sähköuunissa kuivatus

outopäivä tämäkin

Omaan suhteellisen mukavasti alkaneen basilika kasvuston pihassani ja tarkoitukseni oli saada sitä kuivattuna purkkiin talvipitsoja varten.

I-kuivatus kun esikasvatetut taimeni soivat runsauttaan leikkasin ne, nypin lehdet irti ja laitoin ne talouspaperin päälle kuivumaan. Kuivuminen vei kuukauden - maku oli jäljellä.

II-kuivatus sähköuuni asteet 50 ja jätin luukun raolleen. Kuivatusaika 4 tuntia. Ulkoa tuodun kakkossatoni maku muistutti 4 tunnin jälkeen lähinnä kuivahtaneelta saunavihdalta.

Joku mättää vissiin?

6

3410

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • outopäivä jatkaa

      Eilen lasipurkkiin laittamani "saunavihdat" muuttuivat tänään. Avasin basilikapurkkini aamulla surkutellakseni niitä vielä kerran. Maistoin ja maku oli muuttunut. Se ei enää maistunutkaan koivunlehdelle, vaan siihen oli yön aikana palannut mieto basilikan maku.

      Rakenne-ero pöydällä (kuukauden) kuivuneen satsini ja 4 tuntia uunissa kuivattamani satsin välillä oli, että uunikuivatustuote oli rapeampi verrattuna nihkeämmästi murtuvaan pöytäkuivakkaaseen. Maku uunikuivatuslehdykässä oli parempi.

      • metsän kulkija

        Hyvä testi!
        Niitä pitäis tehdä useammin ja kokeilla uusia ulottuvuuksia.
        Mikälli kokeilen muilla konsteilla kuivattamista kerro se täällä!! Me halutaan tietää!
        Ihanaa... Hyvää päivänjatkoa kaikille!


    • ritilä

      on hyvä kuivausalusta yrteille, sienille,... Ritilä senverran pöydästä/lattiasta irti, että ilma pääsee kiertämään alakauttakin.
      Ritilän päälle puolikas/kokonainen sanomalehti, tämän päälle voipaperi. Sanomalehden vaihdos 2-3 kertaa vuorokaudessa alussa (samaa lehteä voi yleensä käyttää seuraavalla vaihdolla kun jättää lehden auki). Sanomalehti imee kosteutta hyvin ja nopeuttaa kuivumista paljon.

      • pieniä nippuja

        sido varsista langalla ja roikkumaan vaatehuoneeseen kuivuvat hyvin kokeiltu on. Sopii kaikille mauste kasveille, paitsi ei sipulille.


    • Klorofylli

      Samasta raaka-aineesta saa eri makuisia tuotteita, kun niitä käsittelee erilaisin menetelmin. Tuoreena kuivatun yrtin maku voi olla täysin erilainen verrattuna hapetetun tuotteen makuun. Myös käsittelyajoilla ja erilaisilla käsittelylämpötiloilla saadaan erilaisia makuja ja makujen voimakkuusasteita.

      Hapettamisella saadaan lehtivihreän, eli "lehmän hengityksen maku" poistettua ja aromiaineiden maku esille.

      Jos haluaa erilaisia makuja, niin raaka-aineen voi ensin nahistaa, je sen jälkeen sen solurakenne murskataan ja annetaan "vetäytyä" hekken aikaa. Murskaamisen jälkeen annetaan raaka-aineen hapettua muutaman tunnin. Bakteeritoiminnan vähentämiseksi voidaan hapetus suorittaa hiukan yli 40 asteen lämmössä. Hapetuksen voi suorittaa myös korkeammissa lämpötiloissa, mutta silloin osa aromiaineista hajoaa lämmön vaikutuksesta. Maksimilämpötilana voidaan pitää noin 60 astetta. Hapettamisen aikana raaka-aine ei saa kuivua.

      Aromiaineiden tuhoutumisen estämiseksi kuivaus tulisi suorittaa hapetuslämpötilassa. Kuivauksen lopussa sousittelen kuitenkin "sterilointikuivausta" yli 60 asteen lämpötilassa, mutta se ei ole välttämätöntä muutamien voihappo ja maitohappobakteerien takia - eiväthän ne ole aktiivisia kuivuneessa tuotteessa. Suurin osa bakteerikannasta kuolee yli 40 asteen hapetuslämpötilassa.

      Yleisesti yrtit kuivataan ilman muita käsittelyjä.

    • Klorofylli

      I ja II vaihtoehdoissa on parikin selkeää lopputuloksen makuun vaikuttavaa eroa. Näitä eroja ovat kuivausaika ja lämpötila. Tosin lämpötilan vaikutus tässä tapauksessa on aika vähäinen.

      I-vaiheen pitkä kuivausaika on myös hapettanut tehokkaasti ja se klorofyllin eli lehtivihreän maku on siitä hapettunut pois eli klorofylli on muuttunut muiksi aineiksi - myös makuaineiksi - ja osittain myös haihtunut pois.

      II-vaiheen kuivausaika on niin nopea, että klorofylli ei ole ehtinyt hapettua ja haihtua, vaan se on jäänyt tuotteeseen antamaan sen oman klorofyllin eli lehtivihreän maun. Korkeampi lämpötilakaan ei ole ehtinyt kovin paljoa vaikuttamaan, koska aika on lyhyt. Varastoinnin aikana klorofyllin eli "saunavihdan" maku saattaa laimentua paljonkin.

      Voit pidentää uunikuivausaikaa alentamalla lämpötilaa noin 42 asteeseen. Voit myös osan kuivausajasta pitää luukkua ja myös ilmaventtiiliä kiinni. Voit myös kokeilla korottaa lämpötilaa hetkeksi loppukuivauksen ajaksi noin 63 asteeseen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kannattaako suomalaisen duunarin enää äänestää vasemmistopuolueita

      sillä eivät ne tunnu kovasti ajavan suomi-duunarin etuja. Jos katsotaan Vasemmistoliittoa, niin sehän on ihan feministi
      Maailman menoa
      207
      5803
    2. Jaaha, sitä on vasemmistoryhmä käynyt häiriköimässä Purran kodin vieressä

      On näköjään iso lakana levitetty puiden väliin, jossa lukee mm. "Haista vi*** Riikka Purra". Tunkekaa leikkaukset pers..
      Maailman menoa
      106
      5670
    3. Professori: Maahanmuuttajien rikollisuutta hyssytellään - hävytöntä

      Kriminologi Jukka Savolaisen mukaan ikä ja vaikeat olosuhteet eivät riitä selitykseksi. – Tutkitun tiedon valossa sanoi
      Maailman menoa
      192
      4661
    4. Mistä kummasta voi johtua se, että vasemmistolaiset usein häpeää itseään

      voiko se johtua esim. köyhyydestä? Ja tästä on siis ihan suomalainen tutkimus olemassa. "Suomalainen tutkimus osoittaa
      Maailman menoa
      51
      4073
    5. Sanna-kulttilaiset hehkuttaa edelleen Marinia, vaikka esim. Sote oli susi jo syntyessään

      mutta kulttilaiset eivät ole järjen jättiläisiä, ja sanoihin Lasse Lehtinenkin, että Suomessa on pohjoismaiden tyhmimmät
      Maailman menoa
      61
      3970
    6. Marin teki sen mihin muut eivät pystyneet, vei susi-Soten maaliin

      ja sitten hävittyjen vaalien jälkeen lähtikin vastuuta pakoon...... "Professori: sote-uudistus on täysi susi. Sosiaali
      Maailman menoa
      31
      3596
    7. En koskaan tule sinulle tätä kertomaan

      Kun kirjoitin sinulle viimeisintä viestiä, huomasin kyynelten valuvan poskiani pitkin.
      Ikävä
      33
      1545
    8. Saatoin tehdä elämäni isoimman virheen

      Otsikko kertoo kaiken. Miksei kaikki voi olla yksinkertaisempaa?
      Ikävä
      130
      1420
    9. Kova ikävä parittelukumppania täällä korvessa

      Mutta muuten kyllä on rauhallista.
      Ikävä
      29
      1139
    10. Jotenkin tämä

      tilanne taas eskaloitui ja saat mut roikkumaan täällä palstalla. Turhaan. Ei nämä tekstit sua koskaan tavoita. 😭
      Ikävä
      33
      990
    Aihe