Suomen kannanottoon, osa 2

Huolestunut kansalainen

Microsoftin sopankeitto jatkuu entisellä mallillaan ja vastustajien leireissä väännetään enimmäkseen tyhjänpäiväisyyksistä. Näinhän se toimii, laitetaan porukka kinastelemaan keskenään ja tuhlaamaan aikansa turhaan, kun samalla prosessi taustalla menee eteenpäin kuin juna.

FSFE, SIUG File Official Objections to Switzerland's Vote on MS-OOXML.
It all reminds me of when I was a kid, and we'd sometimes settle things in the playground with a coin toss. There was occasionally a smart aleck who'd yell out as the coin was thrown up into the air, "Heads I win, Tails you lose." This ISO process seems like that, in that people are voting against MS-OOXML in numbers and raising serious questions, but somehow they get ignored or bypassed.
http://www.groklaw.net/article.php?story=2007081708383138

Internet Society Netherlands shares the view of many standards veterans around the world that Microsoft Open XML DIS 29500 was not mature for the ISO process yet.
ISOC.nl recommends that the ISO procedures - and more specific the Fast Track procedure - be adapted significantly to better deal with controversial standards like DIS 29500/Office Open XML in order for ISO to maintain relevant. This includes demanding two interoperable and independent full implementations prior to accepting a submission for a Fast Track procedure.
http://isoc.nl/michiel/nodecisiononOOXML.htm

Patent Threats In OOXML
http://it.slashdot.org/article.pl?sid=07/08/18/2348230

Aitoa avoimuutta? (Kannattaa lukea kommentit)
http://www.kasvi.org/index.php?3225

IBM counters HCL on the argument. “Microsoft’s Open XML does not support Firefox and Opera (web browsers) despite firefox having a 34% market share. It only supports Internet Explorer. Also, OOXML does not support documents dated before 1900 but India has land records dating back to 1600 A.D. since the era of King Todar Mal. (The problems is that OOXML does not recognise dates prior to 1900 AD).
Another standard that Microsoft does not support, is the RFC 3987 specification, which defines UTF-8 capable Internet addresses. Consequently, OOXML does not support the use of Chinese characters within a Web address.
http://boycottnovell.com/2007/08/17/legal-action-ooxml/

Kannattaa muistaa myös että tämä on vasta alkusoittoa.
Mikäli ECMA - eli Microsoftin "standardien" kumileimasin - toimii tässä MSXML-asiassa kuten he tahtovat, on takuuvarmaa että muidenkin käsittelyä halutaan nopeuttaa. Putkessa on luvassa mm. seuraavaa:

* ODF -> OOXML (MSXML) XPS (XML Paper Specification)
* Flash -> Silverlight
Linuxilla tämä on nimellä Moonlight, Novellin tekemänä käyttäen Monoa, joka on .NET (dotNet)-käännös.
* JPEG2000 -> HD Photo/JPEG XR (Alunperin tämä oli nimeltään Windows Media Photo)

Ja kuten aina, sama kuvio toistuu - muiden järjestelmien väliaikaiset käännökset toimivat Windowsilla, mutta ei toisinpäin:
Mono does only implement the official published standards, so MS software will be able to use applications developed on Mono, but not the other way round.

Kai huomasitte että Office 2007 tallentaa vakiona .docx (OOXML) ja demoversiossa se on ainoa mahdollinen muoto.

http://en.wikipedia.org/wiki/Embrace%2C_extend_and_extinguish


Erään kasvin kommentteihin vastauksia:

"jota paitsi Microsoft myös muut ohjelmistovalmistajat voisivat vapaasti käyttää."
- Kunnes se on hyväksytty ja otettu sopivan laajasti käyttöön, siinä vaiheessa MS tekee uuden version eikä se olekaan enää vapaa tai avoin. Se tyhjä lupaus koskee vain tätä yhtä nimenomaista versiota, ei sen tulevia muutoksia.

"Mutta, entä jos OOXML sittenkin on nopein tapa parantaa tietojärjestelmien yhteentoimivuutta ja tehostaa julkishallinnon tiedonhallintaa? Onko meillä varaa olla idealisteja? Siitähän tässä on kysymys."
- Eli on mukavampi maksaa kalliita lisenssejä rapakon toiselle puolelle, voivotella asioiden laitaa, olla sopulina laumassa tekemättä tikkua ristiin asioiden muuttamiseksi parempaan? Joskus ja jostain se muutos täytyy aina aloittaa ja tämänkin perusteella sille todella olisi tarvetta ja tilausta!

"Kuinka kauan kestää ennen kuin ODF saavuttaa yhtä laajan tuen kuin OOXML? (Eli tukisiko Microsoft ODF:ää sinä aikana, jonka OOXML:n normaali ISO-standardointi kestäisi?)"
- Sehän on takuuvarmaa ettei MS sitä tue muuten kuin ampumalla täyslaidallisen FUDia koko markkinointikoneistollaan. Mitä sitten? Miksi yhdestä häikäilemättömästä firmasta pitäisi olla ehdoin tahdoin riippuvainen?

"Monessa organisaatiossa kun halutaan lukea vanhoja MS Office -tiedostoja myös tulevaisuudessa."
- Sitä varten ovat kääntäjät ja filtterit. Ei se koske tätä käytännössä mitenkään, paitsi harhautusmateriaalina ja huonona selityksenä kuuden tuhannen sivun dokumentaatiolle.

"Mutta mitä tehdään kaikille niille vanhoille dokumenteille, jotka on tehty suljetuilla tiedostomuodoilla? Monelle organisaatiolle se on kynnyskysymys, ennen kuin ne suostuvat ottamaan käyttöön mitään uutta tiedostomuotoa."
- Aiemmathan voidaan kääntää ODF:ksi. Tässä vaiheessa olisi vielä mahdollisuus valita ja sanoa ei taas uudelle sotketulle, patenttien riivaamalle, binääridataa ja ties mitä sisältävälle huonolle muka-formaatille ja tehdä uudet tuotannot oikeasti avoimessa formaatissa, eikä sama ongelma kääntämisten ja yhteensopivuuksien kanssa olisi edessä taas seuraavan monopoliformaatin tullessa.

"Ja onko näin ristiriitaisia tunteita herättävää standardiesitystä mahdollista käsitellä nopeutetussa aikataulussa ... siitähän maanantaisessa kokouksessa on kyse, ei muusta."
- Ei voi, eikä pidä. Siksi Suomen täytyy sanoa EI perusteluiden kera.

Asian kokous ja mahdollinen äänestys on HUOMENNA MAANANTAINA KLO 13 Hotelli Pasilassa.

0

141

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Tapio Suominen on kuollut

        Urheilutoimittaja Tapio Suominen on kuollut. Suominen oli kuollessaan 60-vuotias. Selostajalegendan kuolemasta kertoo Y
        Maailman menoa
        278
        19162
      2. Tapio Suominen oli sairauden uhri

        Urheiluselostaja Tapio Suominen kuoli eilen keskiviikkona aamulla tapaturmaisesti Hattulassa. Toisen uutisen mukaan van
        86
        3582
      3. Tapio suominen

        Liian aikaisin lähdit sinua oli kiva kuunnella.
        Ikävä
        124
        2255
      4. Mitä toivot

        Tämän hetkiseen tilanteeseen?
        Ikävä
        196
        1956
      5. Sydämeni on

        varattu sinulle. Et ole minun, en ole sinun. Me on mahdottomuus. Mutta olet se joka on mielessäni ensimmäisenä kun herää
        Ikävä
        142
        1860
      6. Rannalle! Uimaan!! Rinnat paljaiksi!!!

        Järki kadonnut sekä niiltä feministeiltä, jotka vaativat saada esiintyä rinnat paljaina julkisilla uimarannoilla, kuten
        Maailman menoa
        293
        1610
      7. Minä itkin kotona kun tajusin että

        Pelkuruuteni takia kun en lähestynyt vaikka järjestit otollisen hetken ja myöhemmin huomasin lasittuneen katseesi miten
        Ikävä
        10
        1362
      8. Kok-edustaja: Yle aivopesee työntekijöitä

        "– Yle ei vain sensuroi Kyllä isä osaa-sarjaa, vaan haluaa jaksojen määrää manipuloimalla HÄVITTÄÄ ”ongelman” todellisuu
        Maailman menoa
        86
        1298
      9. Muistutus t-Naiselle.

        Olet ilkeä ja narsistinen k-pää. Annat itsestäsi kiltin kuvan ulospäin kelataksesi ihmiset ansaan. Sitten päsmäröit, hau
        Ikävä
        149
        1162
      10. Ylen jälkiviisaat estotonta Kamala Harris suitsutusta

        Kolme samanmielistä naikkosta hehkutti Kamala Harrisia ja haukkui Trumpia estottomasti. Nyt oli tarkoituksella valittu
        Maailman menoa
        242
        1059
      Aihe