Sokeus kiehtoo

Rillipöllö21v

Mä oon likinäköinen mutta rilleilläni (joiden linssit eivät ole erikoisen vahvat) näen normaalisti.
Mua kiehtoo sokeus todella paljon. Haluaisin niin mielelläni oppia tuntemaan sokeita ihmisiä. Tää vituttaa varmasti näkövammaisia tosi paljon, mutta mä haaveilen usein siitä että olisin sokea. Oon miettinyt että sokeuttaisin itseni neulalla kuten yks äijä tekee yhessä japanilaisessa romaanissa. Voi hyvinkin olla että sokeana oleminen ei ois todellisuudessa kivaa. Kai sitä vois käyttää läpinäkymättömiä aurinkolaseja (onkohan semmosia?) tai yksinkertaisesti pitää silmät kiinni kun ei halua nähdä, niin ei tarvitsisi sokeuttaa itseään. Harmi kyllä mun elämäntilanne ei salli mun harrastaa sokeutta. Mun ei sallita harrastaa sokeutta, mutta jos olisin oikeasti sokea niin saisin olla sokea, ympäristön ois pakko sopeutua.
Huomasin jossain vaiheessa että kun pidän silmät kiinni tai on pilkkopimeää niin on parempi olo kuin silloin kun näen. Näkeminen taasen on stressaavaa ja lähes aina suorastaan tympäisevää. Kyl mun mielestä on kiva katsoa kaunista naista, luontoa tai kiinalaista kalligrafiaa, mutta mikään ei voita sitä että ei näe mitään. Kyse ei ole siitä että oisin masentunut ja maailma vituttaa, olen vaan yksinkertaisesti sitä mieltä että maailma on entistä ihanampi kun sitä ei aisti silmillä vaan muilla aisteilla. Läheiseni ovat mulle tärkeitä ja rakkaita, mutta en olisi surullinen vaikken näkisi heitä kun olen heidän kanssaan, olisihan mulla kuulo ja muut aistit.
Sokeus tuottaa paljon ongelmia, mutta ainakin nyt olisin valmis elämään sokeana kaikkine ongelmineenkin (en sinänsä voi tietää mitä kaikkia ongelmia sokeus sisältää). En tunne että sokeus olis este ja ongelma elämässä siinä määrin kuin näkeminen on. Tärkeintä on nauttia elämästä, eikö? Sairastahan se on että näkevä nauttii elämästä enemmän sokeana, mutta eikö ole sairaampaa tuomita tällasta ihmistä? Jokaisella on oikeus elää elämäänsä kuten haluaa (homona, sokeana, miehenä, naisena, transuna, punkkarina jne) kunhan ei satuta muita.
Olisi tosiaan kiva oppia tuntemaan sokeita eli jos osaatte sanoa miten se onnistuu niin olisin kiitollinen. Jos netissä olis joku sokeitten ja näkevien kohtaamispaikka (ei seksifoorumi). Sokeitten keskustelufoorumeihin ei viitsisi välttämättä mennä kun ne on tarkoitettu vain näkövammaisille, vittuuntuisivat varmaan jos kirjoittelisin sinne?
Lääkärin mukaan en ole masentunut enkä psykoottinen, enkä itsekään tunne että olisin masentunut. En pidä sokeuskiinnostustani välttämättä sairaalloisena pakkomielteenä. Kaikki ihmiset haaveilevat asioista jotka parantaisivat elämänlaatua. Yksi haaveilee moottoripyörästä, toinen lottovoitosta, kolmas haaveilee omasta yrityksestä, neljäs haaveilee että olisi paksummat hiukset, muskelit, kauniimpi tyttöystävä jne jne. Mä haaveilen sokeudesta.
Sori jos tää teksti loukkas jotakuta, se ei ollut tarkoitus.
Kiitos mahdollisista vastauksista.

14

1306

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Nimetön

      Miten kuvittelet voivasi keskustella sokeiden kanssa netissä tai miten luulet olevan sokeiden keskustelupalstoja? on hyvin erikoista tuo sinun ajattelusi.. itselläni oli jokin aika sitten jonkin näköistä silmä kipua joka sitten johtuikin vain silmätulehduksesta, mutta silti säikähdin ettei kai näkö ollut huononemassa..

      • blööblöö

        Hmm, kyllä meille sokeillekin on keskustelupalstoja. Onhan meille apuvälineet keksitty...


      • Nimetön
        blööblöö kirjoitti:

        Hmm, kyllä meille sokeillekin on keskustelupalstoja. Onhan meille apuvälineet keksitty...

        Juu en minä millään pahalla, mutta ihmettelin kyllä tuota sinun vastaustasi.. miten sokeat voivat keskustella netissä.. toisen avustuksellako? Ja miten he voivat lukea muiden vastauksia..? :>


      • pistekirjoittaja
        Nimetön kirjoitti:

        Juu en minä millään pahalla, mutta ihmettelin kyllä tuota sinun vastaustasi.. miten sokeat voivat keskustella netissä.. toisen avustuksellako? Ja miten he voivat lukea muiden vastauksia..? :>

        Toisen avustuksellakin voi tietysti, mutta on myös pistenäyttöjä. En ole oikein perillä niiden toiminnasta, mutta pistenäyttö muuntaa tietokoneella olevan tekstin pistekirjoitukselle
        Lisäsin linkin aiheesta
        http://fi.wikipedia.org/wiki/Pistenäyttö


      • Anonyymi

        No aika erikoinen on tuo sinunkin asenteesi. Miksi ihmeessä muka sokean kanssa ei voisi keskustella netisssä? Ja miksi ihmeessä muka ei olisi sokeiden keskustelualueitta jne netissä? Ihan noin niinkuin tiedoksi tämän kommentin kirjotti sokea :-)


      • Anonyymi
        Nimetön kirjoitti:

        Juu en minä millään pahalla, mutta ihmettelin kyllä tuota sinun vastaustasi.. miten sokeat voivat keskustella netissä.. toisen avustuksellako? Ja miten he voivat lukea muiden vastauksia..? :>

        No öh... Kyllä me sokeat voimme käyttää tietokoneita, kännyköitä ja tabletteja ihan siinä missä näkevätkin. Sokeille ja muille näkövammaisille on olemassa apuvälineitä, jotka sen mahdollistaa. Esimerkiksi ruudunlukuohjelma puhesyntetisaattoreineen ja pistenäytöt. Ruudunlukuohjelma puhuu puhesyntetisaattorin avulla ruudulla olevan tekstin sekä käyttöjärjestelmän ja ohjelmien käyttöliittymät nappeineen, listoineen, valikoineen, tekstinsyöttökenttineen jne jne jne. Ruudunlukuohjelma myös puhuu kun kirjoitat tietokoneen, puhelimen tai tabletin jne näppiksellä. Tietokoneen näppiksellä kirjottaminen taas onnistuu kun osaa kymmensormijärjestelmän. Itse kirjotan todennäkösesti sokeana paljon nopeammin kuin moni näkevä, joka tökkii näyttöä yhdellä tai kahdella sormella. Sokeana tietokonetta käytetään vain näppikseltä kirjoittamalla ja näppikseltä käytettävien näppäinpikakomentojen avulla, hiiren käyttö ei tietenkään onnistu kun ei näe. Ruudunlukuohjelmat tosin osaa puhua hiiren kohdistimen alla näytöllä olevan sisällön, mutta tuosta ominaisuudesta on iloa a vain niille, jotka näkee eds hiukan. Sokeana hiiren käyttö on aivan toivotonta ja käytännössä aivan mahdotonta.

        Ruudunlukuohjelma voi myös ohjata pistenäyttöä, joka on tietokoneeseen nykyään USB -piuhalla tai Bluetoothilla kytkettävä laite, jonka avulla on mahdollista lukea ruudulla olevaa tekstiä ja käyttöliittymiä pistekirjoituksen avulla. Osassa pistenäytöistä on myös mahdollisuus kirjoittaa tekstiä pistekirjoituksella.


    • helppo ratkaisu

      Sidot rätin silmille ja pyörit sen kanssa 24 h/vrk jonkun aikaa ja yrität selvitä normaalista elämästä. Jos tällainen empiirinen tutkimus saisi sinut toisiin ajatuksiin, ehkei se sokeiden maailma sen jälkeen tunnukaan enää niin kiehtovalta.

      Joko tämä on provokirjoitus tai joku muu hätähuuto, mutta täytyy sanoa, että on ennenkuulumatonta. Yleensä kai ihmisellä on henkiinjäämis- ja terveenä pysymisen vietti ihan geneettisessä koodistossa. Sanot, että kaikki ihmiset haaveilevat paremmasta elämänlaadusta, mutta yleensä se ei toteutune sairauden kautta.

      Ehkä et ole lääkärin mielestä masentunut tai psykoottinen, mutta onhan niitä lukuisia muitakin mielialahäiriöitä. Ja kerroitko lääkärille tästä viehtymyksestäsi, kun hän diagnosoi sinut ei-masentuneeksi ja ei-psykoottiseksi?

    • Ihrasilmä

      Puhko vaan silmäs, mutta ennen sitä kannattaa ehkä käydä lääkäriltä kysymässä, onko lääkitys ihan kohdillaan.

    • asdfg.-

      yksinkertasesti liiraa päässä?

    • näkövammaisen omainen

      Aika erikoinen kiinnostus, muttei tavaton. Kyllä itseänikin kiinnostaa olla välillä silmät kiinni tai sitten vain silmät auki näkemättä. Kun kerran näkövammaisuus sinua kiinnostaa, mitäpä jos hakeutuisit vapaaehtoistyöhön näkövammaisten pariin, tai muuten vain otat yhteyttä heidän järjestöönsä tms. ja kysyt, pääsetkö tutustumaan heidän toimintaansa ja elämäänsä.
      Tässä linkkejä sitä varten:
      Näkövammaisten keskusliitto: www.nkl.fi
      Arlainstituutti: www.arlainst.fi

      • Rillipöllö21v

        Uskomattoman hyviä ehdotuksia! Kiitos tosi paljon! Ja kiitos myös siitä ettet tuomitse mua kuten suurin osa ihmisistä tekee.

        Kaikkea hyvää sulle ja sun perheellesi!


      • näkövammaisen omainen
        Rillipöllö21v kirjoitti:

        Uskomattoman hyviä ehdotuksia! Kiitos tosi paljon! Ja kiitos myös siitä ettet tuomitse mua kuten suurin osa ihmisistä tekee.

        Kaikkea hyvää sulle ja sun perheellesi!

        Kiitos toivotuksista ja onnea myös itsellesi kaikissa pyrinnöissäsi! Todella toivon, että yhteydenottosi onnistuvat ja pääset lähempää kontaktiin sinua kiinnostavan asian kanssa. Minusta siinä ei sinänsä ole mitään tuomittavaa, että sokeus kiinnostaa ja pystyy löytämään siitä hyviä puolia. Itsensä sokeuttaminen ei tietystikään ole mitenkään rakentavaa. Sen sijasta sinun pitäisi päästä kokeilemaan näkövammojen simulaatiolaseja ja ehkä liikkumaan yhdessä näkövammaisen kanssa. Sinusta saattaisi tulla erittäin hyvä avustaja tai liikkumistaidon ohjaaja tms. tai vaikkapa tukihenkilö sokeutumassa olevalle. Että tsemppiä todellakin!


    • itse olen puoliksi...

      SURULLISTA ETTÄ HALUAT KOKEA JOTAIN NÄIN KAMALAAAAA
      ITSE OLEN OLLUT PUOLIKSI SOKEA ALLE KAHDEN VANHASTA.
      EN TOIVO TÄTÄ KENELLEKÄÄN.JOKA PÄIVÄ OLEN KUMMAJAINEN SILMÄPROTEESINI KANSSA, USKO ETTÄ JOSKUS TOIVOISIN KAIKEN OLEVAN JO TAAKSE JÄÄNYTTÄ JA LUSITTUA HOMMAA...SIITÄ OLEN ILOINEN ETTÄ VOIN AISTIA JA NÄHDÄ KAUNEUDEN JÄLJELLÄ OLEVALLA NÄÖLLÄ! KAIKKEA KIVAA, KANAVOI HALUSI NIIN KUIN JOKU EHDOTTI;AUTA NIITÄ JOTKA EIVÄT OLE YHTÄ ONNEKKAITA KUIN SINÄ. HAUSKAA KESÄÄ

    • hermanni

      hei halooo onko ruuvilöysällä!!!!
      olet seko.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Terveystalo paljasti yksityisen sairaanhoidon empatia puutteet

      Yksityisellä puolella raha ratkaisee, jos ei ole rahaa potilas ei saa empatiaa eikä siten apuakaan: Poliisi teki rikosi
      Maailman menoa
      140
      1415
    2. Ehdin aamulla

      ajattelemaan sinua. Olit ensimmäisenä mielessäni. Avasin silmäni tähän uneen, jota elämäksi kutsutaan. Kuuntelin lintuje
      Ikävä
      139
      1215
    3. Puhuuko Orpo niin totta kuin osaa?

      Vai osaisiko "en muuta keksinyt" -Orpo edes vähän paremmin puhua totta? https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/f8d5241f-
      Maailman menoa
      168
      922
    4. Mä todella toivon että

      Sulla on nyt kaikki hyvin sun elämässä, olet sisukas nainen sen näki jo ensimmäisestä hetkestä.
      Ikävä
      29
      889
    5. Olen ollut pois täältä neljä kuukautta

      Neljä kuukautta sitten olin tosiaan psykoottinen, ja jouduinkin osastolle hoidettavaksi kahdeksi kuukaudeksi. Ystävyys-
      Ikävä
      167
      789
    6. Katselimme pitkään ja se merkitsi minulle paljon

      Sinulle se ei merkannut näköjään mitään.
      Ikävä
      41
      766
    7. Laita viestiä?

      Sitten kun on sinulle hyvä hetki, minä odotan. Jotain jäi kesken ja haluan viedä sen loppuun 😘
      Ikävä
      49
      752
    8. Naiselle kysymys

      Oletko rakastunut minuun?
      Ikävä
      54
      733
    9. Ymmärräthän, että sun katkeruus ajaa mut pois

      Sä olet niin itseriittoinen, ettet edes tajua mitä myrkkyä suollat ympärillesi. Olet harhaisessa päässäsi kuvittellut et
      Ikävä
      36
      635
    10. Sun pitää mies unohtaa

      Minut jo. Tiedän että se on sulle tosi hankalaa. Mut sun pitää unohtaa mut jo. Älä kirjoita mulle tänne viestejä enää.
      Ikävä
      37
      595
    Aihe