sähköuunissa kuivatus

outopäivä tämäkin

Omaan suhteellisen mukavasti alkaneen basilika kasvuston pihassani ja tarkoitukseni oli saada sitä kuivattuna purkkiin talvipitsoja varten.

I-kuivatus kun esikasvatetut taimeni soivat runsauttaan leikkasin ne, nypin lehdet irti ja laitoin ne talouspaperin päälle kuivumaan. Kuivuminen vei kuukauden - maku oli jäljellä.

II-kuivatus sähköuuni asteet 50 ja jätin luukun raolleen. Kuivatusaika 4 tuntia. Ulkoa tuodun kakkossatoni maku muistutti 4 tunnin jälkeen lähinnä kuivahtaneelta saunavihdalta.

Joku mättää vissiin?

6

3303

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • outopäivä jatkaa

      Eilen lasipurkkiin laittamani "saunavihdat" muuttuivat tänään. Avasin basilikapurkkini aamulla surkutellakseni niitä vielä kerran. Maistoin ja maku oli muuttunut. Se ei enää maistunutkaan koivunlehdelle, vaan siihen oli yön aikana palannut mieto basilikan maku.

      Rakenne-ero pöydällä (kuukauden) kuivuneen satsini ja 4 tuntia uunissa kuivattamani satsin välillä oli, että uunikuivatustuote oli rapeampi verrattuna nihkeämmästi murtuvaan pöytäkuivakkaaseen. Maku uunikuivatuslehdykässä oli parempi.

      • metsän kulkija

        Hyvä testi!
        Niitä pitäis tehdä useammin ja kokeilla uusia ulottuvuuksia.
        Mikälli kokeilen muilla konsteilla kuivattamista kerro se täällä!! Me halutaan tietää!
        Ihanaa... Hyvää päivänjatkoa kaikille!


    • ritilä

      on hyvä kuivausalusta yrteille, sienille,... Ritilä senverran pöydästä/lattiasta irti, että ilma pääsee kiertämään alakauttakin.
      Ritilän päälle puolikas/kokonainen sanomalehti, tämän päälle voipaperi. Sanomalehden vaihdos 2-3 kertaa vuorokaudessa alussa (samaa lehteä voi yleensä käyttää seuraavalla vaihdolla kun jättää lehden auki). Sanomalehti imee kosteutta hyvin ja nopeuttaa kuivumista paljon.

      • pieniä nippuja

        sido varsista langalla ja roikkumaan vaatehuoneeseen kuivuvat hyvin kokeiltu on. Sopii kaikille mauste kasveille, paitsi ei sipulille.


    • Klorofylli

      Samasta raaka-aineesta saa eri makuisia tuotteita, kun niitä käsittelee erilaisin menetelmin. Tuoreena kuivatun yrtin maku voi olla täysin erilainen verrattuna hapetetun tuotteen makuun. Myös käsittelyajoilla ja erilaisilla käsittelylämpötiloilla saadaan erilaisia makuja ja makujen voimakkuusasteita.

      Hapettamisella saadaan lehtivihreän, eli "lehmän hengityksen maku" poistettua ja aromiaineiden maku esille.

      Jos haluaa erilaisia makuja, niin raaka-aineen voi ensin nahistaa, je sen jälkeen sen solurakenne murskataan ja annetaan "vetäytyä" hekken aikaa. Murskaamisen jälkeen annetaan raaka-aineen hapettua muutaman tunnin. Bakteeritoiminnan vähentämiseksi voidaan hapetus suorittaa hiukan yli 40 asteen lämmössä. Hapetuksen voi suorittaa myös korkeammissa lämpötiloissa, mutta silloin osa aromiaineista hajoaa lämmön vaikutuksesta. Maksimilämpötilana voidaan pitää noin 60 astetta. Hapettamisen aikana raaka-aine ei saa kuivua.

      Aromiaineiden tuhoutumisen estämiseksi kuivaus tulisi suorittaa hapetuslämpötilassa. Kuivauksen lopussa sousittelen kuitenkin "sterilointikuivausta" yli 60 asteen lämpötilassa, mutta se ei ole välttämätöntä muutamien voihappo ja maitohappobakteerien takia - eiväthän ne ole aktiivisia kuivuneessa tuotteessa. Suurin osa bakteerikannasta kuolee yli 40 asteen hapetuslämpötilassa.

      Yleisesti yrtit kuivataan ilman muita käsittelyjä.

    • Klorofylli

      I ja II vaihtoehdoissa on parikin selkeää lopputuloksen makuun vaikuttavaa eroa. Näitä eroja ovat kuivausaika ja lämpötila. Tosin lämpötilan vaikutus tässä tapauksessa on aika vähäinen.

      I-vaiheen pitkä kuivausaika on myös hapettanut tehokkaasti ja se klorofyllin eli lehtivihreän maku on siitä hapettunut pois eli klorofylli on muuttunut muiksi aineiksi - myös makuaineiksi - ja osittain myös haihtunut pois.

      II-vaiheen kuivausaika on niin nopea, että klorofylli ei ole ehtinyt hapettua ja haihtua, vaan se on jäänyt tuotteeseen antamaan sen oman klorofyllin eli lehtivihreän maun. Korkeampi lämpötilakaan ei ole ehtinyt kovin paljoa vaikuttamaan, koska aika on lyhyt. Varastoinnin aikana klorofyllin eli "saunavihdan" maku saattaa laimentua paljonkin.

      Voit pidentää uunikuivausaikaa alentamalla lämpötilaa noin 42 asteeseen. Voit myös osan kuivausajasta pitää luukkua ja myös ilmaventtiiliä kiinni. Voit myös kokeilla korottaa lämpötilaa hetkeksi loppukuivauksen ajaksi noin 63 asteeseen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tapio Suominen on kuollut

      Urheilutoimittaja Tapio Suominen on kuollut. Suominen oli kuollessaan 60-vuotias. Selostajalegendan kuolemasta kertoo Y
      Maailman menoa
      251
      18429
    2. Tapio Suominen oli sairauden uhri

      Urheiluselostaja Tapio Suominen kuoli eilen keskiviikkona aamulla tapaturmaisesti Hattulassa. Toisen uutisen mukaan van
      83
      3135
    3. Tapio suominen

      Liian aikaisin lähdit sinua oli kiva kuunnella.
      Ikävä
      123
      2161
    4. Mitä toivot

      Tämän hetkiseen tilanteeseen?
      Ikävä
      191
      1850
    5. Sydämeni on

      varattu sinulle. Et ole minun, en ole sinun. Me on mahdottomuus. Mutta olet se joka on mielessäni ensimmäisenä kun herää
      Ikävä
      134
      1725
    6. Rannalle! Uimaan!! Rinnat paljaiksi!!!

      Järki kadonnut sekä niiltä feministeiltä, jotka vaativat saada esiintyä rinnat paljaina julkisilla uimarannoilla, kuten
      Maailman menoa
      269
      1403
    7. Minä itkin kotona kun tajusin että

      Pelkuruuteni takia kun en lähestynyt vaikka järjestit otollisen hetken ja myöhemmin huomasin lasittuneen katseesi miten
      Ikävä
      10
      1272
    8. Kok-edustaja: Yle aivopesee työntekijöitä

      "– Yle ei vain sensuroi Kyllä isä osaa-sarjaa, vaan haluaa jaksojen määrää manipuloimalla HÄVITTÄÄ ”ongelman” todellisuu
      Maailman menoa
      82
      1083
    9. Elämääni tulee pian uusi uros

      Se on sinisilmäinen, blondi. 😍 Toivottavasti tämä ok?
      Ikävä
      118
      960
    10. Ylen jälkiviisaat estotonta Kamala Harris suitsutusta

      Kolme samanmielistä naikkosta hehkutti Kamala Harrisia ja haukkui Trumpia estottomasti. Nyt oli tarkoituksella valittu
      Maailman menoa
      232
      959
    Aihe