Ääni ja näköharhat

Joku.

Onko kenelläkään koskaan ollu ääni tai näköharhoja? Minkalaisia?

Miten "tavalliset"(ts.ei pahat) harhat eroaa esim.psykoosin harhoista?

Millaisia harhoja on psykoosissa? Entä skitsofreniassa?

12

4877

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • on ollut

      Vastauksena ensimmäiseen kysymykseesi: Minulla on suht usein. Kuulen puhetta tai muuta ääntä vaikkapa tyhjässä talossa. Olen myös nähnyt harhoja. Kerrankin koulussa näin lenkkarit kissana. (:D) Kuuloharhoja minulla on kuitenkin enimmäkseen.

      Psykoosissa tietääkseni ihmisen on vaikeaa itse erottaa totta ja kuviteltua. Täten hän voi oikeasti uskoa nähneensä esimerkiksi oudon ihmisen istuvan kodissaan ja väittää kivenkovaan olleen sen totta. Harhat ovat psykoosissa usein myös erittäin ahdistavia. Aina ei ole kuitenkaan selvää, onko potilaalla pelkkä psykoosi. Mahdollista on myös psykoottinen masennus.

      Skitsofreniassa mennään taas vielä pahempaan suuntaan. Yleisimpinä ovat ääniharhat.

      Psykoosin ja skitsofrenian hoidossa käytetään osittain samoja lääkkeitä.

    • edelliseen

      Niin, ja tuossa skitsofreniassa nuo ääniharhat ovat usein keskenään keskustelevia ääniä. Kuulla voi myös käskevän/kommentoivan/arvostelevan äänen. Vähän niin kuin Taru sormusten herrasta -elokuvan Klonkulla.

      • 2004 vuonna joskus silloin

        Moi!! Olin ihastunut yhteen ihanaan mieheen vuonna2004 syksyllä. Koin sellaisen harhan että otin kahvia keittimestä niin sisäinen ääni sanoi minulle vedä kätesi pois ennen kuin ihastukseni ehtii ottaman samasta kahvipannusta kiinne.Muuten meidän kädet olisi kohdanneet mutta onneksi kerkesin vetää oman käteni alta pois.Tuli ääni minun päähäni ja sanoi sillä hetkellä näin: Vedä kätesi pois nopeasti ja minä tyttö toimin äänen kehoittamna mutta todella nopeasti. Ihastukseni siis vain hipausi minua. Kauheaa jos hän olisi minun käteni pääle ehtinyt asettaa oman kätensä.En olisi tiennyt mitä tehdä siinä tilanteeessa.Mistähän se ääni oikien tuli minulle sitä vain ihmettelen?Sairastan masennusta ja syön psyykelääkkeitä.Samasta syksysytä lähtien olen syönyt psyykelääkkeitä.


      • Omatunto jj
        2004 vuonna joskus silloin kirjoitti:

        Moi!! Olin ihastunut yhteen ihanaan mieheen vuonna2004 syksyllä. Koin sellaisen harhan että otin kahvia keittimestä niin sisäinen ääni sanoi minulle vedä kätesi pois ennen kuin ihastukseni ehtii ottaman samasta kahvipannusta kiinne.Muuten meidän kädet olisi kohdanneet mutta onneksi kerkesin vetää oman käteni alta pois.Tuli ääni minun päähäni ja sanoi sillä hetkellä näin: Vedä kätesi pois nopeasti ja minä tyttö toimin äänen kehoittamna mutta todella nopeasti. Ihastukseni siis vain hipausi minua. Kauheaa jos hän olisi minun käteni pääle ehtinyt asettaa oman kätensä.En olisi tiennyt mitä tehdä siinä tilanteeessa.Mistähän se ääni oikien tuli minulle sitä vain ihmettelen?Sairastan masennusta ja syön psyykelääkkeitä.Samasta syksysytä lähtien olen syönyt psyykelääkkeitä.

        Vielä jatkoa: luulen kuitenkin että ääni taisi olla omantunnon ääni? En kuitenkaan siitä varma ole?Huono omatunto ehkä?


    • Terve, ainakin melkein?

      Itse olen psyykeltäni terve, mutta kuulen ääniä ja näen harhoja suht usein. Kerran kun olin valvonut todella pitkään, kuulin päästäni 40minuuttia musiikkia, jota kukaan ympärilläni ei kuullut. Se ei ollut kuviteltua, tarkistelin itselleni monta kertaa kuulenko sitä vai en. Musiikissa oli mukana kaikki rummut ja kitarat, ja kaksi ihmisääntä. Toinen toisteli "Kuuletko?" Ja toinen vissiin "help".
      Monesti olen kuullut että päässäni sanotaan selvästi jotain, oma nimi joskus, joskus jotain ihan muuta. Ne äänet ovat selviä ääniä mutteivät ne tule korvan kautta.Sen nimittäin huomaa.
      Tyhjästä asunnostamme olen kuullut ihmisääniä.
      Näköharhoista sen verran että yksi aamu oveni aukeni hitaasti(sen kyllä pistän valveunen piikkiin), ja todella usein luen tekstin ihan päin mäntyjä että viestin sanoma muuttuu jotenkin tosi oudoksi. Juuri 15minuuttia sitten esim luin pesuainepurkin kyljen "aivopesuainetta"(En käsitä miten siinä onnistun). Minulle käy noin tyodella usein niin että viestin sisältö muuttuu usein aika kammottavaksi.Lisäksi näen ihmisiä usein siellä missä niitä ei ole. Mutta kai tämä on ihan normaalia? Nimim. Psykopatologia varmaan tietäisi?

      • piirretty viiva..

        ...on tuo terveyden ja sairauden välinen raja...
        Herää vain kysymys, kuuleeko psyykisesti terve ihminen ääniä tai näkee harhoja? Sinuna hakeutuisin samantien psykiatrin juttusille.

        Sairastin itse psykoosin pari vuotta sitten. Psykoosi oli ilmeisesti monen tekijän suma. Olin burn out silloiseen työhöni, parisuhteessa oli kriisitilanne, olin masentunut ja valvoin ahdistuksen vuoksi vuorokausia yhteen menoon. Siinä ainekset valmiina psykoosiin. Minulla oli pari kertaa kuuloharhoja, kuulin käskeviä ääniä. Näköharhoja minulla ei ollut. Mutta kaikkein kamalinta ja ahdistavinta oli se, että koin radiosta ja tv:stä tulevan minulle kohdistettuja viestejä. Saatoin myös kokea, että ympärilläni keskenään puhuvat ihmiset viestittivät minulle jotain salaista mitä en itsekään ymmärtänyt. Lopulta ymmärsin hakeutua psykiatrille, joka lähetti minut pakkohoitopäätöksellä sairaalaan. Sairaalassa olin noin kuukauden. Sairaalassa minulla oli vahvoja pelkoja siitä, että joku tappaa minut tai että itse ahdistun niin kovasti että teen itse jotain itselleni. Pelkäsin myös, että eräs toinen potilas pystyi lukemaan ajatuksiani. TV:tä ja radiota en voinut kuunnella oikeastaan lainkaan siellä oloaikana, niin kammottavilta nämä ns. viestit mitä niiden kautta sain tuntuivat. Kaikkein pahimmilta tuntuivat lastenohjelmat, (joissa on korostuneena asetelma hyvän ja pahan välisestä taistelusta.) Sairaalassaoloaikana minulla oli vahva lääkitys. Kuitenkin harhat lähtivät oikeastaan kokonaan pois sinä aikana, kun olin sairaalassa.

        Ilmeisesti kyseessä oli kohdallani ns. stressiperäinen psykoosi, joka toivottavasti ei enää ikinä uusiudu, sillä sitä kokemusta en toivoisi pahimmalle vihamiehellekään. Nykyisin en enää syö lääkkeitä lainkaan ja olen osittain palautunut työelämään. Harhoja minulla ei ole ollut aikoihin, mutta tietyllä tavalla tunnistan niitä tilanteita, joista aemmin harhoja minulle olisi voinut tulla.

        Hankkiudu tosiaan psykiatrin juttusille. Hyvää jatkoa sinulle!


    • itselläni

      itellä kanssa harhoja ja kuulen omiani...mutta niitten on todettu olevan traumaperäisiä, eikä mitään psykoottisia. kannattaa puhua lääkärille tai terapeutille mieltäpainavasta asiasta.

    • Jahawetti

      Eilen illalla huomasin tupakalla käydessäni että tuuli heiluttaa edessäni olevaa tuijapensasta ja kun puhalsin tupakin savut ilmaan niin huomasin että on tyyntä ja silti näytti että kaikki pensaan oksat heiluu. Menin sitten metrin päähän katsomaan tarkemmin ja huomasin ettei puun oksat värähdäkkään ja palattuani puutarhatuolille takaisin sama ilmiö toistui... mietin että olisiko voinut johtua väsymyksestä tai verenpaineesta. Mene ja tiedä...

      • Lostengel89

        Mul on torakoita asunnos, välil kuvittelen näkeväni niit vaik jossain ei oo. Eilen haistoin palaneen käryn, vaik missään ei palanut, pelkään, et sekoan, mul on syyttäviä ääniä pääs. Masentaa mm. Mitähän tääki on, ero, työkokeilu päättyi, asunto lähtee et voi olla akuutti tressi reaktio. Menneisyydessä on kaikkea, syömishäiriö juttuja nykyään.


    • lääkeharhoja

      Kaikki nämä joita on kerrottu voivat johtua lääkkeistä, jos niitä syö tai niitä vähennetään/lisätään/vaihdetaan tai lopetetaan. Meillä lääkäri on määrännyt aivan terveelle miehelle masennukseen ssri lääkkeitä ja samalla bentsoja. Heti hänelle tuli kummallisia näkö ja kuuloharhoja ja ajatuksen juoksu muutenkin muuttui harhaiseksi. Kun lääkkeet lopetettiin harhatkin loppuivat.

      Kannattaa kiinnittää huomiota niihin uusiin oireisiin joita tulee kun alkaa syömään psyykelääkkeitä vaikkapa vain unettomuuteen. Tämä on asia jota ei tajuta, vielä vähemmän siitä tietävät lääkkeen määränneet lääkärit.

    • Tripmehu

      Olen kuullut ääniä ja nähnyt näkyjä lapsesta asti. Äänet voivat olla esimerkiksi ikävöimäni ihmisen tahi eläimen kävelyä, puhetta, yskintää, kolistelua tahi muuta sellaista. Joku voi huutaa nimeäni. Tai sitten. Voin kuulla musiikkia, jota ei ole. Kuulla näköharhojeni puhuvan, huutavan, liikkuvan tms vaikka en juuri silloin näkisi niitä. Pääni sisäiset äänet voivat keskustella siitä, mitä teen. Ne voivat myös käskeä tappamaan muita tai itseni. Ne sanovat minun olevan ruma ja lihava. Ne sanovat, etteivät ystäväni ole oikeita ja että kuvittelen vain kaiken.

      Näköharhat taas voivat yksinkertaisimmillaan olla sitä, että vaikka kuu tärisee, mutta myös aivan muuta. Oikeita realistisia elollisia olentoja, kärsiviä shampoopulloja, verta valumassa seinillä. Mitä vain.

      Yhtäkaikki nuo kaikki ovat ahdistavia ja jotkut niistä laukaisevat paniikkikohtauksen. Joitain harhahahmoja, joita en vähään aikaan ole nähnyt hereillä, olen alkanut nähdä unihalvausten aikaan. Niitä voi olla monta viikossa. Olen puhunut psykologille, lääkärille ja ties kelle, mutta kukaan ei uskonut tai tarjonnut mitään apua, vaikka olisin kuinka pyytänyt. Joihinkin asioihin annetaan apua, toisiin ei. Masennukseen ja paniikkikohtauksiin saa apua, harhoihin, syömishäiriöoireisiin ja traumoihin ei. Ihmistä pitäisi kuitenkin hoitaa kokonaisuutena ja jos traumojen käsittelyyn ei saa apua, mikään psyykkinen oire tuskin helpottaa.

    • Ufjdoow

      Näin maassa jonkun sokerimadon näköisen otuksen ja näin että se liikahti sitten otin paperin ja "liiskasin" sen ja tajusin että kyseessä onkin vaan nukkaa... Tulin heti etsimään tälläisiä keskusteluja kun aloin epäillä että tässähän rupeaa sekoamaan...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1898
    2. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      133
      1888
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1838
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1630
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1448
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1256
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1150
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    Aihe