Olisko vai eikö olis?

Hirveän huolissaan

Olen pienestä saakka ollut herkkävatsainen. Murkkuiässä todettiin sitten laktoosi-intoleranssi.
Olen myös kova huolehtimaan, jännittämään ja pelkäämään - äiti-ihminen kun olen.
Allerginen nuha aiheuttaa usein poskiontelo-ongelmia joihin on tullut syötyä eräskin antibioottikuuri, tässä vuosi sitten 6 kuuria peräkkäin.
Olen koittanut helliä vatsaa kuurien aikana kaurapuurolla, maitohapoilla ja gefilus-juomilla. Samaan aikaan on ollut kyllä hirvittävän stressaava työ ja vaikeaksi kokemani elämänvaihe joka jatkuu edelleenkin.

Olen melkein tottunut siihen, että vatsa on ollut vuosikausia löysä. Nykyään ihan kertakaikkisen löysä, sekoaa jokaisen suupalan jälkeen.

Verikokeissa on trombosyyttiarvot laahanneet alakantissa jo vuosia. Tällähetkellä on lasko myös hiukan kohollaan (tosin olin flunssatoipilas kun kokeet otettiin). Hb on kohtalaisen hyvä.
Ja vatsa on niiiin sekaisin kuin olla voi.
Lääkäri mietti että varmaan pitäisi ottaa luuydinnäyte.

Vatsa ärtyy erityisesti mm. oluesta (ehdottomasti pahin), tuoreesta ruisleivästä, mausteista, tuoreesta pullasta, sienistä yms.
Välillä tuntuu että ruuan ajatteleminenkin kuplii ja kirvelee suolissa.

3

1061

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Patuliina

   Minulla todettiin keliakia kolmekymmentä vuotiaana. Olen ollut ennen kouluikää tutkimuksissa ja sairaalassa kalpeuden ja väsymyksen takia. Olin 98 centtimetriä pitkä seitsemän vuotiaana, siis alle metri. Murrosiässä kärsin anemiasta. Kahden lapsen syntymän jälkeen nukahtelin pitkin päivää ja anemia paheni. Minua alettiin tutkia tarkemmin ja ohut suoli tähystettiin. Selvä keliakia, totesi lääkäri. En ole kärsinyt mistään vatsavaivoista. Veriarvot saatiin kuntoon ja olen virkeä. Noudatan luontaisesti gluteenitonta ruokavaliota. Se ei ole mikään ongelma. Ruoka- ja leivontaohjeet muutan kokoperheelle sopivaksi. Vissyyn tehdyt letut ovat herkkuani. Vehnäjauho korvataan tummalla gluteenittomalla tai jollain keliaakikolle sopivilla jauhosekoitteilla. Esim. kaura/maizena/tummajauhoseos/riisijauho ovat hyviä vaihtoehtoja.

  • on vastata, mutta...

   Sinuna vaatisin otettavaksi keliakialabrakokeet keliakian poissulkemiseksi. Jos Sinulta on otettu vain jonkinlainen verenkuva, jos sitäkään, niin keliakiakokeet labrassa sujuvat näppärästi ja pyydät otattamaan "keliakiapaketin", jossa tilaasi mitataan erilaisilla kokeilla. Samaan syssyyn voisi myös katsoa, oletko allerginen jollekin viljalle. Yleensä nämä kaikki kokeet otetaan, jos vaadit lähetteen sisätautien pkl:lle. Vai oletko jo nyt sisätautien pkl:lla hoidossa? Tähystys Sun kohdallasi toisi huikeasti tietoa monelta kantilta.

   Lasko on yleensä sellainen tulehdusmittari, joka hinaa perässä. Toisin sanoen Sulla pitää olla tulehdusta pidempään, ennenkuin se nousee. Eri asia on sitten se, onko Sulla luontaisesti aina korkeahko lasko? Muistatko, mitä se on ollut esim. pari vuotta sitten? - Meidän suvussamme keliakian yksi todellinen oire on ollut aina vaan kurjemmaksi käyvä lasko. Isälläni se huiteli lopulta sadan (100) tienoilla, itselläni keliakia todettin laskon ollessa noin 50. Isäni hemoglobiini-arvo keliakian toteamishetkellä oli järisyttävän matala, noin 75!, mutta minulla hemoglobiiniarvot ovat aina olleet hyvät, oli sitten hoitamaton keliakia tai hoidossa oleva keliakia. Nyt pitää taas paukuttaa, että tämä on hyvin, hyvin henkilökohtaista, mutta jos suvussa on ollut tällaisia tapauksia, niin miettisin asiaa keliakian pohjalta. Onko suvussasi keliakiaa? Jos on, niin keliapaketti on ehdottomasti otettava. Sen määrää käypä hoitosuositus tällä hetkellä.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kaksi kuollut ulosajossa lauantai-iltana Loimaalla

   On tainnut olla melkoinen ylinopeus kun on tuollaista jälkeä tullut. Onneksi ei kuitenkaan sivullisia menehtynyt https://viranomaisuutiset.fi/ulosajo-
   Loimaa
   109
   4114
  2. Kerro jotain kaivatustasi

   jotain mitä teille on sattunut keskenään? Ei silmiin katsomista kun sitä on kaikilla. Jotain mistä hän voisi tietää että olet täällä...
   Ikävä
   122
   1782
  3. Sofian kylppärikuva.

   Pyllistys! Miten voi tuon ikäinen nainen olla noin pissis ja lapsellinen? Hoh hoijaa...
   Kotimaiset julkkisjuorut
   115
   1439
  4. Haittaako se, että olen sua nuorempi?

   Mulle ikäerolla ei ole mitään väliä, mutta voiko naista se haitata, jos on vanhempi miestä?
   Ikävä
   109
   1140
  5. 352
   1103
  6. Illat ilman sua (mies)

   ovat niin turhia! Toivittavasti sulla on kaikki hyvin. Miettii yksi pieni sydän ikävissään!
   Ikävä
   103
   942
  7. Jos meistä tulis jotain,

   niin sulle mies pitäis eka opettaa hieman käytöstapoja. Mut ootkohan sä liian vanha oppimaan yhtään mitään? 🤔
   Ikävä
   60
   902
  8. Rikoin sun sydämen.

   Se oli silti sulle oikein.
   Tunteet
   74
   815
  9. Kysymys haavemaihin

   Hei haaveileva mukava nainen, miten meni viikonloppu?
   Ikävä
   224
   805
  10. Iso vaalee vauhdissa

   Onko hyvä vai paha jotta tällä muutamalla taitaa olla aika huono itsetunto kun pitää jokapaikassa ja tilanteessa tuoda oma erinomaisuutensa ja muiden
   Suomussalmi
   13
   777
  Aihe