Sain viime syksynä tuttavalta maa-artisokkia ja pistin ne kasvimaalle, juu nyt on kasvaneet metrin pituisiksi....Tuttavani ei osaa sanoa miten ne syödään tai säilötään kun hän kasvattaa niitä kukkien vuoksi koristeina....
Joten APUA! miten toimin, syönkö mukulat keitettyinä vai miten ja voiko niitä säilöä, mites se uuden istuttaminen tapahtuu jne?
mitä tehdä
3
1081
Vastaukset
- mustikki
On hyvä lisä jos pidät sosekeitoista. Laita kesäkurpitsan ja perunan kanssa samaan sosekeittoon niin tulee tosi hyvää. Voit käyttää sitä myös muissa keitoissa perunan tapaan. Säilöä sitä ei ehkä kannata ainakaan kellarissa ei säily kovin kauan vaan alkaa mädätä. Maa-artisokka on monivuotinen kasvi,joten jos haluat joka vuosi sitä syödä,niin jätä osa kasvamaan,älä syö kaikkia. Jos on otolliset olosuhteet,niin se saattaa levitä jopa haitaksi asti.
- artisokasta
Siis syötävä osa on mullan alla? Voiko sitä syötävää osaa nostaa ennen kukintaa?
(kuulostanpa tosi tyhmältä mutta...)
Joo huomasin että kasvi on levinny niistä istuttamastani 4 nyt jo kymmeneksi.
Voisko sitä pakastaa ja jos niin pitääkö ensin ryöpätä? - miltei kuin peruna
artisokasta kirjoitti:
Siis syötävä osa on mullan alla? Voiko sitä syötävää osaa nostaa ennen kukintaa?
(kuulostanpa tosi tyhmältä mutta...)
Joo huomasin että kasvi on levinny niistä istuttamastani 4 nyt jo kymmeneksi.
Voisko sitä pakastaa ja jos niin pitääkö ensin ryöpätä?Nosta yhden varren luota talikolla maata ja samalla tue vartta ylös, niin saat artisokat helposti ylös. vähän niinkuin perunoita nostaisit. Mukulat ovat epämääräisemmän muotoisia kuin perunat ja minulla usein pitkulaisikin.
En nostaisi mukuloita vielä. Mukulat kasvavat kokoa myöhäiseen syksyyn asti. Toki jos utelias olet, niin kurkkaa yhden varren juuristoon. Vanhasta kasvustosta voi satoa nostaa aina kun maa on sula.
Ruokana voit valmistaa artisokkaa kuten perunaa. Artissokka on mielestäni hieman makeampaa ja siinä on omanlaisensa maku, johon kannatta tutustua pikkuhiljaa. Tuo sosekeitto on kyllä parasta artisokka ruokaa.
Pakastaa sitä voi parhaiten kypsennettynä eritoten soseena, mutta artisokka kestää pakkasta ja sitä voit nostaa myös kevällä, ellei myyrät ole syöneet satoasi, joten en katso itse pakastamista aivan arvoiseksi.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Ensi kesänä
Näin kesän viimeisenä minuutteina ajattelen sinua. Olisiko seuraava kesä "meidän" kesä? Tänä vuonna ei onnistuttu, mutta703560Anne Kukkohovin karmeat velat ovat Suomessa.
Lähtikö se siksi pois Suomesta ? Et on noin kar? mean suuret velat naisella olemassa1483533Tukalaa kuumuutta
Tietäisitpä vaan kuinka kuumana olen käynyt viime päivät. Eikä johdu helteestä, vaan sinusta. Mitäköhän taikoja olet teh463322- 532779
- 322036
Okei, myönnetään,
Oisit sä saanut ottaa ne housutkin pois, mutta ehkä joskus jossain toisaalla. 😘301962Et siis vieläkään
Et ilmeisesti ole vieläkään päässyt loppuun asti mun kirjoituksissa täällä. Kerro ihmeessä sit, kun valmista 😁 tuskin k421704- 481676
Mihin hävisi
Mihin hävisi asiallinen keskustelu tositapahtumista, vai pitikö jonkin Hannulle kateellisen näyttää typeryytensä961635- 391400