sähköuunissa kuivatus

outopäivä tämäkin

Omaan suhteellisen mukavasti alkaneen basilika kasvuston pihassani ja tarkoitukseni oli saada sitä kuivattuna purkkiin talvipitsoja varten.

I-kuivatus kun esikasvatetut taimeni soivat runsauttaan leikkasin ne, nypin lehdet irti ja laitoin ne talouspaperin päälle kuivumaan. Kuivuminen vei kuukauden - maku oli jäljellä.

II-kuivatus sähköuuni asteet 50 ja jätin luukun raolleen. Kuivatusaika 4 tuntia. Ulkoa tuodun kakkossatoni maku muistutti 4 tunnin jälkeen lähinnä kuivahtaneelta saunavihdalta.

Joku mättää vissiin?

6

3345

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • outopäivä jatkaa

      Eilen lasipurkkiin laittamani "saunavihdat" muuttuivat tänään. Avasin basilikapurkkini aamulla surkutellakseni niitä vielä kerran. Maistoin ja maku oli muuttunut. Se ei enää maistunutkaan koivunlehdelle, vaan siihen oli yön aikana palannut mieto basilikan maku.

      Rakenne-ero pöydällä (kuukauden) kuivuneen satsini ja 4 tuntia uunissa kuivattamani satsin välillä oli, että uunikuivatustuote oli rapeampi verrattuna nihkeämmästi murtuvaan pöytäkuivakkaaseen. Maku uunikuivatuslehdykässä oli parempi.

      • metsän kulkija

        Hyvä testi!
        Niitä pitäis tehdä useammin ja kokeilla uusia ulottuvuuksia.
        Mikälli kokeilen muilla konsteilla kuivattamista kerro se täällä!! Me halutaan tietää!
        Ihanaa... Hyvää päivänjatkoa kaikille!


    • ritilä

      on hyvä kuivausalusta yrteille, sienille,... Ritilä senverran pöydästä/lattiasta irti, että ilma pääsee kiertämään alakauttakin.
      Ritilän päälle puolikas/kokonainen sanomalehti, tämän päälle voipaperi. Sanomalehden vaihdos 2-3 kertaa vuorokaudessa alussa (samaa lehteä voi yleensä käyttää seuraavalla vaihdolla kun jättää lehden auki). Sanomalehti imee kosteutta hyvin ja nopeuttaa kuivumista paljon.

      • pieniä nippuja

        sido varsista langalla ja roikkumaan vaatehuoneeseen kuivuvat hyvin kokeiltu on. Sopii kaikille mauste kasveille, paitsi ei sipulille.


    • Klorofylli

      Samasta raaka-aineesta saa eri makuisia tuotteita, kun niitä käsittelee erilaisin menetelmin. Tuoreena kuivatun yrtin maku voi olla täysin erilainen verrattuna hapetetun tuotteen makuun. Myös käsittelyajoilla ja erilaisilla käsittelylämpötiloilla saadaan erilaisia makuja ja makujen voimakkuusasteita.

      Hapettamisella saadaan lehtivihreän, eli "lehmän hengityksen maku" poistettua ja aromiaineiden maku esille.

      Jos haluaa erilaisia makuja, niin raaka-aineen voi ensin nahistaa, je sen jälkeen sen solurakenne murskataan ja annetaan "vetäytyä" hekken aikaa. Murskaamisen jälkeen annetaan raaka-aineen hapettua muutaman tunnin. Bakteeritoiminnan vähentämiseksi voidaan hapetus suorittaa hiukan yli 40 asteen lämmössä. Hapetuksen voi suorittaa myös korkeammissa lämpötiloissa, mutta silloin osa aromiaineista hajoaa lämmön vaikutuksesta. Maksimilämpötilana voidaan pitää noin 60 astetta. Hapettamisen aikana raaka-aine ei saa kuivua.

      Aromiaineiden tuhoutumisen estämiseksi kuivaus tulisi suorittaa hapetuslämpötilassa. Kuivauksen lopussa sousittelen kuitenkin "sterilointikuivausta" yli 60 asteen lämpötilassa, mutta se ei ole välttämätöntä muutamien voihappo ja maitohappobakteerien takia - eiväthän ne ole aktiivisia kuivuneessa tuotteessa. Suurin osa bakteerikannasta kuolee yli 40 asteen hapetuslämpötilassa.

      Yleisesti yrtit kuivataan ilman muita käsittelyjä.

    • Klorofylli

      I ja II vaihtoehdoissa on parikin selkeää lopputuloksen makuun vaikuttavaa eroa. Näitä eroja ovat kuivausaika ja lämpötila. Tosin lämpötilan vaikutus tässä tapauksessa on aika vähäinen.

      I-vaiheen pitkä kuivausaika on myös hapettanut tehokkaasti ja se klorofyllin eli lehtivihreän maku on siitä hapettunut pois eli klorofylli on muuttunut muiksi aineiksi - myös makuaineiksi - ja osittain myös haihtunut pois.

      II-vaiheen kuivausaika on niin nopea, että klorofylli ei ole ehtinyt hapettua ja haihtua, vaan se on jäänyt tuotteeseen antamaan sen oman klorofyllin eli lehtivihreän maun. Korkeampi lämpötilakaan ei ole ehtinyt kovin paljoa vaikuttamaan, koska aika on lyhyt. Varastoinnin aikana klorofyllin eli "saunavihdan" maku saattaa laimentua paljonkin.

      Voit pidentää uunikuivausaikaa alentamalla lämpötilaa noin 42 asteeseen. Voit myös osan kuivausajasta pitää luukkua ja myös ilmaventtiiliä kiinni. Voit myös kokeilla korottaa lämpötilaa hetkeksi loppukuivauksen ajaksi noin 63 asteeseen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Oletko mokannut?

      Oletko omasta mielestäsi mokannut jotain kaivattusi suhteen?
      Ikävä
      182
      2148
    2. Oletko ymmärtänyt

      Oletko ymmärtänyt jotain kaivatustasi lähiaikoina tai oletko muuttanut mielipidettäsi kaivatustasi?
      Ikävä
      164
      1856
    3. Sanna Ukkolan kolumni: Rautarouva, joka unohti joukkonsa - Riikka Purran pitäisi katsoa peiliin

      "Historialliset tappiot eivät synny vahingossa. Ne syntyvät, kun johtaja unohtaa, ketä hänen piti palvella, kirjoittaa I
      Perussuomalaiset
      45
      1824
    4. Ottaisitko miten

      Kaivattusi?
      Ikävä
      123
      1533
    5. Ikäero suhteessa

      Huomasin äsken Iltalehden tuoreen artikkelin, jossa kerrottiin, että vain 5% parisuhteista on yli 10v ikäero. Millaisia
      Parisuhde
      64
      1368
    6. Liian paljon hylättyjä ääniä

      Ottakaa avustaja mukaan jos ette osaa äänestää oikein. Moni varmaan sekosi kahden listan ja lipun takia. Oliko tarkoitus
      Maailman menoa
      172
      1361
    7. Tiedän kyllä sen

      Että käyt täällä. En kuvittelisi sellaista asiaa. Tiedän kyllä senkin, että olet ainakin ollut minusta kiinnostunut. Sen
      Ikävä
      77
      1181
    8. Ärsyttää et olet

      Niin välinpitämätön suhteeni
      Ikävä
      71
      1013
    9. Ähtärin vaalitulos ja nyt neuvottelut alkavat

      Keskusta voitti yhden paikan Ähtärissä kun oli hyvin ehdokkaita ( 32) ja kansanedustaja veturina keräämässä ääniä. P
      Ähtäri
      30
      1005
    10. Tämä Kuhmon valtuusto

      Pöh, sanon minä.
      Kuhmo
      15
      949
    Aihe