2kk vauvan nukkumaan meno

Nukkumatti

Miten te muut nukutatte vauvanne (noin 2kk) iltaisin? Onko suurimmalla osalla käytössä perhepeti vai nukkuuko muidenkin 2kk vaavit omassa sängyssä? Nukahtaako vauvasi tissille tai syliin pulloruokailun jälkeen, josta siirrätte sen omaan sänkyyn vai miten teillä mennään yöunille?

Meillä iltaisin yleensä siinä 20.30 - 21.00 aikoihin pojan iltatoimien jälkeen, hän syö ja sitten mennään nukuttamaan suoraan omaan sänkyyn. Usein jos poika on levoton, rauhoittelen häntä ensin sylissä ja lasken sitten omaan sänkyyn. Laitan usen soittorasian soimaan, jota poika alkaa kuuntelemaan ja lopettaa kitinän (jos sattuu kitisemään). Yleensä poika painuu unten maille puolen tunnin sisällä, joskus uni ei tahdo tulla ja nukahtamiseen menee tunti (tai erittäin rauhattomana iltana kauemmin). Eli olen siinä vieressä niin kauan, kunnes vauva on untenmailla: nostan suusta pullahtelevaa tuttia, silitän poskelle ja päähän...

Aikaisemmin menin samaan aikaan pojan kanssa nukkumaan, kun en uskaltanut jättää häntä yksin makkariin. Nyt olen ymmärtänyt ottaa käyttöön itkuhälyttimen, josta kuulen pojan ääntelyt...ja pakko myöntää, käy vielä lisäksi katsomassa silloin tällöin, että kaikki on ok.

Miten teidän muiden 2kk ikäiset vauvat herää yöllä syömään? Poika juo korviketta (en imetä) illalla ennen nukkumaan menoa 160-200 ml ja herää keskimäärin 5-8 tunnin unien jälkeen seuraavan kerran syömään. En tiedä sitten kauanko tätä ihanuutta jatkuu, mutta nautin tästä nyt niin kauan, kunnes ehkä hampaiden tulo tai muut asiat alkaa valvottamaan...

13

10805

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • menin

      vauvan kanssa yhtä aikaa nukkumaan. Pinnasänky on oman sänkyni vieressä. Sitten vauvan ollessa 2 kuukautta rupesin viemään väsyneen vauvan yksinään pinnasänkyyn. Kannan sylissäni sinne rauhoittavasti keinuen ja lasken varovasti sänkyyn. Uniriepu kainaloon ja posken silitys ja pois huoneesta. Useimmiten toimii näin. Välillä alkaa kitinä johon vauva kuitenkin nukahtaa, välillä käyn laittamassa tutin uudestaan suuhun jos muuttuu huudoksi. Sitten tämän epäonnistuu, jos erehdyn viemään vauvan liian aikaisin tai liian myöhään sänkyyn ja saan sitten tunnin rauhoitella sylissäni, mutta onneksi olen aika hyvin oppinut tuntemaan milloin vauva on valmis unille. Yritän pitää siitä kiinni että syliin ei nukahtaisi.

      Vauva syö 2 kertaa yössä. Nyt vauva on 3 kk ja on ruvennut pyörimään levottomasti ja ihmettelee öisin taitoa kääntyä kyljelleen. Ja äiti kuuntelee touhuilua =/. Kuudelta aamulla pitää ottaa kainaloon nukkumaan, jos tahdon vielä itse jatkaa unia.

    • mertsi

      aloitan neidin iltatoimet yhdeksältä, sen jälkeen sohvaan kahtomaan telkkaria ja samalla neiti syö "iltapalan" eli korviketta noin 150ml, sen jälkeen sänkyyn, unilelu kainaloon, iltarukous ja pusu poskelle. menee 5min ja tyttö on unessa. herää noin 5-6h:n jälkeen ensimmäisen kerran syömään ja sen jälkeen 3h:n päästä.

    • tyttö 2kk

      eikä ole oikein vielä mitään rytmejä ees yritetty, nukkuu ku nukuttaa. mutta teidän viestit sai miettimään että pitäisiköhän nyt rueta pikkuhiljaa opettaan nuita rytmejä ja rutiineja? esim just että 9 aikaan iltapesut, syönnit ja nukkuun. onko se siis parempi mitä aikaisemmin rupeaa tuohon touhuun? eipä se tosiaan enää mikää vastasyntyny oo vaikka sitä niin kuvittelee...

      • Nea Nepuski

        Kyllä suosittelen ehdottomasti että yrität luoda lapsellesi säännöllisen iltarytmin. heti se ei onnistu, ja voi olla turhauttavaakin, mutta lopussa kiitos seisoo. Itse aloin viemään sänkyyn siinä yhdeksän maissa kun neiti oli 1,5kk. Pari iltaa ei meinannut millään nukahtaa, mutta nykyisin menee noin 10min ja tyyppi vetää sikeitä. Meillä on tälläinen iltarytmi: Puoli 8 menemme pimeään makkariin ja katselemme neidin lempilelua eli valoja välkkyvää nallea n.10-15 min. Sen jälkeen vauvahierontaa jonka aikana laulan kolme laulua(aina samat ja samassa järjestyksessä).Tämän aikana on pieni valo päällä. Lopuksi otan vaavelin syliin ja hiljaa laulan vielä yhden laulun. Sitten menemme lämmittämään maidon ja syömme pimeässä makkarissa. Tämän jälkeen vaipanvaihto, yökkäri päälle, omaan sänkyn ja tutti suuhun. en jää viereen seisoskelemaan vaan menen pois huoneesta. Jos vauva kitisee, mene laittamaan tutin suuhun ja silitän pari kertaa. Tyttö nyt siis 11viikkoa. Yleensä herää 2kertaa syömään yössä, vaihtelevina aikoina. Ylös noustaan 8-10.


    • äiti 5/07

      Meidän poitsu syö (imetän) noin 20.00-20.30 viimeisen kerran ja nuokkuu sen jälkeen sylissä, jolloin kannan hänet omaan sänkyyn johon yleensä nukahtaa helposti. Noin yhden aikaan poitsu herää syömään. Nostan hänet silloin viereen ja siinä hän nukkuu loppuyön, kun en laiskuuttani jaksa häntä enää kyörätä omaan sänkyyn=) Toisen kerran syö joskus neljän viiden maissa ja herätään kasin maissa. Tää rytmi on ollu nyt kolmisen viikkoa. Päivällä poitsu nukkuu 3-4 päikkärit vaihdellen 30 min-3h. Imetän lapsentahtisesti eli joskus kolme kertaa tunnissa ja joskus joka neljäs tunti, miten herra sattuu haluamaan=)Miten teillä muu päivärytmi menee? Kauanko jaksaa olla hereilä putkeen?

      • Tähtikulta

        Vauvojen unen määrä
        Vauvat ja pienet lapset nukkuvat yleensä selvästi enemmän kuin aikuiset. Vastasyntyneet nukkuvat keskimäärin noin 16 tuntia vuorokaudessa vaihteluvälin ollessa 12-20 tuntia. Tällä tarkoitetaan sitä että 95% vauvoista nukkuu noin 12-20 tuntia vuorokaudessa. Kaikki vauvat eivät mahdu edes näihin rajoihin eikä silti ole kyse mistään sairaudesta tai ongelmasta. Teoreettisesti voidaan todeta, että kun valitaan satunnaisesti 30 normaalia vauvaa, niin joukon eniten nukkuva yksilö nukkuu kaksi kertaa enemmän kuin vähiten nukkuva. Unen määrän normaalivaihtelu onkin hyvin laajaa. Ellei vauva ole valveillaoloaikanaan selvästi väsynyt, huonotuulinen, ärtynyt tai vaikeasti tyynnyteltävissä, vanhemmat voivat luottaa siihen, että lapsi nukkuu tarpeeksi

        Vauvan uni jakaantuu aluksi tasaisesti vuorokauden ympäri ja niinpä yöllä nukuttu tuntimäärä saattaa alkuun tuntua hyvinkin vähäiseltä vanhempien näkökulmasta. Tavatonta ei ole sekään, että lapsen päiväunet ovat hyvin lyhytkestoisia, jotkut vauvat saattavat torkkua ainoastaan 10 minuutin pätkissä. Tämä on kuitenkin aivan normaalia. Unen kokonaismäärä vähenee iän myötä siten, että 3-4 kuukauden ikäinen lapsi nukkuu keskimäärin 14-15 tuntia ja kaksivuotias lapsi noin 12 tuntia vuorokaudessa, mutta onpa olemassa sellaisiakin vauvoja, jotka nukkuvat noin 10 tuntia vuorokaudessa ensimmäisten kuukausien ajan ja vasta myöhemmin oppivat nukkumaan enemmän. Yksilöllinen vaihtelu on siis suurta.

        Vuorokausirytmin kehittyminen
        Jo varhaisella sikiökaudella unessa alkaa esiintyä aktiivisuus- ja rauhallisuusvaiheita, joista myöhemmin kehittyy aikuisten hyvin jäsentynyt vuorokausirytmi. Sanotaan, että vastasyntyneen vauvan uni on polyfaasista, millä tarkoitetaan sitä, että uni-valverytmi vaihtelee melko säännöllisesti 3-4 h:n sykleissä vuorokauden ajasta riippumatta.

        Vauvojen nukkumisjaksojen pituus vaihtelee epäsäännöllisesti kestäen 20 minuutista aina 6 tuntiin saakka. Tavallisesti vastasyntyneellä on unijaksoja 6-8 kertaa vuorokaudessa. Ensimmäisten elinkuukausien aikana univalverytmiä alkavat muokata sekä valon vuorokausivaihtelu, että sosiaaliset vihjeet. Niinpä kolmen kuukauden ikään mennessä suurin osa unesta alkaa painottua yöhön ja pisin valveillaolojakso päivään. Noin 70% vauvoista nukkuukin tässä iässä läpi yön. Tällä tarkoitetaan viiden tunnin unijaksoa keskellä yötä. Kolmen kuukauden iässä voidaan ensimmäisen kerran puhua säännöllisestä vuorokausirytmistä. Se on kuitenkin herkästi häiriintyvä ja havahtumiset yöllä ovat vielä yleisiä. Niinpä esimerkiksi puolitoistavuotiaista vielä noin joka kymmenes havahtuu neljä kertaa tai useammin yön kuluessa.

        Puolen vuoden ikään mennessä yhtäjaksoinen yöuni on pidentynyt kuuteen tuntiin. Yleensä tämän ikäiset nukkuvat yksi tai kaksi jaksoa yöllä ja kaksi lyhyempää jaksoa päivällä. Muutaman seuraavan kuukauden aikana unijaksot tiivistyvät: yöherääminen jää pois ja päiväunijaksot yhdistyvät. Yhdeksän kuukauden iässä 90% vauvoista nukkuu läpi yön. Myös vuorokausirytmin kehityksessä on hyvin laajat normaalin vaihtelun rajat: osalle lapsista säännöllinen rytmi kehittyy jo varhain, kun taas toisilla yöuni on pitempään katkonainen.

        Yöheräämiset ovat hyvin tavallisia aina kahden vuoden ikään saakka, ja ehkä paras tapa ehkäistä nukkumiskriisien syntyä, on varautua jo ennakkoon siihen, ettei lapsen nukkuminen tule välttämättä sujumaan aikuisten aikataulujen mukaisesti. Mitään yksikäsitteistä sääntöä ei voida antaa siitä, kuinka nopeasti tai millä tavalla vauva saadaan mahdollisimman nopeasti nukkumaan yönsä hyvin.

        Kun tutkijat ovat videoineet vauvoja on havaittu heidän heräävän öisin useammin kuin vanhemmat huomaavat. Vauvat eivät siis aina ala itkeä herätessään öisin. Alle 3 kuukauden ikäisistä lapsista lähes kaikki (95%) alkoivat itkeä aina kun heräsivät, eivätkä saaneet unen päästä uudestaan kiinni ilman vanhemman apua. Sen sijaan 1-vuotiaista suurin osa (60-70%) osasi jo nukahtaa uudelleen omin voimin vaikka heräsivätkin yöllä. Uniongelmien taustalla saattaakin olla se, että lapsi herättää vanhempansa aina kun itse herää, mitä taas ns. hyvät nukkujat eivät tee. Tähän havaintoon perustuu se väite, että lapsen tulisi oppia vähitellen nukahtamaan itsekseen omaan sänkyyn.

        Lapsen uni-valverytmi muotoutuminen tapahtuu hitaasti, eikä suuria muutoksia tarvitse yrittää toteuttaa yhtäkkiä. Vauvan unirytmi siirtyy joka tapauksessa vähitellen enemmän aikuisia miellyttävään suuntaan, joten joskus siihen puuttuminen liian aggressiivisesti voi pahentaa tilannetta. Monesti vanhempia helpottaa tieto siitä, että suurin osa univaikeuksista on ohimeneviä ja lyhytkestoisia, eikä aina tarvita lainkaan toimenpiteitä niistä selviytymiseen. Vain vanhempien oma mielikuvitus on rajana sille, kuinka he voivat itse yrittää auttaa toistensa jaksamista. Ratkaisua ei siis tarvitse yksinomaan hakea vauvan puolelta, vaan myös aikuiset voivat keskenään pohtia tapoja, joilla ongelma voitaisiin ratkaista. Tällaisia ovat mm. makuuhuoneiden uudelleenjärjestely, valvomisvuorot, päiväunet, lapsenhoitajat, isovanhemmat, perhepedit, vierekkäin nukkuminen.

        Vauvan ohjaaminen oikeaan univalverytmiin
        Vanhemmat voivat auttaa lasta kehittämään unirytmiään oikeaan suuntaan. Tärkeitä tekijöitä ovat mm. ravitsemukselliset, hoidolliset ja sosiaaliset tekijät. Myös lapsen temperamentti vaikuttaa. Monenlaisia konsteja voidaan kokeilla, mutta mikään niistä ei valitettavasti ole oikotie onneen, ja ainoastaan kokeilemalla voidaan saada selville, mikä kullekin lapselle sopii. Tärkein tekijä pienen lapsen hoidossa on hyvä vuorovaikutus. Lapsen antamille signaaleille tulee olla herkkä ja niihin tulee vastata. Alle puolivuotiasta ei voi hemmotella pilalle, eikä mielenosoituksellista itkua ilmene ennen 8-9 kuukauden ikää. Vauvojen uniongelmien ratkaisemiseksi tarvitaan ennen kaikkea kärsivällisyyttä ja järjestelmällisyyttä. Myös apua on osattava hakea, jos alkaa tuntua siltä, että ongelmat perheessä kärjistyvät.

        Ravitsemukselliset tekijät
        Yksi keskeinen vauvojen vuorokautta rytmittävä tekijä on nälkä. Pienet lapset eivät kykene syömään kerrallaan niin suuria määriä, että näläntunne voisi pysyä poissa esimerkiksi läpi yön. Näin ollen imetystä tai maitopulloa ei pitäisi säännöstellä edes yöaikaan. Jotkut lapset saattavat tarvita yöruokailua pitkäänkin, vaikkakin siitä saattaa muodostua joillekin lapsille tapa.

        Suurin osa lapsista näyttää tutkimusten valossa lopettavan yösyömisen noin puolen vuoden iässä, mutta sitä ei voida yleistää kaikkiin lapsiin. Tähän vaikuttaa paljolti iltaruokailu: kuinka paljon ja mitä lapsi saa syödäkseen. Toiset lapset eivät syö iltaisin niin suuria annoksia että pysyisivät koko yön kylläisenä, ja myös aineenvaihdunnalliset tekijät saattavat vaikuttaa.

        Responsiivisuus
        Pieniä vauvoja hoidettaessa ehkä tärkein vanhempien ominaisuus on ns. responsiivisuus. Tällä tarkoitetaan sitä, että vauvan itkuun pitää aina reagoida, koska vauva ei kykene jäsentämään ympäristöään niin hyvin, että voisi käsittää miksei itkuun vastata. Vauva ei itke koskaan turhaan, vaan itku on aina hälytysmerkki. Vanhemmat oppivat vähitellen erottamaan lapsensa itkun eri sävyjä. Kipuitku on kovaa ja kimeää, kun taas nälkäitku vähitellen voimistuvaa.

        Vauvat voivat itkeä paitsi nälkäänsä ja janoaan, myös erilaista epämukavaa oloa (kipu, palelu, kuumuus, vaipanvaihdon merkiksi, sairaus, hampaat jne). Vauva osaa itkullaan ilmaista kaipaavansa myös seuraa tai syliä. Jo aivan pienet vauvat tarvitsevatkin muiden ihmisten seuraa, vaikka eivät vielä osaakaan leikkiä. Lasta ei voi liiaksi pitää sylissä.

        Vauva rauhoitetaan katsomalla silmiin eikä lasta pidä kääntää selin aikuiseen nähden, sillä katsekontakti on jo aivan pienelle lapselle elintärkeä. Monesti katsekontaktin merkitys tuntuu unohtuvan: levoton lapsi ei aina rauhoitu sylissä ollessaan, jos katsekontakti puuttuu. Pientä vauvaa ei voi liiaksi hemmotella, ja vastaamalla nopeasti vauvan antamiin merkkeihin taataan se, että vauva tuntee itsensä tervetulleeksi tähän maailmaan. Sellainen vauva, jonka itkuun ei reagoida ei tunne oloaan turvalliseksi. Se ilmenee tyypillisesti esimerkiksi univaikeuksina ja yleisenä tyytymättömyytenä (ns. vaikea vauva).

        Mitä vaikeampi vauvan temperamentti on, sitä tärkeämpää on, että vanhemmat herkistyvät kuuntelemaan vauvan antamia signaaleja. Tyypillistä on, etteivät tällaiset ns. vaikeahoitoiset vauvat viihdy itsekseen vaan haluavat syliin, nukkuvat vain lyhyitä jaksoja ja itkevät jäädessään yksin. Tämä on kuitenkin täysin normaalia, eikä sitä pitäisi sekoittaa esimerkiksi koliikkiin. Vaikean vauvan pitäisi saada olla vanhempien sylissä mahdollisimman paljon, jotta perusturvallisuus kehittyisi, mikä mahdollistaa sen että vauva oppii vähitellen olemaan tyytyväinen myös itsekseen. Vauvaan ei saa kyllästyä, vaikka mikään ei tuntuisi riittävän, sillä se vain pahentaa tilannetta. Toisaalta ongelmatilanteen laukeaminen saattaa jo olla lähempänä kuin arvataankaan. Hoidon laiminlyönti aiheuttaa vauvalle jatkuvan stressin, joka voi kärjistää ongelmia.

        Sosiaaliset tekijät ja vinkit
        Vauvojen päivänukkumista voi varovasti koettaa rytmittää ja siten ohjata unta iltaa ja yötä kohden. Perussääntönä on kuitenkin se, ettei tyytymätöntä lasta pidä väkisin valvottaa. Niin kauan kuin vauvan saa pysymään hereillä hyväntuulisena, häntä voi pitää hereillä.

        Päiväunilta voi herätellä varovaisesti aluksi esimerkiksi 15 minuuttia aiemmin kuin tavallista. Alkuillan torkkuja kannattaa yrittää välttää esimerkiksi keksimällä jotain vauvalle mieleistä puuhaa, esimerkiksi musiikin kuuntelua tai muuta seurustelua. Yöaikaan pääsääntö on se, ettei lapsen kanssa aleta leikkiä tai sytytellä valoja, vaan annetaan vauvan huomata, että yöllä nukutaan. Lasta voi esimerkiksi pidellä sylissä ja jutella rauhoittavasti. Yleisesti ottaen kaikkia muutoksia kannattaa kokeilla vähän kerrallaan ja pitkän ajan kuluessa, sillä suurin osa vauvoista kärsii äkkinäisistä rutiinimuutoksista. Kuitenkin tulee pitää mielessä, että vauvat ovat yksilöitä, joten se mikä sopii toiselle, pahentaa toisen tilannetta.

        Joskus on kaikkein parasta sopeutua vähäksi aikaa lapsen rytmiin ja antaa sen muovautua omaa tahtiinsa. Jos yöt menevät vauvan kanssa valvoen, on paras järjestellä oma elämänsä niin, että voi itsekin nukkua päiväunia vauvan tahdissa. Ja jos yöllä on joka tapauksessa pakko valvoa, voi sen ajan käyttää myös hyödykseen vaikkapa lukemalla, katsomalla televisiota tai tekemällä kotitöitä. Itseään ei kannata väsyttää liikaa vauvan rytmityksillä, jos ne eivät tunnu tulosta tuottavan - silloin on parasta antaa ajan kulua ja yrittää kuukauden kahden kuluttua uudelleen jos vauvan rytmi ei ole itsellään parantunut.

        Jotta vanhemmat jaksaisivat yösyötöt, lapsi voi nukkua aluksi esimerkiksi äidin vieressä. Yleensä yösyöminen vähenee siinä vaiheessa, kun lapsi alkaa syödä kiinteää ruokaa. Tässä vaiheessa voi olla hyvä vähitellen siirtyä nukkumaan omaan sänkyyn. Muutoksen ei tarvitse tapahtua yhdessä yössä, vaan totuttautuminen voi tapahtua pehmeästi usean viikon mittaisena jaksona. Näin voidaan monesti välttää muutoksiin liittyvät itkut, jotka rasittavat koko perhettä. Pienen lapsen voi aivan huoleti antaa nukahtaa syliin.

        Noin 3-4 kuukauden iästä lähtien vauvaa voi vähitellen opettaa nukahtamaan itsenäisesti. Tämä tapahtuu siten, että lapsen annetaan rauhoittua sylissä ja nostetaan omaan sänkyyn puoliunessa. Vähitellen lapsi oppii nukahtamaan omaan sänkyynsä itse ilman vanhempien läsnäoloa ja itkua. Siirtymävaihe voi aivan hyvin kestää useita viikkoja, vaikka toiset lapset sopeutuvatkin jo muutamassa illassa. Mikäli perheelle samassa sängyssä nukkuminen sopii hyvin, mitään estettä sen jatkamiselle ei ole. Jossain vaiheessa kaikki lapset sieltä kuitenkin omaan sänkyynsä siirtyvät.

        Tunnetekijät
        Vauva aistii herkästi vanhempiensa tunnetiloja: äidin ahdistuneisuus esimerkiksi väsymyksen vuoksi saattaa tarttua vauvaan. Tällaisissä tilanteissa on hyvä osata pyytää apua, esimerkiksi isältä tai isovanhemmilta, jotta äiti saa itse levätä jaksaakseen taas nauttia lapsen hoitamisesta. Joskus uupumuksen takana voi olla myös synnytyksen jälkeinen masennus. Tähänkin on saatavilla apua.

        Temperamenttitekijät
        Vauvan temperamentti vaikuttaa siihen, miten hän reagoi ympäristönsä ärsykkeille. Toiset vauvat kaipaavat jo muutaman kuukauden iässä enemmän virikkeitä kuin toiset ja äidin kyky aistia näitä tarpeita onkin hyvin tärkeä. Vauva elää vuorovaikutuksessa ympäristön kanssa ja mikäli epäsopivuutta esiintyy, se voi ilmetä tyytymättömyytenä.

        Vauvan ja äidin temperamentit voivat myös olla eri paria: hyvin rauhallinen äiti saattaa luoda lapselleen liian virikkeettömän ympäristön, kun taas toinen vauva saattaa kärsiä ylistimulaatiosta. Etenkin vanhempien lasten kohdalla korostuu päivän tapahtumien merkitys nukkumaan mennessä: jos päivä on ollut hyvin tapahtumarikas ja jännittävä ovat lapset vielä illalla ylikierroksilla eivätkä osaa asettua nukkumaan. Toisaalta jos lapsi ei ole saanut päivän kuluessa tarpeeksi virikkeitä, ei hän ole riittävän väsynyt mennäkseen nukkumaan.

        http://www.lapsiperhe.net/unihiekka/uni.htm


      • Tähtikulta

        Vauvan uni poikkeaa monella tavoin aikuisen unesta. Toisaalta myös yksilöllinen vaihtelu on erittäin suurta; oikeastaan minkäänlainen vauvan käyttäytyminen ei ole sen valossa "epänormaalia". Voidaan kuitenkin sanoa, että yleisesti ottaen vastasyntyneet nukkuvat suurimman osan vuorokaudesta.

        Vastasyntyneen unisykli on huomattavasti lyhyempi kuin aikuisen, vain noin 50 minuuttia. Näin ollen on myös huomattavasti enemmän vaiheita, jolloin herääminen voi tapahtua, mikäli jokin ulkopuolinen tai sisäinen ärsyke sen aiheuttaa.

        Vastasyntyneen unirytmi seuraa hänen ruokailurytmiään. Hän syö usein ja nukkuu syöntien väliset ajat. Pisimmillään hän nukkuu 3-4 tuntia, mutta on vauvoja, jotka nukkuvat paljon lyhyempiä pätkiä. Pikkuhiljaa hänelle muodostuu rytmi, jonka mukaan hänellä on yksi pitempi unijakso vuorokaudessa, ja unijaksojen välinen valveillaoloaika lisääntyy. Vanhemmat tietysti toivoisivat, että tämä pitempi unijakso sijoittuisi yöaikaan, mutta näin ei välttämättä tapahdu. Kestää aikansa ennen kuin vauva ehdollistuu samaan valoisuuden ja pimeän mukaiseen uni-valverytmiin kuin vanhempansa. 3-4 kuukauden iässä, kun valveillaoloaika lisääntyy ja vauva alkaa kiinnostua ympäristöstään enemmän, tällainen ehdollistuminen mahdollistuu. Siihen saakka vanhempien on lähes toivotonta yrittää muokata vauvan nukkumista minkäänlaiseen muottiin. Helpompaa on sovittaa aikuisen rytmi vauvan rytmin mukaiseksi, ja pehmeästi yrittää ohjata vauvaa nukkumaan öisin ja valvomaan päivisin.

        Äidin ja lapsen erillään nukkuminen on uusi länsimainen tapa. Edelleenkin suurimmassa osassa maailmaa lapset nukkuvat äitiensä tai perheittensä kanssa yhdessä. Länsimaissa erillään nukkuminen yleistyi 1800-luvulla ja aluksi vain ylemmissä sosiaaliluokissa. Erillään nukkuminen on ennen kaikkea sosiaalinen tapa, joka ei pohjaudu ihmisen biologisiin tarpeisiin. Muihin nisäkkäisiin verrattuna ihmisvauva on neurologisesti kypsymätön, ja siksi jatkuva läheisyys äidin kanssa päivin ja öin on tarpeen maksimoimaan eloonjäämisen ja hyvinvoinnin. Vauvan kevyempi uni, lyhyemmät unisyklit ja tiheämmät heräämiset palvelevat kaikki näitä tarpeita. Äidin läheisyys ja välitön tarpeidentyydytys niinikään turvaavat elämän alkutaivalta.

        Kun vauva nukkuu äidin vieressä, vauvan ja äidin unisyklit synkronoituvat. Näin ollen kun vauva herää imemään, on äitikin todennäköisimmin kevyen unen vaiheessa eikä herääminen ole niin vaikeaa kuin syvästä unesta. Heräämisten määrällä ei näyttäisikään olevan niin paljon merkitystä päiväaikaisen väsymyksen kannalta kuin sillä, mistä univaiheesta herää ja kuinka nopeasti pääsee takaisin uneen. Imettäessä erittyy runsaasti prolaktiinia, joka on tärkein "hoivahormoni". Prolaktiinia erittyy myös nukkuessa sekä vain kosketellessa vauvaa. Prolaktiini rauhoittaa ja tasoittaa äidin mieltä, aktivoi hoivaamistoimintoja, lisää maidontuotantoa sekä edesauttaa symbioosin muodostumista äidin ja vauvan välillä. Yhdessä nukkuessa prolaktiinin eritys maksimoituu. Yöllä erittyy myös melatoniini-hormonia, joka puolestaan auttaa sekä vauvaa että äitiä pääsemään nopeasti takaisin uneen

        Antropologi, filosofian tohtori James McKenna on tutkinut äidin ja vauvan yhdessä nukkumista. Kalifornian yliopiston neurologian laitoksen unihäiriökeskuksessa 3 kk ikäiset vauvat äiteineen nukkuivat laboratoriossa muutamia öitä. Äiti-vauva -parit oli jaettu etukäteen kahteen ryhmään sen mukaan, nukkuivatko he kotioloissa yhdessä vai erikseen. Laboratoriossa he nukkuivat 2 yötä tottumaansa tapaan ja yhden yön päinvastoin. Nukkumista kuvattiin videolle ja elintoimintoja monitoroitiin. Tulosten mukaan yhdessä nukkuminen lisäsi kokonaisunimäärää riippumatta siitä, oliko siihen aikaisempaa tottumusta vai ei. Yhdessä nukkuminen pidensi imetysaikaa ja -tiheyttä, ja vauva ilmaisi itkien nälkäänsä vain erikseen nukkuessa. I ja II-vaiheen uni lisääntyi, III- ja IV-vaiheen uni väheni yhdessä nukkuessa, eli vauva on herätettävissä helpommin. Yhdessä nukkuminen lisäsi äidin ja vauvan unen samanasteisuutta ja hereillä oloa yhtä aikaa. Yhdessä nukkuessa vauva nukkui harvemmin vatsallaan, mitä pidettiin hyvänä asiana. Yhdessä nukuttiin hyvin lähekkäin, kasvokkain, mikä lisäsi vauvan saamaa sensorista stimulaatiota. Äidit myös valvoivat lapsensa unta myös nukkuessaan. Riippumatta aikaisemmista nukkumistavoista kaikki siis hyötyivät yhdessä nukkumisesta.

        Kätkytkuolema (SIDS, Sudden Infant Death Syndrome) on traaginen vauvan yhtäkkinen kuolema unen aikana. Sitä on tutkittu paljon, mutta yksiselitteistä syytä sille ei ole löydetty. Yleensä kätkytkuoleman´ kokevat vauvat ovat 0-6 kuukauden ikäisiä, eniten niitä sattuu noin 3 kuukauden ikäisille. On kuitenkin löydetty joitakin ympäristöllisiä selittäviä tekijöitä: Vanhempien alhainen sosioekonominen status, äidin tupakointi, ennenaikainen syntymä ja hengitysvaikeudet syntymän jälkeen sekä se, jos sisarus on kätkytkuoleman uhri. Kätkytkuolema ei johdu kuristumisesta, vuodevaatteisiin tukehtumisesta tai vauvan päälle kierähtämisestä. Mielenkiintoinen tieto on, että niissä kulttuureissa, joissa perheet nukkuvat yhdessä, kätkytkuolema on paljon harvinaisempi kuin länsimaissa.

        Nykyään kätkytkuolemaa pidetään pikemminkin unihäiriönä. Vauva ei osaa kontrolloida automaattisesti hengitystään unen aikana tai havahtua unesta hengitysvaikeuden seurauksena. Unen aikana happi-hiilidioksidi-tasapainosta huolehtivat pienet kemoreseptorit suurten verisuonten seinämissä. Jos veren happipitoisuus laskee tai hiilidioksidipitoisuus nousee liiaksi, lähettävät nämä reseptorit aivoille käskyn kiihdyttää hengitystä. Ensimmäisinä kuukausina nämä automaattiset hengityksensäätelyjärjestelmät ovat kehittymättömiä kaikilla vauvoilla. Vauvojen hengityksessä ei ole vielä säännöllistä kaavaa, vaan siinä esiintyy silloin tällöin jopa 10-15 sekunnin katkoksia, jonka jälkeen hengitys taas jatkuu. Näitä katkoksia kutsutaan apneaksi. Joskus katkokset ovat jopa 20 sekunnin mittaisia ja niiden aikana sydämen syke laskee noin 20 prosentilla. Silloin joko automaattinen säätelyjärjestelmä kytkeytyy päälle taikka vauva herää, ja hengitys jatkuu taas. Onkin arveltu, että kätkytkuoleman uhreilla joko automaattinen säätelyjärjestelmä on synnynnäisesti häiriintynyt tai he eivät jostain syystä herkästi herää hengityskatkokseen.

        Vauva on siis neurologisesti ja kehityksellisesti epäkypsä nukkumaan yksin. McKennan tutkimustulokset tukevat sitä oletusta, äidin lähellä nukkuminen aktivoi vauvaa hengittämään. Kun vauvan hengitys katkeaa, äiti ehkä tiedostamattaan liikahtaa, mikä taas havahduttaa vauvaa sen verran, että hengitys taas jatkuu. Vauva tuntee patjan välityksellä äidin hengityksen sekä kuulee sen rytmin, mikä auttaa vauvaa rytmittämään omaa hengitystään. Yksin nukkuvalla vauvalla tätä valvontamekanismia ei ole. Suoraan näistä tuloksista ei kuitenkaan voi sitä johtopäätöstä vetää, että yhdessä nukkuminen ehkäisisi kätkytkuolemia. Tätä mieltä on kuitenkin lastenlääkäri, lääketieteen tohtori William Sears, 8 lapsen isä ja perhepedin vankkumaton kannattaja. Hän lisää vielä, että nimenomaan rintaruokituilla lapsilla kätkytkuoleman riski on pienempi. Hän perustaa hypoteesinsa puhtaasti henkilökohtaiselle vakaumukselle, jossa kuitenkin on perusteita olla totta. Onhan niin, että nimenomaan rintaruokitut vauvat heräilevät keskimäärin useammin öisin kuin korvikkeella ruokitut, koska rintamaito sulaa nopeammin kuin korvike. Tämä voisi olla yksi luonnon mekanismeista suojata vauvaa liian syvältä ja liian pitkältä unelta, josta vielä kehittymättömät säätelymekanismit eivät saa vauvaa hereille, varsinkaan jos vauva nukkuu yksin omassa sängyssään, mahdollisesti jopa omassa huoneessaan.

        Myös äidin voi sanoa olevan "kehityksellisesti epäkypsä" nukkumaan erossa vauvasta. Äiti todennäköisesti heräilee ainakin aluksi useita kertoja yössä tarkistamaan, vieläkö vauva hengittää. Jokaisesta risauksesta äiti on hetkessä vauvan sängyn vieressä, ja pahimmassa tapauksessa vauva säikähtää tätä hämärästä ilmestyvää pörrötukkaista aavetta ja herää itkemään. Onhan paljon helpompaa vain ojentaa kätensä ja laskea se rauhoittavasti vauvan päälle ja jatkaa unia.

        http://www.imetystukilista.net/faq/uni.php


      • tosi..
        Tähtikulta kirjoitti:

        Vauvan uni poikkeaa monella tavoin aikuisen unesta. Toisaalta myös yksilöllinen vaihtelu on erittäin suurta; oikeastaan minkäänlainen vauvan käyttäytyminen ei ole sen valossa "epänormaalia". Voidaan kuitenkin sanoa, että yleisesti ottaen vastasyntyneet nukkuvat suurimman osan vuorokaudesta.

        Vastasyntyneen unisykli on huomattavasti lyhyempi kuin aikuisen, vain noin 50 minuuttia. Näin ollen on myös huomattavasti enemmän vaiheita, jolloin herääminen voi tapahtua, mikäli jokin ulkopuolinen tai sisäinen ärsyke sen aiheuttaa.

        Vastasyntyneen unirytmi seuraa hänen ruokailurytmiään. Hän syö usein ja nukkuu syöntien väliset ajat. Pisimmillään hän nukkuu 3-4 tuntia, mutta on vauvoja, jotka nukkuvat paljon lyhyempiä pätkiä. Pikkuhiljaa hänelle muodostuu rytmi, jonka mukaan hänellä on yksi pitempi unijakso vuorokaudessa, ja unijaksojen välinen valveillaoloaika lisääntyy. Vanhemmat tietysti toivoisivat, että tämä pitempi unijakso sijoittuisi yöaikaan, mutta näin ei välttämättä tapahdu. Kestää aikansa ennen kuin vauva ehdollistuu samaan valoisuuden ja pimeän mukaiseen uni-valverytmiin kuin vanhempansa. 3-4 kuukauden iässä, kun valveillaoloaika lisääntyy ja vauva alkaa kiinnostua ympäristöstään enemmän, tällainen ehdollistuminen mahdollistuu. Siihen saakka vanhempien on lähes toivotonta yrittää muokata vauvan nukkumista minkäänlaiseen muottiin. Helpompaa on sovittaa aikuisen rytmi vauvan rytmin mukaiseksi, ja pehmeästi yrittää ohjata vauvaa nukkumaan öisin ja valvomaan päivisin.

        Äidin ja lapsen erillään nukkuminen on uusi länsimainen tapa. Edelleenkin suurimmassa osassa maailmaa lapset nukkuvat äitiensä tai perheittensä kanssa yhdessä. Länsimaissa erillään nukkuminen yleistyi 1800-luvulla ja aluksi vain ylemmissä sosiaaliluokissa. Erillään nukkuminen on ennen kaikkea sosiaalinen tapa, joka ei pohjaudu ihmisen biologisiin tarpeisiin. Muihin nisäkkäisiin verrattuna ihmisvauva on neurologisesti kypsymätön, ja siksi jatkuva läheisyys äidin kanssa päivin ja öin on tarpeen maksimoimaan eloonjäämisen ja hyvinvoinnin. Vauvan kevyempi uni, lyhyemmät unisyklit ja tiheämmät heräämiset palvelevat kaikki näitä tarpeita. Äidin läheisyys ja välitön tarpeidentyydytys niinikään turvaavat elämän alkutaivalta.

        Kun vauva nukkuu äidin vieressä, vauvan ja äidin unisyklit synkronoituvat. Näin ollen kun vauva herää imemään, on äitikin todennäköisimmin kevyen unen vaiheessa eikä herääminen ole niin vaikeaa kuin syvästä unesta. Heräämisten määrällä ei näyttäisikään olevan niin paljon merkitystä päiväaikaisen väsymyksen kannalta kuin sillä, mistä univaiheesta herää ja kuinka nopeasti pääsee takaisin uneen. Imettäessä erittyy runsaasti prolaktiinia, joka on tärkein "hoivahormoni". Prolaktiinia erittyy myös nukkuessa sekä vain kosketellessa vauvaa. Prolaktiini rauhoittaa ja tasoittaa äidin mieltä, aktivoi hoivaamistoimintoja, lisää maidontuotantoa sekä edesauttaa symbioosin muodostumista äidin ja vauvan välillä. Yhdessä nukkuessa prolaktiinin eritys maksimoituu. Yöllä erittyy myös melatoniini-hormonia, joka puolestaan auttaa sekä vauvaa että äitiä pääsemään nopeasti takaisin uneen

        Antropologi, filosofian tohtori James McKenna on tutkinut äidin ja vauvan yhdessä nukkumista. Kalifornian yliopiston neurologian laitoksen unihäiriökeskuksessa 3 kk ikäiset vauvat äiteineen nukkuivat laboratoriossa muutamia öitä. Äiti-vauva -parit oli jaettu etukäteen kahteen ryhmään sen mukaan, nukkuivatko he kotioloissa yhdessä vai erikseen. Laboratoriossa he nukkuivat 2 yötä tottumaansa tapaan ja yhden yön päinvastoin. Nukkumista kuvattiin videolle ja elintoimintoja monitoroitiin. Tulosten mukaan yhdessä nukkuminen lisäsi kokonaisunimäärää riippumatta siitä, oliko siihen aikaisempaa tottumusta vai ei. Yhdessä nukkuminen pidensi imetysaikaa ja -tiheyttä, ja vauva ilmaisi itkien nälkäänsä vain erikseen nukkuessa. I ja II-vaiheen uni lisääntyi, III- ja IV-vaiheen uni väheni yhdessä nukkuessa, eli vauva on herätettävissä helpommin. Yhdessä nukkuminen lisäsi äidin ja vauvan unen samanasteisuutta ja hereillä oloa yhtä aikaa. Yhdessä nukkuessa vauva nukkui harvemmin vatsallaan, mitä pidettiin hyvänä asiana. Yhdessä nukuttiin hyvin lähekkäin, kasvokkain, mikä lisäsi vauvan saamaa sensorista stimulaatiota. Äidit myös valvoivat lapsensa unta myös nukkuessaan. Riippumatta aikaisemmista nukkumistavoista kaikki siis hyötyivät yhdessä nukkumisesta.

        Kätkytkuolema (SIDS, Sudden Infant Death Syndrome) on traaginen vauvan yhtäkkinen kuolema unen aikana. Sitä on tutkittu paljon, mutta yksiselitteistä syytä sille ei ole löydetty. Yleensä kätkytkuoleman´ kokevat vauvat ovat 0-6 kuukauden ikäisiä, eniten niitä sattuu noin 3 kuukauden ikäisille. On kuitenkin löydetty joitakin ympäristöllisiä selittäviä tekijöitä: Vanhempien alhainen sosioekonominen status, äidin tupakointi, ennenaikainen syntymä ja hengitysvaikeudet syntymän jälkeen sekä se, jos sisarus on kätkytkuoleman uhri. Kätkytkuolema ei johdu kuristumisesta, vuodevaatteisiin tukehtumisesta tai vauvan päälle kierähtämisestä. Mielenkiintoinen tieto on, että niissä kulttuureissa, joissa perheet nukkuvat yhdessä, kätkytkuolema on paljon harvinaisempi kuin länsimaissa.

        Nykyään kätkytkuolemaa pidetään pikemminkin unihäiriönä. Vauva ei osaa kontrolloida automaattisesti hengitystään unen aikana tai havahtua unesta hengitysvaikeuden seurauksena. Unen aikana happi-hiilidioksidi-tasapainosta huolehtivat pienet kemoreseptorit suurten verisuonten seinämissä. Jos veren happipitoisuus laskee tai hiilidioksidipitoisuus nousee liiaksi, lähettävät nämä reseptorit aivoille käskyn kiihdyttää hengitystä. Ensimmäisinä kuukausina nämä automaattiset hengityksensäätelyjärjestelmät ovat kehittymättömiä kaikilla vauvoilla. Vauvojen hengityksessä ei ole vielä säännöllistä kaavaa, vaan siinä esiintyy silloin tällöin jopa 10-15 sekunnin katkoksia, jonka jälkeen hengitys taas jatkuu. Näitä katkoksia kutsutaan apneaksi. Joskus katkokset ovat jopa 20 sekunnin mittaisia ja niiden aikana sydämen syke laskee noin 20 prosentilla. Silloin joko automaattinen säätelyjärjestelmä kytkeytyy päälle taikka vauva herää, ja hengitys jatkuu taas. Onkin arveltu, että kätkytkuoleman uhreilla joko automaattinen säätelyjärjestelmä on synnynnäisesti häiriintynyt tai he eivät jostain syystä herkästi herää hengityskatkokseen.

        Vauva on siis neurologisesti ja kehityksellisesti epäkypsä nukkumaan yksin. McKennan tutkimustulokset tukevat sitä oletusta, äidin lähellä nukkuminen aktivoi vauvaa hengittämään. Kun vauvan hengitys katkeaa, äiti ehkä tiedostamattaan liikahtaa, mikä taas havahduttaa vauvaa sen verran, että hengitys taas jatkuu. Vauva tuntee patjan välityksellä äidin hengityksen sekä kuulee sen rytmin, mikä auttaa vauvaa rytmittämään omaa hengitystään. Yksin nukkuvalla vauvalla tätä valvontamekanismia ei ole. Suoraan näistä tuloksista ei kuitenkaan voi sitä johtopäätöstä vetää, että yhdessä nukkuminen ehkäisisi kätkytkuolemia. Tätä mieltä on kuitenkin lastenlääkäri, lääketieteen tohtori William Sears, 8 lapsen isä ja perhepedin vankkumaton kannattaja. Hän lisää vielä, että nimenomaan rintaruokituilla lapsilla kätkytkuoleman riski on pienempi. Hän perustaa hypoteesinsa puhtaasti henkilökohtaiselle vakaumukselle, jossa kuitenkin on perusteita olla totta. Onhan niin, että nimenomaan rintaruokitut vauvat heräilevät keskimäärin useammin öisin kuin korvikkeella ruokitut, koska rintamaito sulaa nopeammin kuin korvike. Tämä voisi olla yksi luonnon mekanismeista suojata vauvaa liian syvältä ja liian pitkältä unelta, josta vielä kehittymättömät säätelymekanismit eivät saa vauvaa hereille, varsinkaan jos vauva nukkuu yksin omassa sängyssään, mahdollisesti jopa omassa huoneessaan.

        Myös äidin voi sanoa olevan "kehityksellisesti epäkypsä" nukkumaan erossa vauvasta. Äiti todennäköisesti heräilee ainakin aluksi useita kertoja yössä tarkistamaan, vieläkö vauva hengittää. Jokaisesta risauksesta äiti on hetkessä vauvan sängyn vieressä, ja pahimmassa tapauksessa vauva säikähtää tätä hämärästä ilmestyvää pörrötukkaista aavetta ja herää itkemään. Onhan paljon helpompaa vain ojentaa kätensä ja laskea se rauhoittavasti vauvan päälle ja jatkaa unia.

        http://www.imetystukilista.net/faq/uni.php

        Olipas pitkä litanja miksi pitäisi nukkua vauvan vieressä.

        Itse en missään tilanteessa ole uskaltanut nukkua vauvan kanssa samassa vuoteessa koska nukun erittäin sikeästi. Jo sairaalassa siinä kaposessa sängyssä sitä suosittelivat. Minusta jo aivan hirveä ajatuskin.

        Ei voi olla niin että vauvan pitäisi väkisin nukkua vieressä jos äiti ja vauva nukkuvat hyvin omissa sängyissään.

        Meillä on aina vauva nukkunut viereisessä sängyssä aluksi pahvilaatikossa ja sitten matkasängyssä. Meillä ei ole ikinä ollut ongelmia nukuttamisessa, omaan sänkyyn oppimisessa, yöheräilyssä ja erittäin hyvin molemmat ovat aina nukkuneet. Kuin enkelit..

        Meillä ei ole koskaan menty nukkumaan huudon kanssa vaan hyvällä fiiliksellä vielä hereillä jossa vauva hetken jokellellut ja käynyt nukkumaan.

        Näin kahden lapsen kokemuksella meillä on mennyt erittäin hyvin ja äitikin on levännyt täydet yöt ilman mitään väsymystä joka olisi heikentänyt jaksamista päivällä.

        Jokatapauksessa vauvahan kuulee äitinsä hengityksen ja liikkeet kuten äitikin vauvansa.

        Tuo selvitys ei kertonut ollenkaan miten tällainen vauva isompana vieroitetaan pois vanhempien sängystä jamiten voi perhe jos isä (työssäkäyvä) ja äiti nukkuvat huonosti varoessaan ettei nuku vauvan päälle.

        Itse olen nähnyt tuttavaperheissä monta vanhempien kanssa nukkuvaa ja auta armias miten vaikeaa on vuodren vanhaa totuttaa omaan sänkyyn tai pahimmillan jopa kaksi vuotiasta. Olen myös nähnyt miten parisuhde on mennyt rikki kun vanhemmaty ei saa yhtään hetkeä yhdessä ja molemmat ovat aivan sika väsyneitä valvomiseen..

        Jokaisella asialla on puolensa..

        10v 8kk..


      • Ciku
        tosi.. kirjoitti:

        Olipas pitkä litanja miksi pitäisi nukkua vauvan vieressä.

        Itse en missään tilanteessa ole uskaltanut nukkua vauvan kanssa samassa vuoteessa koska nukun erittäin sikeästi. Jo sairaalassa siinä kaposessa sängyssä sitä suosittelivat. Minusta jo aivan hirveä ajatuskin.

        Ei voi olla niin että vauvan pitäisi väkisin nukkua vieressä jos äiti ja vauva nukkuvat hyvin omissa sängyissään.

        Meillä on aina vauva nukkunut viereisessä sängyssä aluksi pahvilaatikossa ja sitten matkasängyssä. Meillä ei ole ikinä ollut ongelmia nukuttamisessa, omaan sänkyyn oppimisessa, yöheräilyssä ja erittäin hyvin molemmat ovat aina nukkuneet. Kuin enkelit..

        Meillä ei ole koskaan menty nukkumaan huudon kanssa vaan hyvällä fiiliksellä vielä hereillä jossa vauva hetken jokellellut ja käynyt nukkumaan.

        Näin kahden lapsen kokemuksella meillä on mennyt erittäin hyvin ja äitikin on levännyt täydet yöt ilman mitään väsymystä joka olisi heikentänyt jaksamista päivällä.

        Jokatapauksessa vauvahan kuulee äitinsä hengityksen ja liikkeet kuten äitikin vauvansa.

        Tuo selvitys ei kertonut ollenkaan miten tällainen vauva isompana vieroitetaan pois vanhempien sängystä jamiten voi perhe jos isä (työssäkäyvä) ja äiti nukkuvat huonosti varoessaan ettei nuku vauvan päälle.

        Itse olen nähnyt tuttavaperheissä monta vanhempien kanssa nukkuvaa ja auta armias miten vaikeaa on vuodren vanhaa totuttaa omaan sänkyyn tai pahimmillan jopa kaksi vuotiasta. Olen myös nähnyt miten parisuhde on mennyt rikki kun vanhemmaty ei saa yhtään hetkeä yhdessä ja molemmat ovat aivan sika väsyneitä valvomiseen..

        Jokaisella asialla on puolensa..

        10v 8kk..

        Meillä 2 kk vanha vauva. En osaisi nukkua, jos hän ei nukkuisi vieressäni. Hän nukkuu pääni yläpuolella, joten jos kierähtäisin, niin en menisi päälle. Lisäksi nukun todella hyvin ja sikeästi, kun kuulen vauvan hengityksen kokoajan.

        Kun vauva on satunnaisesti omassa sängyssä sänkymme vieressä, niin nukun paljon huonommin.

        LIsäksi vauva nukahtaa nopeiten ja parhaiten viereeni. Lisäksi syötöt on helppoja toteuttaa.

        Mun mielestä on luonnollista, että vauva nukkuu äidin vieressä.

        Jos parisuhde tästä kärsii, syyt ovat jossain ihan muualla. Esim. seksiä voi harrastaa muulloinkin kuin iltayöstä /yöllä, pienet vauvathan nukkuvat vähän väliä pitkin päivää ja iltaa. Ja jos vauva nukkuu silloin vaunuissa tai vaikka omassa sängyssään tai parisängyssä aina löytyy joku muu paikka.

        Itse ku käyn illalla nukkuu, viimeinen ajatus mielessä on seksi. Näin oli ennen vauvaakin. Seksiä harrastetaan tyyliin olohuoneen sohvalla töiden jälkeen ennen iltakymmentä. En tajua, että ku uni kutsuu ja on ihan väsynyt ja kömpii sänkyyn, että silloin pitäisi harrastaa seksiä. En ole ikinä tajunnut tota.

        No jaa. Eli pointti oli se, että ku ihmettelit, miten vanhemmat jaksaa. No, itse jaksan, koska nukun paremmin öisin vauva vieressä kuin vauva muualla.

        Lisäksi olen aina nukkunut koiranunta ja herännyt pienimpäänkin risahdukseen. Ei pelkoa päällekierähtämisestä (joka tosin on mahdotonta ku vauvan jalat on mun pään korkeudella about)


      • Nukkumatti

        Päivällä tämä meidän 2kk ikäinen miehenalku on hereillä 1½ tunnista suunnilleen 4 tuntiin. Tuo pisin valveillaolo ajoittuu tavallisesti iltapäivään/iltaan (n klo 16 - 20).


      • Nukkumatti
        Ciku kirjoitti:

        Meillä 2 kk vanha vauva. En osaisi nukkua, jos hän ei nukkuisi vieressäni. Hän nukkuu pääni yläpuolella, joten jos kierähtäisin, niin en menisi päälle. Lisäksi nukun todella hyvin ja sikeästi, kun kuulen vauvan hengityksen kokoajan.

        Kun vauva on satunnaisesti omassa sängyssä sänkymme vieressä, niin nukun paljon huonommin.

        LIsäksi vauva nukahtaa nopeiten ja parhaiten viereeni. Lisäksi syötöt on helppoja toteuttaa.

        Mun mielestä on luonnollista, että vauva nukkuu äidin vieressä.

        Jos parisuhde tästä kärsii, syyt ovat jossain ihan muualla. Esim. seksiä voi harrastaa muulloinkin kuin iltayöstä /yöllä, pienet vauvathan nukkuvat vähän väliä pitkin päivää ja iltaa. Ja jos vauva nukkuu silloin vaunuissa tai vaikka omassa sängyssään tai parisängyssä aina löytyy joku muu paikka.

        Itse ku käyn illalla nukkuu, viimeinen ajatus mielessä on seksi. Näin oli ennen vauvaakin. Seksiä harrastetaan tyyliin olohuoneen sohvalla töiden jälkeen ennen iltakymmentä. En tajua, että ku uni kutsuu ja on ihan väsynyt ja kömpii sänkyyn, että silloin pitäisi harrastaa seksiä. En ole ikinä tajunnut tota.

        No jaa. Eli pointti oli se, että ku ihmettelit, miten vanhemmat jaksaa. No, itse jaksan, koska nukun paremmin öisin vauva vieressä kuin vauva muualla.

        Lisäksi olen aina nukkunut koiranunta ja herännyt pienimpäänkin risahdukseen. Ei pelkoa päällekierähtämisestä (joka tosin on mahdotonta ku vauvan jalat on mun pään korkeudella about)

        Vielä kertoisin sen verran meidän pojan nukkumapaikasta, että vaikka hän nukkuu omassa sängyssä, sänky on ihan kiinni meidän sängyssä - ja poika nukkuu näin ollen ihan vieressäni. Ainut asia, mikä meillä on välissä, ovat sängyn pinnat. Poika on kova kierimään yöllä ja kun hän (noin 1kk ikäiseksi) nukkui vieressäni meidän sängyssä, pelästyin kun heräsin ja näin vauvan olevan ihan poikittain! Minä tosiaan pelkäsin, että vahingossa huitaiset häntä tai käännyn hänen päälleen. Siksi meillä siirryttiin käyttämään pojan omaa pinnasänkyä. :)


      • uudelleen
        Ciku kirjoitti:

        Meillä 2 kk vanha vauva. En osaisi nukkua, jos hän ei nukkuisi vieressäni. Hän nukkuu pääni yläpuolella, joten jos kierähtäisin, niin en menisi päälle. Lisäksi nukun todella hyvin ja sikeästi, kun kuulen vauvan hengityksen kokoajan.

        Kun vauva on satunnaisesti omassa sängyssä sänkymme vieressä, niin nukun paljon huonommin.

        LIsäksi vauva nukahtaa nopeiten ja parhaiten viereeni. Lisäksi syötöt on helppoja toteuttaa.

        Mun mielestä on luonnollista, että vauva nukkuu äidin vieressä.

        Jos parisuhde tästä kärsii, syyt ovat jossain ihan muualla. Esim. seksiä voi harrastaa muulloinkin kuin iltayöstä /yöllä, pienet vauvathan nukkuvat vähän väliä pitkin päivää ja iltaa. Ja jos vauva nukkuu silloin vaunuissa tai vaikka omassa sängyssään tai parisängyssä aina löytyy joku muu paikka.

        Itse ku käyn illalla nukkuu, viimeinen ajatus mielessä on seksi. Näin oli ennen vauvaakin. Seksiä harrastetaan tyyliin olohuoneen sohvalla töiden jälkeen ennen iltakymmentä. En tajua, että ku uni kutsuu ja on ihan väsynyt ja kömpii sänkyyn, että silloin pitäisi harrastaa seksiä. En ole ikinä tajunnut tota.

        No jaa. Eli pointti oli se, että ku ihmettelit, miten vanhemmat jaksaa. No, itse jaksan, koska nukun paremmin öisin vauva vieressä kuin vauva muualla.

        Lisäksi olen aina nukkunut koiranunta ja herännyt pienimpäänkin risahdukseen. Ei pelkoa päällekierähtämisestä (joka tosin on mahdotonta ku vauvan jalat on mun pään korkeudella about)

        3kk:n tai 6kk päästä tilannetta... Kirjoita sitten miten hyvin teillä homma on.


    • kanssa 2kk 2vkoa

      Elikkä meillä homma menee näin..(on mennyt laitokselta tulon jälkeen jo)
      Eli menemme 21-21.30 välillä iltapesulle jonka jälkeen puetaan yövaatteet ja sitten mennään omaan sänkyyn (joka on omassa huoneessa,meidän huone seinän takana ja itkuhälyttimet käytössä) ja sitten lämmitän 100ml nannia ja 100ml maissivelliä jah syötän neidin sänkyynsä ja sitten kun pullo on tyhjä niin menen itse toiseen huoneeseen ja käyn tsekkaan tilanteen hetken päästä.Meillä kanssa neiti herää sitten 6-8tunnin kuluttua ja syö sitten 160ml ja nukkuu sit 8-9 aamulla.Meillä neiti on tosiaan nukkunu omassa sängyssään heti alusta asti..Koska omasta mielestäni on vaarallista ottaa vauva viereen sänkyyn..jah sit se totuttaminen siitä pois ettei voikkaan nukkua samassa sängyssä...huh!
      Meillä neiti siirrettiin omaan huoneeseen 2viikkoa sitten ja syy ei tähän ole se että voisimme harrastaa seksiä,sitä pystyy harrastamaan ihan milloin vaan.Syyt ovat siinä etten itse saa nukuttua kun neiti syö peukkua yöllä ja siitä syntyvä ääni saa minut hereille!!!Että näin täällä!!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Yritän tänään laittaa taajuudet kohdilleen

      Jotta törmätään kirjaimellisesti. Ei tätä kestä enää perttikään. Olet rakas ❤️
      Ikävä
      66
      2288
    2. Onko kaivattusi

      kyltymätön nainen, pystyisitkö olemaan hänelle loputon mies, vai meneekö toisinpäin.
      Ikävä
      38
      1883
    3. Viulu vaiennut

      Eikö pisnikset suju ? Vai miksi pahin yrittäjä vouhka on "kadonnu" maan alle. 🤣
      Suomussalmi
      24
      1578
    4. Vanhuksen varpaankynsien leikkaus 89 euroa...

      Huh huh.......Parturikäynti olisi varmasti ollut 250 euroa? Kallis on suomi nykyään.
      Maailman menoa
      171
      1550
    5. Anne Kukkohovi. Myy likaisia alushousujaan.

      Kuka ihme ostaa jonkun naisen likaisia alushousuja, menee lujaa kyllä tälläkin housujen myyjällä.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      90
      1318
    6. Nainen, sellaista tässä ajattelin

      Minulla on olo, että täällä on edelleen joku, jolla on jotain käsiteltävää. Hän ei ole päässyt lähtemään vielä vaan jost
      Ikävä
      184
      1214
    7. Kauanko skuutteja on siedettävä? Ei tietoa liikennesäännöistä, ajellaan miten sattuu ja missä vain.

      Kauanko on kestettävä sähköpotkulautojen terrorismismia? Niillä ajelevat eivät tiedä, tai jos tietävätkin, niin eivät vä
      Maailman menoa
      111
      1135
    8. Kyllä tekee kipeää

      Luopua kaikesta mitä on elämässä saavuttanut😞 ei vaan ole enää yhtäkään hiljaista vuorokautta🤬
      Ikävä
      24
      1130
    9. En mä tiedä mitä tapahtuu

      siis tykkäisitköhän musta oikeasti. Ehkä oot pelannu liikaa rahapelejä, ehkä rakastat tyhjiä arpoja.
      Ikävä
      9
      952
    10. Luotatko kaivattuusi?

      Jos et, mistä kiikastaa?
      Ikävä
      77
      949
    Aihe