Sinistymän poisto

????

Saako puun sinistymää millään pois, esim. vetyperoksidilla?

9

3520

  Vastaukset

  • ja erittäin hyvin nykyisin käytetyillä sinisillä maaleilla peitetään useimmiten sinistyneitä lautoja.


   • sinistynyt kirjoitti:

    voithan kokeilla mitä tapahtuu esim.
    http://www.pajutex.fi/homeen_pesu_puusta.php

    mutta tuskin auttaa, sinistyminen on puunsisässä ei pinnalla...

    Homeenpoistoaine poistaa tehokkaasti homeen mutta ei sinistymiä kuten arvelitkin.

    Ennen kysymyksen kirjoittamista olin käynyt läpi vain päällimmäiset paneelit ja luulin koko nipun olevan pilalla, mutta onneksi suurin osa olikin yllättäen täysin virheettömiä. Kelpaavathan nuo muutkin johonkin kohteeseen värjättyinä. Sinistymähän ei edes heikennä puuta.

    Kaikesta huolimatta olisi mielenkiintoista tietää, jos jollakulla on kokemuksia sinistymien poistosta.


  • Valkaisemalla tai muutoin kemikaaleilla ei sinistymää saa pois, kuin siinä tapauksessa, että sinistymää aiheuttava sienikasvusto ei ole edennyt pintaa syvemmälle.

   Sinistyneessä puussa sienikasvuston itiöt asettuvat "lepotilaan" mikäli olosuhteet eivät ole niille otolliset mutta aktivoituvat kyllä uudelleen mikäli lämpötila ja kosteus ovat passelit.

   Sinistymä kannattaa tietty yrittää poistaa ja käsitellä puu sen jälkeen suoja-aineella, joka ainakin estää (jos estää) sinistymisen tulevaisuudessa.

   Sinistymä ei siis ole hometta, jonka poistaminen on helppoa. Home on vain puun pinnassa, sinistymä usein syvälläkin puussa.

   • Lähtee varmasti pois. Hypokloriittiliuos, jota myydään mm tuotemerkillä Siniveg. Oma hirsitalotoimitaja toimitti litran pullon, kun muutama hirsi oli ottanut kosteutta. samalla aineella lähtee myös tahrat käsittelemättömiltä puupinnoilta. käsitelty kohta on käsittelyn jälkeen hieman kellertävä, mutta väri tasoittuu äkkiä


   • KLam kirjoitti:

    Lähtee varmasti pois. Hypokloriittiliuos, jota myydään mm tuotemerkillä Siniveg. Oma hirsitalotoimitaja toimitti litran pullon, kun muutama hirsi oli ottanut kosteutta. samalla aineella lähtee myös tahrat käsittelemättömiltä puupinnoilta. käsitelty kohta on käsittelyn jälkeen hieman kellertävä, mutta väri tasoittuu äkkiä

    Homeenpoistoaineita on turha kokeilla. Kovemmat konstit eli Tremax on aine jolla sinistymät lähtevät.


   • KLam kirjoitti:

    Lähtee varmasti pois. Hypokloriittiliuos, jota myydään mm tuotemerkillä Siniveg. Oma hirsitalotoimitaja toimitti litran pullon, kun muutama hirsi oli ottanut kosteutta. samalla aineella lähtee myös tahrat käsittelemättömiltä puupinnoilta. käsitelty kohta on käsittelyn jälkeen hieman kellertävä, mutta väri tasoittuu äkkiä

    En löydä nyt (v. 2014) oikein mitään tietoa tästä SINIVEG-aineesta. Löytyykö apuja?


   • Maailmanmies kirjoitti:

    En löydä nyt (v. 2014) oikein mitään tietoa tästä SINIVEG-aineesta. Löytyykö apuja?

    Kuuklettamalla Siniveg-tuotteesta ei löydy mitään, mutta Tremax löytyy - kokeile sitä.

    Kokemusta aineesta ei minulla ole, mutta kokeilemalla senkin teho selviää. Tosin uskoisin aineen vain vaalentavan sinistymän ja samalla puun värin, jolloin niiden välinen ero pysyy suunnilleen samanlaisena.

    Tehokkain tapa taitaa olla peittää sinistymä jollain värikäsittelyllä kuten vahauksella tai maalauksella. Onneksi sinistäjäsieni ei ole vaaraksi puurakenteille tai ihmisten terveydelle vaan on lähinnä kosmeettinen haitta - lisäksi se suojaa puuta muilta vahingollisimmilta sieniltä vieden niiltä elintilan.

    Vastoin yleistä luuloa home ei ole vain pinnassa vaan sen rihmasto on syvemmällä - mustat pilkut ja valkoinen höytyvä ovat vain sienen ulospäin näkyviä osia kuten metsässäkin poimittavat sienet ovat käytännössä vain lisääntymistarkoitukseen eli itiöiden tuottamista varten ja itse sieni on rihmasto laajalla alueella maan alla. Sienet eivät myöskään ole kasviksia vastoin yleistä käsitystä vaan oma ryhmänsä eli on siis kasvi-, eläin- ja sienikunta nykyisen luokituksen mukaan - ja näin sieniruoka ei ole kasvisruokaa vaikka usein sitä sellaisena tarjotaankin vegeille.

    Sinistäjäsieni on siis jopa hyödyllinen estäessään muiden sienien toiminnan näiden käyttäessä puun solukkoa ravinnokseen hajottaen sen lopulta kun taas sinistäjäsieni ei hajoita puun solukkoa vaan elää ilman kosteudesta ja ravinteista täyttäen puun solukon omalla rihmastollaan.


  • Oksaalihappo toimii hyvin ja on edullista. Hierrä pintaan kosteaa seosta anna vaikuttaa muutama tunti harjaa juuriharjalla ja pese vedellä pois.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Juutuub-maailma

   Tässä kun on kesällä ollut aikaa ja hieman seuraillut netistä kaiken maailman vlogeja sun muita videoituja mielipidekanavia niin herää yksi suuri kysy
   Sinkut
   123
   2082
  2. Sofia on 2 viikkoa Hangossa Stefun kanssa

   Kertoi ig. Mihis Isbe? Martina ei tytöstä huolehdi. Isbe ollut vain Hangossa Stefun suvulla. Vai hoitaako myös Sofia Isbeä Hangossa? Maralla ei ole
   157
   1006