B1-vitamiinin puute

diabeetikoilla

Essexin yliopiston uuden tutkimuksen mukaan diabeetikoilla on suurta puutetta B1-vitamiinista eli tiamiinista. Puutosta ei ole aikaisemmin havaittu diabeetikoilla, koska sitä ei ole osattu epäillä eikä mitata riittävän herkällä menetelmällä, sanovat tutkijat. Perinteisesti tiamiinia on mitattu määrittämällä transketolaasi-entsyymin aktiivisuus. Suurta aktiivisuutta on pidetty osoituksena riittävästä tiamiinin saannista. Nyt on kuitenkin havaittu, että elimistö voi reagoida B1-vitamiinin puutteeseen myös lisäämällä entsyymin aktiivisuutta, sanoo tutkimusta johtanut professori Thornalley. Tässä tutkimuksessa mitattiin 94 henkilön tiamiinipitoisuus veriplasmasta. Heistä 26 sairasti tyypin 1 ja 48 tyypin 2 diabetesta. Verrokkeina oli 20 tervettä henkilöä.

Diabeetikoilla tiamiinin pitoisuus oli keskimäärin noin 75 % pienempi kuin terveillä verrokeilla. Terveiden tiamiinipitoisuus oli keskimäärin 64.1 nmol/l, tyypin 1 diabeetikoilla 15.3 nmol/l ja tyypin 2 diabeetikoilla 16.3 nmol/l. Tilannetta ei kyetä korjaamaan ruokavaliota kohentamalla, vaan diabeetikko tarvitsee ravintolisää. Suomessa Yhtyneet Kliiniset Laborarotoriot antaa tiamiinin (fB-B1-Vit) viitearvoiksi 75–220 nmol/l.
http://www.yhtyneetlaboratoriot.fi/kasikirja/tutkimukset.asp?id=10040&char=b
Sen perusteella terveidenkin brittien pitoisus oli alakantissa diabeetikoista puhumattakaan.

Tiamiini ehkäisee diabeteksen lisätauteja, sydän- ja verisuonimuutoksia sekä silmänpohja-, hermosto- ja munuaisvaurioita, joten tutkijat suosittavat diabeetikoille vitamiinilisää. Parhaillaan on käynnissä useita tutkimuksia, joissa diabeetikoille annetaan tiamiinin rasvahakuista muotoa, benfotiamiinia.

Brittitukimusta johtanut professori Paul Thornalley suosittaa diabeetikkoja ottamaan ruoan lisänä B1-vitamiinia, jonka tehokkain muoto on nimeltään benfotiamiini. Thornalley on Euroopan johtavia diabetestutkijoita.

Tämä on ensimmäisiä tutkimuksia, joissa tiamiinin puutos osoitetaan diabeetikoilla. Kaikki muutkin luonnolliset ruoka-aineet sokereita ja rasvaa lukuunottamatta sisältävät tiamiinia. Diabeetikkojen B1-vitamiinin puutos ei johdu siitä, etteivätkö he yleensä saisi ravinnostaan terveille suositeltua määrää tätä vitamiinia (1,1 mg/vrk) vaan siitä, että heidän elimistönsä erittää sitä monta kertaa enemmän kuin ei-diabeetikkojen, sanoo Thornalley. Diabeetikot erittävät munuaisten kautta virtsaan tiamiinia 15 kertaa enemmän kuin ei-diabeetikot.

“Tiamiinilla saattaa olla valtava merkitys diabeteksen lisätautien ehkäisyssä ja hoidossa”, sanoo professori Thornalley. "Ruokavalion täydentäminen vitamiinilisällä voi olla tehokas keino näiden liitännäistautien riskin vähentämisessä”, hän sanoo BBC:n haastattelussa. Britannian Diabetesliittoa tutkimuksessa edustanut Matt Hunt sanoo, että tutkimus saattaa avata hyvin mielenkiintoisia mahdollisuuksia. Noin 80 % diabeetikoista kuolee sydän- ja verisuonitauteihin, ja diabetes on suurin työikäisen väestön sokeutumisen aiheuttaja Britanniassa”, hän lisää. Huntin mielestä nyt tarvitaan lisää tutkimuksia aiheesta. ”Kaikkiin tutkimuksiin, jotka voivat auttaa, on suhtauduttava vakavasti” hän muistuttaa.

Thornalley PJ, Babaei-Jadedi R, Al Ali H, et al. High prevalence of low plasma thiamine concentration in diabetes linked to a marker of vascular disease. Diabetologia 2007 Aug 4
http://tinyurl.com/32f4fv%20
http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/6935482.stm
http://www.telegraph.co.uk/news/main.jhtml?xml=/news/2007/08/08/nvits108.xml

5

3633

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Linkin takaa
      • tuo tohroti.fi

        Tohtori.fi ei ole päivittänyt sivustoaan uusien tutkimusten tasalle. Uusin tutkimustieto diabeetikkojen B1-vitamiinitilanteesta on suorastaan huolestuttava.
        http://www2.warwick.ac.uk/newsandevents/pressreleases/researchers_find_vitamin/

        Englantilaisprofessori Paul Thornalley näkyy olevan sitä mieltä, ettei diabeetikon B1-puutetta kyetä korjaamaan ruokavaliolla, vaan siinä tarvitaan pillereitä. Diabeetikko näet erittää tiamiinia 15 kertaa nopeammin virtsaan kuin ei-diabeetikko. Tehokkain ja turvallisin tiamiinin muoto on ilmeisesti sen rasvahakuinen versio, nimeltään befotiamiini.

        Thornalley on tutkinut paljon diabeteksen lisätautien ehkäisyä ja hoitoa ja julkaissut siitä arvostetuissa tiedelehdissä. Thornalley on Euroopan johtavia diabetestutkijoita. Tässä joitakin hänen uusia julkaisujaan:

        Thornalley PJ, Babaei-Jadedi R, Al Ali H, et al. High prevalence of low plasma thiamine concentration in diabetes linked to a marker of vascular disease. Diabetologia 2007 Aug 4;

        Ahmed N, Thornalley PJ. Advanced glycation endproducts: what is their relevance to diabetic complications? Diabetes Obes Metab. 2007 May;9(3):233-45.

        Thornalley PJ. The potential role of thiamine (Vitamin B1) in diabetic complications. Current Diabetes Reviews 2005;1(3)287-298

        Ihme, ettei Suomesta ole julkaistu mitään vastaavaa raporttia, eihän tiamiinin mittaaminen seerumista ole mitenkään vaikeaa, kaikki laboratoriot tekevät sitä. Onkohan syynä tutkimusten puutteeseen Suomessa Kansanterveyslaitoksen johdon ennakkoluuloisuus vitamiineja kohtaan vai mikä?


    • se ehkäisee

      Sama englantilainen professori Thornalleyn tutkijaryhmä on jo aikaisemmin osoittanut, että benfotiamiini ehkäisee kokeellisen diabeteksen munuaisvauriota.

      Se tapahtuu ehkäisemällä kolmea kohonneen verensokerin aiheuttamaa patologista biokemiallista tapahtumaa ja samalla valkuaisaineen vuotamista munuaisista virtsaan (albuminuriaa = munuaisvaurion esiastetta). Benfotiamiinin anto ei kuitenkaan vaikuta veren sokeripitoisuuteen eikä sokeroituneen hemoglobiinin (HbAC1) – "pitkän sokerin" – pitoisuuteen, ilmenee tästä tutkimuksesta.

      "Tiamiinin ja benfotiamiinin antaminen suurina päiväannoksina on potentiaalinen uusi strategia diabeettisen munuaisvaurion ehkäisyyn", kirjoittavat tutkijat. Heidän tuloksensa esitettiin vuonna 2003 diabeettista munuaistautia käsitelleessä kongressissa sekä USA:n Diabetesliiton lehdessä (Diabetes). Näissä julkaisuissa ilmenee kuinka diabeetikko polttaa sokeria (glukoosia) "väärää" heksosamiinireittiä, jolloin syntyy myrkyllisiä, kudoksia vahingoittavia yhdisteitä. Benfotiamiini ehkäisee niitä ohjaamalla sokerin palamista oikealle reitille, pentoosifosfaattipolulle.

      Paul J. Thornalley. Prevention of incipient diabetic nephropathy by high dose thiamine and benfotiamine. CIN´2003 3rd Congress on Nephrology in Diabetes
      http://tinyurl.com/3cnqbb

      Babaei-Jadidi R, Karachalias N, Ahmed N, Battah S, Thornalley PJ. Prevention of incipient diabetic nephropathy by high-dose thiamine and benfotiamine. Diabetes 2003;52(8):2110-20.
      http://tinyurl.com/3yglnm

    • löytyykin
    • kirjoittaa

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1846
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1628
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1564
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1507
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1405
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1128
    Aihe