Muistan josksu nähneeni listan kirjoista, jotka jokaisen yleissivistyneen suomalaisen on tunnettava. Nyt kesän kynnyksellä olisi kiva alkaa sivistää itseään, mutta ongelmana on tuon listan puute - en enää muista, missä näin sellaisen. Osaatteko auttaa?
mistä yleissivistystä?
21
2133
Vastaukset
- useampiakin
tuollaisia kirjallisuuslistoja. Akateeminen kirjakauppa aikoinaan, muistaakseni omien satavuotisjuhliensa kunniaksi laati listan maailmankirjallisuuden sadasta merkittävimmästä teoksesta. Jokin aika sitten myös YLE toimitti opetusohjemissaan sarjan "Tuhat vuotta, sata kirjaa". Sitten on tietysti netissä käytössäsi esim. Helsingin Sanomien klassikkoautomaatti.
Vertailemalla listoja havaitset heti, että yli puolet kaikkien tyrkyttämistä opuksista on samoja - näin ollen voi aloittaa vaikka niistä. Jos sinulta on klassikot lukematta, ongelmana ei ole niiden löytäminen tai valitseminen, vaan se että jos haluat tutustua niihin vähänkin syvemmälti, sinun on syytä hankkia kommentaareja tueksesi, ja silloin et kyllä yhdessä kesässä kovin pitkälle ehdi.
Mutta onhan sinulla käytettävissäsi koko elämä? Ja haluat enemmänkin elämääsi laatua kuin kesälomallesi ajantappovälineitä? - vinkkari
Muutama viikko sitten oli sunnuntain Helsingin Sanomissa sinänsä merkillinen kokosivun juttu siitä, mitä aloittelevan kulttuuriministerin tulisi alaltaan tietää. Muistaakseni kirjoja oli mainittu nimeltä kymmenittäin.
- tuota
valottaa vähän lähemmin minkälaista tietoa olet haussa. Maailmankirjallisuutta, siis kauno-sellaista, vai tietopuolista? Kai sinua jotkin intressit ohjaavat, eikä vain halu hankkia "yleissivistys" kuin paketti kaupasta?
Neuvojiahan täällä varmaan riittää, mikään tuskin hivelee itsetärkeyttä enemmän kuin tilaisuus päästä suosittelemaan omia mieltymyksiä jollekulle toiselle. Listoissa riittää, uskoisin.
Sitäpaitsi tällaisilla palstoilla esitetyt suosikkilistat ovat siitä mielenkiintoisia, että ne antavat ulkopuolisillekin kuvaa ja herättävät kysymyksiä siitä millaisia teoksia itsekukin niputtaa laadukkaiksi ja mikä niitä sitten yhdistää. - järki
Kaunokirjallisuus:
Dostojevski: Rikos ja rangaistus.
Camus: Rutto, Sivullinen.
Kafka: Oikeusjuttu.
Patrick Süskind: Parfyymi.
Ilmari Kianto: Punainen viiva.
Kurt Vonnegut: kaikki kirjat.
Hemmingway: Vanhus ja meri.
Mark Twain: Kapteeni taivaassa.
John Christopher: Tripodien aika trilogia.
Filosofia:
Bertrand Russel: Länsimaisen filosofian historia I-II (lähinnä esimerkki siitä miten kirjaa ei pitäisi kirjoittaa).
Thomas More: Utopia.
Voltaire: Candide (ivailua Leibnizin harmoniasta).
F.Nietzsche: Moraalin alkuperästä, Zarathustra ja Antikristus.
John Stuart Mill: Utilitarismi
Psykologia:
Wilhelm Reich: Fasismin massapsykologia.
Sigmund Freud: Unien tulkinta.
Kansantaloustiede:
Marx: Pääoma.
Tässä on nyt jotain mitä muistan, kirjoja on vielä paljon, mutta tuossa on nyt jotain josta voi päästä alkuun. Sitten varmaankin tarvitset sivistyssanakirjan, jos et tunne kaikkia sanoja, ehkäpä myös kannattaa ottaa jotain kommentaareja avuksi, jos joku aihe on vaikea.- Mirja
Nuo mainitsemasi kaunokirjallisuuden esimerkit olen jo lukenut, Christopheria lukuunottamatta. Muut ovatkin sitten tuntemattomampia suuruuksia. Pääomaa olen joskus aloitellut, mutta kesken jäi. Ehkäpä yritän uudestaan.
Otin yhteyttä Akateemiseen, ja sieltä sain linkin heidän 100-vuotislistaansa:
http://www.hut.fi/~eetelavu/kirjallisuus/aka100.txt
Kiitos kaikille avusta
-Mirja - Jaska
Kansantaloustiede:
Marx: Pääoma.
Milloin lienee tämäkin kirja listalle laitettu, mutta on väärässä paikassa. Juuri näillä näkemyksillä on tuhottu vahvoja kansantalouksia. Historiallinen kuriositeetti, jolla ei kansantaloustieteellistä arvoa.
Listalle kuuluu ehdottomasti
Kommunismin musta kirja
Kirja lähes koko 1900-luvun jatkuneesta, katastrofiin päätyneestä yhteiskunnallisesta kokeilusta.
Saattaa vaikuttaa poliittiselta kannanotolta, mutta kyse on nimenomaan yleissivistyksestä. - järki
Jaska kirjoitti:
Kansantaloustiede:
Marx: Pääoma.
Milloin lienee tämäkin kirja listalle laitettu, mutta on väärässä paikassa. Juuri näillä näkemyksillä on tuhottu vahvoja kansantalouksia. Historiallinen kuriositeetti, jolla ei kansantaloustieteellistä arvoa.
Listalle kuuluu ehdottomasti
Kommunismin musta kirja
Kirja lähes koko 1900-luvun jatkuneesta, katastrofiin päätyneestä yhteiskunnallisesta kokeilusta.
Saattaa vaikuttaa poliittiselta kannanotolta, mutta kyse on nimenomaan yleissivistyksestä.yhtään mitään kansantaloustieteestä. Olet varmaankin niitä tyyppejä, jotka sekoittavat lisäarvon ja arvonlisän keskenään. Olisi myös mielenkiintoista kuulla miten Marxin teoria on "kumottu", kun sinusta se mitä ilmeisimmin on "kumottu". Sinä kuvittelet että kaikki mikä voidaan saavuttaa, olisi jo saavutettu, jokaisella aikakaudella kuvitellaan että kaikki on jo saavutettu, siksi luovilla onkin vaikeuksia tulla toimeen aikalaistensa kanssa, kun heidät halutaan polttaa roviolla noituudesta.
Puhut vielä itsesi pussiin, jos puhut yleissivistyksestä, niin silloinhan siihen kuuluu myös ns. vihollisen (käytän tätä sanaa vain sen takia että sinä ymmärtäisit tämän asian) ideologian ymmärtäminen. Teoshan on merkittävä käännekohta historiassa, historiaa ei voi tuntea, jos ei tunne aatetta. Ei voi väittää että historian tunteminen ei kuuluisi yleissivistykseen. Olisihan tuohon listaa voinut vielä lisätä Ricardon, J.S.Millin ja Smithin teoksia, en vain ole perehtynyt heidän teoksiinsa vielä kunnolla.
Eli se olet sinä joka tässä tekee poliittisen kannanoton, kun haluat polttaa kirjan, jota et ole luultavasti edes lukenut, roviolla. Täytyy vielä mainita että minä en edusta mitään sinun tuntemaasi poliittista suuntausta. - argumentoinnissasi
järki kirjoitti:
yhtään mitään kansantaloustieteestä. Olet varmaankin niitä tyyppejä, jotka sekoittavat lisäarvon ja arvonlisän keskenään. Olisi myös mielenkiintoista kuulla miten Marxin teoria on "kumottu", kun sinusta se mitä ilmeisimmin on "kumottu". Sinä kuvittelet että kaikki mikä voidaan saavuttaa, olisi jo saavutettu, jokaisella aikakaudella kuvitellaan että kaikki on jo saavutettu, siksi luovilla onkin vaikeuksia tulla toimeen aikalaistensa kanssa, kun heidät halutaan polttaa roviolla noituudesta.
Puhut vielä itsesi pussiin, jos puhut yleissivistyksestä, niin silloinhan siihen kuuluu myös ns. vihollisen (käytän tätä sanaa vain sen takia että sinä ymmärtäisit tämän asian) ideologian ymmärtäminen. Teoshan on merkittävä käännekohta historiassa, historiaa ei voi tuntea, jos ei tunne aatetta. Ei voi väittää että historian tunteminen ei kuuluisi yleissivistykseen. Olisihan tuohon listaa voinut vielä lisätä Ricardon, J.S.Millin ja Smithin teoksia, en vain ole perehtynyt heidän teoksiinsa vielä kunnolla.
Eli se olet sinä joka tässä tekee poliittisen kannanoton, kun haluat polttaa kirjan, jota et ole luultavasti edes lukenut, roviolla. Täytyy vielä mainita että minä en edusta mitään sinun tuntemaasi poliittista suuntausta.mutta toisaalta voi huomauttaa, että noin ajatellen mainitsemasi Adam Smithin "Kansojen varallisuus" (josta ykkösosa on suomennettu) loisi pohjaa Marxin ajattelun ymmärtämiselle.
Smith talousoppi perustui valistusajan utopistiseen ihmiskuvaan ja vapausihanteeseen, ja kun nämä ihanteet sitten teollistumisen ja kaupunkikurjaliston syntymisen myötä kääntyivät irvikuvikseen, Marx, joka pohjimmiltaan oli moraalifilosofi, päätyi yrittämään koko talousajattelua koskevaa uudistusta. Marxin ajattelu vaikutti sitten hyvin monilla tavoilla, myös työnväenliikkeen ideologiana niissäkin maissa joissa mitään vallankumousta ei tapahtunut.
Luonteva lukujärjestys olisi siis: ensin Smith ja sitten Marx. Sen jälkeen seuraisi talousajattelun portailla Keynes, seuraavaksi tulisivatkin jo monetaristit onnettomine oppeineen - ja sitten nykyiset globalisaatiokriitikot. Historiallisesti katsoen näin kartoitettaisiin koko liberalistinen perinne ja sen ajautuminen nykyiseen umpikujaansa. (Ensinhän sortui sen leniniläinen haara, ja paraikaa on sortumassa sen globaalimittakaavaan paisunut rahataloudellinen laajentuma.) - tarkennusta
ja lisäyksiä enintään voisi esittää.
Jos jättäisimme menneet vuosisadat rauhaan ja rajaisimme katseemme 1900-luvulle, voisimme ensin ottaa luettavaksemme jonkin intellektuellin yleisesityksen tuosta ajasta ja aloittaa vaikka Stefan Zweigin sympaattisesta omaelämänkerrallisesta Eilispäivän maailmasta. Antaa hyvän kuvan siitä miten maailman mielialat ensimmäisen suursodan jälkeen olivat toiveikkaat, ja miten kaikki sitten romahti uuteen sotaan.
No sen verran ehkä pitää vauhtia 1800-luvulta ottaa että kanokirjallisuuden aloittaa Dostojevskista. Hänen kirjansa Rikos ja rangaistus on hieno, mutta Karamazovin veljekset on ehdottomasti hänen tuotantonsa huippu. Siinä käsitellään länsimaisen ihmisen elämänvalinnat, sillä yksi veljeksistä on uskovainen, toinen ateisti, ja kolmas veli viis veisaa kunhan elämä maistuu.
Dostojevskin romaanihenkilöt ovat täynnä tarkoitusta, sen sijaan Camus´n Sivullisen herra Meursault on absoluuttisen "tyhjä" ihminen, koko elämä tuntuu häneltä jäävän jonnekin ulkopuolelle tai väliin. Sivullisen rinnalle eksistentialistisen elämäntunteen kuvaajina asettuvat Alberto Moravian varahainen teos Välinpitämättömät ja Jean-Paul Sartren Inho.
Moravian rinnalla kannattaa mainita toinen italiainen intellektuelli Italo Calvino, jonka monipuolisesta tuotannosta voi esimerkiksi kirjallis-esteettisistä ongelmista kiinnostunut valita teoksen Jos talviyönä matkamies. Eettisistä ongelmista intresseerattu ottakoon luettavakseen Halkaistun varakreivin, ja yleensä vain tiedonfilosofiasta kiinnostunut kirjoituskokoelman Herra Palomar. Jos tähdet ja avaruus kiinnostavat, sopiva valinta on Kosmokomiikkaa.
Kurt Vonnegutin älyllisestä, mustaa huumoria ja ironiaa tarjoavasta proosasta erottuu teos Äiti Yö. Se kertoo tärkeistä asioista ja siinä todellisuus ja tarina, fakta ja fiktio, asettuvat kauniisti ja tarkoitustaan vastaavasti tukemaan toisiaan. Tiedättehän muuten minkä asian Vonnegut mainitsi Playboy-lhden haastattelussa paremmaksi kuin seksi? Jäätyneiden mustikoiden syömisen Suomen Lapissa.
Usein sanotaan, että jos ei ole kiinnostunut aidosti ja vakavasti kolmesta asiasta: suhteellisuusteoriasta, freudilaisuudesta ja wittgensteinilaisesta kielifilosofiasta, ei voi pitää itseään sivistyneenä. Kaikki nuo kolme asiaa ovat kuitenkin sellaisia, että niihin vihkiytymättömän on viisainta lähetyä niitä erilaisista selitysteoksista käsin.
Suhteellisuusteorian popularisointeja riittää, eikä hyvä sellainen ole ainakaan niin kovin suosittu Hawkingin Ajan lyhyt historia. Esimerkiksi URSA:n julkaisema artikkelikokoelma Albert Einstein - tutkija ja ihminen, lähestyy aihetta monelta tasolta antoisasti ja yksinkertaisesti.
Freudin omista teoksista voisi aloittelijalle suositella kirjaa Vitsi ja sen yhteys piilotajuntaan. Siinä psykoanalyyttisen tarkastelutapa esittäytyy mukavassa yhteydessä. Muuten: Friedrich Nietzschen psykoanalyysi kannattaa lukea Alice Millerin kirjasta Kätketty avain.
Wittgenstein on niin vaikeaa, että jos joku haluaa hänen ajattelustaan ottaa haasteen vastaan, parasta aloittaa hankkimalla koko julkaistu tuotanto pinoksi pöydälle ja istua sen ääreen seuraaviksi kymmeniksi vuosiksi.
Taloustieteestä onkin yllä jo keskusteltu. Jokaisen pitäisi nyt lukea sellaisia globalisaation kriitikkoja kuin Martin - Schumannin Globalisaatioloukku, Chossudovskyn Köyhyyden globalisointi, Bourdieun Vastatulet ja Chomskyn Hinnalla millä hyvänsä. George Sorosin kirja Kansainvälisen kapitalismin kriisi antaa havainnollisen kuvan siitä miten vähän talousteorioilla maailmaa hallitaan.
Mutta hyvää viihdettäkään ei pitäisi jättää väliin, vaikka sivistyminen onkin ylevänä päämääränä. Chandler on dekkarikirjailijoista kielellisesti paras ("hänen naamansa oli yhtä mielenkiintoinen kuin kenkälaatikon pohja"), ja jostain syystä olen aina kokenut että suomalainen romaanikirjailija Juhani Peltonen on ilmaisun irrottelijana tätä samaa sukua. Toivon ettei Peltonen nyt käänny haudassaan kuullessaan tämän.
Suomalaisesta kaunokirjallisuudesta ei valitettavasti löydy nerokkaita tekijöitä. Kiven Seitsemän veljestä on parhaimmillaan psykoanalysoituna Vesa Mannisen esseekokoulmassa Vyötä kupeesi kuin mies. Visionäärisiä kirjoittajia ovat olleet mm. Tatu Vaaskivi ja Marko Tapio, jonka tuotantoa Anne Fried on ansiokkaasti analysoinut. Nämä myöhemmät ja salonkikelpoisemmat - kuten Rintala, Meri, Haavikko - ovat älyllisyydessään kiistämättömiä mutta pikemminkin vakuuttavia, eivät nerokkaita.
Siinä yhdeksi kesäksi ohjelmaa! - listalle
argumentoinnissasi kirjoitti:
mutta toisaalta voi huomauttaa, että noin ajatellen mainitsemasi Adam Smithin "Kansojen varallisuus" (josta ykkösosa on suomennettu) loisi pohjaa Marxin ajattelun ymmärtämiselle.
Smith talousoppi perustui valistusajan utopistiseen ihmiskuvaan ja vapausihanteeseen, ja kun nämä ihanteet sitten teollistumisen ja kaupunkikurjaliston syntymisen myötä kääntyivät irvikuvikseen, Marx, joka pohjimmiltaan oli moraalifilosofi, päätyi yrittämään koko talousajattelua koskevaa uudistusta. Marxin ajattelu vaikutti sitten hyvin monilla tavoilla, myös työnväenliikkeen ideologiana niissäkin maissa joissa mitään vallankumousta ei tapahtunut.
Luonteva lukujärjestys olisi siis: ensin Smith ja sitten Marx. Sen jälkeen seuraisi talousajattelun portailla Keynes, seuraavaksi tulisivatkin jo monetaristit onnettomine oppeineen - ja sitten nykyiset globalisaatiokriitikot. Historiallisesti katsoen näin kartoitettaisiin koko liberalistinen perinne ja sen ajautuminen nykyiseen umpikujaansa. (Ensinhän sortui sen leniniläinen haara, ja paraikaa on sortumassa sen globaalimittakaavaan paisunut rahataloudellinen laajentuma.)kuuluu Khossudovsky köyhyyden globalisoinnillaan
http://www.rauhanpuolustajat.fi/pystykorvakirjat/kirjat/2001/koyhyyden.html ja sopivaa kirjalista aiheesta löytyy
http://www.likekustannus.fi/kirjakeko/kirjalista.php?ryhma2=127 - kirjan
Jaska kirjoitti:
Kansantaloustiede:
Marx: Pääoma.
Milloin lienee tämäkin kirja listalle laitettu, mutta on väärässä paikassa. Juuri näillä näkemyksillä on tuhottu vahvoja kansantalouksia. Historiallinen kuriositeetti, jolla ei kansantaloustieteellistä arvoa.
Listalle kuuluu ehdottomasti
Kommunismin musta kirja
Kirja lähes koko 1900-luvun jatkuneesta, katastrofiin päätyneestä yhteiskunnallisesta kokeilusta.
Saattaa vaikuttaa poliittiselta kannanotolta, mutta kyse on nimenomaan yleissivistyksestä.kommunismin mustan kirjan kanssa pitää ehdottomasti lukea
http://gamma.nic.fi/~otammile/12myyttia.htm
kyse on tietysti laajemmasta näkökulmasta asiaan. - lukeminen
listalle kirjoitti:
kuuluu Khossudovsky köyhyyden globalisoinnillaan
http://www.rauhanpuolustajat.fi/pystykorvakirjat/kirjat/2001/koyhyyden.html ja sopivaa kirjalista aiheesta löytyy
http://www.likekustannus.fi/kirjakeko/kirjalista.php?ryhma2=127auttaa, siis linkin
http://keskustelu.suomi24.fi/show.cgi?category=110&conference=666&posting=22000000000544289 - lukenut
mutta mitä tuo "tripodien aika" tuolla tekee? (sarjassamme scifi-romaaneja 14-vuotiaille). selitä?!
Listasta puuttuu ainakin Bulgakovin "Saatana Saapuu Moskovaan". Ja Joseph Hellerin "Catch-22 - mitäs me sotasankarit". Ja Mika Waltari kotimaisista.
- ABC jne.
Sytytä rovio ja polta kaikki nuo kirjat joita sinulle suositeltiin. Sytytä rovio aivoissasi!
Mitä hyödyttää etsiä viisautta toisten ihmisten aivoista ja elää heidän löytöretkiään.
Tarvitaan vain yksi oivallus: "Oman luontonsa löytämisen kautta ihminen löytää muunkin luonnon".- ei ei ei
Eikös maailmassa ole jo ollut ihan tarpeeksi niitä jotka haluavat polttaa kaikki kirjat?
Eikö se ole aina vähän sitä että kirjoja pelätään ja siksi vihataan?
Miksi pitää rakentaa konfrontaatio kirjan kanssa? Ei kai ole pakko lukea jos ei nauti lukemisesta?
Vai ajaako sinua jokin tuollainen pakko?
Vaikka ajaisikin, aivoistasi tulevaan viisauteen suhtaudun samalla tavalla kuin kirjoihinkin. Kiva että olet avannut suusi.
Kirjat eivät ole korvike-elämää kuin niille jotka haluavat paeta todellista elämää. Ehkä jotkut tarvitsevat pakokeinoja. En usko että näitä tarpeita hoidettaisiin kirjarovioilla.
Sen sijaan jokin muunlainen tuli aivoissa voisi joskus tehdä hyvää.
- Gienah Ghurab
Muutaman luonnontieteellisiin aiheisiin keskittyneen kustantamon kirjatuotantoa. Siitä kun lukaisee molempien tuotannon kokonaan läpi, voi arvella jo tietävänsä ympäröivästä maailmasta pikkiriikkisen.
http://www.terracognita.fi/tuotteet.html
http://www.ursa.fi/ursa/tuotteet/kirjakauppa/index.php4?ID_ASIAKAS=1094049870&TOIMINTO_1=nayta_tuotteet&NAKYMA=4&JARJESTYS=2 - nide
jos olisin sinä,
menisin kirjastoon hengailemaan. Kuljeskelisin
ja tunnustelisin kaikenlaisia kirjoja ja kirjailijoita.Ottaisin mukaani ne kirjat joita en yksinkertaisesti pystyisi jättämään hyllyihin. Evoluutiota, talustiedettä, globalisaatiota, elämäntaitoja ja tähtitiedettä. Ehkä jotain rakentamisesta ja mahdollisesti jotain vierasta kieltä . No, etukäteen ei voisi tietää tarkalleen mikä juuri silloin tuntuisi sopivalta. En edes viitsisi tehdä liian tarkkoja suunnitelmia vaan katsoisin mitä haavin jäi kun poistuisin sieltä.
hauskaa kesää ja hyvää mieltä ;) - Teoreetikko
Ehkäpä sellainen kirja kuin Postmodernismi vasta-alkajille ja edistyneille sanakirjan tai useamman kanssa olisi hyvä alku.
Tyhjästä on paha aloittaa. Pitäisi tietää, millainen sun nykyinen yleissivistys on, jotta osattaisiin jatkaa. Mut ei sitä sivistystä pelkällä lukemisella saavuteta. Ai joo, siinä on muuten sellainen ongelma, että mitä se sivistys sitten on. Kannatan, että ota ensin selvää tästä kysymyksestä, ennen kuin alat pänttäämään mitään niin sanottua sivistystä.
Ehdotan seuraavia teoksia, mut on ehkä hyvä, jos sulla on varalta jokin käsitesanakirja takataskussa.
1. Mitä on valistus? (toim.)
2. Yliopiston ajatusta etsimässä (toim.)
3. Inhimillinen ihminen. Homo humanus. (Harva U.)
Noi on mun mielest tärkeysjärjestyksessä. Kun olet vaikka yhden lukenut, voit jo miettiä itse, miten haluat itseäsi sivistää. Juttu ei ole se, että opetellaan vaikka Mitä on valistus? -kirja ulkoa ja sanotaan sitten, mitä siellä lukee, vaan idea on että ymmärtää, mistä asiasta puhutaan ja mitä sillä tarkoitetaan. Suosittelen sanakirjaksi esim. Salonen: Filosofian sanat ja konseptit (toim. Sarsila J.).
Painotan: kannattaa miettiä, mitä se sivistys on, ennen kuin sitä alkaa harrastaa. - miä
Lue Russelin "Länsimaisen Filosofian Historia",
osat I ja II.
Takuuvarmasti yleissivistävää tekstiä,
ja vähän syvempääkin. - pikku mui
kaikki se, mitä et jo ennempää tiedä,
tuo sinulle sivistystä, niinhän? ;))- sami-_-
Hei!
Lukiossamme on listattu kaikki suomalaiset klassikot, mitkä voidaan luokitella ns. kirjallisuuden kaanoniin. Nämä kirjat pitäisi jokaisen suomalaisen lukea, mikäli yleissivistyksestä aletaan puhua. Ja huom. tähän ei ole listattu yhtään ulkolaista klassikkoteosta! Danten Jumalainen näytelmä, Gulliverin retket, Ylpeys ja ennakkoluulo sekä Sota ja rauha ovat esimerkkejä näistä "pakkolukea" -teoksista.
No tässä suomalaiset klassikot, joihin jokaisen kirjallisuudesta kiinnostuneen tulisi tutustua.
Runeberg - Vänrikki Stoolin Tarinat
Kivi - Seitsemän veljestä
Aho - Rautatie, Juha, Papin tytär
Canth - Työmiehen vaimo
Kianto - Punainen viiva
Leino - Helkavirsiä I ja II
Sillanpää - Hurskas kurjuus / Silja, nuorena nukkunut
Haanpaa - Noitaympyrä
Waltari - Sinuhe, egyptiläinen / Suuri illusioni
Jotuni - Arkielämää, Kun on tunteet
Linna - Tuntematon sotilas
Meri - Manillaköysi
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Moikka rakas
Oon miettinyt meidän välistä yhteyttä viime aikoina. En ihan osaa pukea sanoiksi, mitä kaikkea tunnen, mutta halusin vaa6516933Mitä tapahtunut
Poliiseja monta autoa+panssariauto Porista kpäähän päin tänään klo n.20 kuka hurjistunut ?414644HS: Kuka vielä uskaltaa mennä sairaalan ensiapuun?
https://www.hs.fi/mielipide/art-2000011212025.html Tässä on hyvin ajankohtainen mielipidekirjoitus koskien Malmin sairaa2972647- 1351928
Ökyrikas Kurkilahti mussuttaa veroistaan
Pakeni aikoinaan veroja Portugaliin mutta joutui palaamaan takaisin kun Suomi teki verotussopimuksen Portugalin kanssa.1321559Yhdysvalloissa työllisyys paranee, Suomessa työttömyys kasvaa, missä vika?
Miten tämä on mahdollista että 177 000 uutta työllistä tuli USAssa yhdessä kuukaudessa, vaikka Trump on ruorissa? Orpon3961512- 151409
Jos tämän vaan sulkee ja avaa 5 vuoden päästä
Täällä on luultavasti edelleen näitä ihan samoja juttuja. On kuin kauniit ja rohkeat samat jutut junnaa. Heips. 👋🏻 E101293Lakea konkurssiin. Asukkaat menettävät asuntonsa
Kuntarahoitus on tänään jättänyt konkurssihakemuksen lakean kaikista kiinteistö osakeyhtiöistä. Kassa on tyhjä, kaikki191075mahdollista, että olet ollut iltavuorossa
Ja kotiin päästyäsi tulit palstalle etsimään merkkiä minusta, jos kaipaat yhtään minua niin kuin minä sinua Ei mennyt k91022