Laktoosi-intoleranssi

_niina_-_

Totesin itselläni olevan laktoosi-intoleranssin noin puoli vuotta sitten. Testeissä en ole käynyt, koska en koe sitä tarpeelliseksi. Ongelma vaan on siinä, että minun on vaikea pysyttäytyä ruokavaliossa, koska muu perhe syö jotain tavallista jäätelöä ja muita tavallisia jogurttituotteita sun muita. Syön vähän väliä tavallista jäätelöä, jogurtteja sun muita, koska niitä löytyy kotoa. Ostan myös itse kaupasta ruokia, joissa on paljonkin laktoosia. En pysty hillitsemään itseäni. Ja sitten yleensä seuraavana päivänä esimerkiksi jäätelön syönnistä on mahassa kipua. Maha kurnii kummallisesti ja välillä koskee ihan hirveästi mahaan. Ja uloste tulee melko löysänä ulos.

Miten saisin pysyttäydyttyä laktoosittomassa ruokavaliossani? Toinen asia olisi sellainen, että miten voin syödä, kun olen vierailemassa sukulaisten/tuttujen luona? Ei ole yhtään kiva, kun on valmiiksi laitettu tavallista jäätelöä lautasille ja muut herkkutuotteet pöydässä sisältävät laktoosia. On todella vaikea kieltäytyä, kun sitten muut loukkaantuvat, kun en viitsi syödä. Harva ihminen, jolla ei ole tätä, ei tiedä, että älyttömän monessa tuotteessa on laktoosia vaikka siihen ei maitoa itse lisättäisikään. Sitten he väittävät jotain ruokaa laktoosittomaksi jne.

Mistäköhän muuten johtuu se, että saan monesti muistakin tuotteista ilmavaivoja ja mahan kurnutusta? Esimerkiksi makarooneista usein saan, makkarastakin ehkä. Ruisleivästä myös!

7

994

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ei kukaan voi päättää puole...

      Todellakin, Lakt.int. voi todeta itse syömällä 2 viikkoa täysin laktoosittomia tuotteita.

      >

      Tuon päätöksen siitä mitä syöt ja jätät syömättä voit tehdä vain sinä itse!

      Luulen, että saamasi oireet laktoosista ovat hyvin vähäiset koska "siedät" niitä. Itselläni on ainakin niin kovat kivut, etten niitä ehdoin tahdoin itselleni halua.



      Älä osta! On olemassa paljon vähälaktoosisia tuotteita (Hyla, Into), joten et joudu jättämään esim. jäätelön syöntiä pois.



      Ei ole kivoja oireita. Pääset niistä eroon kun syöt laktoosittomia / vähälaktoosisia tuotteita.



      Päätöksen voit tehdä vain SINÄ itse! Jos asut kotona ja vanhempasi laittavat koko perheelle ruokaa, on syytä tehdä "kaikki yhteiset ruuat" vähälaktoosittomina.

      >

      Voit syödä tuotteita, jotka ovat vähälaktoosisia! Jos emäntä/isäntä ei tiedä mitkä ovat => älä syö mitään! Kerro sairaudestasi, ei kukaan voi loukkaantua siitä, että kerrot tulevasi kipeäksi laktoosillisista tuotteista! Vaiva on tänä päivänä hyvin yleinen!

      >

      Valinta on sinun! Ei ole sinun vikasi jos tuotteet eivät sovi sinulle! Jos olet sellainen herkkuhiiri, ettet välitä seuraavan päivän kivuista ja ripuleista ja mahavaivoista, niin omapa on asiasi ja syö-syö-syö ja kärsi.. Tai voit valita kohteliaan kieltäytymisen ja kerrot, että sinulla on lakt.int.!



      Minulle kieltäytyminen on aina ollut helppoa! Minä olen se joka kärsii seuraukset! Kyse ei ole siitä ettet VIITSI syödä, vaan siitä, että SINÄ tulet kipeäksi. Minulle ei ole kukaan koskaan loukkaantunut! Luulosi on tuossa asiassa mielestäni väärä ja hyvin vanhanaikainen.

      >

      Totta! Kaikkien tuotteiden etiketit on jatkossa luettava tarkasti. Todella yllättävistä tuotteista löytyy maitojauhetta (pahempi kuin maito) tai jopa laktoosia lisätään, että "tuotteelle tulisi oikea koostumus" (esim. valmiskastikkeet).



      Tätäkin on tullut koettua. Mutta ihmiset oppii! Jopa oma äitini on tehnyt ruokaa ja väittänyt sitä laktoosittomaksi (silloin kun oma sairauteni todettiin).. sain pahat vatsakivut ja jälkikäteen
      selvisi, että ruuassa oli laktoosia sisältäviä ainesosia. Mutta minunkin äitini oppi tuosta yhdestä kerrasta. Ei hän halua tahallaan aiheuttaa minulle kipuja.

      >

      Kannattaisi käydä terveyskeskuksessa tutkituttamassa itsensä.. Taustalla voi olla muutakin kuin lakt.int.

      TEE OMA VALINTASI ja lopeta se laktoosin syönti. Elämä on paljon helpompaa kun myöntää itselleen rajoituksen ja ei ole jatkuvasti maha kipeänä ja löysällä!

      • _niina_-_

        Itse ainakin olen huomannut, että saan oireita vähälaktoosittomistakin tuotteista. Siksi pyrin syömään vain laktoosittomia. Mutta onhan se toki itseni päätettävissä, että lopetan laktoosin nauttimisen.


    • sama kohtalo

      Tiesittehän että apteekista saa tabletteja laktoosivaivoihin! Eli otat kylään mukaan tabletteja, nappaat pari ennen herkuttelua. Tabletti pilkkoo laktoosin suolistosi puolesta. Helppoa. Apteekissa on montaa merkkiä ja eri hintaisia tuotteita. Kannattaa kokeilla mikä sopii itsellesi. Kysy apteekista.

      • tekoihminen

        Juu.. kohta on tabut ja muoviputket elimistössä aitojen solujen sijaan.

        Terveellisempää kaikin puolin on lopettaa maidon käyttö ja alkaa ajatella omaa hyvin vointia.


    • vaikeaa

      Muistan itse kauan sitten etten tahtonut ymmärtää enkä hyväksyä asiaa etten voi syödä kuten ennen enkä ollut oppinutkaan missä jokapuolella on laktoosia. Nyt ajan myötä olen todella ymmärtänyt että ruokavalio on ehdoton tai muuten ei kannata valitella vatsavaivoja jotka on itse aiheuttanut.
      Toinen asia oli myös se että läheisilläkin otti aikansa oppia ruokavalioni. Kyllä minä jäin nälkäiseksi muutamat kerrat kun tarjottiin perunamuusia tai muuta, silloin ei vielä edes ollut laktoosittomia tuotteita, hylakaan ei käynyt, sitäkään en tiennyt että minulla oli niin paha että hyla ei käynyt ja käytin niitä. Suosittelisinkin että nykyään kun noita laktoosittomia tuotteita on jo paljon niin valitsee suoraan sen vähälaktoosisen asemasta. Et voi kuitenkaan tietää itse kuinka huono imeytymishäiriösi on.
      Ja kyllä ne sukulaiset ja tutut oppii, minullekin jo sanotaan että tämä on muuten sitten laktoositonta : )

    • nhl98

      Jos makaroni ja leipäkin aih oireita, kannattais ehkä ostaa apteekista keliakia- testi, maksaa 18e. Jos näyttää keliakiaa, niin lääkäriin! Mulla ei ole laktoosi-intoleranssia enää, se olikin keliakia...

    • ...

      mutta nykyäänhän löytyy käytännössä _ihan kaikkea_ täysin laktoosittomana! eikä se laktoosin puute edes maistu missään. ja vieläpä niin selvästi on merkitty jo tosi moniin tuotteisiin. kun alat vain kertoa sukulaisille/tutuille että laktoosi ei sovi, niin kyllä he sen pian alkavat muistamaan. eihän nyt kukaan täysijärkinen voi loukkaantua siitä että jollekin ei sovi laktoosi!
      ja jos pystyt pitäytymään laktoosittomassa muuten, voihan olla että pystyt silloin tällöin laktoosiakin sisältäviä tuotteita syömään oireetta.

      minulla oli myös hankalaa kun todettiin maitoallergia muutama vuosi sitten sillä rakastin kaikkea kermaista ja maitoista ja nam. nykyään tiedän, miten kamalan kipeäksi tulen jos maitoa syön joten ei tee edes enää mieli mitään maidollista. ja se se vasta kaupassa kiukuttaakin kun onnistuu löytämään jotain syötävää missä ei ole maitoa, mutta sitten listan viimeisenä lukee 'maitoproteiinivalmiste' tjsp >.<

      mutta niin. siinäpähän syöt jos vaivat eivät sinua haittaa!
      ja muut tuollaiset ärsyttävät aineet voivat aiheuttaa helpommin oireita kun suoli on kokoajan ärsytettynä laktoosista.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      78
      1785
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1679
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1494
    4. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1174
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1173
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      5
      1161
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1126
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1121
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1099
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1094
    Aihe