Lähtötietona:
Taloyhtiömme hallitus on osakkailta tulleiden palautteiden perusteella valmis vaihtamaan isännöitsijää. Syynä vaihtohalukkuuteen on isännöitsijän tapa toimia laiskasti ja täysin reaktiivisesti, ei koskaan aloitteellisesti. Suuri osa taloyhtiön juoksevien asioiden hoitamisesta ja tähän liittyvästä yhteydenpidosta osakkaisiin on jäänyt hallituksen tai puheenjohtajan tehtäväksi.
Osakkaat ovat ilmaisseet useaan otteeseen tyytymättömyytensä isännöitsijän toimintaa kohtaan - lähinnä ärsyttävänä seikkana on ollut isännöitsijän palveluhaluttomuus, mikä on nähdäksemme outoa kun isännöitsijänhän pitäsi olla ikään kuin taloyhtiön "toimitusjohtaja", joka opastaa osakkaita ja valvoo taloyhtiön etua.
Taloyhtiössä on ennenkin vaihdettu isännöitsijää. Tällä kertaa vaihdoksen yhteydessä olisi halua säilyttää nykyisen hallituksen ja isännöitsijän yhteistoiminta isännöitsijäsopimuksen mukaisen irtisanomisajan loppuun saakka.
Varsinainen kysymys:
Olisiko hyvä tapa suorittaa isännöitsijän vaihto osakkaiden (ei hallituksen jäseniä) vaatiman ylimääräisen yhtiökokouksen kautta. Eli ylimääräinen yhtiökokous pystyyn aiheilla
1) isännöitsijäsopimuksen irtisanominen ja isännöitsijän vaihtaminen osakkaiden esityksestä. Tämä vaatii luonnollisesti asunto-osakeyhtiölain mukaisesti 1/10 osan osakkeista taakseen (ei ongelma). Osakkaiden ollessa aloitteen tekijöinä olisi etuna se, että ainakin teoriassa säilyisi mahdollisuus siihen, että hallituksen (/pj:n) suhde isännöitsijään voisi säilyä kohtuullisena vielä irtisanomisajan. (mikä olisi ehdottomasti taloyhtiön etu).
2) Samassa yhteydessä osakkaiden asioita hoitamaan kyllästyneet (laiskan isännöitsijän ohella) hallituksen jäsenet / pj. voisivat kirjata yhtiökokouksen asialistalle asiakohdiksi tarvittavan määrän hallituksen jäsenten nimeämisiä. "Uusien hallituksen jäsenten nimittäminen tehtävästä irtisanotumisten takia".
Asialistanhan voi kääntää toiseenkin järjestykseen - eli hallituksen jäsenten vaihtaminen ja uuden hallituksen muostostaminen sekä sen jälkeen hallituksen kokouksessa isännöintisopimuksen irtisanominen ja uuden isännöitsijän etsiminen.
Olisiko tämä mielestänne hyvä toimintatapa?
Kysymys isännöitsijän vaihtamisesta
7
3628
Vastaukset
- ja erottaa hallitus,
eli teette päätöksen isännöintisopimuksen irtisanomisesta/ isännöitsijän työsuhteen irtisanomisesta hallituksen kokouksessa, päätökseksi tulee se kanta jota yli puolet läsnä olevista kannattaa. Sitten laaditte pöytäkirjan ja puheenjohtaja tekee kirjallisen irtisanomisilmoituksen.
Ei asia yhtiökokoukselle kuulu ja hallitus siinä on saamaton ellei näinkin yksinkertaista asiaa voi hoitaa. Kaikkein raukkamaisinta on olla hallituksessa potkimassa isännöitsijää pellolle ja sitten jättäytyä pois. Uuden hankkiminen on sitten helppoa jos yhtiössä on yli 50 huoneistoa ja korjauksia tehty tarpeen mukaan, alle 50 huoneiston pommiin ei kukaan tervejärkinen koske. Jos isännöitsijä on vaihtunut tasasin välijoin jää jäljelle vaan ne firmat jotka tekee teillä minimipanostuksella rahaa kun tietää että kohta saa lähteä joka tapauksessa.- jfpogjap
Tasaisin väliajoin vaihtuva isännöitsijä. Ei eiköhön vielä jostain löydy kunnollinenkin!
- hpj
Yhtiökokous ei voi erottaa isännöitsijää. Sen voi tehdä vain hallitus. Joten vaihtoehto 1 on toteuttamiskelvoton. Jos nykyinen isännöitsijä on ammattilainen, niin irtisanomisesta ei pitäisi tulla ongelmia. Lisäksi jos hän nytkin hoitaa hommat huonosti, niin tuskin hän edes pystyy kauheasti hankaloittamaan tilannetta.
Toinen tärkeä asia vahdon sujumiselle on se, että koko hallitus ei vaihdu eli hallitukseen jää joku, joka tietää mitä yhtiössä on tehty ja on tekemättä parin viime vuoden ajalta. Jos hallitus ja isännöitsijä vaihtuu samaan aikaan, niin historiatiedon puute aiheuttaa virheitä. Uusi isännöitsijä tarvitsee ainakin noin vuoden ajan hallituksen tukea, jotta hän saa asiat haltuun.
Jos kuitenkin hallituksesta on lähtemässä henkilöitä, niin itse toimisin seuraavasti. Pitäisin parempana, että valitaan ensin uudet jäsenet ja sitten he vaihtavat isännöitsijän uuteen. Eli vaihtoehtosi kaksi.
Kerrot, että olette ennenkin vaihtaneet isännöitsijää. Jos teillä on kovin usein isännöitsijän vaihtoja, niin kannattaisi miettiä myös ovatko omat odotukset realistisia ja miettiä, että oletteko tilanneet niitä palveluja mitä haluatte vai oletatteko, että perusmaksuun pitäisi tehdä kaikenlaista. Miten valitsette isännöitsijän, jos usein saatte huonon isännöitsijän. Lisäksi jos vaihtoja on kovin usein, niin se heikentää isännöitsijöiden halukkuutta ottaa yhtiö hoidettavaksi.- hall.jäs.
Eli kohta 1 on poissuljettu. Yhtiökokous ei voi isännöitsijää erottaa, vaan se on hallituksen tehtävä.
Minkä takia muuten haluatte vaihtaa hallituksen jäseniä? Onko syy vain se, että eroavat jäsenet ovat kyllästyneet hallitustyöskentelyyn? Miksi?
Onko teillä jotain skismaa hallituksen jäsenten välillä, ja heijastuuko tämä myös isännöitsijän toimintaan?
Jos olette pienellä paikkakunnalla tai vähän suuremmallakin, niin sana kyllä kiirii siitä, että vaihtelette usein isännöitsijää. Tästä syystä voi olla vaikeaa saada uutta isännöitsijää ainakaan millään järkevällä hinnalla.
- palvelutasosta
Onko teillä minkälainen sopimus isännöitsijän kanssa?
Ei isännöitsijä tee sopimuksen ulkopuolisia töitä ilmaiseksi, esim. tiedottamiset saattavat vaatia teiltä (hallitukselta) tilauksen ko. asiasta, jotta sen isännöitsijä voi laskutttaa. Lukekaa se sopimuspaperi vielä kerran hallituksen kesken.
Osa osakkaista luulee että isännöitsijä on talonmies/"jokapaikan höylä", jota se todellakaan ei ole.
Isännöitsijä hoitelee juoksevat asiat esim. laskutuksen, kirjanpidon, viranomaisilmoitukset ja muut asiat vaativat yleensä hallitukselta tulevaa työksiantoa/selvityspyyntöä.
Osakkaiden opastus, tarkoittaa mitä ?- on vielä paljon
parannettaaa kun suurin osa käytössä olevista sopimuksista on suoraan 70-luvulta, uusimmat tehtäväluettelotkin pitkälti 90-luvun alusta. Moni asia on muuttunut matkan varrella, kiinteistöihin on tullut omat laajakaistat, pelastussuunnitelmat, varainhoito (ylimääräisen rahan sijoitus) ja tiedottamisen uudet kanavat. Kaikki nämä loistaa poissaolollaan sopimuksista.
Vertailun helpottamiseksi usein tarjoukset pyydetään Kiinteistöliiton julkaiseman tehtäväluettelon mukaan joka on perusrakenteeltaan toimiva mutta puutteellinen. Eipä ole Isännöintiliittokaan asian eteen paljoa tehnyt. Käytännössä yritykset jotka haluavat päästä edes jotenkin samalla aaltopituudelle asiakkaan kanssa joutuu itse laatimaan tehtäväluettelonsa. Tärkeää on myös huomioida sen päivittäminen vaikka viiden vuoden välein, maailma muuttuu.
Minusta suurin osa ongelmista ja huonosta isännöinnistä syyttelystä johtuu siitä ettei osakkaat ja aina edes hallituskaan tunne isännöintisopimuksen sisältöä. Odotukset ja todellisuus ei kohtaa kuten aiemmassa viestissä hyvin todettiin. Valitettavan usein sopimusneuvotteluissa pyritään halvimpaan ratkaisuun tinkimällä tehtävistä ilman että katsotaan tulevaisuuteen mitä tarpeita yhtiöllä on esim. seuraavan kymmenen vuoden aikana. Kiinteistöt ikääntyvät ja vikoja tulee väistämättä. Toivon että jatkossa markkinoilla saa enemmän jalansijaa sellainen sopimusmalli jossa pakolliset perustehtävät hinnoitellaan kuukausihinnalla ja kaikki muu yksikköhintaisesti, tällöin isännöinnin hinta määräytyisi yksinomaan yhtiön tarpeiden mukaan ja vältyttäisiin varmuuden vuoksi -hinnoittelulta.
- ptkt
Tärkeintä on, että isännöitsijä ajaa osakkaiden etua ja että isännöitsijä kertoo avoimesti tilinpäätöksessä, paljonko isännöinnistä on aiheutunut kustannuksia ja että hallitus ja isännöinti ovat luotettavia ja ainakin joku toimii aktiivisesti. Eräs iso isännöintifirma kertoi yhtiökokoukselle kysyttäessä mitä 3000 euron muut kulut sisältävät, että .köh..köh....siihen kuuluu rekisteröintimaksuja. Vastaus oli huijausta. Rekisteröintimaksut olivat noin pari kymppiä. Todellisuudessa muiden kulujen erästä ainakin yli puolet oli suoraan isännöitsijälle tulleita palkkioita. Osa jäi hämärän peittoon. Lisäksi isännöitsijä oli piilottanut erilliskorvauksia ja toimenpidepalkkioita suoraan käyttökuluihin. Jos isännöitsijä veloittaa 90 euroa tunnilta, pitäisi hänen osata kertoa, mitä taseen erät sisältävät vuosikokoukselle. Vaatikaa avoimuutta.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Ikävä sinua
Onkohan sulla ollut sama tunne kuin mulla viimeisten parin päivän aikana, eilen varsinkin. Ollaan oltu ihan lähellä ja k273683- 412509
Otavassa tapahtuu!
Rakennuspalo, yläkerta tulessa. Henkirikosta epäillään. Tiettyä henkilöautoa etsitään, minkä mahdollinen epäilty ottanut382393Tulemmeko hyvin
Toimeen ja juttuun keskenämme? Luulen, että sopisit hyvin siihen ☀️ympäristöön, paljon kaikkea erilaista.♥️mietin tätä s82185- 381609
Tiedän kuka sinä noista olet
Lucky for you, olen rakastunut sinuun joten en reagoi negatiivisesti. Voit kertoa kavereillesi että kyl vaan, rakkautta431582- 151552
Pitkäaikaiset työttömät työllisyystöillä takaisin yhteiskuntaan
Vaikka se vähän maksaakin, niin parempi on valtion teettää hanttihommia, jottei yksilöistä tule yhteiskuntakelvottomia.2861372- 1311365
Kesäseuraa
Kesäseuraa mukavasta ja kauniista naisesta. Viesti tänään mulle muualla asiasta jos kiinnostaa Ne ketä tahansa huoli, t451305