gastroskopia nukutuksessa,kokemuksia?

apua

Kenellä olisi kokemusta gastroskopiasta nukutuksessa tai humauksessa?
Entä mitä eroa noilla on?

Kävin tänään elämäni ekassa ja viimeisessä tähystyksessä (yrityksessä) ilman nukutusta.
En saanut mitään esilääkitystä,vaikka olin lääkäriin yhteydessä jo viikkoa ennen toimenpidettä ja kerroin,että haluan lääkityksen.
Vastaus oli,että ei tarvita moisia ja tutkimus on helppo,tosin epämiellyttävä.
Edes puudutusta ei kurkkuun laitettu.
Siinä sitten lääkäri (yksityinen) kolmesti yritti letkua kurkkuuni työntää,minkä jälkeen hän veti sen pois nielusta ja ilmoitti vihaisena,että lopettaa toimenpiteen,koska minä hajotan hänen kalliit laitteet...
Sillä hän tarkoitti,että saatan purra sitä herkästi hajalle menevää letkua!

Lääkäri tiuskaisi minulle "nuori nainen,sinähän panikoit,etkä pysty hallitsemaan itseäsi" ja lähti pois tutkimushuoneesta.
Siihen jäin sitten hieman haavi auki,kun en ollut tehnyt mitään muuta kuin kakonut ja yskinyt aika reippaasti,mikä käsittääkseni on ihan normaalia.
Sen jälkeen tuli tukehtumisen tunne ja alkoi vapisuttaa,minkä lääkäri totesi olevan paniikkikohtaus.Myönsin kyllä panikoivani siinä vaiheessa ja sanoin ,että pitihän tämä arvata,että näin tässä käy.Siihen lääkäri sanoi,että mitäs tulit?Sen sijaan,että hän olisi minua rauhoitellut ja yrittänyt tähystintä vielä kurkkuuni viedä,hän veti herneet nenäänsä ja meni pois koko tutkimushuoneesta.

Mielestäni aivan käsittämätöntä käytöstä lääkäriltä vai mitä olette mieltä?

Itselleni jäi ns. paska maku suuhun ja tunsin itseni ihan luuseriksi,kun ei moinen homma onnistunut.

Onko kuitenkin muita ketkä ovat turvautuneet nukutukseen ko. toimenpiteessä?

22

8976

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • gastroskopian läpikäynyt

      Olen kyllä käynyt gastroskopiassa, puudustusta laitettiin kurkkuun, ei muuta. JOten en valitettavasti tiedä nukutuksesta. Mutta oli todella epämiellyttävä kokemus munkin kohdalla! Lääkäri sentään käyttätyi kunnolla kun toimenpide suoritettiin.

      Sun kannattaisi kyllä tehdä valitus kyseisestä lääkärista, ei tuollaista epäammattimaista käytösta tarvitse kenenkään sietää. Aina voi myös ottaa yhteyttä potilasasiamieheen.

    • panikoiva

      Mulle on tehty gastroskopia nukutuksessa yliopistosairaalassa eli HYKS:ssä.

      Takana oli yksi epäonnistunut kokemus ja syynä oli sama kuin sulla. Ihan tuntui kuin olisin itse tuon sun tekstin kirjoittanut. Paitsi, että mulla ei lääkäri mitenkään haukkunut, totesi vaan, että nyt on vietävä kalliit välineet turvaan, kun minä aloin käsilläni viuhtoa ja vetää letkusta.

      Olin päättänyt, että tuota tutkimusta ei enää koskaan tehdä, mutta kun tarve uuteen tuli, niin kerroin tarkasti tuon edellisen kerran tapahtumat (ja taisi olla lähetteessäkin siitä mianinta - luulen ainakin). Helpotusta luvittiin, mutta en ollut varma oli kyse vain rauhottavista vai peräti kevyestä nukutuksesta (=humautus).

      No humautuksessa homma tehtiin eli itsellä kaikki muistikuvat katkesivat siihen, kun lääkäri laittoi tippaneulan kautta nopeaa anestesia-ainetta suoraan suoneen. Pimeys tulo heti ja kesti vain sen ehkäpä vartin, kun tutkimuksen teko kesti.

      Tuo kevyt nukutus vaatii 1-2 tunnin seurannan valvontahuoneessa (eli heti ei pääse kotiin) ja saattajakin pitää olla. Siinä ne negatiiviset puolet, jos jotain pitää keksiä.

    • minttu**

      Voi elämä mikä lääkäri. Teehän valitus lääkäristä. Harmi, että kohdallesi sattui täys idiootti, minäkin kävin kyseisessä tutkimuksessa ja jonkin sortin mulk** oli minunkin lääkärini, ei puhunut eik'ä tervehtinyt.
      Humautuksesta tai nukutuksesta minulla ei valitettavasti ole kokemusta, mutta jos kestät sen pyydä toiselle lääkärille aika..

      • apua

        Kiitos kaikille,kun jaksoitte lukea.
        Kun olen tämän päivän asiaa sulatellut,niin olen kyllä tullut siihen tulokseen,että valitus pitäis varmaan tehdä.
        Meni tossa muutama tunti,ennenkuin pääsin yli luuseri-olosta,mutta nyt on jo sellainen olo ,että voisin kyllä lyödä sitä lääkäriä,jos vastaan tulis...

        Netistä lueskelin erinäisiltä sivuilta,miten lääkärin pitäisi kuunnella potilaan toiveita yms.
        Ja kerkesinkin jo katsella paikkoja,missä tehdään tähystystä nukutuksessa.


      • gastroskopian kokenut
        apua kirjoitti:

        Kiitos kaikille,kun jaksoitte lukea.
        Kun olen tämän päivän asiaa sulatellut,niin olen kyllä tullut siihen tulokseen,että valitus pitäis varmaan tehdä.
        Meni tossa muutama tunti,ennenkuin pääsin yli luuseri-olosta,mutta nyt on jo sellainen olo ,että voisin kyllä lyödä sitä lääkäriä,jos vastaan tulis...

        Netistä lueskelin erinäisiltä sivuilta,miten lääkärin pitäisi kuunnella potilaan toiveita yms.
        Ja kerkesinkin jo katsella paikkoja,missä tehdään tähystystä nukutuksessa.

        Voi huhuh mikä lääkäri..
        Miten tuollaiset idiootit ylipäänsä saa toimia lääkäreinä..?! Tee ihmeessä valitus.
        Tässä laki potilaan asemasta ja oikeuksista..


        http://www.stm.fi/Resource.phx/publishing/documents/4982/index.htx
        http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1992/19920785?search[type]=pika&search[pika]=1992/785


    • ..on tehty

      Mulle tehtiin yksityisellä täysnukutuksessa (hengitysputki jne.), ja maksoin siitä yli tonnin nykyrahaa, mutta en ole katunut. Itselläni ei ole edes yhtään epäonnista yritystä takana, mutta jos olisi, se olisi tod.näk. mennyt juuri kuvaamallasi tavalla... Itse reagoin paniikinomaisesti pelkkään oksetuksen tunteeseen, ja oksennustauti/yökkiminen aiheuttaa mulla jo enemmän tai vähemmän hysteriaa. Siispä marssin yksityiselle, koska julkisessa terveydenhuollossa mulle ei diapamia enempää luvattu (diapam ei vaikuta mulla mitenkään). Tosin sain yksityislääkärinkin kanssa aika pitkään perustella, ennen kuin hän suostui homman nukutuksessa tekemään. Jostain syystä (en tiedä miksi) ko. lääkäri ei halunnut mitään kevyitä humautuksia, vaan ihan täyden narkoosin, josta heräsin n. tunnin kuluttua. Tämän jälkeen voin jonkin aikaa pahoin, mutta en nukutuslääkkeen ansiosta, vaan vatsaan pumpattu ilma teki tuloaan yläkautta pois, ja se aiheutti minulle pahoinvoinnin tunnetta. Olin kuitenkin sen verran nukuksissa että kestin sen sentään kuin nainen. Vietin klinikalla muutaman tunnin heräilemässä, olisin päässyt vähän aiemminkin pois, mutta ajattelin että ollaan sitten koko rahan edestä... =)
      Ilmeisesti toiset lääkärit vain humauttavat (ilman hengitysputkia jne.), mikä kuulostaa vielä paremmalta, koska mulla oli koko loppupäivän kurkku todella kipeä. Silti olin saamaani palveluun varsin tyytyväinen.

      Tosi eri tavalla voi näköjään tuonkin sinänsä yksinkertaisen operaation tehdä - tosi kamalaa että sulle on sattunut lääkäriksi tuollainen imbesilli. Hänelle ei varmaan ole koskaan ko. toimenpidettä tehty. Tee ihmeessä valitus, sanoit että kävit yksityisellä, et kai joutunut tuosta käynnistä vielä maksamaankin? Sitä suuremmalla syyllä - valita!

      • apua

        Juu yksityisellä kävin.Lääkärinä mieshenkilö,joka on tehnyt tähystyksiä n.30 vuotta kuuleman mukaan.
        Luulisi tuolla kokemuksella olevan vähän toisenlainen kohtelu,tuskin olen hänen urallaan ainoa jonka tähystys ei ota onnistuakseen.

        Liekö hänelle sattunut huono päivä vai kismittikö,kun ei saanut 275 euroa tuosta kidutuksesta?
        Maksamaan en kuitenkaan mitään joutunut.
        Kun asiasta kysyin,niin lääkäri tuhahti,että ei tarvi mitään maksaakaan,kun ei sulle voitu mitään tehdä!
        Lääkäri ei myöskään suostunut palauttamaan toisen lääkärin kirjoittamaa lähetettä,koska en minä sillä kuulemma mitään tee!?

        Itse ajattelin,että olisin samalla lähetteellä voinut mennä toiseen paikkaan,missä toimenpide tehdään nukutuksessa,mutta pitää varmaan hakea toiselta lääkäriltä sitten uusi lähete jos tarve vaatii.

        Sitä vaan mietin,että mitäköhän tuollainen idiootti ilmoittaa minua hoitaneelle lääkärille,kun ei tähystystä voinut tehdä?
        Varmaan sen,että en hallitse itseäni ja hajotan hänen kalliit laitteet ja that's it!


    • on tehty TAYSissä, sillä kiskoin Hatanpäällä paniikissa letkun pois ja sain lääkärin haukut!
      Olin ilmoittanut tosin etukäteen, että minulla on tukehtumiskammo - anafylaxia-tausta.
      Kysyin Hatanpäältä "helpotusta", mutta sanoivat, ettei ole aikaa vahtia...

      TAYSissä toimenpide onnistui heti ja ainoa "vahtiminen" oli tippaletkun poisto nestepussin tyhjennyttyä - huumeessa olin vain hetken ja tajuissani koko ajan.
      Lääkärikin oli oikein ystävällinen.

      Toisaalta olen ollut paksusuolen tähystyksessä Hatanpäällä ja sain lievän esilääkityksen. Lisäksi ylilääkäri M.R. on erittäin ammattitaitoinen myös sosiaalisesti -lämpimät kiitokset hänelle!

    • selvinnyt

      Muistan kyllä ensimmäisen,kuinka se oli kamalaa, muttei sentään kesken jäänyt.

      Nyt oli kyllä jotain vikaa, lääkärillä lyhyt pinna. Kehottaisin tekemään valituksen tuollaisesta käytöksestä.

      Eikö siinä ollut hoitajaa mukana? Olisi todistajakin paikalla. Minut on tähystetty 4 kertaa ja joka kerralla hoitaja,se oli rauhoittavaakin.
      Nukutuksesta ei ole kokemusta.

      • apua

        Kyllä hoitaja oli paikalla ja hän käyttäytyi oikein asiallisesti.
        Yritti rauhoitella ja pitää minua siinä paikallaan,minkä nyt siltä vapinalta voi paikallaan pysyä.
        Hän vaan sanoi,että lääkärillä on tapana poistua tutkimushuoneesta ja jättää homma tekemättä,jos käy niinkuin minulle kävi.Mutta sitä en tiedä,onko lääkärillä myös tapana käydä tuolla tavalla pulttina...
        Olisin itse luullut,että hän olisi käyttänyt enemmän aikaa ja yrittänyt useamman kerran sitä letkua kurkkuuni.Olin siellä huoneessa yhteensä kaikkine hoitajan "esipuheineen" n.10 min.

        Kuitenkaan en enää ikinä edes yritä mennä tähystykseen ilman nukutusta!


      • pelkopotilas
        apua kirjoitti:

        Kyllä hoitaja oli paikalla ja hän käyttäytyi oikein asiallisesti.
        Yritti rauhoitella ja pitää minua siinä paikallaan,minkä nyt siltä vapinalta voi paikallaan pysyä.
        Hän vaan sanoi,että lääkärillä on tapana poistua tutkimushuoneesta ja jättää homma tekemättä,jos käy niinkuin minulle kävi.Mutta sitä en tiedä,onko lääkärillä myös tapana käydä tuolla tavalla pulttina...
        Olisin itse luullut,että hän olisi käyttänyt enemmän aikaa ja yrittänyt useamman kerran sitä letkua kurkkuuni.Olin siellä huoneessa yhteensä kaikkine hoitajan "esipuheineen" n.10 min.

        Kuitenkaan en enää ikinä edes yritä mennä tähystykseen ilman nukutusta!

        Hei ! Itse siirsin tähystysaikaa monet kerrat pelkojeni vuoksi. Tänään kuitenkin menin "väkisin" . Ensin pyydettiin sisälle, laitettiin puuduttava suihke kurkkuun ja sitten makaamaan. Seuraavaksi tuli "rauhoittava" suoneen, kysyin lääkäriltä koska sen pitäisi vaikuttaa johon sanoi että heti. No eihän se vaikuttanut ,mutta yllätyin kun kaapeli meni suusta sisään ja mahaan eikä tullut yhtäkään yökkäystä.. Kesti n4-5 min ja ohi. Eihän se mukavalta tuntunut kun pitäisi röyhtäistä kun ne pumppaa ilmaa mahaan mutta ei pystynyt röyhimään kun kaapeli tulee vastaan:(. Kokonaisuutena voin sanoa että paljon helpompi kuin mitä odotin ja pelkäsin...


    • EIOLEPAHA

      Mulle tehtiin tutkimus just viime viikolla, sitä ennen kolme kuukautta sitten, ja taas menen kolmen kuukauden kuluttua. Siitä vaas. Siihen tottuu.


      1.12.2015 9:55
      Ei kestä kauaa. Katsopa tästäkin kulunut aika.
      https://www.youtube.com/watch?v=lSs7SEe8RS4

    • sadsfdg

      Minulle on tehty nukutuksessa. En mene ilman sitä! Sain nukutuksen (humautus) kun kerroin yksityislääkärille bulimiataustastani. Maksoin siis tutkimuksen itse, kyllähän se kalliiksi tuli, mutta minulla ei ollutkaan vakuutusta.

    • Anonyymi

      Tänään kävin kontrillitähystyksessä.
      Pyysin kanyyliin rauhottavaa. Sain.
      En edes huomannut operaatoita juuri ollenkaan.
      Eli pyytäkää kanyyliin rentouttavaa niin ei tunnu missään koko operaatio.

    • Anonyymi

      Se ei ole sinänsä kivulias toimenpide, vaan hyvin vastenmielisen tuntuinen.
      Itsellä tuli koko ajan röyhtäisyjä, sekä limaa valui suusta.
      Onneksi se ei kauaa kestä ja on sitten pian ohi.

      Joskus tulee kyllä mietittyä, että kaikkeen sitä ihminen joutuukin.

    • Anonyymi

      Vanha ketju, mutta kommentoin silti. Tämänkin joku varmasti lukee joku päivä 🙂
      Mulle tehtiin gastroskopia nukutuksessa voimakkaan yökkäysrefleksin ja pelon vuoksi.
      Toimenpide alkoi ~14.05 ja heräsin heräämössä ennen 14.30.
      Jännitin kovasti nukutustakin, mutta sekin oli tosi helppo. Sanoivat vaan hyvää yötä, ja pian heräsin niinku oisin päikkäreiltä heränny, unet jäi kesken 😄
      Oireina on ollut painonlaskua, närästystä ja anemiaa raudanpuutteena.
      Palleatyrää pukkaa, punoitusta limakalvoilla ja koepalojen vastausta odotellaan. Ei nähnyt vakavampaa tähystäjä.

      • Anonyymi

        Minua kiinnostaa. Maksoitko nukutuksen omasta pussista? Koetettiinko tehdä ensin ilman sitä? Itsellä niin suuri pelko että olen jo elänyt kivun kanssa yli 10v kun en uskalla skopiaan mennä.


      • Anonyymi

        Ihan niin, mielenkiintoinen ketju .kun huomaa että on monia joilla ei ole onnistunut , niin ei tunne että on ainoa.


    • Anonyymi

      Itsellä vahva oksentamisen pelko, tästä syystä kammoan skopiaa. On yritetty antaa esim. somacia lääkekokeiluun, mutten sivuoireiden ja kuulemani kokemusten takia ole uskaltanut. Sanoisin kuitenkin, että yökkäysrefleksini ei ole vahva, meneeköhän ihan hyvin jos skopiaan joudun?

      • Anonyymi

        Jos nielun puudutus on kunnossa, niin kyllä sinä selviät. Odottaminen on ahdistavaa, mutta kun se on alkanut, niin sitten vain olet neljä minuuttia ja homma on tehty.


    • Anonyymi

      Mulla on parin viikon päästä IV-sedaatiolla tehtävä tähystys edessä ja pelottaa ihan älyttömästi. Olin ensin ns. perinteisessä tähystyksessä, joka ei kuitenkaan onnistunut, kun menin paniikkiin jo pelkästä nielupuudutteesta. Kirjoittivat sitten lähetteen "humautuksella" tehtävään tähystykseen.

      Inhottaa ajatuskin siitä, että vaivun tiedottomaan tilaan, enkä tiedä mitä minulle sillä aikaa tehdään. Tai jos alankin yökkiä tiedottomana ja tukehdun limaani. Tai jos en enää herääkään sedaatiosta. Tai jos olo on aivan kauhea ja sekava sedaation jäljiltä.

    • Anonyymi

      Minulle kävi juuuri samoin Tuntui että tukehtuu samalla oksetti ja yökötin lääkäri vaan tunkio letkua ja hoitaja huusi hänelle että etkö näe että potilas on paniikissa keskeytä heti. Lääkäri lopetti heitti hanskat roskiin ja poistui huoneesta . Minulta pööösi itku syyllisyyden tunteista että olin pilannut koko toimituksen . Mutta hoitaja sanoi ettei syy ole minussa sillä olin sentään yrittänyt niellä ja se meni vaan pieleen. Silloin päätin ettei koskaan enää , ja jos on pakko niin nukutuksessa . Kamala oli nähdä sen lääkärin kiukku .
      Koska heidän on tiedettävä sen verran ihmisistä etteivät tulisi vihaiseksi jos koe epäonnistuu.. mutta olin silti saanut kurkkuun puudutuksen vaan ei käyttänyt sittenkään.
      Onneksi hän oli sellainen vuokra lääkäri ettei ilmeisesti enää tartte koskaan häntä nähdä .Pettynyt olin häneen ja omaan itseeni .

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 104
      1959
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      54
      1887
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      15
      1865
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1657
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      18
      1573
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      10
      1370
    7. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      26
      1320
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      11
      1306
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      14
      1291
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1252
    Aihe