänkkaikkisuuteen, vaikka ympärillä tapahtuisi mitä.

      (* Mistään todellisesta älystähän ei ole kysymys, vaan mekaanisesta tiedon keräämisestä asunnossa vallitsevasta tilanteesta ja tiettyjen ennalta sovittujen toimenpiteiden suorittamisesta tai asukkaiden informoimisesta tuon tiedon perusteella.)

      • Vanhempi suunnittelija

        Mutta kun ollaan tässä ja nyt. Minunko pitäisi luoda joku älykulttuuri pientaloasumiseen? Kulttuuri jota ei siis ole. Mutta on hajallaan olevia ideoita ja suurin saavutus on, jotta kahvinkeittimen pistorasiaa pitäisi jotenkin ohjata.

        Ei ummarra. Minusta ollaan huuhaan kanssa nyt tekemisissä. Ja varmasti riippuu minusta ettei ole älytaloja. En ole innostunut ollenkaan asiasta. Vaikka kuinka yritän tajuta, en saa otetta tuosta hömpästä.


      • jeesälyä
        Vanhempi suunnittelija kirjoitti:

        Mutta kun ollaan tässä ja nyt. Minunko pitäisi luoda joku älykulttuuri pientaloasumiseen? Kulttuuri jota ei siis ole. Mutta on hajallaan olevia ideoita ja suurin saavutus on, jotta kahvinkeittimen pistorasiaa pitäisi jotenkin ohjata.

        Ei ummarra. Minusta ollaan huuhaan kanssa nyt tekemisissä. Ja varmasti riippuu minusta ettei ole älytaloja. En ole innostunut ollenkaan asiasta. Vaikka kuinka yritän tajuta, en saa otetta tuosta hömpästä.

        Niinhän se kehitys on aina kehittynyt, aluksi kaikki on kallista ja monimutkaista. Uusi herättää myös vastustusta. Muistellaampa noita "asiantuntijoiden" kuolemattomia lausahduksia höyrylaivoista, autoista, lentokoneista, tietokoneista jne jne.
        Toiset jää syömään bananeja puihin, toiset lähtevät seikkailemaan savanneille...


      • älä jätä
        Vanhempi suunnittelija kirjoitti:

        Mutta kun ollaan tässä ja nyt. Minunko pitäisi luoda joku älykulttuuri pientaloasumiseen? Kulttuuri jota ei siis ole. Mutta on hajallaan olevia ideoita ja suurin saavutus on, jotta kahvinkeittimen pistorasiaa pitäisi jotenkin ohjata.

        Ei ummarra. Minusta ollaan huuhaan kanssa nyt tekemisissä. Ja varmasti riippuu minusta ettei ole älytaloja. En ole innostunut ollenkaan asiasta. Vaikka kuinka yritän tajuta, en saa otetta tuosta hömpästä.

        Aina kun uusia tekniikan suomia mahdollisuuksia ryhdytään kääntämään käytännön toiminnaksi, on liikkeellä jos jonkinlaista viheltäjää. Koko "äly"talo ajatuksen leimaaminen huuhaaksi ei kuitenkaan ole mielestäni silti paikallaan.

        Onhan tällaista "älyä" jo jonkin verran asumisessa käytössäkin, esim. lämmityksessä. Jo pelkästään öljypoltin, joka osaa kytkeytyä itse päälle silloin, kun kattilaveden lämpö on laskenut sovitun raja-arvon alle, on huomattavan älykäs laite verrattuna savupirtin savupiiputtomaan kiukaaseen tai kodan keskelle viriteltävään nuotioon. Puhumattakaan säätimistä, jotka seuraavat sisä- ja ulkolämpötilaa ja säätävät pattereiden lämmitystehoa havaintojensa perusteella. Nämähän ovat kai suunnittelijallekin arkipäivän ilmiöitä?

        Tällaista "älyä" voitaisiin käyttää moneen muuhunkin turvallisuutta ja mukavuutta lisäävään jokapäiväiseen asiaan, mutta tuotteistamisen kohdalla on perinteinen muna-kana -ongelma. Kun ei ole kysyntää, ei ole valmiita tuotteita, ja kun ei ole valmiita tuotteita, ei ole kysyntää.

        En usko, että sinun kannattaa lähteä väkisin "äly"kulttuuria pientaloasumiseen luomaan, mutta kenties voisit yrittää ottaa selvää, mitä tällä hetkellä on tarjolla (todennäköisesti ei kovin paljoa, ainakaan järjelliseen hintaan) ja mitä siitä voisit poimia mukaan parantamaan talon toimivuutta.

        Jos asiakkaanne ei osaa konkreetisesti toivoa muuta "älyä", kuin ohjattavaa kahvinkeittimien pistorasiaa, hän tuskin on sopiva asumaan kovin pitkälle viritellyssä "äly"asunnossa, sillä se taitaapi edelleen olla melkoista pioneerihommaa.


      • Pico
        älä jätä kirjoitti:

        Aina kun uusia tekniikan suomia mahdollisuuksia ryhdytään kääntämään käytännön toiminnaksi, on liikkeellä jos jonkinlaista viheltäjää. Koko "äly"talo ajatuksen leimaaminen huuhaaksi ei kuitenkaan ole mielestäni silti paikallaan.

        Onhan tällaista "älyä" jo jonkin verran asumisessa käytössäkin, esim. lämmityksessä. Jo pelkästään öljypoltin, joka osaa kytkeytyä itse päälle silloin, kun kattilaveden lämpö on laskenut sovitun raja-arvon alle, on huomattavan älykäs laite verrattuna savupirtin savupiiputtomaan kiukaaseen tai kodan keskelle viriteltävään nuotioon. Puhumattakaan säätimistä, jotka seuraavat sisä- ja ulkolämpötilaa ja säätävät pattereiden lämmitystehoa havaintojensa perusteella. Nämähän ovat kai suunnittelijallekin arkipäivän ilmiöitä?

        Tällaista "älyä" voitaisiin käyttää moneen muuhunkin turvallisuutta ja mukavuutta lisäävään jokapäiväiseen asiaan, mutta tuotteistamisen kohdalla on perinteinen muna-kana -ongelma. Kun ei ole kysyntää, ei ole valmiita tuotteita, ja kun ei ole valmiita tuotteita, ei ole kysyntää.

        En usko, että sinun kannattaa lähteä väkisin "äly"kulttuuria pientaloasumiseen luomaan, mutta kenties voisit yrittää ottaa selvää, mitä tällä hetkellä on tarjolla (todennäköisesti ei kovin paljoa, ainakaan järjelliseen hintaan) ja mitä siitä voisit poimia mukaan parantamaan talon toimivuutta.

        Jos asiakkaanne ei osaa konkreetisesti toivoa muuta "älyä", kuin ohjattavaa kahvinkeittimien pistorasiaa, hän tuskin on sopiva asumaan kovin pitkälle viritellyssä "äly"asunnossa, sillä se taitaapi edelleen olla melkoista pioneerihommaa.

        Perimmäinen jarru on se että tavallinen ihminen ei yksinkertaisesti tarvitse lisää ominaisuuksia taloonsa ja toisaalta monelle tettää vaikeuksia jo nytkyisenkin hienouksien ymmärtämien. Ei ole esimerkiksi lainkaan harvinaista että taloa tuuletetaan ikkunoista, vaikka mökissä olsi hieno täysin automaattinen ilmanvaihto.

        Me insinöörit ollaan varmasti keskimääräistä innokaampia automatisoimaan jopa omaa kotiamme, mutta ainakaan minä en halua kotiini tätä tietotekniikka helvettiä jota töissä joutuu paimentamaan.

        Kauhuskenaario älytalosta: "Hallitsematon järjestelmävirhe, pysäytä talo ja kokeile uutta käynnistystä, ellei talo käynnisty ota yhteys huoltoon... uusi jääkaappi ei ole yteensopiva vanhan jääkaapin ajurin kanssa... tarvitaan uusin version 2.9 talon käyttöjärjestelmäksi ja siihen vielä SP3.2... uuden version asentamien ei onnistu tähän laiteympäristöön, tarvitaan enemmän muistia ja nopeampi prosessori ym. sälää... Jääkaapin kaljahyllyn käyttäjätunnuksesi on vanhentunut, ota yhteyttä järjestelmän pääkäyttäjään eli vaimoosi..."


      • älä jätä
        Pico kirjoitti:

        Perimmäinen jarru on se että tavallinen ihminen ei yksinkertaisesti tarvitse lisää ominaisuuksia taloonsa ja toisaalta monelle tettää vaikeuksia jo nytkyisenkin hienouksien ymmärtämien. Ei ole esimerkiksi lainkaan harvinaista että taloa tuuletetaan ikkunoista, vaikka mökissä olsi hieno täysin automaattinen ilmanvaihto.

        Me insinöörit ollaan varmasti keskimääräistä innokaampia automatisoimaan jopa omaa kotiamme, mutta ainakaan minä en halua kotiini tätä tietotekniikka helvettiä jota töissä joutuu paimentamaan.

        Kauhuskenaario älytalosta: "Hallitsematon järjestelmävirhe, pysäytä talo ja kokeile uutta käynnistystä, ellei talo käynnisty ota yhteys huoltoon... uusi jääkaappi ei ole yteensopiva vanhan jääkaapin ajurin kanssa... tarvitaan uusin version 2.9 talon käyttöjärjestelmäksi ja siihen vielä SP3.2... uuden version asentamien ei onnistu tähän laiteympäristöön, tarvitaan enemmän muistia ja nopeampi prosessori ym. sälää... Jääkaapin kaljahyllyn käyttäjätunnuksesi on vanhentunut, ota yhteyttä järjestelmän pääkäyttäjään eli vaimoosi..."

        Monikohan meistä 1970-luvulla halusi kännykän? En minä ainakaan, en osannut seuraavallakaan vuosikymmenellä sellaista kaivata. Vaan onhan se ihan kiva peli nyt, kun se on olemassa - vaikka kai sitä ilmankin toimeen tulisi... Pääosin itse itsensä hoitavasta lämmitysjärjestelmästä en kyllä luopuisi kuin pakon edessä, vaikka epäilen, ettei isoisäni isoisä sellaista edes osannut haaveilla...

        Varmasti avataan ikkunoita automaatti-ilmastoiduissakin taloissa. Joku ei luota tuohon automaattiin, vaan tuulettaa ikkunoista, kun isoäitikin teki niin. Toinen haluaa tuntea raikkaan ilman leyhähdykset kasvoillaan kotiaskareita puuhaillessaan ja kolmas kuulla lintujen laulun tai tuulen suhinan... "Äly"talossahan ilmastointijärjestelmä huomaisi, että "nyt tuo pöllö avasi ikkunat" ja mukauttaisi oman toimintansa sen mukaan niin, ettei insinöörin tarvitsi tulla sanomaan, jotta "soo-soo, ikkunoiden aukominen sotkee järjestelmän".

        "Error 505" on juuri se kauhuskenaario, jonka vuoksi saattaa olla hyväkin, että "äly"taloja ei enemmälti ole vielä rustattu, sillä tuohan on esimerkki tyhmästä järjestelmästä, ei "äly"järjestelmästä.

        Visiona voisi heittää, että kyllä puheenaolevan kaltainen "äly" hiipii koko ajan sisään asumiseen, mutta ei yhteen pakettiin paketoituna "äly"talo-koneena, vaan yksittäisinä "älykkäinä" laitteina, jotka vähitellen alkavat osata myös vaihtaa tietoja keskenään ja ohjata toisiaan. Keskusyksikköä tarvitaan, jos yleensä tarvitaan, vain viestiliikenteen hoitamiseen, eri laitteista tulevan tiedon kokomaiseen ja järjestämiseen sekä laitteiden ohjelmointiin silloin, kun ohjausasetuksia halutaan muuttaa. Muutoin laitteet hoitavat jokainen itse itsensä ja oman tehtävänsä.

        "Älykkäässä" talossa laitteet toimivat asukkaan ehdoin - ei asukas laitteiden ehdoin. Säätöhommat hoituvat mukavasti nojatuolissa istuen selkeän ja yksinkertaisen käyttöliittymän kautta, joka osaa opastaa käyttääjäänsä - ei jossain puolihämärässä laitehuoneen nurkassa surkean käyttöliittymän omaavaa säätölaitetta vielä surkeamman käyttöohjeen kanssa näpelöiden. "Äly"talossa myös minkä tahansa "äly"laitteen kytkeminen käsiohjaukseen käy käden käänteessä, jos automatiikka sekoilee tai putoaa polvilleen.


    • Vanhempi suunnittelija

      Tässä on tullut olluksi mukana automaation aamuhämäristä (1978). Kun on ollut rakentamassa teollisuustautomaatiota mikroprosessorien aikakaudelta ohjelmoitavien logiikoiden kautta PC-järjestelmiin ja nähnyt vuodesta toiseen, miten epävakaita systeemit ovat, niin eivät ne enää sytytä. Ja miten nihkeitä ollaan jopa teollisuudessa ottamaan hoidettavaksi joku ohjelmoitu laite. Vaikka toimenkuva on hoitaa jotain automaattia palkkaa vastaan.

      Jos menen makkariin, niin teen päätöksen haluanko valon kattoon vai menenkö vaakasuoraan asentoon lukemaan ja sytytän seinävalon. En kaipaa tilanteita tuohon.

      Termostaateissani on väylämahdollisuus. Mutta en halua epävakaata väylää vaan haluan homman hoituvan juuri siitä huoneesta jossa säädetään. Ja termostaatit saisi myös kompuutteriin sillä väylällä ja voisi tutkia vaikka tilastoa. Ei sytytä. Jos on aikaa johonkin, niin otan kunnollisen kirjan ja lueskelen enkä virittele kaiken aikaa jotain juttuja.

      Puhutaan keskitetyistä. Kerätään kaikki säädöt yhteen purkkiin. Mitä sanovat tilastot. Yksi purkki tilttaa keskimäärin muutaman kerran vuodessa. Mutta tilttaus ei ole katastrofi, jos se on ulkovalaistuksen kello josta patteri hyytyy. Tai joku leipäkoneen kello ei ole ajassa. Mutta jos se on 5000 euroa maksava kaikesta vastaava mikrokontrolleri, niin minä ainakin saisin vakavia rytmihäiriöitä, kun nuorimmainen soittaisi töihin, jotta mikään ei toimi. Nimittäin siitä, että joku lähtee lentokoneella Saksasta huoltamaan.

      En halua keskitettyä. Haluan järkevän hajautetun. Valot päälle tai pois. Korkeintaan himmennys johonkin. Ja huoneeseen yhdestä termostaatista oikea lämpö ilman jatkuvaa veivaamista.

      Onnea vaan kaikille teknofriikeille. Ja teen ennustuksen joka toteutuu aina: Teknofriikki voi olla innostunut kaiken tekniikkansa keskellä viikon, kuukauden jopa vuoden tai viisi. Mutta innostus hiipuu ja tuska hiipii tilalle. Kotona ollaan pitkän päälle uupuneita ja tärkeäksi tulee vähitellen olla mahdollisimman irrallaan rasittavasta teknomaailmasta. Ensin tulee tilalle pako yksinkertaisiin olosuhteisiin (lomamökeille) ja myöhemmin perinnetaloon ilman konstailuja.

      Jep. Minä olen väärä tyyppi lanseeraamaan älytaloja. Tulen ajamaan rauhallisten, aidosti helppojen asumisympäristöjen ideologiaa edelleen. Taidan ohjata älytalot kilpailijalle.

      • älä jätä

        "... rauhallisten, aidosti helppojen asumisympäristöjen ideologiaa." Aivan niin. Minusta puhut juuri "äly"talon puolesta.

        Ei talo, jonka vempaimia tarvitsee jatkuvasti säätää, seurata ja ohjata, ole minusta mikään "äly"talo. Kutsutaan sellaista vaikkapa teknofriikin "puuha"taloksi. Varmaan noita säätäjiä ja puuhailijoitakin tarvitaan pioneereiksi testaamaan systeemejä. Sieltä ne sitten aikanaan tulevat (jos toimiviksi osoittautuvat) myös meidän helppoa, mukavaa ja turvallista asumista kaipaavien käyttöön.

        Laiska kun olen, kaipaan järjestelmiä, jotka hoitavat asiat puolestani, muistuttavat kun olen unohtanut jotakin ja korjaavat tekemäni virheet. En haluaisi vääntää yhtäkään termostaattia tai vipua tai nappulaa, jos voisin olla vääntämättä. Kuitenkin niin, että minä päätän millaiset asumisolosuhteet - lämmöt, valot, ilmankierrot yms. - talossa valitsevat, eikä järjestelmä.

        Tottakai minun "äly"talossani olisi sillä tavoin hajautettu systeemi, että jokainen laite pystyisi toimimaan, vaikka kaikki muut olisivat pois pelistä, ettei yhden vikaantuminen pudottaisi kaikkia toimimattomiksi. Silti laitteet saisivat minun puolestani kyetä vaihtamaan tietoja keskenään, jos siitä on niiden toiminnalle hyötyä.

        Mieluiten käytän mahdollisimman vähän aikaa talon tekniikan ja huoltamisen kanssa touhuamiseen. Vähäisen vapaa-aikani kulutan mielelläni ihan muihin asioihin. "Äly"talo on minusta sellainen talo, joka kaiken kaikkiaan vaatii mahdollisimman vähän huomiotani osakseen ja osaa kertoa itse silloin, kun tuota huomiotani tarvitsee ilman, että minun tarvitsee säännöllisesti kulkea nurkkia nuuskimassa ja mittareita lukemassa.


      • Pico
        älä jätä kirjoitti:

        "... rauhallisten, aidosti helppojen asumisympäristöjen ideologiaa." Aivan niin. Minusta puhut juuri "äly"talon puolesta.

        Ei talo, jonka vempaimia tarvitsee jatkuvasti säätää, seurata ja ohjata, ole minusta mikään "äly"talo. Kutsutaan sellaista vaikkapa teknofriikin "puuha"taloksi. Varmaan noita säätäjiä ja puuhailijoitakin tarvitaan pioneereiksi testaamaan systeemejä. Sieltä ne sitten aikanaan tulevat (jos toimiviksi osoittautuvat) myös meidän helppoa, mukavaa ja turvallista asumista kaipaavien käyttöön.

        Laiska kun olen, kaipaan järjestelmiä, jotka hoitavat asiat puolestani, muistuttavat kun olen unohtanut jotakin ja korjaavat tekemäni virheet. En haluaisi vääntää yhtäkään termostaattia tai vipua tai nappulaa, jos voisin olla vääntämättä. Kuitenkin niin, että minä päätän millaiset asumisolosuhteet - lämmöt, valot, ilmankierrot yms. - talossa valitsevat, eikä järjestelmä.

        Tottakai minun "äly"talossani olisi sillä tavoin hajautettu systeemi, että jokainen laite pystyisi toimimaan, vaikka kaikki muut olisivat pois pelistä, ettei yhden vikaantuminen pudottaisi kaikkia toimimattomiksi. Silti laitteet saisivat minun puolestani kyetä vaihtamaan tietoja keskenään, jos siitä on niiden toiminnalle hyötyä.

        Mieluiten käytän mahdollisimman vähän aikaa talon tekniikan ja huoltamisen kanssa touhuamiseen. Vähäisen vapaa-aikani kulutan mielelläni ihan muihin asioihin. "Äly"talo on minusta sellainen talo, joka kaiken kaikkiaan vaatii mahdollisimman vähän huomiotani osakseen ja osaa kertoa itse silloin, kun tuota huomiotani tarvitsee ilman, että minun tarvitsee säännöllisesti kulkea nurkkia nuuskimassa ja mittareita lukemassa.

        Edes oma sukupolveni ei ole vielä valmis automatisoituun taloon... ehkäpä lapsenin tai lapsen lapseni jo haluavat sellaisen. Microsoftilla oli jo vuosia sitten ajatus että kaikkilla kodinkoneilla on oma osoite ja yhteys nettiin. Oli jo olemassa testitaloja ja ihmisten käyttäytymistä tutkittiin. Lopputulos oli se että ihmiset eivät kaipaa sellaista älyä, eivätkä halua sitä käyttää. Ajatus siitä että jokaisessa kodinkoneessa on Windows haudattiin odottamaan tulevaisuutta.

        Ehkä suurin ongelma älytalon tiellä on yllättäen tekniikan kehittyminen. Kuinka moni haluaa kotiinsa saman laitteiden päivitys kierron, kuin mitä on tietotekniikassa ja matkapuhelimissa? Uuteen taloon kukaan ei voisi ajatellakkaan että laitekantaa pitäisi lähtteä uusimaan jo 5 vuoden kuluttua. Sähköremonttin oletetaan olevan jossain 50 vuoden päässä, jos pyykkikone hajoaa alle 10 vuotiaana, niin se on ollut huonolaatuinen. Moneltako löytyy edes yli 5 vuotta vanhaa kännytkkää?


      • Vanhempi suunnittelija
        Pico kirjoitti:

        Edes oma sukupolveni ei ole vielä valmis automatisoituun taloon... ehkäpä lapsenin tai lapsen lapseni jo haluavat sellaisen. Microsoftilla oli jo vuosia sitten ajatus että kaikkilla kodinkoneilla on oma osoite ja yhteys nettiin. Oli jo olemassa testitaloja ja ihmisten käyttäytymistä tutkittiin. Lopputulos oli se että ihmiset eivät kaipaa sellaista älyä, eivätkä halua sitä käyttää. Ajatus siitä että jokaisessa kodinkoneessa on Windows haudattiin odottamaan tulevaisuutta.

        Ehkä suurin ongelma älytalon tiellä on yllättäen tekniikan kehittyminen. Kuinka moni haluaa kotiinsa saman laitteiden päivitys kierron, kuin mitä on tietotekniikassa ja matkapuhelimissa? Uuteen taloon kukaan ei voisi ajatellakkaan että laitekantaa pitäisi lähtteä uusimaan jo 5 vuoden kuluttua. Sähköremonttin oletetaan olevan jossain 50 vuoden päässä, jos pyykkikone hajoaa alle 10 vuotiaana, niin se on ollut huonolaatuinen. Moneltako löytyy edes yli 5 vuotta vanhaa kännytkkää?

        Me jotka touhuamme oikeasti näiden teknisten vempaimien maailmassa taidamme tietää niiden sopimattomuuden lähes kaikkeen. Mitään helpotusta tuovaa älyjärjestelmää ei vielä ole. Nykyiset tuovat vain sekaannusta. Tehdään yksinkertaisista asioista monimutkaisia ja ongelmaisia. Tietämättömyydestä kumpuaa utopia. Valitettavasti.

        Messuilla lanseetattavat älytalot ovat ongelmataloja. Nykyisillä sovelluksilla palaa rahaa ja roppu muualtakin kuin sähkötaulusta.


      • älä jätä
        Vanhempi suunnittelija kirjoitti:

        Me jotka touhuamme oikeasti näiden teknisten vempaimien maailmassa taidamme tietää niiden sopimattomuuden lähes kaikkeen. Mitään helpotusta tuovaa älyjärjestelmää ei vielä ole. Nykyiset tuovat vain sekaannusta. Tehdään yksinkertaisista asioista monimutkaisia ja ongelmaisia. Tietämättömyydestä kumpuaa utopia. Valitettavasti.

        Messuilla lanseetattavat älytalot ovat ongelmataloja. Nykyisillä sovelluksilla palaa rahaa ja roppu muualtakin kuin sähkötaulusta.

        Se, ettei tällä hetkellä ole toimivia järjestelmiä tarjolla, ei välttämättä tarkoita sitä, ettei niitä voisi olla olemassa. Muistaakseni tulinkin tähän keskusteluun mukaan ihmettelemällä, miksi sellaisia ei vielä ole.

        Vaikka talonrakennuksesta ja suunnittelusta minulla ei ole muuta kokemusta, kuin jokapäiväisen asumisen kautta hankittua, eivät "utopiani" mielestäni aivan tietämättömyydestä kumpua, koska oikeasti minäkin teknisten vempaimien kanssa touhuan - teen niillä nimittäin töitä.

        Huonosti suunnitellut, huonosti toimivat ja keskeneräiset systeemit ovat tulleet vuosien varrella aivan liian tutuiksi ja sellaisia en talooni toki ottaisi.

        Silti en yhdy pessimismiin teknisten vempaimien sopimattomuudesta lähes kaikkeen. Kun homma tehdään kunnolla, kriittisesti ja valmiiksi asti - eikä yritetä tavoitella kuuta taivaalta, saadaan kokemusteni mukaan aikaan myös ihan toimivia systeemejä, jotka aidosti ja todella helpottavat elämää. Mutta kun nyt vakuutatte, ettei tuollaisia asumiseen vielä ole tarjolla, en voi kuin jäädä noita "pikkuapulaisia" odottelemaan. Aika näyttää.


      • Pico
        älä jätä kirjoitti:

        Se, ettei tällä hetkellä ole toimivia järjestelmiä tarjolla, ei välttämättä tarkoita sitä, ettei niitä voisi olla olemassa. Muistaakseni tulinkin tähän keskusteluun mukaan ihmettelemällä, miksi sellaisia ei vielä ole.

        Vaikka talonrakennuksesta ja suunnittelusta minulla ei ole muuta kokemusta, kuin jokapäiväisen asumisen kautta hankittua, eivät "utopiani" mielestäni aivan tietämättömyydestä kumpua, koska oikeasti minäkin teknisten vempaimien kanssa touhuan - teen niillä nimittäin töitä.

        Huonosti suunnitellut, huonosti toimivat ja keskeneräiset systeemit ovat tulleet vuosien varrella aivan liian tutuiksi ja sellaisia en talooni toki ottaisi.

        Silti en yhdy pessimismiin teknisten vempaimien sopimattomuudesta lähes kaikkeen. Kun homma tehdään kunnolla, kriittisesti ja valmiiksi asti - eikä yritetä tavoitella kuuta taivaalta, saadaan kokemusteni mukaan aikaan myös ihan toimivia systeemejä, jotka aidosti ja todella helpottavat elämää. Mutta kun nyt vakuutatte, ettei tuollaisia asumiseen vielä ole tarjolla, en voi kuin jäädä noita "pikkuapulaisia" odottelemaan. Aika näyttää.

        Vanhempi suunnittelia on siinä oikeassa että nykyisillä vehkeillä ei läpimutoa tehdä. Laitteet on ihan liian kalliita ja yhteensopivuus rajoittuu lähinnä yhden valmistajan vermeisiin. Siinä vaiheessa tapahtuu läpimurto, kun tuo tekniikka on niin halpaa, ettei ole mitään väliä vaikka se meneisikin muutaman vuoden kuluttaa uusiksi.

        Kännykkä ja PC kehitys ovat näyttäneet miten tekniikan kehitys pistää jatkuvasti laitekantaa uusiksi ja jos talotekniikasta tulisi massatuote ja hinta olisi kännykkäluokkaa (sisältäisi myös puhelimen), niin kyllähän siitä äkkiä tulisi vakiovaruste.


      • kme

        Hyvä että mielipiteitä riittää - itse onneksi asennutin kesäasunnolle yksinkertaisen "äly"ohjauksen.

        Homma toimii siten että laitteessa on eri tilanteita:
        -kotona:normaali lämpötila, kaikki pelaa
        -poissa pitkään: pumpulla ei virtaa, "aina valmis" kiuas ja lvv-varaaja kytketty pois, keittiön laitepistorasiat pois
        -tulossa kotiin: normaali lämpötila, keittiön laitepistorasiat pois, pumppu pois, kiuas ja lvv-varaaja päälle
        - muitakin mahdollisuuksia on mutta tässä perustoiminnat

        Koska kyseessä kesäasunto pitkän sähkölinjan päässä olisi kannattanut kytkeä olohuoneen TV- ym elektroniikkapistorasiat laitteen ohjattavaaksi - pitänee muuttaa.

        Laite pelaa kännykkäohjauksella, kertoo lämpötilat ulkona ja sisällä - jopa tänne ulkomaille mistä nyt kirjoittelen. Joku yksinkertainen ovenaukaisun kertova hälytys pitää vielä lomalla värkätä.

        Parasta mielestäni on ettei tarvitse arvailla onko mökillä jäätymisvaaraa, jäikö pumppuun virta mahdollistaen vesivahingon ja sauna on lämmin kun tulee paikalle.

        "Heti valmis"-kiukaan päällä ei pidetä mitään ja tuskin se lattian läpikään tippuu. Kahvinkeitin pelaa kun olen paikalla ja muulloin se ei tarvitse toimiakaan ;-)

        Talo on muuten n 100 v vanha siirretty ja uudelleen rakennettu hirsitalo.

        Itse taidan käyttää jatkossakin nuorekkaita suunnittelijoita - iästä riippumatta !


      • KNX-Asentaja
        Pico kirjoitti:

        Vanhempi suunnittelia on siinä oikeassa että nykyisillä vehkeillä ei läpimutoa tehdä. Laitteet on ihan liian kalliita ja yhteensopivuus rajoittuu lähinnä yhden valmistajan vermeisiin. Siinä vaiheessa tapahtuu läpimurto, kun tuo tekniikka on niin halpaa, ettei ole mitään väliä vaikka se meneisikin muutaman vuoden kuluttaa uusiksi.

        Kännykkä ja PC kehitys ovat näyttäneet miten tekniikan kehitys pistää jatkuvasti laitekantaa uusiksi ja jos talotekniikasta tulisi massatuote ja hinta olisi kännykkäluokkaa (sisältäisi myös puhelimen), niin kyllähän siitä äkkiä tulisi vakiovaruste.

        Hei,
        Katsoppa http://www.knx.org niin yllätyt. Löytyy täysin avoin standardi, jota myös valvotaan, että yksikään valmistaja ei pääse sooloilemaan omien vermeidensä kanssa, vaan kaikki KNX leiman saaneet tuotteen on 100% yhteensopivia eri valmistajien KNX tuotteiden kanssa.


      • tuunari_mikko
        kme kirjoitti:

        Hyvä että mielipiteitä riittää - itse onneksi asennutin kesäasunnolle yksinkertaisen "äly"ohjauksen.

        Homma toimii siten että laitteessa on eri tilanteita:
        -kotona:normaali lämpötila, kaikki pelaa
        -poissa pitkään: pumpulla ei virtaa, "aina valmis" kiuas ja lvv-varaaja kytketty pois, keittiön laitepistorasiat pois
        -tulossa kotiin: normaali lämpötila, keittiön laitepistorasiat pois, pumppu pois, kiuas ja lvv-varaaja päälle
        - muitakin mahdollisuuksia on mutta tässä perustoiminnat

        Koska kyseessä kesäasunto pitkän sähkölinjan päässä olisi kannattanut kytkeä olohuoneen TV- ym elektroniikkapistorasiat laitteen ohjattavaaksi - pitänee muuttaa.

        Laite pelaa kännykkäohjauksella, kertoo lämpötilat ulkona ja sisällä - jopa tänne ulkomaille mistä nyt kirjoittelen. Joku yksinkertainen ovenaukaisun kertova hälytys pitää vielä lomalla värkätä.

        Parasta mielestäni on ettei tarvitse arvailla onko mökillä jäätymisvaaraa, jäikö pumppuun virta mahdollistaen vesivahingon ja sauna on lämmin kun tulee paikalle.

        "Heti valmis"-kiukaan päällä ei pidetä mitään ja tuskin se lattian läpikään tippuu. Kahvinkeitin pelaa kun olen paikalla ja muulloin se ei tarvitse toimiakaan ;-)

        Talo on muuten n 100 v vanha siirretty ja uudelleen rakennettu hirsitalo.

        Itse taidan käyttää jatkossakin nuorekkaita suunnittelijoita - iästä riippumatta !

        Pidä lämminvesivaraajasi aina päällä. Yli 55 astetta pitää olla, tai muuten legionella(vai mikä se nyt oli) saattaa päästä kasvamaan.

        Varaajasta tulee wain ~100 wattia "hukkalämpöä". Lämmitystarve on pattereilta pois..


    • Vanhempi suunnittelija

      Täytynee kuitenkin myöntää, että näen kaikesta edellisestä huolimatta tulevaisuuden älyn toimivana, kun laitteilla on IP-osoite. Kuten BG on jo vuosia sitten visioinut. Näitä välivaiheen erikoissovelluksia en sulata. Siis omaan taloon nettiselaimella milloin vain salasanalla. Siinä on ideaa.

      • eibPort

        Löytyyhän tuohonkin jo vastaus. Talo väylään ja ip-gatewayllä nettiin. Niin ne nykytalot toimii!


    • 1 talon rakentanut

      Moro, johan oli kiihkeää keskustelua.

      Kerron tähän yhden esimerkin miten käytännössä homma toimi älytalon rakentamisen kanssa. Lähdetään nyt siitä että urakoitsija on lukenut muutamat KNX esitteet, ostanut vehkeet ja on nyt sitten "KNX-ammattilainen". Tarjosi tavallisen sähköurakan lisäksi myös älysähköurakkaa muutamaa tonnia kalliimmalla. Budjetti tietysti venyi melkoisesti ja homma tuli Giran kytkimillä ja systeemeillä noin 2 kertaa kalliimmaksi kuin mitä perus Ensto Jussi-meiningeillä.

      Joka huoneeseen laitettiin tietysti liiketunnistimet, semmoinen pleksikupu pienellä kytkimellä siinä missä valokytkin normaalisti olisi. Kuulosti mahtavalta idealta, mutta käytännössä aivan pöllö idea. Jos istut minuutin paikallasi tietokoneella niin huoneesta sammuu valot jolloin käytännössä huiskit kädelläsi jotta tunnistin huomaisi sinun olevan paikalla. Makkarista yöllä jos painelet vessaan niin tietysti valot pärähtävät päälle ja vaimo herää. Puhumattakaan siitä että kun mennään nukkumaan niin valot syttyvät aina kun joku kääntää kylkeä tai asettelee tyynyjä. Eli käyttännössä käytät kuitenkin aina sitä pientä kytkintä siinä tunnistimen alareunassa, bonuksena se että kukaan vieraistasi osaa käyttää valoja talossasi.

      Vessassa liiketunnistetut valot toimivat kuitenkin tosi kivasti, otetaan ehdottomasti samalla tavalla seuraavaan kämppään. Syttyvät heti kun menet vessaan ja kun päälläoloaika säädetään tarpeeksi pitkäksi (3 min on meillä hyvä) niin kukaan ei istu niin pitkään pöntöllä liikkumatta etteikö tunnistin tajuaisi että täällähän on vielä joku. Ihan mahtavaa ja kaikki vieraat ovat aina ihan ihmeissään, että onpa teillä hienoa :) Kodinhoitohuoneessa tunnistimen sijoittelu oli vähän kehno ja siihen eteen sai aina mennä huitomaan, mutta homma on nyt korjattu ja toimii ihan järkevästi.

      Eteisessä on kotona- ja pois-tilakytkimet. Ideana mahtava, ennaltamääritetyt pistorasiat (keittiön työvalojen rasiat leivänpaahtimella ja kahvinkeittimellä siis) ja kaikki valot talosta sammuvat kun mennään pois-tilaan. Kotona-tilassa virrat palaavat ja eteiseen ja keittiöön syttyy muutamat valot. Valitettavasti näitä ei käytä oikeastaan koskaan. Oisko kerran matkalle lähdettyä tullut painettua sitä pois-nappulaa. Ei siihen uskalla mitään telkkareiden, tietokoneiden ja pesukoneiden rasioita laittaa kun vahingossa jos painaa niin alkaa valitus kuulua jostain puolelta taloa kuitenkin.

      Talon kyljessä oleva numerovalo (siis valo joka valaisee seinässä olevia numeroita) on hämäräkytkimellä ja se on kyllä kiva. Saman hämäräkytkimen taakse saa laitettua muitakin valoja, mutta kun sitten terassin valot loistavat olkkariin sisään ja niinpoispäin niin yleensä niitä tulee kuitenkin itse säädettyä tilanteen mukaan. Järkevintä olisi ehkä laittaa niin että hämärän tullen etu- ja takaoven ulkovalot syttyvät itsestään ja sammuvat joskus 23 nurkilla jos niihin ei kosketa. Samat puutarhan koristevaloille jotka eivät häikäise sisään, mutta joita ei aina erikseen jaksa laittaa päälle.

      Kaikenkaikkiaan tuntuu siltä, että maksoimme hillittömästi siitä että ulkona syttyy hämärän tullen pari valoa ja vessoissa on valot liiketunnistimella. Molemmät näistä ovat isoja mukavuustekijöitä mutta ne pystyy toteuttamaan olemassaoleviinkin sähköjärjestelmiin melko edullisesti (alle parin tonnin). Talo on kuitenkin nyt KNX-väylässä ja innostuksen iskiessä vain mielikuvitus (ja lompakko) on rajana. Ja kuulostaahan se hyvältä, ei se ainakaan myyntiarvoa laske.

      • th

        toi kuulostaa todella automaatio ammattilaisen suunnittelemalta :).. NOT!!!

        Miksi laittaa esim. vessaan liiketunnistin?? Jos joku haluaa istua vessassa vaikka 5min. ja se on säädetty sillai, et kolmen min. jälkeen saammuu valot ni ei oo kivaa.. Miksi sinne ei laitettu läsnäolo tunnistinta??? Voit istua vaikka tunnin, niin se tunnistaa et olet pöntöllä eikä sammuta valoja, sit ku lähdet niin se sammuuttaa valot!!

        Makuuhuoneeseen, yksi nappi mitä painat yöllä vessaan mennessäsi ja se sytyttää vain muutaman pienen valon, ja nekin vain syttyy 50%:sti.. muut ei herää ja näet hyvin kävellä vessaan, eikä valot häikäise.


    • raakileita

      Saattaa se laskeakin. Kun olin ostamassa taloa niin kyllä minä jätin älytalon pois heti. Yksi oli tarjolla, mutta en mennyt edes katsomaa, kun olin kuullut niistä ongelmista.

      • th

        vittu mitä ennakkoluuloja.. tutustu ekana ja puhu sitten vasta.... "olin kuullut et ne on huonoja niin en mene edes katsomaan".. Voi moro!!

        On '"älytaloja" jotka on tehty epäammattimaisesti ja sit on niitä jotka toimii ja helpottaa joka päiväistä elämää ja säästää energiaa!!


    • 9+8

      Meillä äly ominaisuuksia on pistetty säästeliäästi, mutta nämä ovat olleet toimivia:
      - liesituuletin ja kekuspölynimuri kytkevät IV:n ylipainetoiminnolle (ns. takkakytkin), jotta alipaine ei kasva talossa liiaksi
      - vaikka ulkovalot on kytketty katkaisimesta päälle ne ei pala jos ei ole hämärä/pimeä, samoin ne sammuvat automaattisesti muutamaksi tunniksi aamuyöllä
      - ulkopistoriasiat voi olla "kesätoiminnossa" eli aina päällä tai sitten valojen kanssa samassa hämärä/yötauko ohjauksessa. Toimiin hyvin jouluvaloilla.
      - autolämmitypistorasia on aikaohjattu, mutta lisäksi niihin saa virran kahdeksi tunniksi painamalla tuulikaapissa olavaa painonappia (juoruvalo näyttää että on päällä)
      - sama terassin lämmittimillä, mutta ajastus vain tunniksi
      - murtohälytyksen kytkeminen katkaisee veden koko talosta ja sähköt keittiön ja kodinhoitohuoneen pistorasioista

      Kaikki tuo on toteutettu tavallisilla releillä jne. Ei mitään spesiaalia väyläratkaisua. Varaosia siis on aina saatavilla edullisesti, eikä ole sidottu mihinkään valmistajaan.

      Sähkäri oli sitä mieltä, että ohjausväylä älyominaisuuksineen olisi tullut halvemmaksi, koska sähkökeskus on tyhmästi talon nurkassa ja kaapeleita piti vetää sen vuoksi paljon ja pitkästi. Esim. olohuoneen katkaisinryhmästä olisi riittänyt yksi väyläkaapeli. En innostunut asiasta kuitenkaan, koska tavoittelen asuvani talossa vähintään sata vuotta, eikä varaosia olisi saatavilla niin pitkään.

      • autom.inssi

        just näin!


    • timppa1111

      tutustukaa control4 järjestelmään!!!! päihittää kaikki kotiautomaatio järjestelmät.. voit ohjata monihuonemusiikkia, tv, kaikki valot, turvallisuus, kameravalvonta,liikuttaa verhoja, kotiteatteri, lämmitys,ilmastointi, ovet.. yhdellä ohjaimella kaikki nuo.. ja paljon muuta.. myös etänä kun et ole kotona!! Puolet halvempi kuin joku helvetin knx!! Miksi ostaa knx ku saa paremman ja halvemman muualta!!! CONTROL4 on paras!!

    • control4 fani

      joo olen kuullu control4 järjestelmästä ja katsoin siitä videoita ja valmistajan netti sivut!! Kuulostaa todella hyvälle.. suosittelen kaikilla ketä kotiautomaatio kiinnostaa!!!!

    • kotiautomaatio

      Onhan noita kotiautomaatiojärjestelmiä vaikka millä mitalla. Kotimaisia valmistajiakin on monta. Ottaappa nuista nyt selvää, mikä olisi oikeasti hyvä? Käytännön kokemukset kiinnostaisi esim. seuraavista tuotteista...hyvät ja huonot puolet.

      - Talomat (kotimainen)
      - Ouman Plus (kotimainen)
      - EBTS (kotimainen?)
      - Notta (kotimainen)
      - Ensto Smart
      - Adhoco
      - KNX (tuntuis olevan aika kallis)

      Kertokaapa kokemuksianne, joilla on jokin em. järjestelmistä tai jokin muu vastaava.

      • jh

        tutustu siihen control4 järjestelmään. Minulla on yritys ja asennamme sitä. Vastaa KNX järjestelmää, mutta on hitusen halvempi, mutta paljon laajempi. KNX:llä ohjataan yleensä valoja, lämmitystä, ilmastointia. Control4:lla voit ohjata kaikkea mitä KNX:llä, mutta lisäksi saat liitettyä siihen monihuone musiikin, TV:n ja kotiteatterin. Eli sulla on yksi ainoa kaukosäädin koko taloon. Minulla itselläni on kotona C4 järjestelmä ja on kyllä hyvä.. Ipadilla ohjaan koko taloani. Ohjaan myös puhelimellani taloani etänä kun en ole siellä. Yläkerrassa minulla on sängyn vieressä kuusinappinen ohjain paneeli jossa on "kaikki pois" kytkin, sitä painamalla sammuu kaikki valot, elektroniset laitteet, ovet menevät lukkoon (jos haluaa lisää toimintoja se on mahdollista, esim. verhot menevät kiinni ja vaikka mitä), lämmitys menee yölämpötilaan. Sitten yksinappi on "pissavalo", eli jos yöllä herää vessaan, niin syttyy vain lattia ledit ja vessaan ledi nauha himmeänä kattoon. C4 on siinä mielessä hyvä, että voit eka ottaa pienen järjestelmän ja lisätä halutessasi lisää komponentteja. Tutustu ihmeessä tuotteeseen!!!

        Mistäpäin muuten olet?


      • kxhkjh
        jh kirjoitti:

        tutustu siihen control4 järjestelmään. Minulla on yritys ja asennamme sitä. Vastaa KNX järjestelmää, mutta on hitusen halvempi, mutta paljon laajempi. KNX:llä ohjataan yleensä valoja, lämmitystä, ilmastointia. Control4:lla voit ohjata kaikkea mitä KNX:llä, mutta lisäksi saat liitettyä siihen monihuone musiikin, TV:n ja kotiteatterin. Eli sulla on yksi ainoa kaukosäädin koko taloon. Minulla itselläni on kotona C4 järjestelmä ja on kyllä hyvä.. Ipadilla ohjaan koko taloani. Ohjaan myös puhelimellani taloani etänä kun en ole siellä. Yläkerrassa minulla on sängyn vieressä kuusinappinen ohjain paneeli jossa on "kaikki pois" kytkin, sitä painamalla sammuu kaikki valot, elektroniset laitteet, ovet menevät lukkoon (jos haluaa lisää toimintoja se on mahdollista, esim. verhot menevät kiinni ja vaikka mitä), lämmitys menee yölämpötilaan. Sitten yksinappi on "pissavalo", eli jos yöllä herää vessaan, niin syttyy vain lattia ledit ja vessaan ledi nauha himmeänä kattoon. C4 on siinä mielessä hyvä, että voit eka ottaa pienen järjestelmän ja lisätä halutessasi lisää komponentteja. Tutustu ihmeessä tuotteeseen!!!

        Mistäpäin muuten olet?

        Onhan noita muitakin järjestelmiä.

        Valot saa ohjattua kaikilla
        Osaan saa kiinni myös muita laitteita....audio...ilmanvaihto...HDMi jakelu....

        Mutta mutta....koko järjestelmä on kiinni siitä miten se ohjelmoidaan.

        Ja siitä ennenkaikea mihin järjestemän ohjelmointisofta taipuu.

        Jos puhutaan järjestelmästä jonka softa taipuu mihin vaan, se on Crestron tai Vantage

        Miksi pitäisi painaa nappia kun lähtee vessaan ?

        Nykyisin suosittuihin kaksikerroksisiin taloihin yläkerran aulalla

        Jos laitat liiketunnistimen yläaulaan se näkee myös alakertaan.

        Tuohonkin on ratkaisut.....

        Eikä tarvitse nappeja painella.


      • Tekniikkanörtti
        jh kirjoitti:

        tutustu siihen control4 järjestelmään. Minulla on yritys ja asennamme sitä. Vastaa KNX järjestelmää, mutta on hitusen halvempi, mutta paljon laajempi. KNX:llä ohjataan yleensä valoja, lämmitystä, ilmastointia. Control4:lla voit ohjata kaikkea mitä KNX:llä, mutta lisäksi saat liitettyä siihen monihuone musiikin, TV:n ja kotiteatterin. Eli sulla on yksi ainoa kaukosäädin koko taloon. Minulla itselläni on kotona C4 järjestelmä ja on kyllä hyvä.. Ipadilla ohjaan koko taloani. Ohjaan myös puhelimellani taloani etänä kun en ole siellä. Yläkerrassa minulla on sängyn vieressä kuusinappinen ohjain paneeli jossa on "kaikki pois" kytkin, sitä painamalla sammuu kaikki valot, elektroniset laitteet, ovet menevät lukkoon (jos haluaa lisää toimintoja se on mahdollista, esim. verhot menevät kiinni ja vaikka mitä), lämmitys menee yölämpötilaan. Sitten yksinappi on "pissavalo", eli jos yöllä herää vessaan, niin syttyy vain lattia ledit ja vessaan ledi nauha himmeänä kattoon. C4 on siinä mielessä hyvä, että voit eka ottaa pienen järjestelmän ja lisätä halutessasi lisää komponentteja. Tutustu ihmeessä tuotteeseen!!!

        Mistäpäin muuten olet?

        Control 4 on hyvä, mutta asiat ei mene ihan niin kuin kuvailit.
        Control 4 on kehitetty kotiteatterin ohjaukseen ja tässä on aivan lyömätön. Millään muulla järjestelmällä et saa av- laitteitasi ohjattua näppärämmin, mutta muuhun kotiautomaatioon on silti knx- omiaan. Parhaimmillaan talosi kotiautomaatio hoidetaan knx:llä ja tähän integroidaan control 4. Nämä saadaan kuitenkin juttelemaan keskenään täysin. Tämä yhdistelmä on kyllä sitten jo jonkin verran arvokkaampi, mutta silloin ei tule mitään rajoitteita vastaan.


    • xyxyxyxyxyxyx
    • hlkfdjjdljldja

      Miten niin lyömätön???? Tuohon kun kuulisi perustelut.....

      Ja tuo että laitetaan kaksi eri järjestelmää juttelemaan toisiensa
      kanssa niin että kumpikin vaikuttaa kumpaankin...tietää ongelmia.....


      xxx



      Control 4 on kehitetty kotiteatterin ohjaukseen ja tässä on aivan lyömätön. Millään muulla järjestelmällä et saa av- laitteitasi ohjattua näppärämmin, mutta muuhun kotiautomaatioon on silti knx- omiaan. Parhaimmillaan talosi kotiautomaatio hoidetaan knx:llä ja tähän integroidaan control 4. Nämä saadaan kuitenkin juttelemaan keskenään täysin. Tämä yhdistelmä on kyllä sitten jo jonkin verran arvokkaampi, mutta silloin ei tule mitään rajoitteita vastaan.

    • Onko toivoakaan
    • rakentelija2

      Lukaisin juttujanne niin postataan tänne melko uusi ja hauska www.loxone.com. Tilasin rakenteilla olvalle kesämökille noilta koko setin. Onko muilla kokemuksia tuosta? MInua viehätti tuossa sen tuoreus ja edullinen hinta sekä tee-se-itse harrastelijoille sopiva helppokäyttöisyys.

      No tiistaina tulee niin pääsen virittelemään himassa valmiiksi ennenkuin se roudataan aikanaan paikanpäälle.

    • justjoo04

      Ouman plussasta vuoden verran kokemuksia. 137m2 44m2
      (Oulussa eli pakko olla kaukolämpö jos jotakuta ihmetyttää)

      Kaukolämpö & lattialämmitys joten tilanneohjauksena riittäneet kotona, poissa ja yö.

      Kulutus 3500KWh sähköä ja 15MWh lämpöä (käyttöönotto autotallin lämmitykselle ja sähköjä vielä hehkulamppuihin & vanhaan digiboxiin jne. joten lukemat pienenee kun autotallin lämmitys normaalitilassa ja loput hehkulamput vaihdettu)

      - Varashälyytin, palohälyytin ja häkähälyytin toimineet ilman ongelmia. Vesivuotoantureista ei mitään pahaa sanottavaa siitäkään, ei vuotoja , ei kommenttia. Häkähälyyttimestä kertasäikäytys riitti, pelti pysyy nyt auki vähän pitemmälle... ohjaa tehostetun tuuletuksen päälle samalla kun häly huutaa...

      - Pistorasioiden ohjaus yleiset tilat paitsi TV pistoke että pysyy ajastukset jne. Näille ainoa käyttö: yöllä pois - päivällä päällä. Eipähän jää kahvinkeitin tms. päälle jos lähdetään pois.

      - Autolämmityksen profiilissa on lähtöajat ja auto on aina sopivasti lämmin kun aikataulun mukaisiin menoihin lähtee. Muuten sisältä päälle. vaatii sen pari painallusta käsiohjaukselle mutta pärjätty tuolla. Lämpimästä tallista kun toisella autolla lähtee ei ole sitäkään riesaa.

      Muutamia valoja ohjailen erillisillä liiketunnistimilla (eteisen valo ) (vessassa kattovalo tutkalla)
      Himmennystä saa manuaalisesti olohuoneeseen ja keittiöön, muualle ei oikein mielestäni tarvi kun esim. öisin talossa ei ole koskaan pilkkopimeää vaan kaikenlaiset valmiusledit jne. valaisee kuin tähtitaivas :-)

      Ulkovalot ja pihavalot sitten oumanin ajastimen & hämäräkytkimen ja liiketunnistimien takana -> palaa profiilin mukaan & yöllä jos liikettä.


      Hyvät puolet: Ouman Plus

      käy ja kukkuu, hälytykset toimii ja etäohjaus kännykällä. Säästää ehkä sähköä ja lämpöä. turvaominaisuudet riittää talossa.

      Haittapuolia:
      tyhmänä en vetänyt autotalliin asiallista varashälyytin& palohälyytin ketjua... (nyt erillinen häly ja lämpömittari = toimii mutta ei niin helppokäyttöinen kuin oumanin käyttöliittymässä olevat )

      Varsinkin puoliso kaipaa jotain keskuslukituksen kaltaista että kaikki ovet menisivät kerralla lukkoon kun lähdetään. Harmittaa kun tuota ei tullut aikanaan pari vuotta sitten tutkittua, olishan niitä jo silloin ollut tarjolla.

      Huom. äänentoistoon riittänyt erillisohjattu hifi, sisältä piuhat myös terassille toki ja jouluvalot pimenee pistorasia timerillä. näihin ei enempi älyä tarvittu. lastenhuoneen etäohjattu valo oli liian kiinnostavaa joten sielläkin palattiin äkkiä perinteiseen.

    • Nasty2

      Kerronpa oman kokemuksen "älytalosta". 2 kerroksinen 97neliöinen 5h keittiö.
      1kk verran ollut älyä talossa yläaulassa liiketutka joka sytyttää yläaulan ja alaaulan valon yö aikaan himmeäksi kulkuvaloksi joten lapsilla mukava tulla alakertaan jos on tarvis tietysti ajastin sammuttaa valot hetken päästä.
      Toinen mikä on aivan mahtava että kun lähtee kotoonto pois yhdellä napilla saa kaiken virrattomaksi mitkä on näin määrätty tekemään. Eikä tilanne ainakaan pahenna että jokaisessa puhelimessa näkyy talon pohjapiirros josta voidaan sammutella tai sytellä valoja. Yhteenveto.
      Voiko talossa asua ilman älyä : Voi jos haluaa mutta kyllä älytalo helpottaa kummasti arkea ja ennenkaikkea lisää omaa viihtyvyyttä ja tietysti pienentää energian kulutusta.

    • Läökgv

      Mainitsemasi ominaisuudet eivät liity älytaloon mitenkään. Liikkeestä syttyvä valo ja "kotoa pois" kytkin on ihan tavallisia sähköasennuksia. Meillä myös tuollaisia, kotoa pois kytkintä en ole käyttänyt kertaakaan ja liiketunnistinvalokin sisällä on melko turha.

    • 2+16

      Paras älytalo on sellainen, josta älyää pitää turhan älyn pois.

      K.I.S.S. = Keep It Simple, Stupid.

      • xxxxxx51

        www.selega.com tai www.selega.fi. Tuosta itselle tulossa..


      • 4+10
        xxxxxx51 kirjoitti:

        www.selega.com tai www.selega.fi. Tuosta itselle tulossa..

        Ihan kiva, mutta mikä tuossa edustaa sitä ns. älyä?


      • xxxxxx52
        4+10 kirjoitti:

        Ihan kiva, mutta mikä tuossa edustaa sitä ns. älyä?

        Älyä edustaa eniten ehkä valinta. Hinta huomattavasti edullisempi kuin knx ja jos jonkun päähänpiston jälkeen haluan ottaa knx:ää mukaan siihen on valmius. Kytkimiksi kelpaa mikä tahansa, ei ole sidoksissa mihinkään tiettyyn valmistajaan. Koin saavani tuon järjestelmän avulla kaiken tarvittavan älyn mitä omakoti-asujana tarvin. En tarvitse esim. tietokoneen toivottavaa hyvää huomenta lausahdusta kun herään. Enemmänkin tällä järjestelmällä hoidan sen että sängyn päädyn valokytkimellä sytytän kaikki erikseen määrätyt ns.yövalaistukset päälle makuuhuoneesta keittiöön ja eteiseen kun lähden aamulla töihin ennen muun perheen heräämistä.

        Firman sivuilla kyllä sen verran hyviä perusteluja puolesta, että itsellä oli helpohko valinta. Painotan vielä että tämä oli täysin oma valinta enkä ala markkinoimaan tätä myöhemmin maailman parhaimpana vaihtoehtona. Toki voin omia kokemuksia laittaa myöhemmin tulemaan puolesta ja vastaan jos jotakin kiinnostaa.


    • Nasty2

      Vai ei ole älyä tuo nyt oli vain esimerkki ja valaistusta ohjaa kokonaisuudessaan raspberry pi nethome softalla joten järjestelmä tekee kaiken mitä kalliimatkin järjestelmät mutta huomattavasti halvemmalla.. Lämpömittaritkin on web liittymän takana joten sähköjen ohjaus ja lämpötilojen tarkkailu onnistuu matkapuhelimella vaikka ei olla kotona. Eli väittäisin että on älyä.

    • Pasianssi Passiivi

      Vanhassa talossa ei tarvita älyä, kun eihän siellä ole, mitä ohjata. Valaisimia on yksi olohuoneessa ja toinen keittiössä. Toista se on uudessa talossa, jossa valaistustakin on mietitty. TV:n katsominen vaatii ihan toisenlaisen valaistuksen kuin ruuanlaitto tai lasten kanssa leikkiminen. On mukavaa, kun yhdestä napista saa muutettua valaistuksen koko talossa tilanteeseen sopivaksi. Ei tarvitse jokaista kytkintä käydä erikseen rassaamassa. Sama tietysti ulos lähtiessä. Yhdestä napista painetaan kaikki valot eteistä lukuun ottamatta pois. Ne sammuvat 5 minuutin kuluttua itsekseen, jos ei muista niitä erikseen sammuttaa. IV-kone säätyy luonnollisesti myös tilanteen mukaan.

      • aktiiviAnssi

        Mitä älyä se on jos napista pitää painaa?

        Niinhän on aina tehty? Eikö älytalo seuraa tunnistimia (mm. liike, valoisuus, ilmanlaatu, ulkolämpötila, sisälämpötila, jne), asukkaiden kalenteria, sääennusteita jnejne ja tekee niiden perusteella asioita.


    • miksu1985

      On kokemusta. Sellanen firma kun Finlandia Automation suunnitteli, kytki ja ohjelmoi meille sellasen Loxone järjestelmän. Ei maksanu kun murto-osan KNX:ään verrattuna ja sain kaikki mahdolliset herkut kotiin. Kännykällä ja tabletilla voin sitä nyt sit käyttää. Säästää myös energiaa eli maksaa itsensä takas. Suosittelen!

    • hybis

      Tuosta tuuletuksesta... Kyllä asiantuntijat suosittelevat tuulettamaan ihan ikkunoiden kautta säännöllisin välein IV-konein varustetun muovipussitalon. Vaikka IV-kone on laskennallisesti riittävä, eli tietty kuutiomäärä ilmaa vaihtuu tietyssä ajassa. Niin siitä huolimatta se on vain laskennallista teoriaa. Käytännössä taloon jää AINA ns katvealueita, joissa ilma ei vaihdu riittävästi. Tämä johtuu siitä, että IV-koneen aiheuttama "imu" synnyttää pyörteitä. Johonkin osaan taloa saattaa jäädä isokin alue huonosti vaihtuvaa ilmaa pyörimään. IV-järjestelmähän siis alipaineistetaan, mutta se alipaine ei ole riittävän suuri, jotta se saisi imettyä katvealueeseen jääneen ilman pois. Suunnittelussa lasketaan vain teoreettiset ilmamäärät, ja karkeasti talo jaetaan tuloilma-alueeseen sekä poistoilma-alueeseen. Poistoilma suunnitellaan aina kosteisiin tiloihin sekä wc:hen, tuloilma muihin huoneisiin. Mutta siitä huolimatta ilman liikkuessa monen eri venttiilin kautta, saattaa syntyä pyörteitä ja ilmavirtojen törmäysten aiheuttamia kerranaisvaikutuksia, että osa ilmasta jää ns satimeen kiertämään kehää.

      Tämän takia on hyvä suorittaa aina välillä perinteinen ristiveto. Ristivedossa saadaan huomattava ilmavirta, joka vaihtaa suuren määrän ilmamassaa lyhyessä ajassa. Ja tässä syntyy niin suuria pyörrevirtoja myös talon sisälle, että se imaisee hetkessä tunkkaisen satimeen jääneen ilman pois talon sisältä, ja tuo raikasta ilmaa tilalle.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 176
      5259
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      128
      4715
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      30
      3006
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      30
      1961
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1804
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1757
    7. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      110
      1744
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1730
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1643
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1571
    Aihe