Kunnallinen kotipalvelu ja Alzheimer

Iida-Mari

Äidilläni, joka asuu yksin, on Alzheimerin tauti. Hänellä käy kotipalvelun henkilö 4 x päivässä eli tuomassa aamulääkkeet, lounaan, päivälääkkeet ja kauppatavarat sekä iltalääkkeet. Tällä hetkellä äitini on erittäin hankala, ei-hoitomyönteinen. Hän ei hyväksy kotipalvelun käyntejä eikä sitä, että lääkedosetti on väärinkäytösten vuoksi jouduttu ottamaan häneltä pois. Hän kohtelee kotipalvelun väkeä tosi huonosti; tiuskii, riitelee, mököttää, ei avaa ovea/ pitää turvaketjun päällä... eli ihan niin kuin taudinkuvaan kuulemma tietyssä vaiheessa kuuluukin. Nyt kotipalvelusta otettiin meihin perillisiin yhteyttä, että asialle on tehtävä jotain. Jututimme dementiahoitajaa ja hänen mielestään vakituinen, rauhallinen kodinhoitaja olisi paikallaan, jotta luottamus syntyisi. Palaverissa kotipalvelun esimiehen kanssa meille sanottiin, ettei heillä ole mahdollisuuksia järjestää vakituista hoitajaa, sillä työntekijöillä on kesälomat, vapaapäivät, 8 tunnin työpäivä sekä mahdollisesti sairaslomia eli joka tapauksessa siellä käy joku toinenkin. Eikä selittelymme auttaneet, sillä ymmärrämmehän me sen, mutta toivoisimme, ettei äidin pääasiallinen hoitaja vaihtuisi niin usein kuin nykyisin (mm. henkilöitä, joilla ei ole minkäänlaista koulutusta). Ns. valituisia hoitajia on kyllä muille vanhuksille ollut mahdollisuus järjestää. Lisäksi meille ehdotettiin suoraan, että hommatkaa äitinne hoitokotiin, sillä hän on niin hankala asiakas. Äitini kuitenkin pärjää kotipalvelun turvin hyvin kotona; liikkuu itsenäisesti eikä unohtele avaimia kotiin, keittää kahvit, ei unohtele keittolevyjä päälle jne. Olen jutellut asiasta parin hoitoalan ammattilaisen kanssa ja he ovat sitä mieltä, että kyseessä on ammattitaidon puute! Eli tällä samalla periaatteella, jos äitini murtaisi lonkkansa ja joutuisi vuodepotilaaksi osastolle, sairaala voisi potkia äitini ulos; hankala asiakas! Ehdotus tuli myös yksityisestä kotipalvelusta, jonka ainoa työntekijä paikkakunnalla on alalle kouluttamaton, luonteeltaan sellainen, etten usko äitini hänestä pitävän.

Tietääkö kukaan onko kunnallisella kotipalvelulla oikeutta pistää asiakasta "pihalle"? Entäpäs, jos on tarjota yksityinen vaihtoehto?

6

1571

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Lähäri

      Itsekin kotihoidossa työskentelevänä voin sanoa kokeneeni em. esimerkin kaltaisia tilanteita; asiakas vastustaa hoitajia, haluaa itse päättää omista asioistaan ym. joka onkin ymmärrettävää!! Tiettyyn pisteeseen voimme hoitaa asiakkaan kotona mutta jos asiakas tekee totaalisen kieltäytymisen kh:ta kohtaan niin vaikeahan sitä on pakolla ketään hoitaa, ikävä totuus :(

      Mutta, kannattaa kokeilla muutamia konsteja joista on ainakin meillä ollut apua:
      Lääkityksen tarkastaminen ehdottomasti on nro 1! (joskus lääkitys ei ole ns. kohdillaan)

      Miten oman alueesi kotihoito on sopinut käynneistä:

      Onko kotihoito käynyt kauan äitisi luona auttamassa vai onko tlanne aivan uusi ? USein asiakkailla saattaa kestää kauankin ennen kuin luottamus syntyy.
      Miten olette sopineet yhdessä käyntien "kulun": onko yhdessä sovittu kirjallisesti äitisi läsnäollessa kuinka hoitajat auttavat ihan konkreettisesti eli miten tuetaan äitisi omia tapoja esim. tullaanko kh:n avaimilla sisälle vai avaako äitisi oven tms.Otetaanko äitisi toiveet tarpeeksi kokonaisvaltaisesti huomioon ? Saako äitisi ehdottaa kh:lle kuinka haluaa toimittavan eri tilanteissa vai tekeekö hoitaja kaikki päätökset kylmästi ohi äitisi (ikävä kyllä sitäkin näkee :(

      Ehdotan alkuun vielä kaikille osapuolille yhteistä palaveria äitisi luona jossa sovitaan käytännön asioista, siitä voisi olla apua, ja vielä kun palaverista kirjoitettaisiin lapulle mitä on sovittu niin äitisi voisi valmistella itseään tulevaan eikä hoitajan ilmaantuminen oven taakse hämmentäisi häntä.

      Mutta aika outo ehdotus tuo yksityisen yrittäjän ehdotus! Totta on, että ns. vakkarihoitajan järjestäminen ei nykyisin ole helppoa, omassa työyhteisössäni ei onnistuisi juuri vaihtuvien vuorojen ym. vuoksi. Meillä on kiertävä lista; pyrimme käymään viikon samoilla asiakkailla juuri jatkuvuuden vuoksi ja uskon jokaisella alueella olevan samantapainen käytäntö.Mutta äitisi luokse tuleville hoitajille pitäisi ehdottomasti varata työyhteisön puolelta reilusti aikaa käynneille jotta molemmin puolin tutustumista tapahtuisi. Myös hoitajista voi ja kannattaa tehdä listan ja lyhyen esittelyn esim. lapulle jääkaapiin oveen (meillä auttanut paljon).

      Tässä oli nyt (sekavasti) muutamia käytännön vinkkejä joista saattaa oll apua, mielestäni kaikki liialliset muutokset (muuttaminen, firman vaihto) voisivat olla nyt liikaa. Mutta jos ei kunnallisen kautta löydy ns. yhteistä säveltä, kannattaa tehdä kyselyä juuri yksityisiin, sieltä saattaa löytyä pienempi rinki hoitajia joka taas saattaa auttaa äitiäsi!

      Toivottavasti sait edes muutaman vinkin :) Jaksamisia sinulle!

      • omainen

        Sisi dementoituvat, että käyttäytyvät hyvinkin hankalasti. Ja kotipalvelut, että ei riitä ammattitaitoa hankalien asiakkaitten hoitamiseen.

        Onko teillä mitään mahdollisuutta järjestää "omaishoitajaa", vaikka hän ei sitten aivan oikea sukulainen olisikaan vaan joku sellainen sopivan läheinen luottohenkilö, jonka hän päästäisi sisään? Jos hän näinkin vähäisen avun turvin tulee toimeen kotonaan , ei hoitajalta varmaan kovin paljon sairaanhoitopuolen koulutusta vaadittaisi, mutta sitäkin enemmän ymmärrystä ja inhimillisyyttä. Ei äitinne tule olemaan yhtään sen helpompi hoidettava missään laitoksessakaan.


      • Teropekka123
        omainen kirjoitti:

        Sisi dementoituvat, että käyttäytyvät hyvinkin hankalasti. Ja kotipalvelut, että ei riitä ammattitaitoa hankalien asiakkaitten hoitamiseen.

        Onko teillä mitään mahdollisuutta järjestää "omaishoitajaa", vaikka hän ei sitten aivan oikea sukulainen olisikaan vaan joku sellainen sopivan läheinen luottohenkilö, jonka hän päästäisi sisään? Jos hän näinkin vähäisen avun turvin tulee toimeen kotonaan , ei hoitajalta varmaan kovin paljon sairaanhoitopuolen koulutusta vaadittaisi, mutta sitäkin enemmän ymmärrystä ja inhimillisyyttä. Ei äitinne tule olemaan yhtään sen helpompi hoidettava missään laitoksessakaan.

        Tämä on kyllä kaikkien aikojen paras. Nimimerkki "omainen" kyselee olisiko yhteiskunnalla mahdollisuutta hankkia paikalle omaishoitaja. Niin paljon vaaditaan mutta mitään ei olla valmiita itse uhraamaan.


    • syys....

      Ymmärtäkää hyvät ihmiset, että sairaan ihmisen hoidossa terveillä on vastuu hoidon hakemiseen, eikä hoitamatta saa jättää!

      Kysypä asiaa kunnalliselta neurologilta, soita tai vaadi kotisairaanhoidon lääkäriltä lähetettä.

      He määräävät dementikoille toisinaan mielialalääkettä, joka poistaa vastaan hankaamisen. Potilaalle on raskasta elää kuten kuvasit, siksipä elämänlaatu muuttuu paremmaksi, kun lääkitys saadaan oikeaksi.

      Olen kokenut tämän äitini hoidossa käytännössä.

      Kunpa tämä ymmärrettäisiin laajemmin, eikä lääkitystä poistettaisi.

    • Teropekka123

      Ota äiti kotiisi hoitoosi.

      • aruus1

        Joskus on näin
        - että hyvä, kun jaksaa itsekin elää
        - että jaksaa hoitaa lapsensa, kotinsa ja jaksaa vielä hoitaa parisuhdetta
        - että jaksaa käydä töissä kaiken päälle, jos ei ole jo sairaslomalla uupumuksen tai masennuksen takia..

        Näihin oloihin ei yksinkertaisesti "mahdu" enään dementoitunut vanhus, vaikka hän olisi kuinka rakas! Tässä vaiheessa se oma jaksaminen ja omat kasvavat lapset menevät edelle.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Poliisi tutkii murhaa Paltamossa

      Poliisi tutkii Kainuussa sijaitsevassa Paltamon kunnassa epäiltyä henkirikosta, joka on tapahtunut viime viikon perjanta
      Paltamo
      38
      4609
    2. Jos me voitais puhua

      Jos me voitais puhua tästä, mä sanoisin, että se on vaan tunne ja se menee ohi. Sun ei tarvitse jännittää mua. Mä kyllä
      Ihastuminen
      20
      3185
    3. Jenna meni seksilakkoon

      "Olen oppinut ja elän itse siinä uskossa, että feministiset arvot omaava mies on tosi marginaali. Todennäköisyys, että t
      Maailman menoa
      269
      2341
    4. Jere, 23, ja Aliisa, 20, aloittavat aamunsa Subutexilla tai rauhoittavilla: "Vaikka mä käytän..."

      Jere, 23, ja Aliisa, 20, ovat pariskunta, joka aloittaa aamunsa Subutexilla tai rauhoittavilla. Jere on ollut koko aikui
      Maailman menoa
      53
      2217
    5. Mikä sinua ja

      kaivattuasi yhdistää ?
      Ikävä
      165
      2069
    6. Vain yksi elämä

      Jonka haluaisin jakaa sinun kanssasi. Universumi heitti noppaa ja teki huonon pilan, antoi minun tavata sinut ja rakastu
      Ikävä
      89
      1670
    7. Vielä kerran.

      Muista että olet ihan itse aloittanut tämän. En ei silti sinua syyllistä tai muutenkaan koskaan tule mainitsemaan tästä
      Ikävä
      360
      1661
    8. On ikävä sua

      Koko ajan
      Ikävä
      17
      1653
    9. Aku Hirviniemi tekee paluun televisioon Aiemmin hyllytetty ohjelma nähdään nyt tv:ssä.

      Hmmm.....Miksi? Onko asiaton käytös nyt yht´äkkiä painettu villaisella ja unohdettu? Kaiken sitä nykyään saakin anteeksi
      Kotimaiset julkkisjuorut
      113
      1632
    10. M nainen tiedätkö mitä

      Rovaniemellä sataa nyt lunta, just nyt kun lähden pohjoiseen. Älä ota mitään paineita tästä mun ihastumisesta sinuun, ti
      Ikävä
      15
      1279
    Aihe