Omaan suhteellisen mukavasti alkaneen basilika kasvuston pihassani ja tarkoitukseni oli saada sitä kuivattuna purkkiin talvipitsoja varten.
I-kuivatus kun esikasvatetut taimeni soivat runsauttaan leikkasin ne, nypin lehdet irti ja laitoin ne talouspaperin päälle kuivumaan. Kuivuminen vei kuukauden - maku oli jäljellä.
II-kuivatus sähköuuni asteet 50 ja jätin luukun raolleen. Kuivatusaika 4 tuntia. Ulkoa tuodun kakkossatoni maku muistutti 4 tunnin jälkeen lähinnä kuivahtaneelta saunavihdalta.
Joku mättää vissiin?
sähköuunissa kuivatus
6
3361
Vastaukset
- outopäivä jatkaa
Eilen lasipurkkiin laittamani "saunavihdat" muuttuivat tänään. Avasin basilikapurkkini aamulla surkutellakseni niitä vielä kerran. Maistoin ja maku oli muuttunut. Se ei enää maistunutkaan koivunlehdelle, vaan siihen oli yön aikana palannut mieto basilikan maku.
Rakenne-ero pöydällä (kuukauden) kuivuneen satsini ja 4 tuntia uunissa kuivattamani satsin välillä oli, että uunikuivatustuote oli rapeampi verrattuna nihkeämmästi murtuvaan pöytäkuivakkaaseen. Maku uunikuivatuslehdykässä oli parempi.- metsän kulkija
Hyvä testi!
Niitä pitäis tehdä useammin ja kokeilla uusia ulottuvuuksia.
Mikälli kokeilen muilla konsteilla kuivattamista kerro se täällä!! Me halutaan tietää!
Ihanaa... Hyvää päivänjatkoa kaikille!
- ritilä
on hyvä kuivausalusta yrteille, sienille,... Ritilä senverran pöydästä/lattiasta irti, että ilma pääsee kiertämään alakauttakin.
Ritilän päälle puolikas/kokonainen sanomalehti, tämän päälle voipaperi. Sanomalehden vaihdos 2-3 kertaa vuorokaudessa alussa (samaa lehteä voi yleensä käyttää seuraavalla vaihdolla kun jättää lehden auki). Sanomalehti imee kosteutta hyvin ja nopeuttaa kuivumista paljon.- pieniä nippuja
sido varsista langalla ja roikkumaan vaatehuoneeseen kuivuvat hyvin kokeiltu on. Sopii kaikille mauste kasveille, paitsi ei sipulille.
- Klorofylli
Samasta raaka-aineesta saa eri makuisia tuotteita, kun niitä käsittelee erilaisin menetelmin. Tuoreena kuivatun yrtin maku voi olla täysin erilainen verrattuna hapetetun tuotteen makuun. Myös käsittelyajoilla ja erilaisilla käsittelylämpötiloilla saadaan erilaisia makuja ja makujen voimakkuusasteita.
Hapettamisella saadaan lehtivihreän, eli "lehmän hengityksen maku" poistettua ja aromiaineiden maku esille.
Jos haluaa erilaisia makuja, niin raaka-aineen voi ensin nahistaa, je sen jälkeen sen solurakenne murskataan ja annetaan "vetäytyä" hekken aikaa. Murskaamisen jälkeen annetaan raaka-aineen hapettua muutaman tunnin. Bakteeritoiminnan vähentämiseksi voidaan hapetus suorittaa hiukan yli 40 asteen lämmössä. Hapetuksen voi suorittaa myös korkeammissa lämpötiloissa, mutta silloin osa aromiaineista hajoaa lämmön vaikutuksesta. Maksimilämpötilana voidaan pitää noin 60 astetta. Hapettamisen aikana raaka-aine ei saa kuivua.
Aromiaineiden tuhoutumisen estämiseksi kuivaus tulisi suorittaa hapetuslämpötilassa. Kuivauksen lopussa sousittelen kuitenkin "sterilointikuivausta" yli 60 asteen lämpötilassa, mutta se ei ole välttämätöntä muutamien voihappo ja maitohappobakteerien takia - eiväthän ne ole aktiivisia kuivuneessa tuotteessa. Suurin osa bakteerikannasta kuolee yli 40 asteen hapetuslämpötilassa.
Yleisesti yrtit kuivataan ilman muita käsittelyjä. - Klorofylli
I ja II vaihtoehdoissa on parikin selkeää lopputuloksen makuun vaikuttavaa eroa. Näitä eroja ovat kuivausaika ja lämpötila. Tosin lämpötilan vaikutus tässä tapauksessa on aika vähäinen.
I-vaiheen pitkä kuivausaika on myös hapettanut tehokkaasti ja se klorofyllin eli lehtivihreän maku on siitä hapettunut pois eli klorofylli on muuttunut muiksi aineiksi - myös makuaineiksi - ja osittain myös haihtunut pois.
II-vaiheen kuivausaika on niin nopea, että klorofylli ei ole ehtinyt hapettua ja haihtua, vaan se on jäänyt tuotteeseen antamaan sen oman klorofyllin eli lehtivihreän maun. Korkeampi lämpötilakaan ei ole ehtinyt kovin paljoa vaikuttamaan, koska aika on lyhyt. Varastoinnin aikana klorofyllin eli "saunavihdan" maku saattaa laimentua paljonkin.
Voit pidentää uunikuivausaikaa alentamalla lämpötilaa noin 42 asteeseen. Voit myös osan kuivausajasta pitää luukkua ja myös ilmaventtiiliä kiinni. Voit myös kokeilla korottaa lämpötilaa hetkeksi loppukuivauksen ajaksi noin 63 asteeseen.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kadonnut poika hukkunut lietteeseen mitä kalajoella nyt on?
Jätelautta ajautunut merelle ja lapsi uponnut jätelautan alle?893774- 252126
- 2002062
Kalajoen hukkuneet pojat olivat tummaihoisia
Jälleen kerran, hukkuneet tai heikon uimataidon vuoksi vaaraan joutuneet olivat muita kuin suomalaisia. Turha viisastell871594PoIiisi jahtasi mopopojan hengiltä
Toivottavasti on s i n i v u o k k o nyt ylpeä itsestään, kun ajatti teinin päin lyhtypylvästä. https://w3491508Emme voi elää velaksi, sanoi Riikka
Valtionvelan odotetaan nousevan 86,3 prosenttiin bruttokansantuotteesta vielä kuluvan vuoden aikana. https://www.iltale901181Varoitus kyläläisille Suomussalmella
Paikkakunnalla on ilmennyt huolestuttavaa toimintaa jossa kaksi aikuista miestä ( Dimitri ja Teemu ) on syyllistynyt nuo151149- 931120
Et halua kohdata niitä tunteita ja asioita, joita minä herätän sisälläsi
Vastustelet. Yrität esittää, että kaikki on hyvin. Leikit perhettä.32995Miksi epäilit kaivattusi kiinnostuneen
Juuri sinusta? Mihin piirteisiin hän aikanaan saattoi sinussa ihastua? Olivatko ne yhtään samoja asioita joihin itse iha72926