Kunnallinen kotipalvelu ja Alzheimer

Iida-Mari

Äidilläni, joka asuu yksin, on Alzheimerin tauti. Hänellä käy kotipalvelun henkilö 4 x päivässä eli tuomassa aamulääkkeet, lounaan, päivälääkkeet ja kauppatavarat sekä iltalääkkeet. Tällä hetkellä äitini on erittäin hankala, ei-hoitomyönteinen. Hän ei hyväksy kotipalvelun käyntejä eikä sitä, että lääkedosetti on väärinkäytösten vuoksi jouduttu ottamaan häneltä pois. Hän kohtelee kotipalvelun väkeä tosi huonosti; tiuskii, riitelee, mököttää, ei avaa ovea/ pitää turvaketjun päällä... eli ihan niin kuin taudinkuvaan kuulemma tietyssä vaiheessa kuuluukin. Nyt kotipalvelusta otettiin meihin perillisiin yhteyttä, että asialle on tehtävä jotain. Jututimme dementiahoitajaa ja hänen mielestään vakituinen, rauhallinen kodinhoitaja olisi paikallaan, jotta luottamus syntyisi. Palaverissa kotipalvelun esimiehen kanssa meille sanottiin, ettei heillä ole mahdollisuuksia järjestää vakituista hoitajaa, sillä työntekijöillä on kesälomat, vapaapäivät, 8 tunnin työpäivä sekä mahdollisesti sairaslomia eli joka tapauksessa siellä käy joku toinenkin. Eikä selittelymme auttaneet, sillä ymmärrämmehän me sen, mutta toivoisimme, ettei äidin pääasiallinen hoitaja vaihtuisi niin usein kuin nykyisin (mm. henkilöitä, joilla ei ole minkäänlaista koulutusta). Ns. valituisia hoitajia on kyllä muille vanhuksille ollut mahdollisuus järjestää. Lisäksi meille ehdotettiin suoraan, että hommatkaa äitinne hoitokotiin, sillä hän on niin hankala asiakas. Äitini kuitenkin pärjää kotipalvelun turvin hyvin kotona; liikkuu itsenäisesti eikä unohtele avaimia kotiin, keittää kahvit, ei unohtele keittolevyjä päälle jne. Olen jutellut asiasta parin hoitoalan ammattilaisen kanssa ja he ovat sitä mieltä, että kyseessä on ammattitaidon puute! Eli tällä samalla periaatteella, jos äitini murtaisi lonkkansa ja joutuisi vuodepotilaaksi osastolle, sairaala voisi potkia äitini ulos; hankala asiakas! Ehdotus tuli myös yksityisestä kotipalvelusta, jonka ainoa työntekijä paikkakunnalla on alalle kouluttamaton, luonteeltaan sellainen, etten usko äitini hänestä pitävän.

Tietääkö kukaan onko kunnallisella kotipalvelulla oikeutta pistää asiakasta "pihalle"? Entäpäs, jos on tarjota yksityinen vaihtoehto?

6

1549

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Lähäri

      Itsekin kotihoidossa työskentelevänä voin sanoa kokeneeni em. esimerkin kaltaisia tilanteita; asiakas vastustaa hoitajia, haluaa itse päättää omista asioistaan ym. joka onkin ymmärrettävää!! Tiettyyn pisteeseen voimme hoitaa asiakkaan kotona mutta jos asiakas tekee totaalisen kieltäytymisen kh:ta kohtaan niin vaikeahan sitä on pakolla ketään hoitaa, ikävä totuus :(

      Mutta, kannattaa kokeilla muutamia konsteja joista on ainakin meillä ollut apua:
      Lääkityksen tarkastaminen ehdottomasti on nro 1! (joskus lääkitys ei ole ns. kohdillaan)

      Miten oman alueesi kotihoito on sopinut käynneistä:

      Onko kotihoito käynyt kauan äitisi luona auttamassa vai onko tlanne aivan uusi ? USein asiakkailla saattaa kestää kauankin ennen kuin luottamus syntyy.
      Miten olette sopineet yhdessä käyntien "kulun": onko yhdessä sovittu kirjallisesti äitisi läsnäollessa kuinka hoitajat auttavat ihan konkreettisesti eli miten tuetaan äitisi omia tapoja esim. tullaanko kh:n avaimilla sisälle vai avaako äitisi oven tms.Otetaanko äitisi toiveet tarpeeksi kokonaisvaltaisesti huomioon ? Saako äitisi ehdottaa kh:lle kuinka haluaa toimittavan eri tilanteissa vai tekeekö hoitaja kaikki päätökset kylmästi ohi äitisi (ikävä kyllä sitäkin näkee :(

      Ehdotan alkuun vielä kaikille osapuolille yhteistä palaveria äitisi luona jossa sovitaan käytännön asioista, siitä voisi olla apua, ja vielä kun palaverista kirjoitettaisiin lapulle mitä on sovittu niin äitisi voisi valmistella itseään tulevaan eikä hoitajan ilmaantuminen oven taakse hämmentäisi häntä.

      Mutta aika outo ehdotus tuo yksityisen yrittäjän ehdotus! Totta on, että ns. vakkarihoitajan järjestäminen ei nykyisin ole helppoa, omassa työyhteisössäni ei onnistuisi juuri vaihtuvien vuorojen ym. vuoksi. Meillä on kiertävä lista; pyrimme käymään viikon samoilla asiakkailla juuri jatkuvuuden vuoksi ja uskon jokaisella alueella olevan samantapainen käytäntö.Mutta äitisi luokse tuleville hoitajille pitäisi ehdottomasti varata työyhteisön puolelta reilusti aikaa käynneille jotta molemmin puolin tutustumista tapahtuisi. Myös hoitajista voi ja kannattaa tehdä listan ja lyhyen esittelyn esim. lapulle jääkaapiin oveen (meillä auttanut paljon).

      Tässä oli nyt (sekavasti) muutamia käytännön vinkkejä joista saattaa oll apua, mielestäni kaikki liialliset muutokset (muuttaminen, firman vaihto) voisivat olla nyt liikaa. Mutta jos ei kunnallisen kautta löydy ns. yhteistä säveltä, kannattaa tehdä kyselyä juuri yksityisiin, sieltä saattaa löytyä pienempi rinki hoitajia joka taas saattaa auttaa äitiäsi!

      Toivottavasti sait edes muutaman vinkin :) Jaksamisia sinulle!

      • omainen

        Sisi dementoituvat, että käyttäytyvät hyvinkin hankalasti. Ja kotipalvelut, että ei riitä ammattitaitoa hankalien asiakkaitten hoitamiseen.

        Onko teillä mitään mahdollisuutta järjestää "omaishoitajaa", vaikka hän ei sitten aivan oikea sukulainen olisikaan vaan joku sellainen sopivan läheinen luottohenkilö, jonka hän päästäisi sisään? Jos hän näinkin vähäisen avun turvin tulee toimeen kotonaan , ei hoitajalta varmaan kovin paljon sairaanhoitopuolen koulutusta vaadittaisi, mutta sitäkin enemmän ymmärrystä ja inhimillisyyttä. Ei äitinne tule olemaan yhtään sen helpompi hoidettava missään laitoksessakaan.


      • Teropekka123
        omainen kirjoitti:

        Sisi dementoituvat, että käyttäytyvät hyvinkin hankalasti. Ja kotipalvelut, että ei riitä ammattitaitoa hankalien asiakkaitten hoitamiseen.

        Onko teillä mitään mahdollisuutta järjestää "omaishoitajaa", vaikka hän ei sitten aivan oikea sukulainen olisikaan vaan joku sellainen sopivan läheinen luottohenkilö, jonka hän päästäisi sisään? Jos hän näinkin vähäisen avun turvin tulee toimeen kotonaan , ei hoitajalta varmaan kovin paljon sairaanhoitopuolen koulutusta vaadittaisi, mutta sitäkin enemmän ymmärrystä ja inhimillisyyttä. Ei äitinne tule olemaan yhtään sen helpompi hoidettava missään laitoksessakaan.

        Tämä on kyllä kaikkien aikojen paras. Nimimerkki "omainen" kyselee olisiko yhteiskunnalla mahdollisuutta hankkia paikalle omaishoitaja. Niin paljon vaaditaan mutta mitään ei olla valmiita itse uhraamaan.


    • syys....

      Ymmärtäkää hyvät ihmiset, että sairaan ihmisen hoidossa terveillä on vastuu hoidon hakemiseen, eikä hoitamatta saa jättää!

      Kysypä asiaa kunnalliselta neurologilta, soita tai vaadi kotisairaanhoidon lääkäriltä lähetettä.

      He määräävät dementikoille toisinaan mielialalääkettä, joka poistaa vastaan hankaamisen. Potilaalle on raskasta elää kuten kuvasit, siksipä elämänlaatu muuttuu paremmaksi, kun lääkitys saadaan oikeaksi.

      Olen kokenut tämän äitini hoidossa käytännössä.

      Kunpa tämä ymmärrettäisiin laajemmin, eikä lääkitystä poistettaisi.

    • Teropekka123

      Ota äiti kotiisi hoitoosi.

      • aruus1

        Joskus on näin
        - että hyvä, kun jaksaa itsekin elää
        - että jaksaa hoitaa lapsensa, kotinsa ja jaksaa vielä hoitaa parisuhdetta
        - että jaksaa käydä töissä kaiken päälle, jos ei ole jo sairaslomalla uupumuksen tai masennuksen takia..

        Näihin oloihin ei yksinkertaisesti "mahdu" enään dementoitunut vanhus, vaikka hän olisi kuinka rakas! Tässä vaiheessa se oma jaksaminen ja omat kasvavat lapset menevät edelle.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      275
      2911
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      215
      1880
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      59
      1552
    4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      2
      1320
    5. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      77
      1208
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      259
      1148
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      80
      1042
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      52
      983
    9. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      80
      941
    10. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      142
      804
    Aihe