Toimiiko Potter aikuisella ?

MarkkU 30

Hei olen 3-kymppinen aikuinen mies ja olen lukenut jonkin verran aikuisorientoitunutta scifiä ja fantasiaa. Mm. Jeff Long, Robin Hobb ja Philip K Dick muutaman mainitakseni.

Nyt mietin optiota että lähtisin lukemaan Harry Potter-saagaa alkuperäiskielellä MUTTA ongelmaksi muodostuu se että en osaa täysin hahmottaa onko tämä Potter-juttu täysin lapsille/nuorille suunnattua tuotantoa. Olen nähnyt Potter-elokuvia enkä ole vieläkään täysin vakuuttunut siitä jaksaisinko paneutua lapsellisiin juonikuvioihin ja typerään, täysin aikuisteemoja välttelevään kerrontaan.

Kertokaa aikuiset mielipiteitänne! Kiitos!

18

1044

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • MarjutS

      Olen 47-vuotias nainen ja minulle toimii!
      Kun aloitin kuudennen kirjan, olin vähän epäileväinen, jaksaako Rowling vielä, tai jaksanko minä, mutta olin iloisesti yllättynyt kirjan vetovoimasta.

      Olen myös Robin Hobbin kirjojen suuri ystävä.

    • The Rat

      Potter on ns. varhaisnuorille suunnattua kirjallisuutta. Toisin sanoen, meille lapsenmielisille usein varsin viihdyttävää ideoiltaan...

      Valitettavasti alkupään kirjat ovat suorastaan heikosti kirjoitettuja, eikä juoni oikein riitä kantamaan loppuun asti. Lisäksi, aikuisen kannalta kirjoissa keskitytään harmittavan paljon täysin epäolennaisiin asioihin, jotka kenties ovat teinien mieleen (esim. huispaus). Plussana, osa henkilöhahmoista on toimivia (lähinnä sivuhahmot, päähenkilöitä vaivaa, heidän ikänsä huomioiden ehkä jossain määrin realisitinen, letaali idioottimaisuus).

      Kiteytettynä voisi sanoa, että jos unohdat kaiken hehkutuksen ja ennakko-odotukset, saatat nauttia kirjoista, mutta mitään kovin syvällistä on turha odottaa...

    • zetsubo

      Olen myös jo yli 40v ja suhtauduin hyvin epäilevästi ikäiseeni tuttavaan, joka oli innostunut potter-kirjoista vuosia sitten. Tiesin potterista, koska tyttäreni luki kirjoja innoissaan ja oletin niiden olevan vallan lapsellisia. Ensimmäisen elokuvan katsottuani koin melkoisen ahaa-elämyksen ja otin ensimmäisen potterin käteeni. Seuraavassa neljässä vuorokaudessa olin lukenut kaikki neljä silloin ilmestynyttä kirjaa, lähes nukkumatta, syömättä, eikä mitään muutakaan sinä aikana tapahtunut. Viimeiset kolme kirjaa pitikin sitten lukea englanniksi! Ei malttanut odottaa suomennosta! Näin voi käydä potterin kanssa. Mainittakoon että suosikkeihin kuuluu sellaisia kirjailijoita kuin; Saarikoski, Dan Brown, Kerouac, Kazan, Cornwell. Ota riski, lue Potter!

    • oijavoi

      Eikö sitä vain voi mennä ja lukea sitä eka kirjaa? Onko se niin vaikeaa?

      Vai oletko niin epävarma ihminen että voit lukea vain sellaista tekstiä joka on suunnattu sinun ikäisillesi???

      • OI OI VOI VOI

        On huomioitava ne peruslähtökohtaiset seikat, jotka liittyvät kirjanhankintoihin. Vaihtoehtojahan on muutamia:

        1) Kirjan ostaminen kaupasta/huutonetistä/yms.
        2) Kirjan lainaaminen kirjastosta.
        3) Kirjan lainaaminen ystävältä/tutulta/sukulaiselta.
        4) Kirjan anastaminen paikasta x.

        Nyt oletusarvoisesti nimimerkki oijavoi ei ole edes harkinnut näitä neljää eri vaihtoehtoa joka alkuperäisen viestiketjun kirjoittajan kohdalla ovat käytettävissä.

        Nimimerkki oijavoi syyllistyy totaaliseen aliarviointiin ja henkilökohtaisella tasolla hyökkäävään kirjoitustyyliin, joka ei ole pelkästään loukkaavaa ja epäsivistynyttä, mutta myös tarkoitusperiltään varsin kyseenalaista.

        Jos alkuperäinen kirjoittaja haluaa kyselyssään tuoda ilmi tämän laaja-alaisen ja varmasti muitakin aikuisväestöön kuuluvien kirjojen ystävien kohdalla havaittua kysymystä, miksipä ei?

        Ei ole välttämättä helppoa mennä ostamaan kirjaa pelkästään sen toiveen kanssa, että pystyisi henkisellä tasolla nauttimaan hankinnastaan. Ei ole myöskään vastuuntuntoista tai vaivannäköä vastaavaa toimintaa, että hakautuu lähimpään kirjastoon hankkimaan teosta / varsinkin jos joutuu ensin tekemään varauksen ja odottamaan tuotetta.

        Myös loput kaksi vaihtoehtoa lienevät vähintäänkin kyseenalaisia, jos esim. kolmosvaihtoehdon kohdalla kyseessä on alaikäiset/lapselliset sukulaiset ja/tai tutut, joilta ko teoksen lainaamiskysely voi olla hieman arveluttava tai joissain määrin nolo tiedustelu. Varmasti nelosvaihtoehto ei ole rehellisen ja oikeudenmukaisen kansalaisen vaihtoehto.

        Lopputuloksena on havaittavissa vastaus nimimerkin oijavoi kysymykseen: Eikö sitä vain voi mennä ja lukea sitä eka kirjaa? Vastauksena voidaan pitää lyhyesti ja ytimekkäästi suomenkielen sanaa EI, joka on kielteisen päätöksen tyypillinen tunnusmerkki.


    • pettymyt koko sarja

      Potterit ovat mainioita lastenkirjoja jos ne pystyy lastenkirjoina lukemaan. Minulta ei löydy ihan niin paljoa lapsenmielisyyttä että jaksaisin sulattaa kömpelön tarinankuljetuksen ja epärealistiset tarinan "pelastuskikat" (ajankääntäjät, omg). Toki olen kaikki Potterit lukenut, ihan yleissivistyksenkin takia. Mutta eivät ole kriittisen lukijan ykkösvalintoja - ikävä kyllä.

      Lainaa toki kirjastosta ja kokeile, toivon ettet pety minun laillani.

      Yksi iso plussa potterimanialle: kakarat lukevat tiiliskivivahvuisia kirjoja englanniksi!!! Eipä se kirjojen lukeminen muksuilla hukkaan mene suomeksikaan, sanavarasto ja kielentaju kehittyy.

    • 23-vuotias naimisissa oleva...

      En pidä fantasiakirjallisuudesta. Ainoa kirja tästä genrestä, jonka olen innostunut lukemaan, on Hobitti ja sehän on myös lasten kirja. Pottereista pidän hyvin paljon, ehkä juuri siksi, että ihailen niin kovasti Rowlingin mielikuvitusta. En ole mikään asiantuntija, enkä tiedä, onko jokin kirja "huonosti" kirjoitettu vai ei. Oikeastaan sillä ei ole minulle mitään merkitystä, jos kirja vain tempaa mukaansa. Minua on muutenkin aina kiehtonut satukirjallisuus, miksi se olisi yhtään vähempiarvoisempaa?

      Toivon alkuperäiselle rohkeutta astua ennakkoluulottomasti Tylypahkan porteista sisään!
      Kunpa jokaisessa meissä asuisi vielä pieni lapsi..

      • eli vanha muttei aikuinen :)

        jo ensimmäisen kirjan jälkeen uutisoitiin lontoon metrossa kulkevista "puvuista", jotka piilottelivat jonkun finassilehden takana potterkirjaansa :) ja niin kuin myyntiluvuista on nähty niin kyllä niitä aikuisetkin ostavat.

        Suosittelen! Ja mielellään juuri Englanniksi, käännös muuttaa aina tarinaa ja mielestäni esimerkiksi nimien kääntäminen on kauhea virhe, Snape->Kalkaros yms ihme kun Harrystä ei tullut Harria :)


      • Borodin
        eli vanha muttei aikuinen :) kirjoitti:

        jo ensimmäisen kirjan jälkeen uutisoitiin lontoon metrossa kulkevista "puvuista", jotka piilottelivat jonkun finassilehden takana potterkirjaansa :) ja niin kuin myyntiluvuista on nähty niin kyllä niitä aikuisetkin ostavat.

        Suosittelen! Ja mielellään juuri Englanniksi, käännös muuttaa aina tarinaa ja mielestäni esimerkiksi nimien kääntäminen on kauhea virhe, Snape->Kalkaros yms ihme kun Harrystä ei tullut Harria :)

        Voin sanoa, että Harry Potter -kirjat eivät tehneet minuun vaikutusta. Harvoin näkee mitään niin huonosti kirjoitettua ja heikosti laadittua fantasiaräpellystä. Olin erittäin pettynyt niihin kirjoihin.


    • Lapsellinen 38v

      Mää olen aina tykänny saduista ja scifistä, nyt ihan viimeaikoina olen löytänyt kirjastosta fantasia-osaston, josta löytyy aina välillä ihastuttavia helmiä (mm. Kay, Long, Colfer). Potterit ostin nekin vähän jälkijunassa, kolmas oli varmasti jo ilmestynyt, kun aloitin niiden keräämisen, harvoin tulee kirjoja ostettua, rahaa ei riitä ylellisyyteen, onneksi on kirjastot! Mä olen lukenut vain suomennetut versiot, ehkä kolme kertaa kaikki tähän mennessä ilmestyneet ja olen viettänyt kirjojen parissa viihtyisiä hetkiä luoden kirjoista videonauhaa...Näin se mielikuvitus lukijoilla toiminee yleisesti. Odotan, että lapset kasvaa, jotta nekin pääsee osalliseksi , liian paksuja kirjoja alkaa lukea iltasaduiksi. Antoisia lukuelämyksiä kaikille!

    • fantasian_ystävä

      Jos pidät Robin Hobbista ja muista vastaavista aikuisten fantasiakirjojen kirjoittajista, vältä Pottereita.

      Mun mielestä Potterit ovat huonoja aikuisten kirjoja, mutta ne sopivat lapsille. Tapahtumat ovat lapsellisia ja asiat ratkeavat hieman liian helposti.

      Muuten, jos haluat lukea hyvää fantasiaa, lue Lynn Flewellingin kirjoja. Ne ovat hyvää aikuisten viihdefantasiaa ja tapahtumat ovat melko synkkiä toisessa kirjassa.

    • erkko_man

      En ole itse kovin ihastunut Harry Potter -kirjoihin. Mielestäni ne sopivat hyvin alle 15-vuotiaille lapsille, mutta aikuisille niitä ei oikein voi suositella. Juonenkäänteet ovat toisinaan lapsellisia ja syvyyttä ei ole edes sanaksikaan.

    • ikäloppu potter-fani

      Potterit ovat erittäin viihdyttäviä kirjoja. Eivät ne ehkä olekaan kovin synkkiä ja vakavia mutta eihän kaiken ole pakko ollakaan.

      Minä lainaan häpeilemättä fantasiakirjoja sekä aikuisten- että nuortenhyllystä. Nuorille suunnatusta fantasiasta löytyy joskus helmiä. Ei kai sillä ole väliä minkä ikäiselle kirja on suunnattu, jos sen parissa viihtyy, ja sehän on tärkeintä :)

      Pelkästään elokuvien perusteella ei Pottereita kannata tuomita.

    • cwire81

      on se ehkä hiukan lapsellinen kirjasarja, mutta kuitenkin hyvin kirjoitettu että kyllä kannattaa ainakin eka lukea ja sitten jos kiinnostaa niin lukea ne loputkin. Jos kaipaat ihan aikuisille suunnattua septologiaa, niin suosittelisin stephen kingin dark tower -sarjaa.

      • Juhani38

        Stephen Kingin Dark Tower ei tehnyt myöskään vaikutusta. Se oli aika surkeata dark fantasya.

        Jos joku kaipaa dark fantasya, suosittelen Clive Barkerin ja Anne Ricen kirjoja.


    • jorppa35

      Mun mielestä HP:t eivät toimi aikuisella. Ne eivät nimittäin ole aikuiseen makuun kirjoitettua. Kun yritin lukea kirjoja englanniksi, niin lopetin lukemisen toisen kirjan jälkeen. Kirjoitustyyli tökki niin pahasti, että en voinut lukea enempää.

      Suosittelen, että luet esim. George R.R. Martinia, Steven Eriksonia, Greg Keyesia, Lynn Flewellingiä, David Farlandia tai Robin Hobbia.

    • Juhani38

      Voin sanoa, ettei Potter toimi aikuisella. Yritin lukea kirjoja ja yritykseksi se todellakin jäi. Sanon hyvällä omallatunnolla, etten aio lukea niitä kirjoja enää koskaan, vaan pysyn aikuisten fantasiassa.

      Potterin heikkoja puolia ovat:
      - vaikeista asioista selvitään liian helposti
      - naurettavat juonenkäänteet
      - ei ole syvyyttä
      - lapsellisuus

    • Mistress_Chaos

      Sanoisin, että tämäkin on täysin riippuvainen siitä, mistä pitää kirjoissa.

      Tiedän moniakin vähän vanhempia ihmisiä, jotka pitävät Pottereista, mutta ei sitä silti voi olettaa, että kaikki niistä pitävät.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Marin on ehkä maailman kaunein "Nelikymppinen"

      Marinin julkaisu on saanut yli 68 500 tykkäystä. Postauksen kommenttikentässä ylistetään paljon Marinin kauneutta, jota
      Maailman menoa
      335
      2921
    2. Vernu Vasunta

      On mahotonta miten marjanpoimijoita on kohdeltu! Eikö paremmalla kohtelulla olisi saanut paremman tuloksen?
      Suomussalmi
      106
      2204
    3. En kelpaa sinulle

      Varattuna - olen sinulle ongelma. Eroaminen vuoksesi voi olla turhaa, sillä me ei puhuta, kun olen varattu ja kumpikin v
      Ikävä
      120
      1640
    4. Taidat vanhempi nainen

      Haluta sen tien itsellesi. juokse vaan karkuun ! Pahentaa vaan asiaa.Pitäs toimia ihan toisin päin
      Ikävä
      73
      1164
    5. Hetkeäänkään miettimättä ottaisin sinut

      Mutta mitä mieltä miehesi siitä olisi?
      Ikävä
      72
      1047
    6. Olisi kiva tietää miksi pidät minusta?

      Miehelle kysymys :)
      Ikävä
      61
      993
    7. Voi nainen...

      Kun luovutit meistä liian aikaisin, just kun aloin oppimaan sinua. Jos oisin alussa jo lukenut aiheesta oisin voinut toi
      Ikävä
      41
      960
    8. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      148
      944
    9. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      290
      852
    10. Naiselle kysymys

      Mitä oikein näet minussa?
      Ikävä
      41
      763
    Aihe