Ravintolakäytännöistä

Selatessani Madeiran osastoa sattui silmääni viesti, jossa puhuttiin varsinaisen tilattavan ruokalajin lisäksi tarjottavasta ruoasta, josta laskutetaan ja joka siten vaikuttaa aterian kokonaishintaan.

Portugalissa tuodaan yleisesti heti tai aika pian asiakkaan saavuttua hänelle leipää, voita, sardiinitahnaa, juustoa, leikkeleitä tai mustekalaa tai jotakin muuta riippuen siitä, missä päin Portugalia syödään.

Näitä tarjoilijan ilman tilausta tuomia ruokia ei tarvitse ottaa vastaan. Niistä kaikista tai niistä, joita ei halua, voi kieltäytyä kohteliaasti siinä vaiheessa, kun ne tuodaan pöytään, mutta vain siinä vaiheessa, ei enää myöhemmin, sillä hiljaisuus tulkitaan tarjoilun vastaanottamiseksi.

Joku kirjoitti myös sivummalla sijaitsevista nuhjuisemmista, halvemmista ravintoloista. Useimmat näistä ravintoloista ovat täysin kelvollisia. Tavallisia kansanravintoloita (joita suurin osa portugalilaisista ravintoloista on) ei remontoida joka vuosi eikä joka toinenkaan. Ne ovat silti aivan käyttökelpoisia, jollette ole varakkaita tai ette halua maksaa itseänne kipeiksi. Niissä on paperiliinat ja lystävällinen, palveluhenkinen henkilökunta. Olen ruokaillut sellaisissa vuodesta -94 lähtien enkä ole pettynyt.

Joku kirjoitti jossakin vaiheessa torakoista. Sellaiseenkin te saatatte törmätä, myös ravintolassa. Jopa isoon sellaiseen. Itselleni ei ole käynyt näin Portugalissa, mutta kylläkin Espanjassa, Marbellassa.

Todella isot torakat elävät kokemukseni mukaan ulkona ja ovat vähintään kerran viikossa pyrkimässä meidänkin kotiin sisätiloihin. Ne vain kuuluvat täällä faunaan eivätkä ole merkki mitenkään erikoisesta likaisuudesta, nin kuin ehkä Suomessa on annettu ymmärtää. Siistiä on muuallakin Suomessa. Torakka on yksi maailman vanhimpia olioita eikä ole lähelläkään uhanalaisuutta.

Portugali on maa, jossa vähätuloinen voi nauttia ravintolakäynneistä silloin tällöin ja vaikka joka päivä ulkona kupista kahvia, jollainen täällä Azoreilla maksaa halvimmillaan 50 C. Kahvin ja pienen makean voi saada eurolla, ihan kunnollisen viinipullon ravintolassa 8 eurolla.

Yksi ruokalaji lisukkeineen (kannattaa kysyä, mitä ne ovat; niitä voi mahdollisesti myös vaihtaa)vie yleensä nälän, niin että mitään alkupaloja ei tarvita. Keitot ovat maukkaita ja nitä kannattaa maistaa. Perinteisin niistä on caldo verde.

Myös jälkiruoat ovat runsaita. Tavallisin niistä on flam, eräänlainen paahtovanukas. Maistakaa myös paikallisia hedelmiä (niitä usein tarjotaan ravintolassa jälkiruoaksi), vaikkapa appelsiinia, mutta varmistautukaa, että appelsiini on kasvanut on Portugalissa. Azoreilla syökää ilman muuta paikallisesti kasvatettua ananasta.

Nauttikaa uusista elämyksistä rohkeasti! Portugalissa kaikki ei ole kiilloitettua, gourmeta eikä kallista, vaan edullista ja varsin nautinnollista. Nauttikaa erilaisuudesta! Poiketkaan niiltä turistipaikoilta ja kokeilkaa kansanruokaloita!

1

859

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • en allekirjoita

      Olemme käyneet Madeiralla kaksi kertaa ja kaikki sapuskat on syöty ravintoloissa, sekä rantkadulla, että vanhan kaupungin alueella.
      Meillä on tapana tilata omat alkuruuat ja ehkä siitä johtuen ei ole yritetty tyrkyttää mitään ylimääräistä; ainoastaan leipää on toimitettu pöytään ja siitä on sitten kiltisti maksettu.

      Ainoa pettymys, menee kyllä ihan omaan piikkiin oli yhdessä rantakuppilassa viinin hinta, jota ei jostain syystä tajuttu tarkistaa. Ei se nyt sikahintaista ollut, mutta halvemmallakin olisi päästy.

      Joka tapauksessa madeiralainen keittiö on elämys, hintataso suomalaisittain on ihan siedettävä, ruoka, erityisesti paikallinen kala, liha- ja kanavartaat, sardiinit jne. ovat todella maukkaita. Esim. Kanariaan verrattuna annoksissa on eräänlainen kotiruuan leima. Suosittelen kaikille rohkeaa pistäytymistä aina uuteen paikkaan. Vanhassa kaupungissa tosin on hieman ärsyttävää aktiiviset "sisäänheittäjät", jotka kilpailevat asiakkaista. Välillä tuntuu menevän överiksi, jopa pahempaa, kuin Kanarian saarilla.

      Mitään, mitä ei ole tilannut, ei tarvitse ottaa vastaan. Senkun palauttaa kohteliaasti. Olet kuitenkin asiakas. Jos kaverilla ei pinna pidä, voit aina vaihtaa paikkaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      129
      1757
    2. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      71
      1567
    3. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      56
      1273
    4. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      68
      1102
    5. Kuka jäi auton alle

      Kuka jöi kantatiellä auton alle eilen
      Kuortane
      2
      745
    6. Oli kyl kunnon reissu

      Jopa oli bileet hotellissa! Kunnon menot ja Kuhmon rytkyt liikenteessä. Onneksi ei ollu tuulipukua päällä! 😂👍🏻
      Kuhmo
      10
      739
    7. Muistatko ensimmäisen kahdenkeskisen hetken

      kaivattusi kanssa?
      Ikävä
      45
      727
    8. Vähän pelottaa

      Että ten suuren mokan. Tämä muuttaa nyt liikaa asioita.
      Ikävä
      41
      705
    9. Plösö ja synttäriruusut

      Joko Plösö sai hommattua ne 100 ruusua sankarille vai vieläkö sankarin odotus jatkuu?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      150
      692
    10. Tiedätkö autereen?

      Se on vähän niinkuin sinä. Eräänä päivänä se hehkuttaa eteerisenä, laiskan hauen tavoin. Toisena se iskee kuin nälkäinen
      Tunteet
      8
      688
    Aihe