Ravintolakäytännöistä

Selatessani Madeiran osastoa sattui silmääni viesti, jossa puhuttiin varsinaisen tilattavan ruokalajin lisäksi tarjottavasta ruoasta, josta laskutetaan ja joka siten vaikuttaa aterian kokonaishintaan.

Portugalissa tuodaan yleisesti heti tai aika pian asiakkaan saavuttua hänelle leipää, voita, sardiinitahnaa, juustoa, leikkeleitä tai mustekalaa tai jotakin muuta riippuen siitä, missä päin Portugalia syödään.

Näitä tarjoilijan ilman tilausta tuomia ruokia ei tarvitse ottaa vastaan. Niistä kaikista tai niistä, joita ei halua, voi kieltäytyä kohteliaasti siinä vaiheessa, kun ne tuodaan pöytään, mutta vain siinä vaiheessa, ei enää myöhemmin, sillä hiljaisuus tulkitaan tarjoilun vastaanottamiseksi.

Joku kirjoitti myös sivummalla sijaitsevista nuhjuisemmista, halvemmista ravintoloista. Useimmat näistä ravintoloista ovat täysin kelvollisia. Tavallisia kansanravintoloita (joita suurin osa portugalilaisista ravintoloista on) ei remontoida joka vuosi eikä joka toinenkaan. Ne ovat silti aivan käyttökelpoisia, jollette ole varakkaita tai ette halua maksaa itseänne kipeiksi. Niissä on paperiliinat ja lystävällinen, palveluhenkinen henkilökunta. Olen ruokaillut sellaisissa vuodesta -94 lähtien enkä ole pettynyt.

Joku kirjoitti jossakin vaiheessa torakoista. Sellaiseenkin te saatatte törmätä, myös ravintolassa. Jopa isoon sellaiseen. Itselleni ei ole käynyt näin Portugalissa, mutta kylläkin Espanjassa, Marbellassa.

Todella isot torakat elävät kokemukseni mukaan ulkona ja ovat vähintään kerran viikossa pyrkimässä meidänkin kotiin sisätiloihin. Ne vain kuuluvat täällä faunaan eivätkä ole merkki mitenkään erikoisesta likaisuudesta, nin kuin ehkä Suomessa on annettu ymmärtää. Siistiä on muuallakin Suomessa. Torakka on yksi maailman vanhimpia olioita eikä ole lähelläkään uhanalaisuutta.

Portugali on maa, jossa vähätuloinen voi nauttia ravintolakäynneistä silloin tällöin ja vaikka joka päivä ulkona kupista kahvia, jollainen täällä Azoreilla maksaa halvimmillaan 50 C. Kahvin ja pienen makean voi saada eurolla, ihan kunnollisen viinipullon ravintolassa 8 eurolla.

Yksi ruokalaji lisukkeineen (kannattaa kysyä, mitä ne ovat; niitä voi mahdollisesti myös vaihtaa)vie yleensä nälän, niin että mitään alkupaloja ei tarvita. Keitot ovat maukkaita ja nitä kannattaa maistaa. Perinteisin niistä on caldo verde.

Myös jälkiruoat ovat runsaita. Tavallisin niistä on flam, eräänlainen paahtovanukas. Maistakaa myös paikallisia hedelmiä (niitä usein tarjotaan ravintolassa jälkiruoaksi), vaikkapa appelsiinia, mutta varmistautukaa, että appelsiini on kasvanut on Portugalissa. Azoreilla syökää ilman muuta paikallisesti kasvatettua ananasta.

Nauttikaa uusista elämyksistä rohkeasti! Portugalissa kaikki ei ole kiilloitettua, gourmeta eikä kallista, vaan edullista ja varsin nautinnollista. Nauttikaa erilaisuudesta! Poiketkaan niiltä turistipaikoilta ja kokeilkaa kansanruokaloita!

1

847

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • en allekirjoita

      Olemme käyneet Madeiralla kaksi kertaa ja kaikki sapuskat on syöty ravintoloissa, sekä rantkadulla, että vanhan kaupungin alueella.
      Meillä on tapana tilata omat alkuruuat ja ehkä siitä johtuen ei ole yritetty tyrkyttää mitään ylimääräistä; ainoastaan leipää on toimitettu pöytään ja siitä on sitten kiltisti maksettu.

      Ainoa pettymys, menee kyllä ihan omaan piikkiin oli yhdessä rantakuppilassa viinin hinta, jota ei jostain syystä tajuttu tarkistaa. Ei se nyt sikahintaista ollut, mutta halvemmallakin olisi päästy.

      Joka tapauksessa madeiralainen keittiö on elämys, hintataso suomalaisittain on ihan siedettävä, ruoka, erityisesti paikallinen kala, liha- ja kanavartaat, sardiinit jne. ovat todella maukkaita. Esim. Kanariaan verrattuna annoksissa on eräänlainen kotiruuan leima. Suosittelen kaikille rohkeaa pistäytymistä aina uuteen paikkaan. Vanhassa kaupungissa tosin on hieman ärsyttävää aktiiviset "sisäänheittäjät", jotka kilpailevat asiakkaista. Välillä tuntuu menevän överiksi, jopa pahempaa, kuin Kanarian saarilla.

      Mitään, mitä ei ole tilannut, ei tarvitse ottaa vastaan. Senkun palauttaa kohteliaasti. Olet kuitenkin asiakas. Jos kaverilla ei pinna pidä, voit aina vaihtaa paikkaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      4975
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      31
      3154
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1817
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1770
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1635
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1491
    7. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      10
      1253
    8. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1247
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1227
    10. Ison Omenan uhri tukahdutettiin kuoliaaksi. Kuolinsyynä sydämen pysähdys.

      Eli naisen hengittäminen estettiin ja tästä oli suorana seurauksena sydämen pysähdys. Ihan oppikirjan mukainen tapaus. H
      Maailman menoa
      17
      1207
    Aihe