Läppävuoto

Mies

Olen 34-vuotias mies, jolla on nin 10 v. sitten todettu aortta läpän vuoto. Kohta on edessä leikkaus ja keinoläpät. Haluaisin kuulla kokemuksia samassa jamassa olevilta. Olisi myös mukava kuulla kommentteja heiltä, joiden operaatiosta on jo vuosia tai vuosikymmeniä, kuinka esim. marevan-hoito rajoittaa elämää?

12

9285

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • möhis

      Läpän kanssa elämisestä en tiedä paljoakaan, mutta Marevanista (rotanmyrkystä!) jotain. Eli verikokeessa täytyy käydä usein mittauttamassa hyytymisarvot, jotta annostus olisi kohdallaan. Mustelmia (ja verisuonia ratkeilla) saattaa tulla aika helposti. Ruokavaliosta on jätettävä kaikki vihreät kasvikset mahdollisimman minimiin, koska sisältävät K-vitamiinia, joka sekin vaikuttaa veren hyytymiseen ja saattaa aiheuttaa häiriöitä hoitotasapainossa. Nämä asiat selitetään varmasti sinulle sitten, kun aloitat hoidon.
      Ai niin, läpästä kuuluu hauska napse, kun kuuntelee stetoskoopilla.

    • läppävika

      Isoveli oli alle kakskymppisenä läppäleikkauksessa, ei se ainakaan hänen vauhtia haittaa "päinvastoin".15 vuotta se läppä siellä on ongelmitta tikittäny.

    • MVP

      Itselläni on runsas kuukausi mitraaliläpän korjausleikkauksesta. Toipuminen on sujunut ihan mukavasti, lieviä huimauksia ja muuta kuulemma asiaan kuuluvaa pikkuvaivaa oli alkuvaiheessa, mutta normaalit kotiaskareet sujuvat nyt jo ihan vaivatta. Rintalastan luutumisen takia pitää ottaa rauhallisesti eli vaimo kantaa kauppakassit.

      Ennen leikkausta ei ollut täyttä varmuutta, voiko oman läpän korjata vai pitääkö laittaa keinoläppä. Tällä seikalla ei kuitenkaan olisi vaikutusta toipumiseen saati elämisen laatuun jatkossa, kertoivat kardiologit ja muut asiantuntijat.

      Marevania syön muutaman kuukauden ajan. Verikokeessa on pitänyt käydä nyt alkuvaiheessa viikottain, jotta saadaan annostus kohdalleen.

      Lähipiirissäni parikin henkilöä (toisella keinoläppä), joilla on jatkuva Marevan-lääkitys ja ei se näytä menoa heillä haittaavan millään lailla.

      Pikaista toipumista !

    • Perniö

      Hei, minun kolmekymppinen veljeni leikattiin muutama kuukausi sitten aivan saman syyn vuoksi. Leikkaus itse ja sairaalasssaoleminen sujuivat paljon odotettua helpommin. Leikkauksen jälkeen potilas viedään teho-osastolle, jossa vietetään normaalisti 1-2 vuorokautta. Sen jälkeen pääsee jo tavalliselle osastolle, jossa menee noin viikko. Veljelläni ei ollut missään vaiheessa pahoja kipuja, eikä juuri muitakaan ongelmia, väsymyksen ja alkutokkuraisuuden lisäksi. Jo parin päivän kuluttua pääsee jalkeille ja avustettuna suihkuun. Kotiin päästessä pärjää jo itsekseen, ainoana rajoituksena on painavien esineiden nosto ja kantaminen ja tietysti varovainen pitää olla koko sairasloman ajan eli 3 kuukautta. Heti kotiin päästyään on välttämätöntä liikkua, aluksi rauhallisesti, enenevässä määrin, jotta veritulppia ei synny ja paraneminen edistyy. Pyörällä ja autolla ajo on kielletty ensimmäiset 2 kuukautta. Rinta ja selkä saattavat olla arkoja pari viikkoa leikkauksen jälkeen ja tietyt liikkeet voivat sattua, mutta muuten ei melkein enää kotona ollessaan huomaa, että operaatio on tehty. Marevan-lääkitys ei rajoita normaalia elämää oikeastaan mitenkään. Minkään ruoka-aineen syöminen ei ole totaalisen kielletty, vain tiettyjen kohdalla on rajoituksia, mutta niitäkin on sen verran vähän, että niiden ei luulisi normaalin ihmisen elämää haittaavan. Veren "paksuus" ei myöskään heittele kovin helposti eli pelkoa siitä ei ole, että saisi sisäisiä verenvuotoja tms. helposti, kun syö lääkettä ohjeiden mukaan. Vaikka leikkaus onkin suuri ja siihen on syytä suhtautua kaikella vakavuudella ja siinä on riskinsä niin kuin kaikissa leikkauksissa niin se ei ole niin paha kuin miltä saattaa kuulostaa (samanlaisia tehdään suomessa toista tuhatta vuodessa). Paranemiseen on tietysti syytä suhtautua huolellisesti, kuten aina, ettei tule mitään "takaiskuja". Kaikkea hyvää ja pikaista paranemista!

    • asia

      Läpivalaisu laitteiden läpi kulkiessa laitteet piippaavat tai aih. muita ongelmia, joten
      lentokentillä ym. täytyy esittää todistus edm. laitteesta.

      Hammaslääkäreille tulee kertoa että sinulla on tällainen vierasesine elimistössä.
      Isojen operaatioiden jälkeen olisi turvallista suödä pieni antibiootikuuri, ettei tuo vierasesine kerää ympärilleen bakteereita.

    • Äiti

      Tyttärelläni todettiin noin viikko sitten synnynnäinen mitraaliläpän vuoto. Kutsu tulee jatkotutkimuksiin. Nyt olen aivan huolesta sekaisin, en saa juuri nukuttua ja on koko ajan huono ja masentunut olo. Kertokaa rakkaat ihmiset, miten tästä eteenpäin ja onko tämä kovinkin vaarallista. En voi muuta kuin ajatella koko ajan että hänelle tapahtuu jotain kun en ole vieressä. On inhottavaa kun pitää odottaa aikaa jatkotutkimuksiin, eikä tässä vaiheessa tiedä mitään.

      • Vaikka läppävuoto on todettu, ei se tarkoita sitä, että lapsesi läppä "retkahtaisi" ja äkkikuolema tulisi. Tilannettahan seurataan ja tarvittaessa leikataan.

        En ole lääkäri, mutta usein läppävuoto kehittyy hitaasti siihen pisteeseen, että leikkaus on ajankohtainen.

        Itselläni on tilanne havaittu vasta aikuis-iässä ja seurailtu jo 15 vuotta. Leikkaus on tulossa minullekin.

        Ole luottavainen - jatkotutkimuksethan ovat edessä ja kardiologi varmasti selittää parhaansa mukaan Sinulle tilanteen.

        Voimia!


    • Hande

      Leikkaus tehty 5/2002.Kaikki hyvin.Marevan ei rajoita elämää

      • Anonyymi

        14 vuotta sitten  combo eli aorttaproteesi läpällä vaihdettiin. Oli pullistuma yli 5cm.  Läppävuotoakin oli, mutta sitä en huomannut itse. Mitään oireita minulla ei ollut. Pullistuma 10 vuotta eteni ennen leikkausta hitaasti, kun ei stressannut ja ponnistellut kovasti. Leikkaus pelotti ihan turhaan.  Muutama kuukausi meni toipumiseen. Huimausta oli kyllä välillä. Asiantuntijoiden ohjeita kannattaa noudattaa. Kävelykenkkejä ja sauvakävelyä  tein lähes joka päivä lumipeitteisellä jäällä ja  liukuesteet jaloissa, alussa 50- 200m. Kaatua ei kyllä kannata vähän leikkauksen jälkeen.   5-7km oli vakiomatka, kun pääsi siihen, että sen jaksoi hyvin.  Annetut ohjeet liikunnasta sopi minulle hyvin.  Kävin kuntoutuksessa ja siitä oli suurta hyötyä.  Viime vuosina olen liikuntaa harrastanut enemmänkin. Kuntosalilla käyn 1-3 krt vko pl. kesä. Teen 15-30 toiston sarjoja kevyillä vastuksilla ja välillä soutua tai pyöräilyä 7-10 min, sekä alussa ja lopussa, intervalleja myös. Vesijuoksu on hyvää harjoittelua.  Sulan maan aikaan pyöräilyä tulee enemmän. Hybridipyörä tai maastopyörä on hyvä. Tykkään etuhaarukka- ja satulatolppavaimennuksesta.  Tärinä on aina tuntunut huonolta. Pari kertaa viikossa 40-80km lenkki ja muina päivinä hyötyajoa 5-20km. Talvella tulee vain vähän pyöräilyä liukkauden vuoksi. Talvella käyn hiihtämässä perinteistä jonkun kerran viikossa, jos on hyvä keli.
        Pulssi on matala liikunnassa. Pyöräillessä ja hiihtäessä ylämäessä p. 110-130, laskuissa menee alle 100. 130 pulssi alkaa jo reilusti hengästyttää. Lääkäri sanoi, että 140 on minulla max.  Kävely tekee polvikipua, niin sitä tulee vähän.  Liikunta on jo nautintoa. Rytmihäiriöitä (sekarytmi, nopeat lyönnit ja väliin jäävät)  on joskus, mutta ne eivät haittaa kyllä, kun on tottunut siihen, että ne on vaarattomia minun tapauksessani. Rytmihäiriöitä on tosin ollut lapsesta lähtien.  Venyttely tekisi hyvää, mutta ei tule tehtyä sitä.  Hierojalla vähintään kerta kuussa tekee hyvää.
        Monipuolinen ravinto on tärkeä. Lenkille mukaan juotavaa ja evästä, tarvii enintään tunnin välein. Huomannut, että on hyväksi syödä runsaasti  kasviksia ja marjoja sekä paljon proteiinia.  Kalaa tulee syötyä useita kertoja vko. Monivitamiini D, C ja B12 lisä on ollut käytössä. Magnesiumia tarvitsee, kun liikkuu paljon.  En ole välttänyt vihreitä kasviksia, kun käytän niitä jatkuvasti suurin piirtein saman verran. Paino on pysynyt hyvänä, samoin vp  yleensä 110-130/65-80 lääkkeillä. Jos väsyttää liikaa itseänsä, niin nousee korkeemmallekin, esim. pitkät autolla-ajot  En Marevanin vuoksi ole oikeastaan kokenut, että olisi mitään rajoittanut. Ulkomailla olen ollut joskus pitkiä aikoja ja siellä löytyy labroja, mutta täytyy joku kymppi maksaa testistä. Marevanin annostelussa täytyy tosin käyttää siellä omaa kokemusta tarvittaessa.  Inr hoitotaso on 2,5-3,5 ja inr on vaihdellut 2,2-7,2. Isot heitot tulee näköjään  lähinnä lääkkeen unohtamisesta tai luontaistuotteiden kokeiluista. Mustelmaherkkyyttä ym.  en ole koskaan huomannut muuta kuin niitä tulee toisinaan, esim. polttopuita tehdessä tai joskus ei ole tietoa mistä on tullut. Joskus on parikymmentä mustelmaa jaloissa, kun on tullut kottikärryä reidellä autettua kipatessa, mutta ei ne haittaa ollenkaan. Joskus joutuu käymään viikoittain labrassa, mutta on mennyt pitkiä pätkiä 4-6 viikon väleinkin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        14 vuotta sitten  combo eli aorttaproteesi läpällä vaihdettiin. Oli pullistuma yli 5cm.  Läppävuotoakin oli, mutta sitä en huomannut itse. Mitään oireita minulla ei ollut. Pullistuma 10 vuotta eteni ennen leikkausta hitaasti, kun ei stressannut ja ponnistellut kovasti. Leikkaus pelotti ihan turhaan.  Muutama kuukausi meni toipumiseen. Huimausta oli kyllä välillä. Asiantuntijoiden ohjeita kannattaa noudattaa. Kävelykenkkejä ja sauvakävelyä  tein lähes joka päivä lumipeitteisellä jäällä ja  liukuesteet jaloissa, alussa 50- 200m. Kaatua ei kyllä kannata vähän leikkauksen jälkeen.   5-7km oli vakiomatka, kun pääsi siihen, että sen jaksoi hyvin.  Annetut ohjeet liikunnasta sopi minulle hyvin.  Kävin kuntoutuksessa ja siitä oli suurta hyötyä.  Viime vuosina olen liikuntaa harrastanut enemmänkin. Kuntosalilla käyn 1-3 krt vko pl. kesä. Teen 15-30 toiston sarjoja kevyillä vastuksilla ja välillä soutua tai pyöräilyä 7-10 min, sekä alussa ja lopussa, intervalleja myös. Vesijuoksu on hyvää harjoittelua.  Sulan maan aikaan pyöräilyä tulee enemmän. Hybridipyörä tai maastopyörä on hyvä. Tykkään etuhaarukka- ja satulatolppavaimennuksesta.  Tärinä on aina tuntunut huonolta. Pari kertaa viikossa 40-80km lenkki ja muina päivinä hyötyajoa 5-20km. Talvella tulee vain vähän pyöräilyä liukkauden vuoksi. Talvella käyn hiihtämässä perinteistä jonkun kerran viikossa, jos on hyvä keli.
        Pulssi on matala liikunnassa. Pyöräillessä ja hiihtäessä ylämäessä p. 110-130, laskuissa menee alle 100. 130 pulssi alkaa jo reilusti hengästyttää. Lääkäri sanoi, että 140 on minulla max.  Kävely tekee polvikipua, niin sitä tulee vähän.  Liikunta on jo nautintoa. Rytmihäiriöitä (sekarytmi, nopeat lyönnit ja väliin jäävät)  on joskus, mutta ne eivät haittaa kyllä, kun on tottunut siihen, että ne on vaarattomia minun tapauksessani. Rytmihäiriöitä on tosin ollut lapsesta lähtien.  Venyttely tekisi hyvää, mutta ei tule tehtyä sitä.  Hierojalla vähintään kerta kuussa tekee hyvää.
        Monipuolinen ravinto on tärkeä. Lenkille mukaan juotavaa ja evästä, tarvii enintään tunnin välein. Huomannut, että on hyväksi syödä runsaasti  kasviksia ja marjoja sekä paljon proteiinia.  Kalaa tulee syötyä useita kertoja vko. Monivitamiini D, C ja B12 lisä on ollut käytössä. Magnesiumia tarvitsee, kun liikkuu paljon.  En ole välttänyt vihreitä kasviksia, kun käytän niitä jatkuvasti suurin piirtein saman verran. Paino on pysynyt hyvänä, samoin vp  yleensä 110-130/65-80 lääkkeillä. Jos väsyttää liikaa itseänsä, niin nousee korkeemmallekin, esim. pitkät autolla-ajot  En Marevanin vuoksi ole oikeastaan kokenut, että olisi mitään rajoittanut. Ulkomailla olen ollut joskus pitkiä aikoja ja siellä löytyy labroja, mutta täytyy joku kymppi maksaa testistä. Marevanin annostelussa täytyy tosin käyttää siellä omaa kokemusta tarvittaessa.  Inr hoitotaso on 2,5-3,5 ja inr on vaihdellut 2,2-7,2. Isot heitot tulee näköjään  lähinnä lääkkeen unohtamisesta tai luontaistuotteiden kokeiluista. Mustelmaherkkyyttä ym.  en ole koskaan huomannut muuta kuin niitä tulee toisinaan, esim. polttopuita tehdessä tai joskus ei ole tietoa mistä on tullut. Joskus on parikymmentä mustelmaa jaloissa, kun on tullut kottikärryä reidellä autettua kipatessa, mutta ei ne haittaa ollenkaan. Joskus joutuu käymään viikoittain labrassa, mutta on mennyt pitkiä pätkiä 4-6 viikon väleinkin.

        Olen eläkeläinen keinoläppäinen, niin on aikaa ja voimia nykyisin paremmin liikkua ja harrastaa monenlaista. Nyt tulee liikuttua enemmän kuin työssä ollessa, Silloin ei jaksanut päivän päätteeksi enää kovin paljon joinakin päivinä, lähinnä henkisen rasittavuuden vuoksi. Sydänleikkauksen jälkeen kannattaa varoa liiallista henkistä kuormitusta ja myöskin liikaa fyysistä väsyttämistä. Sydän on herkkä laitos ja sillä on jotain yhteyttä aivoihin: murehtia ei kannata vaan purkaa huolet ja ajatella positiivisesti. Liikunta on siihenkin hyvää lääkettä.


    • siktisiks

      Pelko pois ja leikkaukseen, sillä paranee elämänlaatu. Leikkauksesta johtuvat kivut hoidettiin hyvin lääkkeillä. Minun leikkauksestani on 5 vkoa ja paraneminen jatkuu. Alku sairaalaasta pääsyn jälkeen oli flimmerin takia hankalaa henkisesti, mutta se poistettiin aluksi sähköllä muutaman kerran ja sitten lisättiin lääkitystä ja kun 3 vkoa oli kulunut, kaikki oli hyvin. Se vaatii aikaa, ennenkuin sydämen paraneminen on alkanut. Lääkärit sanoivat, että sellaista voi ilmetä, mutta se on vaaratonta ja ohimenevää. Nyt odotan jälkitarkastukseen. Mieli on valoisa.

    • Anonyymi

      Minulle tehtiin 2001 sama juttu, Marevan ei rajoita mitenkään, siitä voi olla aivan huoleti. Minä en ole hirveesti ressannut niistä ruuista, tai hedelmistä, kyllä jokaisella on nopeasti oma taju mitä syödä. Otan silloin tällöin kuppiakin, se käy minusta jos ei ihan perseille ota. Elät ihan normaalisti, se on silloin parasta mitä voit tehdä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1247
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      17
      1225
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1159
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      4
      1154
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1134
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      0
      1133
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      0
      1118
    8. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1114
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1105
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1100
    Aihe